İçeriğe atla

Son Geçit

Son Geçit
Axırıncı aşırım
YönetmenKamil Rüstembeyov
YapımcıAzerbaycanfilm
SenaristFerman Kerimzade
Hikâye (eser)Ferman Kerimzade
OyuncularHasan Memmedov
Adil İskenderov
Məlik Dadaşov
Hamlet Hanizade
Hasanağa Turabov
SeslendirenYusif Valiyev - Kerbelayi (Adil İskenderov)
Ramiz Melikov - Beyler (Abdül Mahmudov)
MüzikArif Melikov
Görüntü yönetmeniNadir Zeynelov
DağıtıcıAzerbaycanfilm Kinostudiyası
CinsiUzun metrajlı sinema filmi
TürüAksiyon, dram, macera
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1971 (53 yıl önce) (1971)
Çıkış tarih(ler)i18 Eylül 1971 (1971-09-18)  Azerbaycan
Süre84 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
DilAzerice

Son Geçit (Azerice: Axırıncı Aşırım), yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

Konusu

Dram, macera, aksiyon türündeki film, 1917 Soyyet Devrimi döneminde Azerbaycan'ın dağ köylerinin birindeki Sovyet yönetiminin kurulduğu ilk yılları aktarmaktadır. Önemli Azeri devrimcisi Abbaskulu Bey Şadlinski olayların merkezinde yer alır.

Oyuncular

Festival ve ödüller

1972 yılında Tiflis'teki Birlik Sinema Festivali'nde, Abbaskulu Bey Şadlinski rolüyle Hasan Memmedov ve Kerbelayı İsmail rolüyle Adil İskenderov'a En İyi Oyuncu ödülleri verilmiştir.[2]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Азербайджанской ССР кинематография. Кино: Энциклопедический словарь / Гл. ред. С. И. Юткевич; Редкол.: Ю. С. Афанасьев, В. Е. Баскаков, И. В. Вайсфельд и др. — Москва: Советская энциклопедия, 1987. — стр. 13.
  • Кино: Энциклопедический словарь / Гл. ред. С. И. Юткевич; Редкол.: Ю. С. Афанасьев, В. Е. Баскаков, И. В. Вайсфельд и др. — Москва: Советская энциклопедия, 1987. — стр. 16.
  • Hamis Muradov. Kinofabrikdən başlanan yol. Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. C.Cabbarlı adına "Azərbaycanfilm" kinostudiyası. Aydın Kazımzadə. Bizim "Azərbaycanfilm". 1923-2003-cü illər. Bakı: Mütərcim, 2004.- səh. 4.
  • Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. C.Cabbarlı adına "Azərbaycanfilm" kinostudiyası. Aydın Kazımzadə. Bizim "Azərbaycanfilm". 1923-2003-cü illər. Bakı: Mütərcim, 2004.- səh. 143-144; 180; 212-213.
  • Azərbaycan Milli Ensiklopediyası: Azərbaycan. Ramiz Məmmədov. Kino. Azərbaycan Milli Ensiklopediyası Elmi Mərkəzi, 2007.- səh. 816.
  • Ramilə. Məlik Dadaşovun şilləsinin yeri hələ də qalır: ["Son Geçit" filmi hakkında] //Azad Azərbaycan.- 2011.- 14 avqust.- S. 7.
  • Aydın Dadaşov. "Bizim Sinema". Kamil Rüstembeyov'un "Son Geçit" filmi hakkında.

Kaynakça

  1. ^ "Son Geçit"ten "Feryad"a kadar: Melik Dadaşov karakterler ustasıydı: [Halk oyuncusu hakkında] //Şerq. - 18 Haziran 2011, s.11.
  2. ^ Aydın Kazımzade. Azerbaycan kinosu - 1 (filmlerin izahlı kataloğu (1898-2002)). Bakü: 2003, s.72.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<i>Böyük Dayaq</i>

Böyük Dayaq 1962 Azerbaycan SSC yapımı bir dram filmi. Mirza İbrahimov'un aynı isimli romanından uyarlanmıştır.

Seher, yönetmenliğini Ağarza Guliyev'in yaptığı 1960 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Film konusu Mehdi Hüseyin'in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde köyden Bakü'ye gelip petrol madenlerinde çalışan işçinin Bolşeviklerin etkisi altında devrimci dönüşümü konu alınmaktadır. Filmde Çarlık Rusyası döneminde işçilerin ağır durumundan ve dönemin zor hayatından bahsedilmektedir. Filmde ayrıca dönemin oligarklarının zalimliğini ve milliyet ayrımcılığı işlenmektedir. 26 Komiser filminde olduğu üzere dönemin tarihsel koşulları ön plana çıkarılmıştır. Bununla birlikte filmde Josef Stalin de konu alınır.

