İçeriğe atla

Somoni Zirvesi

Samani Zirvesi, Tacikistan'ın ve içinde bulunduğu Pamir Dağları'nın en yüksek dağıdır. Tam adı İsmail Samanî Zirvesi'dir. Yüksekliği 7495 metredir. O zaman Tacikistan'ın da parçası olduğu Sovyetler Birliği'nin de en yüksek dağı olan tepenin önceki adları 1933-1962 arası "Stalin", 1962-1992 arası ise "Komünizm" idi.[] Sovyetler Birliği 1991 yılında dağıldığında zirve tekrar eski adına kavuştu. Bu zirve "Kar Leoparı" unvanını alabilmek için tırmanılması gereken beş zirveden biridir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pamir Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Pamir Dağları, Orta Asya'da Tacikistan-Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi sınırında bulunan, lalenin ana vatanı olan ve Himalaya Dağları'nın kuzey silsilelerini teşkil eden sıradağlar.

<span class="mw-page-title-main">Zugspitze Dağı</span> Almanyanın en yüksek dağı

Zugspitze, Wetterstein Dağları'nın en yüksek zirvesinin yanı sıra Almanya'nın en yüksek dağıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği toplam 2.962 metredir. Garmisch-Partenkirchen şehrinin güneyinde yer alır ve Almanya ve Avusturya arasındaki sınırının batı zirvesi üzerindedir. Dağın güneyindeki Zugspitzplatt, çok sayıda mağara ile yüksek karstik platoları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti,, kısaca Tacikistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'nin 15 kurucu cumhuriyetinden biridir. 14 Ekim 1924'te kurulan Tacikistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, yapılan ulusal sınır düzenlemeleri ile birlikte Türk Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlandı. Bu devlet Taciklerin ilk ulusal devleti olarak tarihteki yerini aldı. Orta Asya'da Sovyetler Birliği'nin en güneyinde yer alan Tacikistan 5 Aralık 1929 tarihinde Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyetler Birliği'ni oluşturan eşit ve egemen cumhuriyetlerden biri halini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Somoni</span>

Somoni, Tacikistan'ın resmî para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Elbruz Dağı</span>

Elbruz Dağı, 5.642 m yükseklikle Kafkasların, Rusya'nın ve Avrupa'nın en yüksek dağı. Elbruz; şu sıralar faal olmayan, yoğun olarak buzullarla kaplı, çift zirveli bir stratovolkandır. İki zirve arasındaki mesafe 1.500 metre olup zirve noktası güney krater kenarında bulunur. 70'ten fazla buzul, Elbruz'dan aşağıya, vadiye akar. Toplam 145 km² buzla örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Bedehşan</span>

Dağlık Bedehşan Özerk Bölgesi Pamir Dağları'nda bulunan ve Tacikistan'ın doğusunda yer alan özerk (muhtar) bir bölgedir. Yüzölçümü Tacikistan'ın %45'ini kaplasa da nüfus olarak ülkenin sadece %3'ünü oluşturmaktadır. Başkenti Horog şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mahya Dağı</span>

Mahya Dağı, 1031 metre rakımlı bir dağdır. Türkiye'nin Trakya bölgesinde, Kırklareli ve Tekirdağ'ın arasında bulunur. Yıldız Dağları'nın en yüksek zirvesidir. Zirvesinde NATO bünyesinde etkinlik gösteren bir radara ev sahipliği yapar. Zirvesine çıkıldığında Türkiye'den Bulgaristan'ı görmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Demirkazık Dağı</span>

Demirkazık, Niğde'de Aladağlar bölgesinde yer alan, 3757 metre yüksekliğindeki dağdır. Uzun süre Aladağlar'ın en yüksek dağı olarak bilinmesine karşın yapılan araştırma ile en yüksek zirve Kızılkaya olarak tespit edilmiştir. 17 Temmuz 1927'de Dr. Georg Künne, Dr. Wilhelm Martin ve Marianne Martin'den oluşan ekip Demirkazık, Kaldı, Kızılkaya, Alaca, Eznevit zirvelerinin ilk çıkışlarını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tacikistan Bayrağı, Tacikistan devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpos Dağı</span> Yunanistanda bir dağ

