İçeriğe atla

Sondaj sıvısı

Kontrol Edilmiş
Sondaj cihazına köpük kesici döken bir madenci

Sondaj sıvısı, jeofizik mühendisliğinde topraktaki kıvırcık kuyuları kazılmasına yardımcı olması amacıyla kullanılan bir maddedir. Genellikle petrol ve doğalgaz kuyularındaki sondajlar ile sondaj kulelerinde aramalarda ve aynı zamanda su kuyusu gibi daha basit delikleri açmakta kullanılmaktadır. Sondaj sıvıları su bazlı sondaj sıvısı, sulu olmayan sıvılar (yağ bazlı sıvılar) ve gaz halinde sondaj sıvıları olmak üzere üçe ayrılır.

Sondaj sıvısının amacı kuyu borusuna dahil olan katmanlardaki sıvı basıncının önlenmesi, sondaj sırasında sondaj baltasını temiz ve serin tutmak ve sondaj katmanlarını çıkarmaktır. Özel iş için kullanılan sondaj sıvısı katmandaki zarardan kaçınmak ve aşınmayı azaltmak için kullanılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Drilling Fluids". www.aesfluids.com. 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ödem</span>

Ödem, kan sıvısının damar dışına çıkması ve hücreler arasındaki sıvının artışı olgusudur. Ödemin yaygın biçimine anazarka (anasarca) denir. Ödem olgusunun temel ilkesi, kan sıvısı ile hücre dışı (ekstrasellüler) sıvı arasındaki dengenin yitirilmesidir. İnsan vücudunda ortalama 40 litre sıvı vardır. Bu sıvının yaklaşık ½ ‘si hücrelerin içindedir. Öteki yarısı ise kanı, lenf sıvısını ve hücreler arasındaki sıvıyı oluşturur. Kan ve lenf sıvılarının dengesini proteinler sağlar. Bunların dışındaki sıvı türlerinin dengesi elektrolitlere bağlıdır. Hücre içi sıvı dengesini potasyum, hücre dışı sıvı dengesini ise sodyum denetler.

<span class="mw-page-title-main">Sondaj</span>

Sondaj Dünya'da bir delik, tünel veya kuyu açmak için delme işlemidir. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi prensiplerle yürütülen işlemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pompa</span>

Pompa, genelde elektrik enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sıvıları veya bazen çamur gibi bulamaçları, mekanik güçle hareket ettiren makinadır.

<span class="mw-page-title-main">Boya</span>

Boya, herhangi bir nesneye renk vermek amacıyla yalıtım ve koruma sağlamak için uygulanan bir kaplamadır. Boya hemen hemen tüm malzemelere uygulanabilir. En sık kullanıldığı alanlar sanat, tasarım, resim, endüstriyel kaplamalar, ulaşım ve korumadır. Boya kimyasal özelliği bakımından temel olarak yaş boya ve toz boya olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Gram boyama</span>

Gram boyama, bakterileri hücre duvarlarının kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre iki büyük gruba ayırmak için kullanılan empirik bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı</span> şirket

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Konserve</span>

Konserve, insanların besinleri, besin değerlerini kaybetmeden saklamak için geliştirdikleri bir yöntemdir. Batı dillerinde kullanılan konservatif (muhafazakâr) kelimesi de buradan kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vazelin</span>

Kerosen ticareti yapan iflasın eşiğindeki New York'lu kimyager Robert A. Chesebrough, 1859 yılında Pensilvanya'da yeni bulunan petrol kuyularına gittiğinde bir maddenin işçilerin ayaklarına yapıştığını gördü. Bu parafine benzer madde iş pompalarını tıkayarak işçilerin canını sıkıyordu ama ayaklarındaki kesik ve yaraların da iyileşmesine yardımcı oluyordu. Chesebrough bu tuhaf maddeyi kavanozlara doldurarak New York'a döndü. Üstünde aylarca çalışarak petrolden ayrıştırdığı maddenin vücuttaki yaraları iyileştirdiğini gördükten sonra 1870'te "Vazelin Petrol Jeli" ismiyle piyasaya satışa sundu.

Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur.

<span class="mw-page-title-main">Kola derin sondajı</span> SSCBnin Kola Yarımadasında açtığı bilimsel sondaj kuyusu

Kola derin sondajı Sovyetler Birliği tarafından Kola Yarımadasında yapılan bilimsel sondaj kuyusunun adıdır. Projenin amacı yerkabuğunu mümkün olduğunca derine inerek incelemektir. İlk sondaj faaliyetleri 24 Mayıs 1970 tarihinde başlamıştır. En derin sondaj 1989 yılında 12.262 metreye ulaşmış, o dönemde delinen en derin sondaj olma özelliğini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Montmorillonit</span>

Montmorillonit tipik olarak bir kil oluşturan, mikroskobik kristal formüllü mineraller çok yumuşak bir fillosilikat grubudur. Fransa'da Montmorillo' dan ismini almıştır. Montmorillonit, simektit grubunun bir üyesidir. Tanecikler, yaklaşık bir mikrometre arasında bir ortalama çapa sahip plaka şeklinde olan, bu grubun üyeleri, saponit içerir. Montmorillonit smektit bir alt sınıfı fillosilikat mineral% 50'den daha fazla yüke sahip olan oktahedral olarak karakterize edilir; katyon değişim kapasitesi bir düzlemde olduğunda Al için Mg izomorf ikame kaynaklanmaktadır. Bunun aksine, beidelit kuvars levha Si için Al izomorf ikame kaynaklanan% 50'den daha fazla şarj ile tetrahedral bir lekeci. Montmorillonit su içeriği değişkendir ve suyu emer zaman hacminde büyük ölçüde artırır. Kimyasal olarak bu, sodyum kalsiyum alüminyum silikat, magnezyum hidroksit 0.33 2 (Si4O10) (OH) 2 • nH2O hidratlanır. Potasyum, demir ve diğer katyonlar yerine ortak olan, katyonların tam oranı kaynağı ile değişir. Genellikle klorit, muskovit, illit, cookeite ve kaolinit ile karışmış oluşur.

