İçeriğe atla

Son Hıçkırık

Son Hıçkırık
Film afişi
YönetmenErtem Eğilmez
YapımcıNahit Ataman
SenaristSadık Şendil
UyarlamaKerime Nadir'in Son Hıçkırık romanı
MüzikMetin Bükey
Görüntü yönetmeniCahit Engin
StüdyoArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, duygusal
RenkRenkli
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i7 Aralık 1971 (1971-12-07)
Süre90 dk.
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
Önceki filmHıçkırık (film, 1953) ve Hıçkırık (film, 1965)

Son Hıçkırık, Ertem Eğilmez'in yönettiği 1971 yapımı renkli Türk filmi. Filmin senaryosu Sadık Şendil tarafından yazılmıştır. Başrollerini Hülya Koçyiğit, Kartal Tibet ve Metin Serezli'nin paylaştığı filmin yardımcı rollerinde de önemli karakter oyuncuları yer almıştır. Kerime Nadir'in 1955 tarihli Son Hıçkırık romanından uyarlanmıştır. Ama uyarlama aşamasında içerik çok farklılaştırılmıştır.

Konusu

1950’lerde Çamlıca’da bir köşk. Kenan Bey (Metin Serezli) ve yardımcısı Ferhat Dayı (Münir Özkul) yalnız yaşıyorlar. Kapı yalnızca gazete ve dergileri getiren postacıya (Ali Demir) açılıyor. Yıllardır ziyaretçileri yok. Kenan yaşlanmış, saçlarına kır düşmüştür. 30 yıl önce mutluluk ve acıyı peş peşe yaşamış. Kenan ile Nalan (Hülya Koçyiğit) birbirlerine aşıktırlar. Komşu köşkteki İlhami (Kartal Tibet) de Nalan'a karşılıksız olarak aşık olmuştur. Kenan ile Nalan evleneceklerken, İlhami aşkını ilan eder. Nalan kardeş gibi sevdiğini söyleyerek geçiştirmeye çalışır. Evlilik imzaları atılır. Gelin ve damat mutludurlar. Ancak İlhami Nalan'ı vurarak öldürür. Yıllar sonra, teyzesi Nalan'a çok benzeyen Handan (Hülya Koçyiğit) ve babası İlhami'ye benzeyen asteğmen Ferit (Kartal Tibet) tanışırlar.

Son Hıçkırık filmi, hem kaynaklandığı aynı adlı 1955 tarihli Kerime Nadir romanından, hem devamı olduğu 1935 tarihli Hıçkırık romanından, hem de 1953 ve 1965 tarihli filmlerden oldukça farklıdır. Handan karakteri, Nalan karakterinin değil kız kardeşinin çocuğudur. Nalan, İlhami ile değil Kenan ile evlenmiştir.

Oyuncular

OyuncuRolSeslendirmelerNotlar
Kartal TibetFerit ve İlhamiHayri Esen
Hülya KoçyiğitHandan ve NalanJeyan Mahfi Tözüm
Metin SerezliKenan
Münir ÖzkulFerhat Dayı
Ahmet TurgutluKır Kahvecisi
Önder SomerDoktor BülentErdoğan Esenboğa
Güzin ÖzipekFalcı
Akif CoşkunKapıcı
Faik CoşkunLokantacıNecdet Mahfi Ayral
Nezihe GülerMüdüre
Ali DemirPostacı
Kaya VolkanYüzbaşı

Seslendirmeler

Hayri Esen Kartal Tibet'i, Jeyan Mahfi Tözüm Hülya Koçyiğit'i Necdet Mahfi Ayral Faik Coşkun'u, Erdoğan Esenboğa Önder Somer'i seslendirmiştir.

Filmin müzikleri

Filmde fon müziği olarak 32 dakika boyunca bestesi Şekip Ayhan Özışık'a ait olan Son Hıçkırık şarkısı kullanılmıştır. Necip Celal Andel'in Ayrılık adlı tangosu ise iki kez duyulmaktadır.

Filmde kullanılan diğer müzik eserleri şunlardır:

  • Johann Sebastian Bach'ın Toccata ve Füg Re minör BWV 565 (1703/07) eseri, 8 sahnede yer alır.
  • 'Paul Mauriat Orkestrası'nın 'Le Passager De La Pluie' (1971) albümünden 'A Chaque Printemps (All Kinds Of Everything)' (1970) (Derry Lindsay / Jackie Smith) ve "C'est La Vie, Lily" (1969) eserleri. (Joe Dassin)
  • Paul Mauriat'nın "Comme J'ai Toujours Envie D'aimer" (1971) albümünden "L'Aigle Noir" (1961) eseri. (Barbara)
  • 1964 tarihli Dead Ringer filminden André Previn'in 'Main Title', 'The Dog Attacks' ve 'The Police Is Waiting' eserleri.
  • 1964 tarihli Zorba filminden Mikis Theodorakis'in 'Life Goes On'.
  • 1966 tarihli 'Arabesque' albümünden Henry Mancini'nin 'Aquarium Scene / Dream Street' bestesi.
  • 1960 tarihli The Magnificent Seven filminden Leonard Bernstein'ın "Calvera's Visit / Council Of War" adlı eseri.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Zübük</i> (film) film

Zübük Aziz Nesin'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış; yönetmenliğini Kartal Tibet'in, senaristliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1980 yapımı filmdir.

