İçeriğe atla

Somaliland Silahlı Kuvvetleri

Somaliland Silahlı Kuvvetleri
Ciidanka Qaranka Jamhuuriyada Somaliland
Somaliland Silahlı Kuvvetleri arması
Somaliland bayrağı
Kuruluş1991
Komuta
CumhurbaşkanıAhmed Muhammed Mahmud
Savunma BakanıNuh Ismail Tani
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı19-45
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
800.000, yaş 15-49
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
750.000, yaş 15-49
Etkin personel sayısı75.000
Rezerve personel sayısı70.000

Somaliland Silahlı Kuvvetleri, Uluslararası tanınırlığı olmayan Somaliland Cumhuriyeti'nin ordusu.

Silahlı Kuvvetler içinde Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Savunma Kuvvetleri barındırır. Ayrıca, Polis gücü Somaliland Silahlı Kuvvetleri'ne bağlıdır.

Somaliland hükûmeti bütçesinin %30'luk kısmını orduya harcamaktadır. 2006 yılında yayınlanan bir bütçe raporunda orduya 41 milyar Somaliland Şilini harcandığı belirtilmiştir. Somaliland Silahlı Kuvvetleri'ne BM tarafından uygulanan silah ambargosu yüzünden silah satılmasına izin vermez. 9 Şubat 2012 itibarı ile İsmail Mohamed Hassan Shaqale Genelkurmay Başkanlığı yapmaktadır.

Kara Kuvvetleri

Ordu resmi bir emir komuta zinciri kullanmıyordu. Ancak 2013 yılının Ocak ayında başlatılan uygulama ile rütbe sistemi oluşturuldu. Etiyopya 2008 yılından beri Savunma Mühendislik Fakültesinde 50 Somaliland askeri eğitti.

Envanter

İsim Tür Kalibre/Sayı Ülke Notlar
Hafif Silahlar
AK-47Saldırı Tüfeği7.62 mm Sovyetler BirliğiPiyade birliklerinin çoğunda bulunan genel saldırı tüfeği.
SKS carbineYarı otomatik tüfek7.62 mm Sovyetler BirliğiBazı piyadelerde bulunan yarı otomatik tüfek.
Roket ve füze sistemleri
RPG-7Geri tepmesiz TanksavarBilinmiyor Sovyetler BirliğiPiyadelerde bulunan etkili tanksavarlardır.
BGM-71 TOWanti-tank füzeBilinmiyor Sovyetler Birliği3.750 metre menzilli Kara birliklerince kullanılan anti-tank füzesi.
BM-21 GradÇok namlulu Roketatar8 Sovyetler Birliği40 namlulu 20 km menzilli Roketatar
Lojistik amaçlı araçlar
Renault GBC-180Çok Amaçlı 6x6 KamyonBilinmiyor FransaPersonel ve silah taşıma amaçlı kullanılan askeri kamyon.
Zırhlı personel taşıyıcılar ve muharebe araçları
BTR-50Paletli Zırhlı personel taşıyıcı25 Sovyetler BirliğiPersonel taşıma için kullanılan az sayıda zırhlı araç mevcut.
BTR-608x8 zırhlı personel taşıyıcı25 Sovyetler BirliğiPersonel taşıma için kullanılan az sayıda zırhlı araç mevcut.
BTR-1524x4 zırhlı personel taşıyıcıBilinmiyor Sovyetler BirliğiPersonel taşıma için kullanılan az sayıda zırhlı araç mevcut.
Fiat 6614/66164x4 zırhlı personel taşıyıcı15 İtalyaPersonel taşıma için kullanılan az sayıda zırhlı araç mevcut.
Panhard AML 904x4 zırhlı muharebe taşıyıcıBilinmiyor FransaOrdu birliklerince kullanılan Hafif zırhlı muharebe aracı.
Tanklar
T-34Orta Sınıf TankBilinmiyor Sovyetler BirliğiAktif olarak kullanılan Orta Sınıf Tank
T-54Ana Muharebe Tankı85 Sovyetler BirliğiOrdu'da en çok kullanılan Ana Muharebe tankı.
T-55Ana Muharebe Tankı3 Sovyetler BirliğiÇok az sayıda bulunan Ana Muharebe Tankı
T-72Ana Muharebe Tankı20 Sovyetler BirliğiOrdu birliklerince kullanılan en modern tank.
M-47 PattonAna Muharebe TankıBilinmiyor ABDDış ülkelerden alınan az sayıda Ana Muharebe Tankı
Centurion tankıAna Muharebe TankıBilinmiyor Birleşik KrallıkSomali'den ele geçirilen Tanklar.

Deniz Kuvvetleri

Somaliland Deniz Kuvvetleri korsanların sahildeki saldırılarını önlemek amacıyla ve ülke için bir deniz gücü oluşturulması amacıyla 2009 yılında kuruldu. Kuruluşundan beri yüzlerce korsanı yakalayıp yargılanmasını sağladı. İngiltere Somaliland Deniz Kuvvetlerine ekipman ve eğitim açısından önemli destek vermiştir. İngiltere'den devriye tekneleri, silahlar ve yeni marka kamyonetler alınmıştır. Ayrıca, Deniz Kuvvetlerine bağlı hücumbot ve nakliye gemileri varıdır. Bu gemiler bakımsız olsa da kullanılmaktadır.

