İçeriğe atla

Soner Canko

Soner Canko
KOBİL Uluslararası İnovasyon Komitesi Üyesi
Görevde
Makama geliş
1 Mayıs 2020
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Haziran 1969 (55 yaşında)
Mesleği Yönetici

Soner Canko, (d. 15 Haziran 1969), Türk iş insanı.

İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümün'den 1990 yılında mezun olan Soner Canko, 1993’te de yine İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Soner Canko, 2003 yılında da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden doktora derecesi aldı.

Kariyerine 1990 yılında başlayan Soner Canko, sırasıyla Procter & Gamble, Citibank, Hewlett-Packard, Bileşim A.Ş. ve First Data gibi kendi alanında lider çeşitli uluslararası şirketlerde yöneticilik görevlerinde bulundu. 2010 yılında Ziraat Bankası’nda Bireysel Bankacılık, Operasyonlar ve Teknolojiden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. 2011’de Bankalararası Kart Merkezi’nin genel müdürlüğü görevini aldı.

Bankalararası Kart Merkezi göreviyle birlikte Türkiye kartlı ödemeler pazarına yeni teknoloji ve hizmetler sunmaya odaklanan Canko, ekonominin kayıt altına alınması ve Türkiye’nin nakitsiz topluma geçmesi amaçlı çalışmalarda bulundu.[1]

Soner Canko, Bankalararası Kart Merkezi’ndeki görevi sırasında Türkiye’nin ilk dijital cüzdanı BKM Express ve Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY markalarını hayata geçmesini sağlamıştır.[2][3]

Toplumda sosyal sorumluluk bilincini yükselmesi amacıyla birçok çalışma yürüten Soner Canko, öncüsü olduğu dijital bağış seferberliğiyle küçük tutarlı büyük fonların STK’lara aktarılmasını sağlamıştır.[4]

Canko ayrıca BKM ekibiyle birlikte dolandırıcılığa karşı toplumun bilinçlenmesini sağlamak üzere çeşitli kampanyalar ve projeler geliştirmektedir.[5]

30 Nisan 2020'de BKM'deki görevinden ayrılan Soner Canko, 1 Mayıs 2020 itibarıyla finans ve teknoloji şirketlerine yönetim danışmanlığı hizmeti sunduğu SC Yönetim Danışmanlık şirketini kurmuştur.

Soner Canko 1 Mayıs 2020'de KOBİL Uluslararası İnovasyon Komitesi Üyeliğine seçilmiştir.[6]

FinTech İstanbul Kurucu Üyeliği ile Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinin yanı sıra Türkiye’de blok zinciri (blockchain) ekosistemini oluşturmak için çalışan ve kâr amacı gütmeyen Blockchain Türkiye Platformu’nun da eş başkanlığını yürütmekte ve Türkiye’de finansal teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla da tanınmaktadır. 2015 yılında dünyanın önde gelen FinTech (Finansal Teknolojiler) liderleriyle beraber Beyaz Saray’a davet edilmiştir.[7][8]

Harvard Business Review, Bloomberg Business Week gibi iş dünyasına yönelik önemli yayınlarda yayınlanan birçok makalesi bulunan Canko, iş dünyası, finansal teknolojiler, liderlik ve yönetim üzerine içerikler üretmektedir.[9] Yayınladığı videolar, yazılar ve sosyal medya içerikleriyle kamuoyunda Dijital CEO unvanıyla tanınmaktadır.[10][11]

Soner Canko 2022 yılında Oğuzhan Saruhan ve Umut Ersoy ile birlikte Dijital Lider: Dijital Çağda Liderliğe Yeni Bakış isimli kitabı kaleme almıştır.[12]

Kaynakça

  1. ^ "BKM Genel Müdürü Canko: Kartla tüketim harcaması yüzde 40'a yaklaştı". Sputnik. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  2. ^ "E-ticarette 'dijital cüzdan' dönemi başladı". Hürriyet. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  3. ^ "BKM/Canko: TROY kartların sağ alt köşesinde gurur veren marka". Hürriyet. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  4. ^ "Sosyal faydanın iletişim platformu SosyalUp tanıtıldı". Sözcü. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  5. ^ "BKM'den dolandırıcılara karşı toplumu uyaran kampanya". Hürriyet. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  6. ^ "KOBİL Innovation Board". KOBİL. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  7. ^ "BKM Genel Müdürü Canko: 'Blockchain'de dünyaya göre daha iyi yerdeyiz'". İHA. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  8. ^ ""Henüz yolun başındayız"". Capital. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  9. ^ "Dr. Soner Canko". BloombergHT. 25 Nisan 2022. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2022. 
  10. ^ "Harvard Business Review - Soner Canko". Harward Business Review Türkiye. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  11. ^ "Soner Canko: "Dijital CEO, merak eder, dener, üretir ve iz bırakır"". Digital Age. 7 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019. 
  12. ^ "Dijital Lider Dijital Çağda Liderliğe Yeni Bakış" başlıklı kitap çıktı". Haber7.com. 11 Ekim 2022. 16 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fişek</span>

Hasan Nusret Fişek, Türk hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

Sabancı Holding, 1967 yılında kurulan Türk şirketler topluluğudur. 2020 yılı itibarıyla 40 milyondan fazla müşteriye, 14 ülkede yaklaşık 60 bin çalışan ile hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Turkcell</span> Türk Telekomünikasyon Şirketi

Turkcell, Türkiye merkezli teknolojik iletişim operatör şirketidir. GSM, 2G, 3G, 4G ve 4.5G operatörüdür. GSM 900, UMTS2100, LTE800, LTE900, LTE1800, LTE2100, LTE2600 teknolojilerini kullanarak hizmet vermektedir.

