İçeriğe atla

Somewhere in Time (albüm)

Somewhere in Time
Iron Maiden stüdyo albümü
Yayımlanma29 Eylül 1986
KaydedilmeCompass Point Studios, Nassau, Bahamalar ve Wisseloord Studios, Hilversum, Hollanda, 1986
TarzHeavy metal
Süre51:20
ŞirketEMI
YapımcıMartin Birch
Iron Maiden kronolojisi
Powerslave
(1984)
Seventh Son of a Seventh Son
(1988)
Arka kapak
Somewhere In Time albümünün arka kapağı

Somewhere in Time İngiliz Heavy Metal grubu Iron Maiden'ın altıncı stüdyo albümüdür. 29 Eylül 1986 tarihinde yayımlanmıştır. Powerslave ile Live After Death'in başarılarının ardından çıkan albüm, Iron Maiden'ın gitar synthesizerı kullandığı ilk albümüdür. Bir sonraki albüm olan Seventh Son of a Seventh Son ile birlikte bu özelliklerinden dolayı ayrı bir havaya sahiptirler. Grubun vokalisti Bruce Dickinson'ın World Slavery Tour sırasında yaptığı akustik albüm önerisi, grup tarafından reddedildiğinden, Bruce Dickinson'ın yazdığı materyaller albümde yer almaz ve vokalistin yazdığı hiçbir parça albümde bulunmaz. Adrian Smith'in yazdığı parçalar albümde çok büyük etkiye sahiptir. Smith'in yazdığı parçalardan ikisi, Wasted Years ile Stranger in a Strange Land albümden single olarak çıkmışlardır.

Albümdeki parçaların birçoğu sonraki yıllarda grubun konserlerinde yer almasa da Wasted Years ve zaman zaman "Heaven Can Wait" konserlerde kendilerine yer bulmuşlardır. Heaven Can Wait'in orta kısmındaki bölümünde seyirciler sahneye çıkarak gruba eşlik ederler.

Somewhere in Time, Iron Maiden'ın iki sene aranın ardından çıkarttığı bir albüm olmasıyla ayrı bir özelliğe sahiptir. Keza grup daha önce senede bir albüm çıkartmaktaydı. Iron Maiden bu albümden sonra hiçbir zaman senede bir albüm çıkartmadı.

Albümün adına da yansıdığı üzere, albümün teması zamandır. Parçalar zamanda yolculuk, zamanda arayışlar, bilimkurgu ve gelecekten bahseder. Yalnızca "Alexander the Great" geçmişi temel almaktadır ve Büyük İskender'e ithaf edilmiştir.

Albüm için yapılan turnenin adı Somewhere On Tour'dur.

Parça listesi

  1. "Caught Somewhere in Time" (Harris) – 7:25
  2. "Wasted Years" (Smith) – 5:07
  3. "Sea of Madness" (Smith) – 5:42
  4. "Heaven Can Wait" (Harris) – 7:21
  5. "The Loneliness of the Long Distance Runner" (Harris) – 6:31
  6. "Stranger in a Strange Land" (Smith) - 5:44
  7. "Déjà Vu" (Murray/Harris) – 4:56
  8. "Alexander the Great" (Harris) – 8:37

1995 yeniden basım bonus CD

  1. "Reach Out"
  2. "Juanita"
  3. "Sheriff of Huddersfield"
  4. "That Girl"

Kadro

Yapım

  • Martin Birch – yapımcı, tonmayster, miksaj, teyp işletmeci
  • Albert Boekholt – yardımcı tonmayster
  • Ronald Prent – yardımcı tonmayster

Liste Performansları

Albüm

Year Chart Position
1986 İngiltere3
Amerika Birleşik Devletleri11

Tekliler

Year Single Chart Position Album
1986 "Wasted Years" İngiltere18 "Somewhere in Time"
"Stranger in a Strange Land" İngiltere22 "Somewhere in Time"
1990 "Wasted Years" UK Singles Chart 9 "The First Ten Years"

Albüm Kapağı

Albümün ön ve arka kapakları, grupla ilgili olaylara atıflarda bulunmakta olan detaylar içermektedir. Kapak aslında bir biyografi için hazırlanmıştır.

