İçeriğe atla

Son Sesler

Son Sesler
Yönetmenİsmet Arasan
Yapımcıİsmet Arasan
Senaristİsmet Arasan, Cemal Uzunoğlu
TürüBelgesel
RenkRenkli
Yapım yılı1987
Çıkış tarih(ler)i1987
Süre26
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe, Ubıhça

Son Sesler İsmet Arasan tarafından 1987 yılında çekilen 26 dakikalık belgesel filmdir.

Konu

Yer: Kafkaslardaki anayurtlarından 1864 yılında Anadolu'ya sürülen Ubıh halkından bir kısmının savruldukları Balıkesir iline bağlı Manyas ilçesinin Hacıosman köyü. Yıl: 1987. Köyün Ubıhça adı, "Lakaşhüe, yani "yürüyen beyaz tavşan!" Ve anadilini konuşabilen son Ubıh Tevfik Esenç'in ürpertici yalnızlığı... Esenç o vakitler 81 yaşında. Bu film; Ubıh halkının trajik kaderini yüreğinde hisseder, onların son seslerini can kulağı ile dinler: "Ansızın hatırlayacağım, son sözlerini tekrarlayacağım... Unutulmasın diye, son sesleri... Çok ölüm gördüm. Uzun bir ömrüm oldu takatim kalmadı. Yüreğim fazla dayanmaz, biliyorum. İçime atsam, olmuyor. Dilime vuruyor. Anadilimde anlatmak istiyorum, unutmayı ve unutulmayı..."[1]

Gösterimleri

Son Sesler filmi birçok devletin ve Unesco dahil uluslararası kurumun arşivine alınmış, televizyonlarda ve kamusal alanlarda gösterilmiş, birçok festivalde Türkiye'yi temsil etmiş, 10. Cinema du Reel Festivali'ne kabul edilen ilk Türk belgeseli olmuştur. İngilizce ve Fransızca versiyonları bulunmaktadır .

Kazandığı Ödüller

  • "Üstün Başarı Ödülü", T.C. Kültür Bakanlığı, 1988
  • "Birincilik Ödülü", Türkiye Toplumsal Tarih ve Araştırmalar Vakfı.

Kaynakça

  1. ^ Filmin tanıtım bülteni. 1987.

İlgili Araştırma Makaleleri

Nesli Çölgeçen, sinema yönetmeni, senarist, belgesel film yönetmeni.

Şerif Gören ya da tam adıyla Şerif Adak Gören,, Türk film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşim Ustaoğlu</span> Türk yönetmen

Yeşim Ustaoğlu Türk sinemacı, film yönetmeni, senarist, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ubıhça</span>

Ubıhça veya Vubıhça Kuzeybatı Kafkas dillerinden bir tanesiydi. 1992'de bu dili konuşan son kişi Tevfik Esenç'in yaşamını yitirmesiyle birlikte ölü dil hâline geldi. Alfabesi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Güler Ökten</span> Türk oyuncu

Güler Ökten veya tam adıyla Servet Güler Kıpçak Ökten, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali 19-28 Ekim tarihleri arasında Antalya'da yapılan film festivali. Festival, kısa adı TÜRSAK olan; Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı ile yine kısa adı AKSAV olan Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliği ile gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ubıhlar</span> Çerkes boyu

Ubıhlar ya da Vubıhlar, Çerkes boylarından birisidir. Dilleri Ubıhça, bu dili konuşan son kişinin 1992 yılında ölmesiyle yok olmuştur.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Sokurov</span>

Aleksandr Nikolayeviç Sokurov, Rus yönetmen ve yapımcı. 2004'te Rusya Halkın Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

Biray Dalkıran, Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

Orhan Eskiköy Türk yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Esenç</span> Ubıh dilinin son temsilcisi

Tevfik Esenç, Ubıhçayı konuşan son kişi olarak bilinmektedir. Esenç, "81 sessiz harften oluşan bir Kafkas dilini dünyada konuşan tek kişi" olarak Guinness Dünya Rekorları Kitabı'na girmiştir.

İsmet Arasan film yönetmeni ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Esmer</span>

Pelin Esmer, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Filmamed Belgesel Film Festivali Diyarbakır'da Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenen çok dilli belgesel film festivali.

Tevfik Şenol, 33. ve 39. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü kazanan Türk görüntü yönetmeni ve film yönetmeni.