Teknosa, 2000 yılında Sabancı Holding tarafından kurulan, elektronik ve teknolojik eşya perakendeciliği alanında faaliyet yürüten, İstanbul merkezli şirket.

Hepsiburada.com, 2000 yılından bu yana hizmet veren İstanbul merkezli perakende alışveriş sitesi.

Aktif Bank, 1999 yılında Çalık Holding bünyesinde kurulan, 2007'de yeniden yapılandırılan ve 2008 yılında Aktif Bank adını alan, Türkiye'nin özel sermayeli yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen kimlik belgesi

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir. Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri tarafından verilir. Kanunen her Türk vatandaşı, doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilmeli ve adına kimlik kartı çıkarttırılmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bankalararası Kart Merkezi</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Blok zinciri</span> sanal para aktarımlarının dağıtık olarak depolandığı veritabanı

Blok zinciri, blokzincir ya da özgün İngilizce tabiriyle blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Wallet</span>

Apple Wallet (Türkçe:cüzdan) Apple'ın iOS uygulamasıdır. Kullanıcılara kuponlar, biniş, etkinlik biletleri, mağaza kartları ve iOS 8.1-den başlayarak, Apple Pay üzerinden kredi kartları, sadakat kartları ve banka kartları saklamak için olanak sağlar. Teknoloji Apple Inc. tarafından tasarlandı ve Passbook ismi altında 11 Haziran 2012 yılında 2012 Apple Worldwide Developers Conferencede (WWDC) sunuldu. Uygulama 19 Eylül 2012 tarihinde iOS 6 ile birlikte iPhone ve iPod Touch cihazları için yerleşik bir uygulama olarak piyasaya sürüldü. Hizmetin adı iOS 9-da Wallet ismine değiştirildi. Esas rakipleri Google Wallet ve Microsoft Walletdir.

<span class="mw-page-title-main">Temassız ödeme</span>

Temassız ödeme, kullanıcı ödeme aracı ve POS cihazı arasında temas olmadan yapılan ödeme işlemlerine verilen isimdir. Temassız ödeme işleminde, kullanıcı temassız kartını veya temassız ödeme yapabilen telefonunu işyeri POS cihazına yakın mesafede tutar ve ödeme bilgileri kablosuz olarak gönderilir. Samsung Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay veya herhangi bir banka mobil uygulaması kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Dijital cüzdan bir çevrimiçi cüzdan, çevrimiçi hizmet sağlayıcı veya bilgisayar programıdır. Bir kişinin elektronik işlem yapmasına izin veren bir elektronik cihaz anlamına gelir. Bir tarafın diğer tarafla mal ve hizmetler için dijital para birimi takası yaparak elektronik işlemler yapmasına izin verir. Bir kişinin banka hesabı da dijital cüzdanla bağlantılı olabilir. Ayrıca, sürücü belgesi, sağlık kartı, sadakat kartı ve diğer kimlik belgelerini telefonda saklayabilirler. Kimlik bilgileri, yakın alan iletişimi (NFC) aracılığıyla bir tüccarın terminaline kablosuz olarak aktarılabilir. Giderek, dijital cüzdanlar yalnızca temel finansal işlemler için değil, sahibinin kimlik bilgilerini doğrulamak için de yapılmaktadır. Örneğin, bir dijital cüzdan, potansiyel olarak alkol satın alırken mağazanın yaşını doğrulayabilir. Sistem, dijital cüzdanların "cüzdan mobilleri" olarak bilindiği Japonya'da zaten popülaritesini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TROY</span> ödeme şeması

TROY, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2015'te kurulan ve işletilen bir kartlı ödeme sistemidir. Türkiye'nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart hizmeti sunmaktadır. TROY'un açılımı "Türkiye’nin Ödeme Yöntemi"dir. Bu yerli ödeme sistemi, bankalar ve işletmeler arası para akışını sağlayan elektronik bankacılık yöntemi olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ödeme kartı</span>

Ödeme kartı, ödeme sisteminin bir parçası olarak banka gibi finansal kuruluşlar tarafından verilen karttır. Bu kartlar; sahibinin banka hesabındakı fonlara erişmesini, finansal işlemler, ATM'lerden para çekmesini, EMV ve temassız ödeme'ler, satış noktası, yazar kasa ve öz-çıkış'larda POS terminal ile ödeme yapmasını sağlar. Depolanan değer kartı, kredi kartı, harcama kartı, ATM kartı, dijital kart, temassız kart, akıllı kart ve banka kartı gibi bir dizi ödeme kartları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bankacılık</span>

Mobil bankacılık, bir banka veya başka bir finans kurumu tarafından sunulan bir hizmettir. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür. Mobil bankacılık genellikle 24 saat açıktır.

<span class="mw-page-title-main">ATM kartı</span>

ATM kart, ödeme sisteminin bir parçası olarak finansal kurum tarafından verilen tahsis edilmiş bir ödeme kartıdır. Müşterinin ATM'lere erişmesini sağlar. ATM kartları manyetik şeritli kart veya entegre devreli çipli plastik akıllı karttır. Bunlar benzersiz bir kart numarası, son kullanma tarihi veya CVVC gibi bazı güvenlik bilgileri içerir. ATM kartlar banka kartı veya kredi kartı değildir.

Papara, FinTech alanında faaliyet gösteren, Mali Suçları Araştırma Kurulu yükümlü kuruluşları arasında yer alan, Türkiye merkezli elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşudur. Şirket 2016'nın Nisan ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan yetkili lisans alarak aynı yılın Ağustos ayında faaliyetlerine başlamıştır. 16 Mart 2021 itibarıyla kartları BKM Express desteklemekte olup, Mastercard, Visa, Troy ve Bankalararası Kart Merkezi üyesidir.