İçeriğe atla

Son Akşam Yemeği (film)

Son Akşam Yemeği
Filmin afişi
YönetmenLevent Onan
YapımcıA. Selim Tuncer
SenaristAyla Hacıoğulları
Vilmer Özçınar
OyuncularOnur Tuna
Engin Şenkan
Pelin Akil
Azra Aksu
Necip Memili
Yasemin Baştan
Mustafa Kırantepe
Nehir Gökdemir
MüzikMustafa Yazıcıoğlu
Görüntü yönetmeniVeli Kuzlu
Yapım şirketiCineGenna Pictures
DağıtıcıTME Films
TürüTarihi
Dram
Çıkış tarih(ler)i27 Ekim 2023 (2023-10-27)
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Son Akşam Yemeği, Levent Onan tarafından yönetilen, 27 Ekim 2023'te Türkiye, Azerbaycan ve Avrupa'da vizyona giren Türk tarihî dönem dramasıdır.[1] Filmin oyuncu kadrosunda Onur Tuna, Pelin Akil, Engin Şenkan, Azra Aksu, Necip Memili gibi isimler yer almaktadır.[2][3]

Konusu

Film, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Arkadaşlar, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" dediği ve Cumhuriyet düşüncesinin ortaya konulduğu 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü'nün mutfağında ve yemek salonunda gelişen olayları konu ediniyor.[4]

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Kaynakça

  1. ^ "Bir Cumhuriyet filmi: Son Akşam Yemeği". Habertürk. 15 Eylül 2023. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Son Akşam Yemeği filmi: Onur Tuna Atatürk'ü, Pelin Akil Latife Hanım'ı canlandıracak". NTV. 15 Eylül 2023. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "'Son Akşam Yemeği'ne hazırlar". Hürriyet. 22 Eylül 2023. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "100 yıl önceki tarihi yemek... Onur Tuna ile Pelin Akil'li 'Son Akşam Yemeği' filmi vizyona giriyor". aksam.com.tr. 22 Eylül 2023. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de cumhuriyetin ilanı</span> 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye devletinin yönetim biçiminin cumhuriyet olarak belirlenmesi

Cumhuriyetin ilanı, hukukî olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türk devletinin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Makbule Atadan</span> Mustafa Kemal Atatürkün kız kardeşi (1885–1956)

Makbule Atadan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşidir. Atatürk'ün Selanik, İstanbul ve Ankara'daki yaşamına tanıklık etmiş bir tarihsel kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Latife Uşşakî</span> Mustafa Kemal Atatürkün eşi (1923–1925)

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi. 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında, iki buçuk yıl Atatürk ile evli kalmıştır. Atatürk ile evliliği ve bu evliliğin bitişi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli ve popüler bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Salih Bozok</span> Türk asker ve siyasetçi

Salih Bozok, Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk'e en yakın kişi olarak bilinir.

İpek Çalışlar, Türk gazeteci ve yazardır.

<i>Son Osmanlı Yandım Ali</i> Suat Yalaz’ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanmış sinema filmi

Son Osmanlı Yandım Ali, Suat Yalaz’ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanmış sinema filmi. İstanbul’un işgal altında olduğu yıllarda Osmanlı külhanbeyi Yandım Ali’nin, Mustafa Kemal Paşa’yla yolunun kesişmesiyle başlayan Kurtuluş Savaşı macerasını anlatıyor. Yönetmenliğini Mustafa Şevki Doğan’ın üstlendiği filmin başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Engin Şenkan ve Ukraynalı Anna Babkova rol almaktadır.

Engin Şenkan, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Tuncak</span> Atatürkün manevi oğlu

Abdurrahim Tuncak, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi oğlu. Mustafa Kemal ve ailesinin Akaretler ve Şişli'deki evlerinde Zübeyde Hanım tarafından büyütülüp yetiştirilmiştir.

<i>Osmanlı Cumhuriyeti</i> 2008 yapımı Türk filmi

Osmanlı Cumhuriyeti, Ata Demirer'in başrolünde oynadığı bir komedi ve alternatif tarih filmi. Diğer oyuncuları Vildan Atasever, Sümer Tilmaç, Ruhsar Öcal, Kerem Kupacı, Ali Düşenkalkar, Belma Canciğer ve Sezen Aksu gibi kişilerdir. Yönetmeni ve senaryo yazarı Gani Müjde'dir. Film, 21 Kasım 2008'de vizyona girdi. Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, Aya İrini, Sepetçiler Kasrı, Karaköy, Nakkaştepe ve Fatih başta olmak üzere 23 farklı mekânda beş buçuk haftada çekilen filmde yaklaşık 1500 kişi görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Atatürk Evi</span>

Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün kente ilk ziyaretini anmaktadır. Atatürk, 27 Ocak 1925 tarihinde Silifke'ye gelmiş ve bir gece bu evde konaklamıştır. Müzede, Atatürk'ün o gece kullandığı eşyalar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fikriye Hanım</span> Atatürke olan aşkıyla tanınmış tarihi kişilik (1887–1924)

Fikriye Hanım ya da ölümünden sonra nüfus kayıtlarına geçen adıyla Zeynep Fikriye Özdinçer, Mustafa Kemal Paşa ile ilişkisi ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da Milli Mücadele karargâhındaki hizmetleri ile bilinen tarihî kişiliktir.

<i>Veda</i> (film) 2010 yapımı Türk filmi

Veda, Zülfü Livaneli'nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği bir filmdir. Filmde Mustafa Kemal Atatürk'ü Sinan Tuzcu canlandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Onur Anıtı</span> Samsunun İlkadım ilçesindeki atlı Atatürk heykeli

Onur Anıtı, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya dikilen anıt Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayılan bu anı simgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Foks</span> Mustafa Kemal Atatürkün köpeği

Foks, Türkiye'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün köpeği. Atatürk'ün Alp ve Alber isimli köpeklerinden sonraki son köpeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Latife Hanım Köşkü Anı Evi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

Latife Hanım Köşkü Anı Evi, Türkiye'nin İzmir ili Karşıyaka İlçesi Bahriye Üçok Bulvarı'nda yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Uşakizade Köşkü</span> İzmir, Türkiyede bir köşk

Uşakizade Köşkü, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir köşktür.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

Garip Bülbül Neşet Ertaş, yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak ve Berker Berki'nin üstlendiği, senaryosunu Mert Dikmen ve Fulya Özcan'ın yazdığı, Neşet Ertaş'ın hayatını konu alan Türk sinema filmidir. Filmin vizyona girmesi mahkeme kararıyla iptal edilmiştir, filmin yapımcısı Mustafa Uslu karara itiraz edeceğini ve en kısa sürede filmin seyirciyle buluşacağını söylemiştir.