<i>Dudaktan Kalbe</i> Reşat Nuri Güntekinin 1925 tarihli romanı

Dudaktan Kalbe, Reşat Nuri Güntekin'in 1925'te yazdığı romanı. Örf tanımını yapmada ve kişilik canlandırmada başarılı, duygusal ve sevgi dolu bir roman olarak kabul edilir. Şarkıları, filmlere, nostaljik romantizminize bolca konu olmuş aşkların unutulmaz romanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Tibet</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist (1939–2021)

Kartal Tibet, Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Abadan</span> Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazar

Oğuz Abadan, Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Serezli</span> Türk oyuncu

Ahmet Metin Serezli, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jeyan Mahfi Tözüm</span> Türk seslendirme sanatçısı ve oyuncu

Jeyan Mahfi Tözüm ya da asıl adıyla Fatma Mesanet Jeyan Ayral Tözüm, Türk aktris ve dublaj sanatçısı.

<i>Çalıkuşu</i> (film, 1966) 1966 yapımı Türk filmi

Çalıkuşu, 1966 yapımı dramatik Türk filmdir.

<i>Dokuzuncu Hariciye Koğuşu</i> (film) film

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Peyami Safa'nın aynı adlı eserinden uyarlanan, yönetmenliğini Nejat Saydam'ın yaptığı, başrollerini Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet'in paylaştığı 1967 yılı yapımı Türk filmi.

<i>Hıçkırık</i> (film, 1965) 1965 filmi

Hıçkırık, Orhan Aksoy'un yönettiği 1965 yapımı Türk filmi. Filmin senaryosu Hamdi Değirmencioğlu tarafından yazılmıştır. Başrollerini Hülya Koçyiğit, Ediz Hun ve Kartal Tibet paylaşmıştır. Kerime Nadir'in 1936 tarihli Hıçkırık romanından yapılan ikinci uyarlamadır. İlk uyarlama, 1953 yılında Atıf Yılmaz tarafından çevrilmiştir. 1971 yılında yine Kerime Nadir'in devam romanı olan Son Hıçkırık romanından uyarlanan bir devam filmi olan Son Hıçkırık çevrilmiştir.

<i>Tarkan: Güçlü Kahraman</i> Tarkan serisinin beşinci filmi (1973)

Tarkan: Güçlü Kahraman ya da Tarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Güçlü Kahraman isimli çizgi romandan uyarlanan 1973 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Çin üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin son filmi olan bu filmde de önceki filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan, Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan çizgi romanındaki kurgusal Tarkan karakterinin uyarlandığı beş filmden oluşan kült film serisi. Filmlerin finansmanını ve dağıtımını Arzu Film ve Tuna Film şirketleri üstlenmiştir. İlk Tarkan filminin hazırlıkları 1969 yılında başlamış ve aynı yıl vizyon görmüştür. Son film ise 1 Kasım 1973 tarihinde gösterime girmiştir.

<i>Seven Ne Yapmaz</i> (film, 1970) 1970 filmi

Seven Ne Yapmaz, senaryosunu Erdoğan Tünaş'ın yazdığı, Orhan Aksoy'un yönettiği 1970 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Nahit Ataman'dır. Senaryo, Kerime Nadir'in eserinden uyarlamadır.

<i>Funda</i> (film, 1968) 1968 filmi

Funda, Erdoğan Tünaş'ın senaryosunu yazdığı, Mehmet Dinler'in yönettiği 1968 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Şahan Haki'dir. Film, roman yazarı Kerime Nadir'in eserinden uyarlamadır.

<i>Sisli Hatıralar</i> (film)

Sisli Hatıralar, 1972 yapımı Türk dram-duygusal filmidir. Türkan Şoray ve Tarık Akan'ın başrollerini paylaştığı filmin yönetmeni Nejat Saydam'dır. Film Kerime Nadir'in aynı adı taşıyan eserinden sinemaya uyarlanmıştır.

<i>Hıçkırık</i> (film, 1953)

Hıçkırık, yapımcılığını Erman Film'in üstlendiği, senaristliğini ve yönetmeliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1953 yapımı sinema filmidir. Kerime Nadir'in 1936 tarihli başlıklı romanından yapılan ilk uyarlamadır.

Bu listede Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusu Hülya Koçyiğit'in rol aldığı filmler, diziler ve oynadığı karakterler gösterilmiştir.

<i>Senede Bir Gün</i> (film, 1971)

Senede Bir Gün, başrollerinde Kartal Tibet ve Hülya Koçyiğit'in yer aldığı, Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini yaptığı 1971 tarihli Türk sinema filmi.