İçeriğe atla

Somers Isles Company

John Speed'in Somers Adaları haritası, 1676

Somers Adaları Şirketi (İngilizce: Somers Isles Company), 1615'te daha sonra Bermuda adıyla tanınacak olan Somers Adalarındaki İngiliz kolonisini işletmek amacıyla kurulmuş ticari şirket.[1] 1684'te şirkete verilmiş olan imtiyazlar iptal edilerek Bermuda'nın yönetim sorumluluğu koloni valisine verildi.

Şirketin kuruluşu

1609 yılında İngiltere kralı tarafından Virginia'ya gönderilen 9 gemilik bir filo kasırgaya uğrayarak henüz yaşamın olmadığı bu takımadalara ulaştı. Filonun kaptanı Amiral George Somers, 10 ay kadar burada kaldıktan sonra geride bir miktar yerleşimci bırakarak yeni kurulan Jamestown'a gitti. İngiltere takımadaların kendisine ait olduğunu ilan etti. Adalarla ilgili imtiyaz başlangıçta Londra Virjinya Şirketine verildi. Şirketin ortakları 1615 yılında yeni bir şirket kurarak imtiyaz haklarını bu şirkete devrettiler. Böylece Somers Adaları Şirketi doğmuş oldu. Virjinya Şirketi 1622'de dağıldı ve elindeki imtiyazlar alınarak kıtada yerleşen koloni doğrudan İngiltere'ye bağlı bir koloni haline getirildi. Bermuda'nın yönetimi ise 60 yıl daha Somers Adaları Şirketinde kaldı. 1684 yılında Somers Adaları Şirketinin de imtiyazına son verildi.

Ayrıca bakınız

  • Virjinya Şirketi

Kaynakça

  1. ^ "Archaeological Team Returns To Smith's Island". Bernews. 23 Mayıs 2013. 27 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Bermuda</span> Atlas Okyanusunda, A.B.D.nin doğu ve Karayiplerin kuzey açıklarında Britanya denizaşırı bölgesi olan bir takımada

Bermuda, tam adıyla Bermuda Adaları, Atlas Okyanusu'nda, ABD'nin doğu ve Karayipler'in kuzey açıklarında bir takımadadır. Birleşik Krallık'ın denizaşırı topraklarından biridir. Ana ada olan Bermuda adası dâhil yedi ana ada ile 150 küçük ada ve kayalıktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">İETT</span> İstanbulda toplu taşımacılıktan sorumlu belediye kuruluşu.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Devrimi</span>

Amerikan Devrimi, 18. yüzyılın ikinci yarısında On Üç Koloni'nin Britanya İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazanarak Amerika Birleşik Devletleri adını aldığı dönemi içine alır. Amerika kıtasına ilk göç eden Virjinya kolonisinden sonra 1772 yılına kadar kolonilerin sayısı 13'ü buldu. Kolonilerde yönetim biçimi, baştaki valinin ya yerel olarak seçilmesine ya da kraliyetçe veya doğrudan krallıkça atanması esasına dayanır. Yasama organı da atanmış veya seçilmiş kişilerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Walter Raleigh</span> İngiliz kâşif, yazar ve aristokrat

Sir Walter Raleigh ; İngiliz aristokrat, asker, denizci, kâşif, yazar ve şair. I. Elizabeth dönemindeki başarıları ile Sir unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Company</span> 17. yüzyıl İngiliz ticaret şirketi

Virginia Company, İngiltere kralı I. James'in 10 Nisan 1606'da verdiği berat ile kurulan iki anonim şirkete verilen isim. Şirketlerin amacı Kuzey Amerika sahillerinde yerleşimler sağlamak idi. London Company ve Plymouth Company adları ile kurulan bu iki şirkete aynı haklara sahip birer beratla iki farklı bölge verildi. İki şirketin yetki alanlarının kesiştiği 100 mil karelik bir alanda ise şirketlerin koloni kurması yasaklanmıştı. Plymouth Şirketi sözleşmesini karşılayamadı ve ortadan kayboldu. Bu şirkete verilen bölge daha sonra New England adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Kolonisi</span> 1607den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngilterenin Kuzey Amerikadaki kolonilerinden biridir

Virjinya kolonisi 1607'den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngiltere'nin Kuzey Amerika'daki kolonilerinden biridir. Virjinya adı (İngilizce:Virginia) 1584 yılında Sir Walter Raleigh tarafından, hiç evlenmemiş olan Kraliçe I. Elizabeth'e ithafen verilmiştir. 17. yüzyılın ortalarındaki İngiliz İç Savaşı'ndan sonra II. Charles, koloninin kraliyete ne kadar sadık olduğunu vurgulamak için başına Eski Dominyon eki koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nevis</span>

Nevis, Karayipler'deki Küçük Antiller'in kuzeyinde bulunan ada. Saint Kitts adasıyla birlikte Saint Kitts ve Nevis'i oluşturmaktadır. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır. Adanın 350 km doğu-güneybatısında Puerto Rico adası ve 50 km batısında Antigua adası bulunur. Adanın alanı 93 km² olup nüfusu 2006 itibarıyla 12,106 kişidir. Adanın başkenti Charlestown kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Maryland Kolonisi</span>

