İçeriğe atla

Solovetski Manastırı

Koordinatlar: 65°01′28″K 35°42′38″D / 65.02444°K 35.71056°D / 65.02444; 35.71056
Solovetski Manastırı
Соловецкий монастырь
Solovetski Manastırı'ndan görünüm
Harita
Temel bilgiler
KonumSolovetski Adaları, Rusya
Koordinatlar65°01′28″K 35°42′38″D / 65.02444°K 35.71056°D / 65.02444; 35.71056
İnançRus Ortodoks
Mimari
Mimari türManastır
Mimari biçimRus
Tamamlanma1436
KriterKültürel: iv
Referans632
Tescil1992 (16. oturum)

Solovetski Manastırı (RusçaСолове́цкий монасты́рь, romanizeSolovetski monastır), Rusya'nın Arhangelsk Oblastı'nda Solovetski Adaları'nda bulunan bir Rus Ortodoks manastırıdır. Manastır, 14. yüzyılda inşa edilmiş olup 1926-1939 yılları arasında Sovyet hapishanesine ve çalışma kampına dönüştürülmeden önce kuzey Rusya'daki en büyük Hristiyan kalelerinden biriydi ve Gulag sistemi kampları için bir prototip olarak hizmet ediyordu. Manastır birçok büyük değişiklik ve askeri kuşatma yaşadı. En önemli yapıları, Filip Kolıçev'in başrahibi olduğu 16. yüzyıldan kalmadır.

Solovetski Manastırı, günümüzde Solovetski Adaları'nın Tarihî ve Kültürel Topluluğu'nun bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası listesine dahildir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Cultural and Historic Ensemble of the Solovetsky Islands". UNESCO Dünya Mirası Merkezi. 7 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2024. 

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Batnaz</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Batnaz, Batnos Baba veya Abatnos Papas, Ege Denizi'nde küçük bir ada. Onikiada'nın en kuzeyinde yer alır. Yaklaşık 3.000 kişilik nüfusu vardır. Yüzölçümü 34.6 km²dir. En yüksek noktası Profitis Ilias'tır..

<span class="mw-page-title-main">Ripon</span>

Ripon şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan metropoliten-olmayan "Kuzey Yorkshire Kontluğu"'na bağlı ikincil bölge "Harrogate Beldesi Yerel İdaresi"'ne bağlı ve çok sınırlı bir "mahalle yerel idaresi " bulunan ve orta-çağlardan kalan katedrali bulunması dolayısıyla şehir olma statüsü de taşıyan bir şehirsel yerleşkedir. Ripon küçük bir şehir olup İngiltere ülkesinde bulunan şehir statüsü taşıyan beldeler arasında nüfus sıralamasında alttan dördüncü sıradadır. Ripon'un coğrafi olarak ve kraliyet törenleri için "Kuzey Yorkshire" törensel kontluğuna bağlı olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kilise</span>

Kara Kilise veya Aziz Thaddeus Manastırı, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde, Maku kentine yaklaşık 20 km mesafede bulunan bir Ermeni antik manastır.

<span class="mw-page-title-main">Tur Abdin</span> Türkiyede dağlık bir alan

Tur Abdin, Türkiye'nin güneydoğusundaki Midyat ve çevresini içine alan tepelik bir bölgedir. Süryanicede "kulların dağı" anlamına gelen Tur Abdin, Süryani Ortodokslar için önemli bir bölge olup dinî ve kültürel merkezleridir. Bölgenin çok eski bir tarihi geçmişi vardır. Yeryüzünde ayakta kalmış en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mor Gabriel Manastırı da (Deyrulumur) bu bölgededir.