<i>Yıldızlar Sönmüyor</i> (film, 1971)

Yıldızlar Sönmüyor, yönetmenliğini Ejder İbrahimov'in yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film. Tarihi biyografik tarzda çekilen film doğu halklarının özgürlüğü uğruna yapılan fedakarlıkları anlatır.

Alevler İçinde, yönetmenliğini Şamil Mahmudbeyov'un yaptığı 1979 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film.

İsa Muğanna veya İsa Mustafa oğlu Hüseynov yazar, senarist ve "Nesimi" ödülünü kazanan ilk kişi.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Balayev</span>

Rasim Ehmed oğlu Balayev, Azeri oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır. Azerbaycan halk sanatçısı (1982), "Şöhret" nişanı sahibi (1998), Cumhurbaşkanı emekli maaşlısı, Azerbaycan Film Yapımcıları İttifakının eski katibidir (1990-2013).

Gam penceresi - Celil Memmedguluzade'nin 1894 yılında yazdığı "Danabaş köyünün öyküleri" ve 1921'de yazdığı "Danabaş köyünün öğretmeni" esasında yazdığı senaryoya uygun olarak çekilmiş 1986 yapımı Azerbaycan Sovyet filmidir.

Almaz, yönetmenler Ağarza Quliyev ve Qriqori Braginski tarafından 1936'da gösterilen uzun metrajlı bir film. Film Azerbaycanfilm tarafından yapılmıştır. Film köye çalışmaya gelen genç öğretmen Almaz'ın, köydeki yapının geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önündeki engellerle savaşmasını anlatılmaktadır. Filmdə ana rolleri İzzət Oruczadə, Hökümə Qurbanova, Xeyri Əmirzadə, Əlisəttar Məlikov, Ələkbər Hüseynzadə ve İsmayıl Hidayətzadə oynamaktadır. Bu film Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 7 Mayıs 2019 tarihli 211 sayılı Kararı ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmler listesine dahil edilmiştir.

Fataliyev Ramiz Muhammed - Azerbaycanlı sinema senarist, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmlerin listesi — bu liste Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 7 Mayıs 2019 tarih ve 211 sayılı Kararı ile onaylanan belgeye göre hazırlanmıştır.

Ağa Rza Semender oğlu Guliyev Azerbaycanlı film yönetmeni, senarist ve aktörü. 1960 yılında Azerbaycan SSC'nin Onur Sanatçısı fahri adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazım Ziya</span>

Kazım Cafer oğlu Ziya, Azerbaycanlı tiyatro oyuncusu ve tercüman.

Birinci Türkoloji Kongresi, 26 Şubat-6 Mart 1926 tarihleri arasında Bakü şehrinde düzenlenen bir kongre olup Sovyetler Birliği sınırları içinde yaşayan Türk halklarının tarihi, edebiyatı, dili, alfabesi, etnografyası ve kültürü ile ilgili önemli kararların alındığı bir etkinliktir. Kongrede Latin alfabesine geçişin bilimsel ve metodolojik prensipleri detaylı bir şekilde ele alındı ve hazırlandı.

Gülbeniz Yusif kızı Azimzade — Azerbaycan film yönetmeni, yönetmen asistanı, Azerbaycan SSC Lenin Komsomol ödülü sahibi (1980), Azerbaycan'ın emektar sanatçısı (2000).

Vakıf Sametoğlu Şair, oyun yazarı, köşe yazarı olan ve Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi (1970), Azerbaycan SSC'nin onur sanatçısı (1989), Azerbaycan'ın halk şairi (1999) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin II ve III dönem milletvekili.

Karaca Kız, Azerbaycanfilm stüdyosunda üretilmiş bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Han Ziyadhanov</span>

İsmail Han Ziyadhanov — Azerbaycan Cumhuriyeti hükümetinin üyesi, diplomat, Azerbaycan Cumhuriyeti ordusunun yarbayı. Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Devlet Dumasına seçilen 5 Azerbaycanlıdan biri.

<span class="mw-page-title-main">Şahmar Alekberov</span>

Şahmar Zülfügar oğlu Alekbarov — Azerbaycanlı aktör, senarist, seslendirme sanatçısı, yönetmen, Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı (1989), Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi (1978'den).