İçeriğe atla

Son Emir

Son Emir
The Last Command
YönetmenJosef von Sternberg
YapımcıAdolph Zukor
Jesse L. Lasky
SenaristJohn F. Goodrich
Herman J. Mankiewicz
Hikâye (eser)Lajos Biró
Josef von Sternberg
OyuncularEmil Jannings
Evelyn Brent
William Powell
Görüntü yönetmeniBert Glennon
KurguWilliam Shea
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
RenkSiyah beyaz
Çıkış tarih(ler)i22 Aralık 1928
Süre88 dk.
ÜlkeABD
DilSessiz film
İngilizce arayazılar

Son Emir (İngilizceThe Last Command) Avusturya asıllı yönetmen Josef von Sternberg tarafından yönetilen, John F. Goodrich ve Herman J. Mankiewicz tarafından senaryosu yazılan 1928 yapımı sessiz film. Filmin hikâyesi Lajos Bíró'ya aittir.[1] Başrol oyuncusu Emil Jannings hem bu film hem de -o dönem birden fazla filmdeki performanslara da ödül verilebilmekteydi- The Way of All Flesh filmindeki rolleriyle En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanan ilk kişi olmuştur.

Film, 2006 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilmiş ve ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.[2]

Konu

1928 yılında, Hollywood'da yönetmenlik yapan Leo Andreyev (William Powell), bir sonraki filmi için fotoğraflardan oyuncu seçmektedir. Sergius Alexander (Emil Jannings) adlı kişinin resmine gelince bir an için duraklar ve asistanına bu kişiyi derhal çekimlere çağırmasını ister. Ertesi sabah film stüdyosuna giden Sergius'a Rus generali üniforması verilir. Soyunma odasında yanındaki bir başka figüran, dikkatini dağıttığı için Sergius'un sürekli kafasını sallamasından rahatsız olur. Sergius ise özür diler ve bunun elinde olmadığını, geçmişte büyük bir şok geçirdiğini söyler.

Film daha sonra flashback yaparak on yıl öncesine, Ekim Devrimi'nin içinde bulunduğu Rusya Çarlığı'na gider. Çar'ın kuzeni ve tüm Rus ordularının komutanı olan Grand Dük Sergius Alexander, rutin kimlik kontrolü sırasında askerleri eğlendiren iki oyuncunun "tehlikeli devrimci" oldukları konusunda bilgilendirilir. Eğlenmek için onlarla oynamaya karar verir. Odasına çağırttığı bu iki oyuncuyla alaylı bir şekilde konuşan general, kendisine cüretkârca laf sokan erkek oyuncu Leo Andreyev'in yüzünü kamçılayıp tutuklattırır.

Leo'nun güzeller güzeli arkadaşı Natalie Dabrova (Evelyn Brent) ise tamamen farklı bir konudur. Kadın Sergius'u kendisine ayartır. Tehlike olmasına rağmen Sergius kadını yanına alır. Bir hafta sonra duygularının bir ifadesi olarak ona inci bir kolye verir. Kadın daha sonra generalin Rusya'yı en az kendisi kadar derinden seven büyük onurlu bir adam olduğunu anlamaya başlar. Onu odasına davet ettiğinde general, Natalie'nin sakladığı tabancayı fark eder, ancak kasıtlı olarak ona sırtını döner. Bu sırada Natalie elini tetiğe götürür ancak ateş edemez. Siyasi görüş farklılıklarına rağmen Natalie, Sergius'a âşık olmuştur.

Bolşevikler generalin içinde bulunduğu treni ele geçirince Natalie, generale hakaretler ederek, küçümseyici tavır takınır. Generali hemen oracıkta öldürmek yerine, Sankt-Peterburg'da halkın önünde idam edilmesini, Petrograd yolculuğu sırasında da trene kömür attırılmasını önerir. Ancak bu, onu hayatta tutmak için bir oyundur ve yolculuk sırasında herkes sarhoş olunca Natalie, Sergius'un yanına giderek onu sevdiğini söyler ve ülkeden çıkışını finanse etmesi için inci kolyeyi ona geri verir. Sergius trenden atlar, ancak sonra Natalie'nin de içinde bulunduğu trenin köprüden geçerken buzlu nehre çakılışını dehşet içinde izler. Sergius'un başı bu andan itibaren seğirmeye başlar.