Maryland kolonisi, 1632'den 1776'a kadar önce İngiltere'nin sonra da Britanya'nın Kuzey Amerika'daki kolonilerinden biri. 1776'da Büyük Britanya'ya karşı isyan eden ve bağımsızlığını ilan eden 13 koloniden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Smyrne Cassaba & Prolongements</span> feshedilmiş Osmanlı dönemi demiryolu şirketi

Chemin de fer de Smyrne–Cassaba et Prolongements,, İzmir merkezli olmak üzere Ege Bölgesi'nin kuzey ve kuzeydoğusu ile Marmara Bölgesi'nin güneyinde 1863 – 1934 yılları arasında faaliyet gösteren demiryolu şirketidir.

Adana – Mersin demiryolu, Adana – Mersin arasında bulunan TCDD'ye ait 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğunda çift hatlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Solomon Adaları</span>

Britanya Solomon Adaları ya da Britanya Solomon Adaları Himaye Bölgesi, Okyanusya'daki Solomon Takımadaları'nın ilk etapta güney kısımlarının daha sonra diğer adalarında da Britanya'nın 1893'te kurduğu koloni.

<span class="mw-page-title-main">L.F. Wade Uluslararası Havalimanı</span> Bermudada bir havalimanı

L.F. Wade Uluslararası Havalimanı, eski ismiyle Bermuda Uluslararası Havalimanı, Kuzey Atlas Okyanusu'ndaki Britanya Denizaşırı Toprakları'na bağlı Bermuda'da hizmet veren tek havalimanıdır. St George's kasabasında ve Bermuda'nın başkenti Hamilton'dan 6 NM kuzeydoğudadır, Hamilton. 2016 yılında L.F. Wade Uluslararası Havalimanı 402,925 yolcu taşımıştır. Havalimanında 1 yolcu terminali, 1 kargo terminali, 8 uçak standı bulunmaktadır. Şu anda yedi havayolu şirketi, Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nden Bermuda Havalimanı'na mevsimlik veya yıl boyunca tarifeli seferler gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Körfez Kolonisi</span> İngiliz kolonisi

Massachusetts Körfezi Kolonisi (1628-1691), Massachusetts Körfezi çevresinde bir İngiliz yerleşimiydi. Yerleşimin toprakları güney New England'daydı ve ilk yerleşimler iki doğal limanda ve çevredeki arazide yaklaşık 154 mil (247,8 km) ayrı—önceden kurulmuş Plymouth Kolonisi'nin kuzeyindeki Salem ve Boston çevresindeki alanlardı. Sözde Massachusetts Körfezi Kolonisi tarafından yönetilen bölge, Massachusetts, Maine, New Hampshire ve Connecticut'ın bölümleri de dahil olmak üzere New England'ın merkezinin çoğunu kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser-Wilhelmsland</span>

Kaiser-Wilhelmsland 1884'ten 1919 yılına kadar Alman sömürge imparatorluğuna ait olan Yeni Gine adasının kuzeydoğu kısmına verilen isimdi. Bismarck Takımadaları, kuzey Solomon Adaları, Carolines, Palau, Nauru, Marshall Adaları ve Mariana ile birlikte imparatorluk hükûmetini ve Alman Yeni Ginesi'nin Alman kolonisini oluşturmaktaydı. Aynı zamanda, koloninin alan olarak en büyük kısmıydı.

<span class="mw-page-title-main">Brandenburg Afrika Şirketi</span>

Brandenburg Afrika Şirketi daha sonra Brandenburg Afro-Amerikan Şirketi, 1682 tarihinde Batı Afrika ve Kuzey Amerika ile denizaşırı ticaret yapmak amacıyla kurulan Brandenburg-Prusya şirketiydi. O zamanlar Avrupa, Afrika ve Amerika arasındaki üçgen ticarette yer aldı ve sömürge malları ve köle ticareti yaptı. Ana limanı Emden'di ve Batı Afrika'da ve Karayipler'de üsleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir-Afyonkarahisar demiryolu</span> Türkiyede bir demiryolu hattı

İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar demiryolu, İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa-Bandırma demiryolu</span> Türkiyede bir demiryolu hattı

Manisa – Balıkesir – Bandırma demiryolu, Manisa – Balıkesir – Bandırma arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır.

Kendi kendini yöneten koloni, Britanya İmparatorluğu'nda seçilmiş yöneticilerin koloninin temsili kontrolüne sahip olup, kolonyal güce başvurmadan çoğu kararı alabildiği seçilmiş bir hükûmete sahip bir idari bölünüş biçimidir. Birleşik Krallık hükûmetinin atanmış bir Vali aracılığıyla, atanmış bir Konsey'in yardımıyla veya yardımı olmaksızın yönettiği bir Kraliyet kolonisinin aksine bu koloniler kendi yönetim organlarını oluşturmaktaydı. Kendi kendini yöneten kolonilerin çoğunda "halka sorumlu hükûmet" vardı.