Sondaj mühendisliği veya sondaj mühendisi, petrol mühendisliğinin bir alt kolu ve türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Isıl denge</span>

Isıl denge, kimya biliminde maddelerin son sıcaklıklarının eşit olma durumudur. Isıl denge değeri her daim, bir araya konulan maddelerin ilk sıcaklıkları arasında bir değerdedir. Isıca yalıtılmış bir kaba hem sıcak hem de soğuk su koyulursa, sıcak sudan soğuk suya enerji aktarımı gerçekleşir. Enerji aktarımı her zaman sıcaktan soğuğa doğrudur. Böylece etkileşim sonucunda sıcak madde soğur, soğuk madde ısınır. Bu olay, sıcaklıklar eşitlenene kadar devam eder. Bu durum "Qalınan = Qverilen" şeklinde sembolize edilir.

Daksil veya düzeltme sıvısı metindeki hataları maskelemek için kâğıda uygulanan, genellikle beyaz, opak bir sıvıdır. Kuruduktan sonra üzerine yazılabilir. Tipik olarak küçük şişelerde paketlenir ve kapak, şişeye daldırılan ekli bir fırçayı içerir. Fırça, sıvıyı kâğıda uygulamak için kullanılır. Birçok amaç için kullanılabilir. Kelime işlemcilerinin icadından önce, düzeltme sıvısı, daktilo ile yazılmış belgelerin üretimini büyük ölçüde kolaylaştırdı. İlk düzeltme sıvısı formlarından biri, 1956'da Liquid Paper'ın kurucusu sekreter Bette Nesmith Graham tarafından icat edildi. Ofis / yazım / fotokopi makinesi kullanımına yönelik renkli kâğıt stoklarının ortaya çıkmasıyla, düzeltme sıvısı üreticileri ürünlerini, özellikle kırmızılar, maviler ve sarılar olmak üzere çeşitli renklerde üretmeye başladılar.

<span class="mw-page-title-main">Cam suyu</span>

Cam suyu, motorlu taşıtlar için, araç sürülürken ön camın, ön cam sileceği ile temizlenmesinde kullanılan bir sıvıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hidrolik sıvı</span> kimyasal

Hidrolik sıvı veya hidrolik likit, genel olarak hidrolik sıvıları mineral yağ ve su bazlıdır. Hidrolik sıvıları kullanabilecek ekipmanlara örnek olarak ekskavatörler, bekolar, hidrolik frenler, hidrolik direksiyon sistemleri, şanzımanlar, çöp kamyonları, uçak kontrol sistemleri, asansörler ve endüstriyel makineler verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dalgıç pompa</span>

Dalgıç pompa pompa gövdesine yakın bir şekilde hava geçirmez olarak kapatılmış motorlu bir pompadır. Tüm tertibat pompalanacak akışkanın içine daldırılır. Bu tip pompanın asıl yararı pompayla sıvı yüzeyi arasındaki yükseklik farkıyla ilişkili bir problem olan pompa kavitasyonunu önlemesidir. Dalgıç pompalar vakum oluşturan ve atmosferik basınca dayanan jet pompalarının aksine sıvıyı yüzeye iter. Dalgıç pompalar elektrik motoru yerine kuyu içi hidrolik motorunu çalıştırmak için yüzeyden gelen basınçlı sıvıyı kullanır ve hareket sıvısı olarak da ısıtılmış su ile ağır yağ uygulamalarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Talabı</span>

Talabı veya Baş-Talabı, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'ndaki bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Pompa istasyonu</span>

Sondaj kuyuları ve içme suyu temini gibi durumlarda pompa dairesi olarak da adlandırılan pompa istasyonları, sıvıları bir yerden başka bir yere pompalamak için pompa ve ekipman içeren tesislerdir. Kanallara su temini, alçak arazilerin sulanması ve kanalizasyonun işleme alanlarına taşınması gibi çeşitli altyapı sistemleri için kullanılırlar. Pompa istasyonu, bir pompa depolamalı hidroelektrik tesisatının ayrılmaz bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuyu</span>

Kuyu, su başta olmak üzere sıvı kaynaklarına erişmek için toprakta kazma, sürme veya delme yoluyla oluşturulan yapıdır. En eski ve en yaygın kuyu türü, yer altı akiferlerindeki yeraltı suyuna erişim sağlayan su kuyusudur. Kuyu, sıvıyı bir pompayla veya mekanik olarak elle kaldırılan kova veya büyük su torbaları gibi kaplar aracılığıyla yukarı çeker. Kuyular ilk olarak en az sekiz bin yıl önce inşa edildi. Kuyu şaftına bir kaplama yerleştirmek stabilite oluşturmaya yardımcı olur. Kuyulardaki ahşap veya hasır kaplamaların tarihi en az Demir Çağı'na uzanmaktadır.