On yıl sonra Sergius yoksulluğa düşmüş ve Hollywood'da figüran olarak hayatını idame ettirmektedir. Filmin yönetmeni Leo Andreyev ile nihayet buluştuklarında Sergius onu hemen tanır. Yönetmen Leo, Sergius'u aşağılamak için ironik bir şekilde filmin savaş sahnesinde ona Rus generali rolünü verir. Çekimler başlayınca rol gereği bir asker "Savaşmaktan bıktık usandık! Son emrini de verdin!" diyerek General Sergius'a karşı ayaklanır. Sergius on yıl önce Leo Andreyev'e yaptığı gibi askeri yüzünden kamçılar. Gerçeklik üzerindeki hakimiyetini kaybederek, kendisini gerçekten düşman tarafından kuşatıldığını düşünüp hiddetli bir konuşma yaparak askerlerine Rusya için tutkuyla savaşmalarını emreder. Kendisini çok zorlayan Sergius, konuşmasının ardından yere yığılır ve yönetmen Leo'ya "Kazandık mı?" diye sorar. Leo da "Evet ekselansları, kazandınız" der. Sergius, Leo'nun kolları arasında son nefesini vererek hayatını kaybeder. Leo'nun asistanı bu durum karşısında yaptığı "Bu adam harika bir oyuncuydu" yorumuna Leo "Harika bir oyuncudan fazlasıydı, harika bir adamdı" der.

Oyuncu kadrosu

  • Emil Jannings - Grand Dük Sergius Alexander
  • Evelyn Brent - Natalie Dabrova
  • William Powell - Leo Andreyev
  • Jack Raymond - Asistan
  • Nicholas Soussanin - Emir subayı
  • Michael Visaroff - Muhafız
  • Fritz Feld - Bir devrimci

Esinlenme

Ernst Lubitsch'in gazeteci Gilbert Swan'a anlattığına göre filmin hikâyesi yaşanmış bir olaydan esinlenilmişti. Rus ordusunda önemli bir general olan Theodore A. Lodigensky ile hem Moskova'da hem de komünist devriminden sonra New York'ta Rus restoranı açtığında tanıştı.[3] Lubitsch filmi için bir grup figüran bakarken günlüğü tıpkı filmdeki Sergius Alexander gibi 7.50 dolara çalışan askeri üniformalı bir şekilde sırasını bekleyen bu eski generalle bir kez daha karşılaştı.[3] Lubitsch daha sonra bu anekdotu arkadaşı Josef von Sternberg'e aktardı.[1] Lodigensky 1929-1935 yılları arasında Theodore Lodi adı altında birkaç filmde rol aldı. Bu rolleri arasında 1932 yapımı Down to Earth filminde sürgünde otel kapıcısı olarak çalışan bir Rus olan Grand Dük Michael karakterini de canlandırdı.

Yapım

1927'de Paramount'un Almanya'daki kardeş film şirketi Ufa, önde gelen aktörlerinden Emil Jannings ve yapımcı Erich Pommer'ı Hollywood'da bir dizi film yapmaları için görevlendirdi. Sternberg ve Jannings, 1925'te Berlin'de buluştuklarında dostane bir ilişki kurmuştu.[4][5]

Jannings, yönetmen Ernst Lubitsch'in The Patriot ve Victor Fleming'in The Way of All Flesh filmlerinde rol aldı ancak The Last Command'deki performansı bu iki yapımı geride bıraktı.

The Last Command, "şu ana kadar çekilen en iddialı Sternberg filmlerinden" biriydi. Çekimler beş haftada tamamlandı.[6]

Paramount yöneticileri filmi inceleyip Sternberg'in Hollywood'u kalpsiz ve alaycı olarak tasvir eden materyaller eklediğini belirtip The Last Command'ın vizyona girmesini durdurdular. Ayrıca, "Troçki ve genç Stalin'in tanınabilir portreleri" de dahil olmak üzere, Rus Devrimi'ni tarihsel olarak yanlış tanıttığından şikayetçi oldular. Stüdyo yetkilileri ancak zengin bir Paramount hissedarının baskısı altında yumuşadılar ve filmi dağıtımına izin verdiler. Bu, "kariyerinde Sternberg'in kendi zanaatıyla bir konu olarak yüzleştiği tek zamandı."[7][8]

Tepkiler

"Olağanüstü kritik başarıya" açılmalarına ve "coşkulu eleştiriler" almalarına rağmen gişe kârları hiçbir zaman gerçekleşmedi.[9]

Amerikalı oyun yazarı ve film yapımcısı Preston Sturges, The Last Command'ı "belki de şimdiye kadar gördüğü tek mükemmel film" olarak ilan etti.[10]

Film, "ticari başarısızlığına" rağmen En İyi Orijinal Hikâye dalında aday gösterildi ve Emil Jannings, 1. Akademi Ödülleri'nde En İyi Performans dalında Oscar'ı aldı.[11][12]

Yazar ve film eleştirmeni Leonard Maltin, The Last Command'i dört yıldızdan dördüyle ödüllendirerek filmi "Hollywood'daki hayata ve çalışmaya dair keskin algılarla dolu büyüleyici bir hikaye." olarak nitelendirdi.[13]

