İçeriğe atla

Sondan Durukanoğlu Feyiz

Sondan Durukanoğlu Feyiz
Doğum12 Ağustos 1963
Of, Trabzon, Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi
(Lisans, 1989)
• University of Wisconsin-Madison
(yüksek lisans, 1992)
• University of Kansas
(doktora, 1999)
Resmî sitehttps://sondan.khas.edu.tr/
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlar

Sondan Durukanoğlu Feyiz (d.12 Ağustos 1963, Trabzon); Türk bilim insanı, Kadir Has Üniversitesi rektörü (2018-günümüz) ve Mütevelli Heyeti üyesi, Sabancı Üniversitesinde eğitim, uluslararası ilişkiler, bireysel ve akademik destek ve yaz okullarından sorumlu eski Rektör Yardımcısı,[1] fizik profesörüdür.

Eğitimi ve Kariyeri

12 Ağustos 1963 yılında Trabzon Of ilçesinde doğdu. Lisans eğitimini 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümünde tamamladı.[1] Bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı burs ile birlikte Amerika'ya giderek akademisyenlik kariyerine adım attı.[2] Yüksek lisansını 1992 yılında, Wisconsin Üniversitesi Fizik Bölümünde tamamlayan Durukanoğlu Feyiz; doktorasını da 1999 yılında Kansas Eyalet Üniversitesi Fizik Bölümünde tamamlamıştır. 2000 yılında tekrardan Türkiye'ye gelerek akademik kariyerine İstanbul Teknik Üniversitesinde yardımcı doçent doktor olarak devam etmiş ve 2006 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesinde doçent olmuştur.[1]

İstanbul Teknik Üniversitesindeyken 2002-2006 yılları arasında Senato Akreditasyon Komitesi Üyesi görevini gerçekleştirirken; 2002 yılında aynı zamanda Kansas Eyalet Üniversitesi’nde "misafir bilim insanı" olarak çalıştı. 2002-2007 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesine ait bültende "Baş Editör Yardımcısı" olarak görevini gerçekleştirirken 2007-2009 yılları içerisinde Massachusetts Institute of Technology  (kısaltılmış haliyle: MIT) Fizik Bölümünde Misafir Doçent Doktor pozisyonunda çalıştı. Aynı yıllarda Feza Gürsey Enstitüsünde kıdemli araştırmacı pozisyonunu da sürdürmüştür. 2011 yılında Sabancı Üniversitesinde yardımcı rektör olarak göreve başlayıp Sabancı Üniversitesindeki görevini sürdürürken aynı zamanda 2014-2016 yılları arasında Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi; 2015-2018 yılları arasında ise Kalite Güvence ve Strateji Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.[1]

2018’den beri Kadir Has Üniversitesi rektörüdür.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Prof. Dr. Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ". Kadir Has Üniversitesi. 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 
  2. ^ "İşimiz Eğitim: *Mütevazı Bir Başarının Öyküsü: "Sondan DURUKANOĞLU FEYİZ"". İşimiz Eğitim. 9 Mart 2015. 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ayşe Soysal Türk matematikçi.

Hasan Bülent Kahraman, Türk akademisyen, yazar, sanat eleştirmeni ve küratör.

Gülsün Sağlamer Mimar, öğretim üyesi.

Aşkın Asan, Türk politikacı ve Büyükelçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Işıl Karakaş</span>

Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Teknik Üniversitesi</span>

Viyana Teknik Üniversitesi, 1815 yılında Viyana'da kurulan bir teknik üniversitedir. Viyana Teknik Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi 10 teknik üniversitesi arasında gösterilmektedir. 20.000′den fazla öğrenci ve 2.000′in üzerindeki akademik kadrosu ile Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.

Tuncay Taymaz, Türk bilim insanı, akademisyen ve jeofizik profesörüdür.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

Üstün Ergüder, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Mandal</span>

Hasan Mandal, Türk akademisyen, mevcut İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektörü ve eski TÜBİTAK başkanı. 1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş, 1992'de Newcastle Üniversitesi'nden Doktora unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de üniversiteler</span> Türkiyede yükseköğretime genel bakış

Günümüzdeki teşkilat ve statüye sahip üniversiteler Türkiye'de, 1863’te kurulan Dârülfünunla başlar. Avrupa üniversitelerinde eğitim öğretim kilisenin kontrolü altındaki teolojiye dayanmasına rağmen Türklerin Selçuklu, Osmanlı ve daha pek çok değişik dönemlerde kurduğu çeşitli statülerdeki üniversiteler de pozitif bilimlerin de okutulması bakımından üniversite olarak bilimsel kariyerini başından günümüze kadar muhafaza etti. Bu sebeple Türkiye’de modern üniversitelerin ilki olan İstanbul Üniversitesi, 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed'in din ilimleri yanında fen ilimlerinin de okutulması için kurduğu Fatih Külliyesi'ne dayanmakta olup, beş asırlık bir geçmişe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Morozkin</span>

Nikolay Danilaoviç Morozkin, fizik ve matematik doktoru bilim insanı. 2013'ten bu yana Başkurt Devlet Üniversitesi rektörüdür.

Yücel Yılmaz Türk profesör, jeolog, 2002-2010 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Rafet Bozdoğan Türk akademisyen ve profesördür.

Erhan Güzel, Türk akademisyen. İstanbul Kültür Üniversitesi eski rektörüdür.

Prof. Dr. Turgut Uzel Eski Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Mehmet Durman Türk akademisyen, metalurji mühendisi.

Prof. Dr. Ahmet Zeki Yılmaz Türk tıp akademisyeni, genel cerrah, Erciyes Üniversitesi'nin eski rektörü.

Şener Oktik, Türk fizik akademisyeni, eski rektör.