İçeriğe atla

Somaliland'da Hristiyanlık

Somaliland'daki Hristiyanlar, sayıları 100 ila 200 kişi arasında değişen küçük bir azınlıktır.[1] Somaliland Hristiyanları, çoğunlukla dinlerini gizlice uygulamaya devam eden komşu ülkelerden gelen mültecilerden oluşur. Ülkedeki Hristiyanların çoğu yabancı kökenlidir.[2] Hristiyan demografisi, Birleşmiş Milletler çalışanlarını veya Hargeisa'da üsleri olan diğer insani yardım kuruluşlarını içerir.[2] Ancak 2021 itibarıyla, Somaliland'da en azından bazı bilinen yerel Hristiyanlar bulunur.[3] Kilise ve Caritas International gibi kurumlar da yardım ve hayır işleri yürütür ve ayrıca okulların ve hastanelerin tamiri, gıda yardımı ve yoksul çocuklara yardım gibi programlar yürütür. []

Tarihçe

Arkeologlar, Heis yakınlarında bulunan antik Mundus kentinde, beşinci yüzyılda Hristiyan cemaatlerinin varlığının kanıtlarını buldular. Buradaki kazılarda, 1. ve 5. yüzyıllar arasındaki bir zamana ait, üzerinde Hristiyan sembolleri bulunan Roma cam eşya parçaları ve çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Bu eserler arasındaki yüksek kaliteli bir millefiori örneği; yeşil bir arka plan üzerine yerleştirilmiş kırmızı çiçek disklerine sahiptir.[4] İslam'dan önce ortaya çıkmış olsa da, Hristiyanlığın sömürge dönemi sonrasına kadar Somaliland'da hiçbir dayanağı yoktu.

Britanya Somalisi

2017'de kapatılan Roma Katolik kilisesi, Hargeisa

1913'te, sömürge döneminin ilk zamanlarında, Somaliland'da neredeyse hiç Hristiyan yoktu ve Britanya Somalisi'ndeki Katolik misyonlarına bağlı okullardan ve yetimhanelerden gelen yaklaşık 100 ila 200 Hristiyan vardı.[5] Bugün bölgedeki az sayıda Hristiyan, çoğunlukla Aden, Cibuti ve Berbera'daki benzer Katolik kurumlardan geliyor.[6]

Somaliland, Afrika Boynuzu'ndaki piskoposluk bölgesi içinde ve Mısır'daki Anglikan piskoposluğunun idaresi altında bulunur. Ancak bölgede mevcut bir Anglikan topluluğu yoktur. Bununla birlikte, 1990'dan beri Mogadişu'dan hiçbir piskopos atanmamıştır ve şu anda Cibuti piskoposu, piskoposlukta bir apostolik yetkili olarak hizmet vermektedir.[7] Adventist Misyonu, Somaliland'da hiç üyesi olmadığını belirtiyor.[8][9]

Alakalı eserler

  • Tripodi, Paolo. The Colonial Legacy in Somalia (Somali'deki Sömürge Mirası). St. Martin's Press. New York, 1999.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "World Christian Encyclopedia (2nd Edition), Volume 1, p. & Nbsp
  2. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Automatically generated 1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  3. ^ "Somaliland Christians released after offences-against-Islam charges dismissed". somalilandsun.com. 8 Haziran 2021. 6 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Glass from Quseir Al-Qadim and the Indian Ocean Trade, Issue 53. Oriental Institute of the University of Chicago. 1992. s. 37. ISBN 0918986877. 
  5. ^ Charles George Herbermann, The Catholic encyclopedia: an international work of reference on the constitution, doctrine, discipline, and history of the Catholic church, Volume 14, (Robert Appleton Company: 1913), p. 139.
  6. ^  Herbermann, Charles, (Ed.) (1913). "Somaliland". Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  7. ^ "Diocese of Mogadishu, Somalia". GCatholic. 6 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2016. 
  8. ^ "Global Mission's Top 10 Places to Pray for – REGION: NORTH Africa – Somalia". 1 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2021. 
  9. ^ "Adventist Mission". 1 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

Piskopos, bazı Hristiyan kiliselerinde, birkaç cemaatten oluşan bir bölgenin başpapazı olan, fetva verme yetkisine sahip üst kademeden din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland'ın dış ilişkileri</span>

Somaliland Afrika Boynuzu'nda de jure olarak Somali'ye bağlı özerk bölge, de facto olarak bağımsızlığını ilan etmiş yönetim. Somaliland Cumhuriyeti kendisini eski Britanya Somalilandı himayesinde ve ardılı devlet olarak tanımlar. Somali 1991 yılında bölgeyi kendi yerel yönetimi ilan etti, Somaliland günümüzde herhangi bir ülke veya uluslararası kuruluş tarafından tanınmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Linus (papa)</span>

Papa Aziz Linus, diğer adları: Jerome, Eusebius, John Chrysostom. Toskana asıllıdır. Papalığın yanı sıra: Roma Piskoposluğunu da yürütmüştür. Roma Katolik Kilisesi'ne göre, Papa Aziz Petrus'tan sonraki ikinci Hristiyan şehidi papadır. MS 67-76 döneminde papalık yapmıştır. Yerine Anacleteus gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Clemens</span>

Papa Aziz I. Clemens (D. ??, - Ö. 99 Chersonesos Taurica, Roma İmparatorluğu eyaleti, MS 92-99 döneminde papalık yapmıştır. Clemens Romanus olarak da bilinir. Aziz Papaların 4. sırasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anicetus</span> Roma piskoposu ve 11. Katolik Kilisesi papası (ö. 168, pd. 157-168)

Papa Aziz Anicetus, Yunan asıllı papa. Doğduğu dönemde, Roma İmparatorluğu himayesinde bulunan Suriye'de doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Theodelinda</span>

Theodelinda, Lombardların kraliçesi, (570-628) Bavyeralı I. Garibald'ın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius (papa)</span>

Cornelius 6 ya da 13 Mart 251'den 253'teki ölümüne kadar papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anterus</span> 19. Katolik Kilisesi papası (ö. 236; pd. 235-236)

Anterus, 21 Kasım 235 tarihinden ölümüne dek Roma Piskoposluğu görevinde bulunmuş din adamı ve Katolik Kilisesi'nin 19. Papa'sı.