<span class="mw-page-title-main">Pannonhalma Manastırı</span>

Benedikt Pannonhalma Manastırı ya da Pannonhalma Bölgesel Manastırı, Macaristan'ın Pannonhalma kasabasında yer alan, ülkedeki en eski tarihî eserlerden biridir. 996'da kurulan yapı kompleksi, kasabanın yakınlarındaki 282 metrelik bir tepenin üzerinde bulunmaktadır. Tourslu Aziz Martin'in bu tepenin eteklerinde doğduğu sanılmaktadır, bu nedenle manastır zaman zaman, eski adı olan Saint Martin Dağı isminden yola çıkılarak Márton-hegyi Apátság' olarak anılır. Yapı, Monte Cassino'daki yapı topluluğundan sonra dünyadaki ikinci büyük toprak manastırdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stepanos Manastırı</span>

Aziz Stepanos Manastırı, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin kuzeybatısındaki Ermeni manastırıdır. Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırın İran tarafındaki Aras nehri boyunca derin bir kanyonun içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Manastırı</span>

Aziz Yuhanna Manastırı, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyünde 1088 yılında inşa edilen Yunan Ortodoks manastırıdır. UNESCO manastırı 1999 yılında Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Listeye alındıktan sonra Patmos'lu Aziz Yuhanna olarak da anılmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Popocatépetl Yamaçlarındaki Manastırlar</span>

Popocatépetl Yamaçlarındaki Manastırlar, Orta Meksika'da bulunan Popocatépetl yanardağının güney ve doğusundaki alanlarda yer alan Augustinian, Fransisken ve Dominikan mezhepleri tarafından inşa edilen on dört adet 16. yüzyıl manastırlarıdır. Bu manastırlar, UNESCO tarafından 1994'te Dünya Mirası olarak edildi, çünkü bu yapılar, erken manastır ve kilise binalarının yanı sıra Yeni İspanya'daki ve Latin Amerika'nın bazı noktalarındaki Hristiyanlaştırma çalışmaları için model oluşturdu. Bu manastırlar, capilla abierta ya da açık şapel ile tek nefli bir kilisenin önünde neredeyse tek biçimli bir avluya sahiptir. Avlu, yerli halklar ve misyoner tarikatlar arasındaki buluşma noktası olarak işlev gördü.

<span class="mw-page-title-main">Azize Katerina Manastırı</span>

Azize Katerina Manastırı resmi olarak "Sina Dağı'ndaki Kutsal Tanrı-Trodden Manastırı", Mısır'ın Güney Sina ilinde, Sina Dağı'nın eteklerinde, Azize Katerina kentinde yer alan bir manastırdır. Manastır, daha geniş Doğu Ortodoks Kilisesinin bir parçası olan Özerk Sina Kilisesi tarafından yönetilmektedir. 2002 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu</span>

İran'da Batı Azerbaycan ve Doğu Azerbaycan eyaletlerinde bulunan İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu, MS 7 ila 14. yüzyıllar arasında kurulan üç Ermeni kilisesinden oluşan bir topluluktur. Yapılarda –Kara Kilise, Aziz Stepanos Manastırı ve Dzordzor Şapeli'nde— pek çok yenileme yapılmıştır. Bu alanlar, UNESCO'nun Dünya Mirası listesi kapsamında 8 Temmuz 2008'de Dünya Miras Komitesi'nin 32. oturumunda kültürel miras olarak ilan edilmiştir. Üç kilise 129 hektar bir alan kaplamakta olup, UNESCO kriterlerinin ii., iii. ve vi. maddelerine göre Ermeni mimari ve dekoratif geleneklerini gözler önüne seren önemli bir merkez olduğu, bölgedeki Ermeni kültürünün yayılması ve Ermeni dini geleneklerin önemli bir figüranı olan Aziz Thaddeus'un hac yeri olduğuna inanıldığı için listelenmiştir. Kiliseler, güneydoğu çevre bölgelerinde eski Ermeni kültürünün son izlerini temsil etmektedirler. Yapılar, son derece iyi korunmuş bir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Nea Moni</span>

Nea Moni, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenen Sakız Adası'ndaki 11. yüzyıldan kalma bir manastırdır. Adanın iç kısmında, Sakız Adası kentine yaklaşık 15 km mesafede, Provateio Oros Dağı'nda yer almaktadır. Dafni ve Hosios Loukas'taki manastırlarla birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir ve Yunanistan'daki "Makedon Rönesansı" sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan mozaikleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fountains Manastırı</span>