Ev sineması

Criterion Collection 2010 yılında The Last Command’ı von Sternberg'in diğer filmleri Underworld ve The Docks of New York ile birlikte DVD olarak üçlü set halinde tekrar yayınladı.[14][15] Criterion'un bu sürümünde Robert Israel ve Alloy Orchestra film için müzik düzenledi.[15]

Kaynakça

  1. ^ a b "Silent Era: The Last Command". silentera.com. 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2011. 
  2. ^ "National Film Registry" (İngilizce). en.wikipedia.org. 13 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. 
  3. ^ a b Gilbert Swan (7 Mayıs 1929). "In New York". Pittsburgh Press. 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2015. 
  4. ^ Baxter, 1971. P. 44
  5. ^ Sarris, 1966. P. 16: “Sternberg’s first assignment after Underworld was to direct Emil Jannings, the eminent German star Paramount had imported to join Ernst Lubitsch and Pola Negri in Hollywood."
  6. ^ Baxter, 1971. P. 52
  7. ^ Baxter, 1971. p. 48 and p. 52: Sternberg “inserted attacks on the heartlessness and cynicism of Hollywood…”
  8. ^ Sarris, 1998. p. 215
  9. ^ Baxter, 1971. P. 52: “...the commercial failure of The Last Command...[it] made only a small profit.”
  10. ^ Weinberg, 1967. p. 39 and p. 37: Weinberg provides numerous accolades for US and Europe on the film
  11. ^ Baxter, 1993. P. 90: “...his [Sternberg’s] popular and critically successful silent film, The Last Command.”
  12. ^ Baxter, 1971. P. 52: “...the commercial failure of The Last Command…[it] made only a small profit.”
  13. ^ Maltin, Leonard; Green, Spencer; Edelman, Rob (January 2010). Leonard Maltin's Classic Movie Guide. New York City: Plume. s. 361. ISBN 978-0-452-29577-3. 15 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
  14. ^ Dave Kehr (20 Ağustos 2010). "Sternberg: Chief Director of Private Dream Factory". The New York Times. 18 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2015. 
  15. ^ a b "3 Silent Classics by Josef von Sternberg". Criterion Collection. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

4 Ocak, Miladi takvime göre yılın 4. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 361 gün vardır.

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Warner Bros.</span>

Warner Bros. Entertainment, Inc. Warner Brothers (Warner Kardeşler) veya kısaca Warner Bros. dünyanın en büyük film yapım ve televizyon yayın şirketlerinden biridir. AT&T'nin WarnerMedia grubunun bir iştiraki konumundadır ve merkezi Burbank, Kaliforniya, ABD'dir. 1923 yılında Harry, Albert, Sam ve Jack Warner tarafından kurulan şirket, Warner Brothers, kısaca Warner Bros. ismini almıştır. Amerikan film endüstürisinin büyük isimlerinden olan Warner Bros. aynı zamanda Motion Picture Association of America (MPA) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sean Penn</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Sean Justin Penn, 2 en iyi oyuncu Akademi ödülü sahibi sinema oyuncusu ve film yönetmeni olan Penn aynı zamanda sinema tarihinin en iyi oyuncularından biri olarak gösterilir.

<i>Şark Ekspresinde Cinayet</i> (film, 1974)

Şark Ekspresinde Cinayet, 1974 Birleşik Krallık yapımı dedektif filmidir. Özgün adı Murder on the Orient Express olan film Ocak 1977'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girmişti. Film sonraki yıllarda Türkiye'deki bazı televizyon kanallarında Doğu Ekspresinde Cinayet adı ile de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Natalie Wood</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1938 – 1981)

Natalie Wood,, , üç Akademi Ödülü adaylığı bulunan Amerikalı sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Akim Tamiroff</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1899 – 1972)

Akim Tamiroff, Rus İmparatorluğu doğumlu, Ermeni asıllı Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu. 1930'lardan 1960'lara kadar sinemada aktif olarak çalıştı. 154 kadar filmde rol aldı. Daha çok karakter rollerinde oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Alan J. Pakula</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist (1928 – 1998)

Alan Jay Pakula,, Polonya asıllı Amerikalı film yönetmeni, yazar, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Roger Corman</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Roger William Corman, çekmiş olduğu pek çok B filmi sebebiyle zaman zaman B'lerin Kralı olarak da adlandırılan, oldukça üretken bir film yönetmeni ve yapımcısıdır. Düşük bütçeli olmalarına rağmen sonraki yönetmenleri etkileyen filmler çekmiş olan Corman, şu anda ünlü olan pek çok yönetmeni de kariyerlerinin başında yönlendirmiştir. Filmlerinin bütçesini ve kısıtlı kaynaklarını en doğru şekilde kullanmak konusunda uzmanlaşan yönetmen, bu özelliğini şakayla karışık olarak, Roma İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan bir filmi iki figüran ve bir çalı ile çekebileceğini söyleyerek vurgulamıştır.