Ön Kapak

  • Köşedeki sokak yazısında "Acacia" yazmaktadır. Bu, The Number of the Beast albümündeki "22 Acacia Avenue" parçasına atıftır.
  • "Acacia" yazısının altında, ilk Iron Maiden albümü olan Iron Maiden'ın kapağı bulunmaktadır.
  • Eddie'nin duruşu, Killers albümünün kapağındaki duruşunu andırmaktadır.
  • Binaların üstünde bulunan Horus'un Gözü, Powerslave albümündeki aynı adlı parçaya bir atıftır.
  • Eddie'nin altında görülebilecek dükkânda bir model durmaktadır. Bu modelin grubun eski vokalisti Paul Di'Anno olduğu düşünülmektedir.
  • Eddie'nin ayağını yanında görülebilecek çöp kutusu, Iron Maiden albümünün kapağında da bulunmaktadır.

Arka Kapak

  • 23:58 yazan saat, Powerslave albümünden 2 Minutes to Midnight'a atıftır.
  • Saatin altındaki Phantom Opera House, Iron Maiden albümündeki "Phantom of the Opera"'ya atıftır.
  • Phantom Opera House'un altında "Bollocks again & again" yazmaktadır. Bu, Powerslave albümünün kapağında gizli bir şekilde çizilen Bollocks ifadesine atıftır.
  • En sol taraftaki binada Aces High Bar yazmaktadır. Bu, Powerslave albümündeki Aces High'a atıftır.
  • Aces High Bar'ın yanındaki spitfire uçağı, Aces High parçasında işlenen konudur.
  • Aces High Bar'ın altında Sand Dune yazmaktadır. Bu, Dune romanından yola çıkılarak yazılan Piece of Mind parçası "To Tame a Land"'e atıftır.
  • Arka plandaki piramitler, Powerslave albümünü temsil eder.
  • Piramitlerin arasında bir azrail figürü vardır. Aynı figür, Piece of Mind parçası The Trooper'ın single kapağında da arka planda bulunur.
  • Ancient Mariner Restaurant, Powerslave albümündeki "Rime of the Ancient Mariner"'a atıftır.
  • Sol alttaki Ruskin Arms, Iron Maiden'ın ilk çaldığı yerlerden olan "The Ruskin Arms"'a atıftır.
  • Ruskin Arms'ın üstündeki apartmanda bir kadın oturmaktadır. Bu, o güne kadar iki Iron Maiden parçasında (Charlotte the Harlot ve 22 Acacia Avenue) işlenen "Charlotte"'tur.
  • Rainbow ve L'Amour yazıları Iron Maiden'ın çaldığı yerlere atıftır.
  • Bradbury Towers'ın üstünden düşen İkarus, Piece of Mind parçası Flight of Icarus'a atıftır.
  • Skor tabelasında West Ham 7-3 Arsenal yazmaktadır. Grubun kurucusu ve basçısı Steve Harris, West Ham United taraftarıdır.
  • Bradbury Towers yazısının yanında Upton Park yazmaktadır. Upton Park, West Ham United'ın maçlarını oynadığı stadyumdur.
  • Gypsy's Kiss yazısı, Steve Harris'in çaldığı ilk gruba atıftır.
  • Long Beach Arena yazısı, Live After Death albümünün çoğunlukla kaydedildiği Long Beach Arena'ya atıftır.
  • Grubun elemanları görünmektedir. Bruce Dickinson elinde Piece of Mind'a atıf olan bir beyin tutmaktadır. Nicko McBrain ise pilot lisansına sahip olduğundan pilotlar gibi giyinmiştir.
  • En üstteki uzay aracı, Steve Harris'in favori grubu UFO'ya bir atıftır.
  • Tehe's Bar, albümdeki Heaven Can Wait'in koro vokal bölümünün kaydedildiği bardır.
  • Eddie'nin arkasında, Live After Death kapağındaki kedi bulunmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bruce Dickinson</span> Heavy Metal vokalisti

Bruce Dickinson Iron Maiden'ın vokalistidir ve solo albümler de yapmaktadır. Müzikal çalışmaları dışında pilot, yayımcı, yazar, senarist ve eskrimcidir. Güçlü sesi ile dünyanın en önemli heavy metal vokallerinden biri olarak görülmektedir. Arthur Brown, Peter Hamill, Ian Anderson ve Ian Gillan'dan etkilenmiştir. Son olarak, 2024 tarihinde The Mandrake Project adlı albümünü yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eddie the Head</span>

Eddie the Head, İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın maskotudur. Grubun ilk albümünden beri plak kapaklarında yer alır. Ed Hunter adlı oyunun da baş karakteridir.