<span class="mw-page-title-main">Fabianus</span> 20. Katolik Kilisesi papası (200-250; pd. 236-250)

Fabianus, 236 yılından, öldüğü 250 yılına kadar Roma Piskoposluğu yapmış din adamı ve papadır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Francis Egan</span> İrlandalı-Amerikalı Katolik rahip (1761 – 1814)

Michael Francis Egan, Roma Katolik Kilisesi'nin İrlanda kökenli Amerikalı Fransisken Piskoposu. 1761'de İrlanda'da doğdu ve genç yaşta Fransiskan tarikatına katıldı. Roma, İrlanda ve Pennsylvania'da papaz olarak görev yaptı. 1808 yılında Egan, Philadelphia'nın ilk piskoposluğuna getirildi ve 1814'te ölümüne kadar bu görevi üstlendi. Egan'ın piskoposluk görevi, yeni kiliselerin inşasını ve Katolik Kilisesi üyeliğinin piskoposluk bölümünde genişlemesini sağladı. Ancak zamanının büyük kısmı, Philadelphia'daki St. Mary Kilisesi'ndeki katedralindeki mütevelli heyetleriyle olan anlaşmazlıklar tarafından tüketildi. 1814'te muhtemelen tüberküloztan Philadelphia'da öldü.

<span class="mw-page-title-main">I. Lucius</span> 22. papa

I. Lucius, din adamı ve 25 Haziran 253'te papa seçilmesinden 5 Mart 254'te ölümüne kadar Roma Episiskoposu ve 22. papa.

<span class="mw-page-title-main">Hippo Regius</span> Cezayirde bulunan Annâbenin antik ismi

Hippo Regius, Cezayir'deki Annâbe'nin eski adıdır. Hippo Regius Cezayir'in bugünkü Annâbe Vilayeti'nde bir Fenike, Berberi ve Roma şehriydi. Birkaç erken Hristiyan konseyinin odağıydı ve filozof, ilahiyatçı ve Kilise Doktoru Augustinus'a ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Margaret</span>

Antakyalı Margaret, Pisidya’daki Antakya'da, yaklaşık 304 yılında Diocletianus zulmü sırasında şehit edilmiştir. Katolik ve Anglikan Kiliseleri'nce 20 Temmuz'da, doğu Ortodoks Kilisesi'nce 17 Temmuz'da bir aziz olarak anılır.

Hierapolis'li Apollinaris ya da Apollinaris Claudius, 2. yy'da yaşamış bir hristiyanlık iman savunucusu (Apolojet) ve piskopos. Hem katolikler hem de ortodokslar tarafından hürmet edilir, yortusu 8 Ocak'tadır. Apollinarizm sapkınlığının kurucusu 4. yy'da yaşamış Laodikya'lı Apollinarus ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Agapetus</span> papa

Papa Aziz I. Agapetus 13 Mayıs 535 ile 22 Nisan 536 tarihleri arasında görev yapan bir papadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Tahtı</span>

Aziz Petrus'un Kürsüsü veya Aziz Petrus Tahtı olarak da bilinen, Papa'nın Roma, İtalya'daki egemen yerleşim bölgesi olan Vatikan Şehri'ndeki Aziz Petrus Bazilikası'nda bulunan bir röliktir. Kutsal emanet olarak görülen nesne katolik geleneğine göre, Roma'daki Erken Hristiyanların lideri ve ilk Papa olan Havari Aziz Petrus'a aittir ve onun Roma Piskoposu olarak kullandığı ahşap bir tahttır. Kalıntı, Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanan ve 1647 ile 1653 yılları arasında inşa edilen yontulmuş yaldızlı bronz bir mahfaza içinde korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">XVIII. Ioannes</span>

Papa XVIII. Ioannes, Roma Piskoposu ve Ocak 1004'ten Temmuz 1009'da tahttan indirilmesine kadar Papalık Devleti'nin sözde hükümdarıydı. Roma'nın kontrolü için III. Crescentius ve İmparator II. Heinrich arasındaki mücadele sırasında hüküm süren çok az dünyevi güce sahipti.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ioannes</span> papa

Papa IV Ioannes, 24 Aralık 640'tan ölümüne kadar Roma piskoposudur. Seçimi, dört aylık bir boşluğun ardından geldi. İrlanda ve İskoçya din adamlarına Paskalya'yı kutlama zamanıyla ilgili yaptıkları hataları anlatmak için yazdı ve monotelitizmi sapkınlık olarak kınadı. Kutsal geleneğe göre, Abbot Martin ile birlikte Hırvatistan'da Katolik Kilisesi'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Katolik Kilisesi</span>

Japonya'da Katolik Kilisesi, Roma'daki papanın ruhani liderliği altında dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin Japonya'daki bir parçasıdır. 2021 tarihi itibarıyla Japonya'da 6.200'ü din adamı ve ilahiyat öğrencisi olmak üzere yaklaşık 431.100 Katolik yaşamaktadır ve Japonya'da 957 kiliseye yayılmış 34 piskopos, 1.235 rahip ve 40 diyakoz ile üç metropolit başpiskoposluğu dahil 16 piskoposluk bölgesi bulunmaktadır.