Envanter

Somaliland Donanması
8Devriye Tekneleri
2Osa-2 sınıfı hücumbot
3Destek ve nakliye Gemileri

Hava Savunma Kuvvetleri

Somaliland Hava Savunma kuvvetleri eski ekipmanlar kullanır. Uçaksavarlar ve az sayıda kullanılabilir durumda olan hava savunma radarı kullanılır. 1990'da Siad Barre rejiminin önemli bir hava üssü de Hergesia hava üssüydü. Rejimin yıkılmasının ardından hava üssünden kaçan pilotlar ve teknisyenler uçakları ve ekipmanlarını bıraktılar. Somaliland Hava Savunma Kuvvetlerinde Hergesia hava üssünde bulunan tahrip edilmiş ve yedek parça eksikliği nedeniyle kullanılamayan uçakları bünyesine aldı.

Envanter

Araç Ülke Tür Sayı[1]
Sabit kanatlı uçak
Mig-17  Sovyetler BirliğiAv/Bombardıman Uçağı 5 uçaktan 2 tanesi kullanılabilir durumda
MİG-23  Sovyetler Birliğiavcı/önleyici uçak 7 uçaktan 3 tanesi kullanılabilir durumda
Hava Savunma Sistemleri
ZU-23  Sovyetler BirliğiKısa menzilli uçaksavar sayısı bilinmiyor
Hava Savunma radarı
P-15  Sovyetler BirliğiHava Savunma Radarı sayısı bilinmiyor

Kaynakça

  1. ^ IISS 2010, pp. 164–168

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde yer alan başlı başına bir kuvvet komutanlığıdır. ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi doğrudan ABD Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Dairesine bağlı olduğu halde ayrı bir kuvvet komutanlığıdır. Komutanı organizasyon, idare, plan ve program bakımından doğrudan Deniz Kuvvetleri Müsteşarına karşı sorumludur. Gerekli hallerde Başkan, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Anavatan Güvenlik Konseyi'ne tavsiyede bulunmakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Mürted Hava Meydanı</span>

Mürted Hava Meydanı Ankara ilinin 35 km kuzey batısında, Kahramankazan ilçesi yakınında yer alan, Türk Hava Kuvvetlerinin bir hava meydanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam Halk Ordusu</span>

Vietnam Halk Ordusu, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleridir. 484,000'ü aktif olmak üzere toplam 9,564,000 personelden oluşmaktadır. Birinci Çinhindi Savaşı, Vietnam Savaşı ve Üçüncü Çinhindi Savaşı'ndaki tecrübeler sayesinde, gerilla savaşı konusunda uzmandır. 22 Aralık 1944'te Kuzey Vietnam'da kurulmuş, 1976 yılında Güney Vietnam ile olan birleşme sonucu yeni kurulan Vietnam Sosyalist Cumhuriyetinin silahlı kuvvetleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Silahlı Kuvvetleri</span>

Brezilya Silahlı Kuvvetleri, Brezilya Kara Kuvvetleri, Brezilya Hava Kuvvetleri ve Brezilya Deniz Kuvvetleri'nden oluşan silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Libya Hava Kuvvetleri</span>

Libya Hava Kuvvetleri, Libya Silahlı Kuvvetleri'nin hava savaşından sorumlu kuvvetidir. 2010 yılında, Libya İç Savaşı öncesinde, Libya Hava Kuvvetleri personelinin gücünün 18.000 olarak ve Libya'daki 13 askeri hava üssünden faaliyet gösteren 374 savaş kabiliyetine sahip uçak envanteri olduğu tahmin edildi. operating from 13 military airbases in Libya. 2011 iç savaşı ve devam eden ihtilaftan bu yana, Libya'da savaşan çok sayıda hizip askeri uçak bulundurmaktadır. 2019 itibarıyla Libya Hava Kuvvetleri sembolik olarak Trablus'taki uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükûmeti'nin kontrolü altında olmasına rağmen, rakip Mareşal Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu da önemli bir hava kuvvetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Radev</span> 5. Bulgaristan cumhurbaşkanı

Rumen Georgiev Radev emekli Tümgeneral ve Ocak 2017'den bu yana Bulgaristan Cumhurbaşkanı. Radev, Bulgaristan Hava Kuvettleri Komutanı olarak görev yaptı. Bulgar Sosyalist Partisi tarafından desteklendi ve ikinci turda GERB adayı Tsetska Tsacheva'yı yenerek 2016 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Şayrat Hava Üssü</span> Suriyede bir askeri üs

Şayrat Hava Üssü, Suriye'nin Humus Vilayeti'nin Humus ilçesi'nin Şayrat kasabasında bulunan askerî bir hava üssü. Üs, Suriye'nin en büyük üçüncü şehri Humus'un 31 km güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika Silahlı Kuvvetleri</span>

Meksika Silahlı Kuvvetleri Birleşik Meksika Devletleri'nin askerî kuvvetleridir. İspanyol kraliyeti 18. yüzyılda sömürge Meksika'sında daimi bir ordu kurmuştur. 1821'de Meksika'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra ordu önemli bir siyasi rol oynamış, ordu generalleri devlet başkanı olarak görev yapmıştır. 1910-1920 Meksika Devrimi sırasında Federal Ordunun çöküşünü takiben, eski devrimci generaller ordunun boyutunu ve gücünü sistematik olarak küçültmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Hava Kuvvetleri</span> Litvanyayı Havadan Karadan Ve Denizden Gelebilecek Her tehdite karşı korumakla Yükümlü

Litvanya Hava Kuvvetleri veya LAF Litvanya'yı karadan, havadan, denizden, gelecek her türlü saldırından korumakla yükümlü dalındaki silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.