Olimpos Dağı, Yunanistan'ın en yüksek dağıdır. Selânik'in yaklaşık 80 km güneybatısında, Teselya ve Makedonya arasındaki sınırda; Larisa ve Pierya bölgeselleri arasındaki Olympus Sıradağları'nda bulunmaktadır. Ege Denizi'nin Termaikos Körfezi yakınlarındaki Olympus masifinin bir parçasıdır. Olimpos Dağı'nın 52 zirvesi ve derin boğazları vardır. En yüksek tepe olan Mytikas, "burun" anlamına gelir ve 2.917 metre (9.570 ft) yüksekliğindedir. Topografik önem açısından Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Longs Peak</span>

Longs Zirvesi ABD'de Colorado eyaletinin merkezi bölgesinde "Boulder İlçesi (county)"'de bulunan Rocky Dağları Front Sıra Dağları'nın üçüncü en büyük dağıdır. Longs zirvesinin rakımı 4.345 m'dir. Bu rakım bu İmparatörlük ölçülerine göre 14.255 ayak olup, 14.000 ayaktan büyük olan dağ zirvelerine dağcılar tarafından verilen lakaba göre, bu zirve, 54 dağ zirvesi ihtiva eden "Fourteeners (Ondörtbinliler)" listesinde bulunmaktadır. Ismi 1820'de bu zirve ve civarında araştırma-kesif yapma araştırma heyetine başkanlik yapan Binbasi Stephen Long'dan anisina verilmiştir ve Turkçesi "Long'un zirvesi" olmaktadır. yakınında bulunan Meeker Dağı(en) ile birlikte Longs Zirvesi'ne "Twin Peaks " lakabi da verilmektedir. Ama bunu ayni sıradaglarda bulunan diğer bir dag olan "Twin Sister " ile karistirmamak gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Babadağ (dağ)</span>

Babadağ güney-batı Türkiye'de, Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunan bir dağ'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">Glassboro Zirvesi Konferansı</span>

Glassboro Zirvesi Konferansı veya bilinen adıyla Glassboro Zirvesi, 23-25 Haziran 1967 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Glassboro şehrinde Amerika Birleşik Devletleri-Sovyetler Birliği ilişkilerini tartışmak amacıyla düzenlenen zirvedir. Toplantıda Sovyetler Birliğini Halk Komiserleri Konseyi Başkanı Aleksey Kosigin, Amerika Birleşik Devletleri'ni ise devlet başkanı Lyndon B. Johnson temsil etmekteydi. Toplantının hemen öncesinde gerçekleşen 1967 Arap-İsrail Savaşı sırasında iki ülke arasındaki diplomatik temasın ve işbirliğinin artması kararlaştırmıştı. Zirvede Vietnam Savaşı sırasında görüş alışverişi de yapılmıştır. Johnson ve Kosigin, önemli herhangi bir konuda anlaşmaya varılamamasına rağmen, zirvenin dostane ortamda geçtiğini açıklamışlardır. Bu kapsamda "Glassboro Ruhu" olarak adlandırılan ABD-Sovyet ilişkileri gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Willi Rickmer Rickmers</span> Alman kâşif ve koleksiyoncu

W.R. Rickmers veya Wilhelm Gustav Rickmer Rickmers Alman dağcı, kâşif ve koleksiyoncudur. Willi Rickmer Rickmers, Alp ülkelerinde kayağın tanıtılmasına ve yayılmasına kayda değer katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan coğrafyası</span>

Tacikistan'ın sınır komşuları Afganistan, Kırgızistan, Çin ve Özbekistan'dır. Tacikistan genelde dağlık bölgedir. Tacikistan'ın yarısından fazlası 3000 metreden yüksektir. Karasal iklim hüküm sürmektedir.

Trans-Alay Sıradağları Pamir Dağ Sisteminin en kuzeydeki aralığıdır. Kırgızistan ve Tacikistan sınırında bulunmaktadır. En yüksek noktası Lenin Zirvesi olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekecik Dağı</span> Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır

Ekecik Dağı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır. Dağın yüksekliği 2.133 metre olup doğudan batıya iki zirvesi vardır. Doğu zirvesi kamuya açık alan iken batı zirvesinde askeri bir radar üssü kuruludur.