<i>Powerslave</i> (albüm)

Powerslave İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın beşinci stüdyo albümüdür. 3 Eylül 1984'te yayımlanmıştır. Kapağındaki Antik Mısır temasıyla dikkat çeker. Aynı tema albümle aynı adı taşıyan şarkıda da müzikal olarak dikkat çeker. Albüm, Iron Maiden'ın tarihindeki Empire of the Clouds'tan sonra ikinci en uzun şarkı olan Rime of the Ancient Mariner'ı barındırır. Sürüm, sözleri şiirden bazı satırlar içeren Samuel Taylor Coleridge'in The Rime of the Ancient Mariner adlı eserinin müzikal bir yeniden anlatımını içeriyor. Powerslave, Iron Maiden'ın bir önceki albüme göre hiçbir kadro değişimi olmadan yayınladığı ilk albümdür. An itibarıyla, Iron Maiden'ın yaptığı son enstrümantal şarkı bu albümdedir. Albüm İngiltere listelerinde 2 numaraya kadar yükselmiştir.

<i>Live After Death</i> (albüm) Iron Maidenın 14 Ekim 1985 tarihinde yayımlanan konser albümü

Live After Death İngiliz Heavy Metal grubu Iron Maiden'ın 14 Ekim 1985 tarihinde yayımlanan konser albümüdür. Albüm 13 ay süren World Slavery Tour sırasında kaydedilmiştir. Albüm İngiltere'de 2 numaraya kadar yükselmiştir. Kanada'da iki platin plak kazanmıştır.

<i>Dance of Death</i> (albüm)

Dance of Death, İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın 2003 yılında çıkan stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Steve Harris ve Kevin Shirley yapmıştır.

Martin Birch, İngiliz müzik yapımcısı ve ses mühendisi. Britanyalı rock gruplarından Iron Maiden ve Deep Purple'ın yapımcılığını yapmıştır. Martin Birch'in kariyeri Deep Purple ve Fleetwood Mac gruplarında ses mühendisliği yaparak başlamıştır. 1980 yılında Black Sabbath grubunun 9. stüdyo albümü olan Heaven And Hell için prodüktörlük yapmıştır. 1 yıl sonra Iron Maiden'ın 2. stüdyo albümü olan Killers için gruba prodüktör olarak alındı ve 1981-1992 arasındaki tüm Iron Maiden albümlerinde prodüktörlük yaptı. Prodüktörlüğünü yaptığı Fear Of The Dark albümünden sonra emekli olmuştur.

<i>A Real Live One</i>

A Real Live One,Iron Maiden grubunun 22 Mart 1993 tarihinde piyasaya çıkan konser albümüdür. Fear of the Dark albümünün turnesi sırasında Avrupa'da verdikleri 9 farklı konserin kayıtlarından oluşur. Albümde yer alan parçalar grubun 1986 ile 1992 arasındaki dönemine aittir. Albümün prodüktörlüğünü Steve Harris üstlenmiştir.

<i>Ed Hunter</i>

Ed Hunter Iron Maiden'ın 1999 yılında piyasaya çıkan, üç CD'den oluşan toplama albümü ve bilgisayar oyunudur. Birinci CD'de 14 şarkı, ikinci CD'de 6 şarkı ve Ed Hunter adlı oyunun yükleme programı ve üçüncü CD'de ise oyunun kendisi bulunur.

<i>Live After Death</i> (video)

Live After Death Iron Maiden tarafından yayımlanan aynı adlı konser albümünün video kaydıdır. World Slavery Tour adlı turne kapsamında grubun 1985 Mart'ında Los Angeles'ta Long Beach Arena'da verdiği dört konserden birinde kaydedilmiştir. Video kaset olarak piyasaya 1985'in Ekim ayında çıkmıştır. Video görüntülerinin kaydedildiği gece albümün kaydedildiği geceden farklıdır. Albümdeki şarkıların hepsi video kaydında da aynı sırayla yer alır. Ancak ilave olarak konserin en sonunda albüm versiyonunda bulunmayan "Sanctuary" adlı şarkı vardır.