<i>Mavi Melek</i> (film, 1930) film

Mavi Melek Josef von Sternberg tarafından yönetilmiş 1930 yapımı bir filmdir. Heinrich Mann'in Professor Unrat romanından beyaz perdeye uyarlanmıştır. Film ilk büyük Alman sesli filmidir ve aktris Marlene Dietrich'e dünya çapında bir ün sağlamıştır. Ayrıca, imza şarkısı Friedrich Hollaender ve Robert Liebmann'ın "Falling in Love Again " şarkısını da tanıttı. Alman sinemasının bir klasiği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Emil Jannings</span> Alman Aktör

Emil Jannings, Alman sinema oyuncusu.

<i>Son Patron</i> 1976 ABD yapımı dramatik dönem filmi

Son Patron 1976 ABD yapımı dramatik dönem filmidir. Özgün adı The Last Tycoon dur. Türkçe basılı bazı kaynaklarda filmin adı Son Büyük Patron ve Son Büyük Adam olarak da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">1. Akademi Ödülleri</span>

1. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından, 1927 ve 1928 çıkışlı ve belli kategorilerde en iyi olduğu belirlenen filmlere verilen, Akademi Ödülleri'nin ilki olma niteliği taşıyan ödüllerdir. Ödüller, 16 Mayıs 1929 tarihinde, Los Angeles, Kaliforniya'daki Hollywood Roosevelt Hotel'de düzenlenen özel bir akşam yemeğinde takdim edildi. Törenin sunuculuğu, dönemin AMPAS başkanı Douglas Fairbanks gerçekleştirdi. Biletlerinin $5'dan satıldığı törene 270 kişi katıldı ve tören on beş dakika sürdü. Ödüller, Louis B. Mayer Pictures Corporation'ın kurucusu Louis B. Mayer tarafından hazırlandı. 1. Akademi Ödülleri, radyo veya televizyonda yayınlanmayan tek Akademi Ödülleri töreniydi.

<i>The Docks of New York</i>

The Docks of New York Avusturya asıllı yönetmen Josef von Sternberg tarafından yönetilen, Jules Furthman tarafından senaryosu yazılan 1928 yapımı sessiz film. Filmin başrollerinde George Bancroft, Betty Compson ve Olga Baclanova yer almıştır.

<i>Büyük Açık</i> Amerikan yapımı film

Büyük Açık, Adam McKay tarafından yazılıp yönetilen 2015 yılı Amerikan yapımı biyografik komedi-drama filmidir. Michael Lewis'in aynı adı taşıyan 2010 yılı kitabından uyarlanan film kitaba dayanarak 2007-2010 yılları arasındaki finansal kriz hakkında konu işlemektedir. Filmin başrollerinde Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell ve Melissa Leo bulunmaktadır. Filmin ana çekimleri New Orleans, Louisiana'da 18 Mart 2015 tarihinde başladı. Paramount Pictures filmi 11 Aralık 2015 tarihinde piyasaya sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Peter Bogdanovich</span> Amerikalı film yönetmeni (1939 – 2022)

Peter Bogdanovich, Amerikalı film yönetmeni, yapımcı, senarist, eleştirmen, aktör ve tarihçi.

<i>Heaven Can Wait</i> (film, 1943) Ernst Lubitsch tarafından 1943 yılında yapılmış Amerikan komedi filmi

Heaven Can Wait, yapımcılığını ve yönetmenliğini Ernst Lubitsch'in yaptığı 1943 Amerika yapımı technicolor komedi filmidir. Senaryo Samson Raphaelson tarafından yazıldı. Müzikleri Alfred Newman'a, sinematografisi Edward Cronjager'a aitti.

<span class="mw-page-title-main">Delphine Seyrig</span> Fransız film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1932 – 1990)

Delphine Claire Beltiane Seyrig, Lübnan doğumlu Fransız oyuncu ve film yönetmenidir.

<i>Love with the Proper Stranger</i>

Love with the Proper Stranger, Pakula - Mulligan Productions ve Boardwalk Productions tarafından yapılan ve Paramount Pictures tarafından yayınlanan 1963 Amerika yapımı romantik komedi-drama filmidir. Robert Mulligan tarafından yönetildi ve Arnold Schulman'ın senaryosunu yazdı. Yapımcılığını Alan J. Pakula üstlendi.