<span class="mw-page-title-main">2 Minutes to Midnight</span>

"2 Minutes to Midnight", İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın onuncu single'ı ve Powerslave albümünün ikinci parçasıdır. 6 Ağustos 1984'te piyasaya çıkmıştır. UK Singles Chart listesinde 11, Billboard Top Album Tracks listesinde 25. sıraya yükselmiştir. Grubun ilk single'ı beş dakikayı aşmıştır. Kasım 1989'da "Infinite Dreams" albümü çıkana kadar uzun versiyonu kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aces High</span>

Aces High Iron Maiden'ın Powerslave albümünden çıkan ikinci single'ıdır. 22 Ekim 1984 tarihinde yayımlanmıştır. İngiltere listelerinde 20 numaraya kadar yükselmiştir. Steve Harris'in bir bestesidir. Şarkı II. Dünya Savaşı'nda Britanya Savaşı'nda Alman uçaklarına karşı savaşan bir İngiliz pilotun hikâyesini anlatır. World Slavery Tour turnesi sırasındaki konserlerin açılış parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wasted Years</span>

Wasted Years, Iron Maiden'ın Somewhere in Time albümünden çıkan ilk single'ıdır. 6 Eylül 1986'da yayımlanmıştır. Şarkı Adrian Smith'in bir bestesidir. İngiltere listelerinde 18 numaraya yükselmiştir.

<i>Edward the Great</i>

Edward the Great Iron Maiden'ın 5 Kasım 2002'de yeni fanlar çekmek için hazırladıkları kapsamlı Eddie's Archive kutu seti ile birlikte piyasaya sürülen üçüncü "best-of" albümüdür. Ancak, birçok eski fanlar bu özel ve nadir setten mahrum kalmaktan şikayet etmiştir. Diğer bir şikayet ise Paul Di'Anno'nun vokal yaptığı Iron Maiden'ın ilk iki albümleri olan Iron Maiden ve Killers'tan şarkı konulmamasıdır.

<i>The Essential Iron Maiden</i> Iron Maidenın 5 Temmuz 2005 tarihli albümü

The Essential Iron Maiden İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın 5 Temmuz 2005 yılında piyasaya sürdüğü dördüncü greatest hits toplama albümüdür. Bu albüm sadece Kuzey Amerika'da basılmıştır. Aynı anda da Avrupa'da, Edward the Great'in bir güncelleştirilmiş sürümü yayınlanmıştır.

<i>A Real Live Dead One</i> (albüm)

A Real Live Dead One İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın 1998 yılında piyasaya sürülen bir konser albümü. Buna rağmen bu konser albümü, tek bir tam konser olarak kaydedilmemiştir. Bunun yerine, Avrupa'nın çeşitli yerlerinde Fear of the Dark World Tour'unda kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Out of the Silent Planet</span>

Out of the Silent Planet Iron Maiden'ın Brave New World albümünden çıkan bir single'dır. 23 Ekim 2000 tarihinde yayımlanmıştır. Şarkı 1956 yılı yapımı Forbidden Planet adlı bilimkurgu filminden esinlenilerek yazılmıştır.

<i>Behind the Iron Curtain</i>

Behind the Iron Curtain Iron Maiden grubunun 1985'in Nisan ayında yayımladığı bir video kasettir. Grubun World Slavery Tour kapsamında 1984 yılında doğu Avrupa ülkelerinde verdikleri konser, röportaj ve diğer görüntülerinden oluşur. Kasedin adı da dönemin "Demir Perde ülkelerine" atıfta bulunur. Ayrıca Powerslave albümünden iki single videosu da kasette yer alır. Kaset lazerdisk ve video disk formatlarında da yayımlanmıştır.

<i>Somewhere Back in Time</i>

Somewhere Back In Time - The Best Of: 1980-1989 İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın 12 Mayıs 2008 günü piyasaya çıkan toplama albümüdür. Albüm grubun ilk yedi albümündeki parçalardan oluşmaktadır. Albüm piyasaya çıkmadan önce 7 Mayıs tarihinde grubun İnternet sayfasında, üç kere dinlenebilecek şekilde indirilmek üzere yayımlanmıştır. Albüm Britanya'da listelere 14. sıradan girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Iron Maiden</span> İngiliz heavy metal grubu

Iron Maiden, 1975 yılında Londra'da kurulmuş bir İngiliz heavy metal grubudur. Grup basçı Steve Harris tarafından kurulmuştur. Bugüne kadar 16 stüdyo albümü, 11 canlı albüm, 4 EP ve 7 derleme albüm olmak üzere toplamda 38 albüm yayımlayan grubun, toplam albüm satışları kesin olarak bilinmemekle birlikte bu sayının 100 milyonun üzerinde olduğu düşünülmektedir.

<i>The First Ten Years</i>

The First Ten Years İngiliz Heavy Metal grubu Iron Maiden'ın çıkarttığı on CD ve ikili on ikilik teklilerden oluşan seridir. 24 Şubat - 28 Nisan 1990 arasında yayınlanmıştır. Iron Maiden'ın ilk on yılından şarkıların bir toplamasıdır.