Fountains Manastırı, İngiltere'nin en büyük ve en iyi korunmuş Sistersiyen manastırlarından biridir. North Yorkshire'daki Ripon'un yaklaşık 3 mil güneybatısında, Aldfield köyüne yakın bir konumdadır. 1132'de kurulan manastır, VIII. Henry'nin Manastırların Feshi'ni emrettiği 1539 yılına kadar, 400 yıldan uzun bir süre faaliyet göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geğard Manastırı</span>

Geghard, Ermenistan'ın Kotayk ilinde, kısmen bitişiğindeki dağa oyulmuş, kayalıklarla çevrili bir Orta Çağ manastırıdır. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Skellig Michael</span>

Büyük Skellig olarak da adlandırılan Skellig Michael, İrlanda'da, Kerry Kontluğu'ndaki Iveragh Yarımadası'nın 11.6 kilometre batısındaki iki Skellig Adasından büyük olanıdır. Adada 6. ve 8. yüzyıl arasında kurulmuş olan Gaelic Hristiyan manastırı, 12. yüzyılın sonlarında terk edilinceye kadar hizmet vermeye devam etmiştir. Manastır kalıntıları ve adanın büyük kısmı, 1996'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Batalha Manastırı</span>

Batalha Manastırı, kelime anlamıyla Savaş Manastırı, Portekiz'in Centro Bölgesi'ndeki Leiria şehrindeki Batalha kentinde yer alan bir Dominikan manastırıdır. Aslen ve resmi olarak Monastery of Saint Mary of the Victory olarak bilinen manastır, 1385 Aljubarrota Savaşı anısına dikilmiş ve 15. yüzyılın Aviz Hanedanına mezar kilisesi olarak hizmet vermiştir. Portekiz'deki Geç Gotik mimarinin en iyi örneklerinden biridir ve Manuelin tarzıyla harmanlanmıştır. 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir ve Suzdal'daki Beyaz Anıtlar</span>

Rusya'daki Vladimir ve Suzdal'ın Beyaz Anıtları, 1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen bir alandır. Miras Alanı, Zalesye'nin 12. ve 13. yüzyılın sonlarından kalma sekiz Orta Çağ anıtına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlara Rus Ortodoks kiliseleri ve manastırın yanı sıra bir kale ve tarihi kapı da dahildir:

<span class="mw-page-title-main">Ferapontov Manastırı</span>

Ferapontov Manastırı, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir manastırdır ve Rus Orta Çağ sanatının en saf örneklerinden biri olarak kabul edilir. Manastır 1398'de Saint Ferapont tarafından kurulmuştur. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Novodeviçi Manastırı</span>

Novodeviçi Manastırı, Bogoroditse-Smolensky Manastırı olarak da bilinir, Moskova'nın en ünlü manastırlarından biridir. Adı bazen Yeni Bakireler Manastırı olarak telaffuz edilen manastır, Moskova Kremlini'ndeki diğer kız öğrenci manastırlarından farklı olarak tasarlandı. Diğer Moskova manastırlarından farklı olarak, 17. yüzyıldan beri neredeyse sağlam kaldı. 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev-Peçersk Manastırı</span> Kievin ilçelerinden birine adını vermiş tarihi Ortodoks Hıristiyan manastırı

Kiev Pechersk Manastırı (Lavra)(Ukraynaca: Києво-Печерська лавра, Kyievo-Pechers'ka lavra, Rusça: Киeво-Печерская лавра, Kievo-Pecherskaya lavra), Kiev Mağara Manastırları olarak da bilinir, Ukrayna'da, Kiev'in ilçelerinden birine adını vermiş tarihi Ortodoks Hristiyan manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lorsch Manastırı</span>

Lorsch Manastırı, Almanya'da, Worms'un yaklaşık 10 km doğusundaki Lorsch'ta bulunan eski bir İmparatorluk manastırıdır. Karolenj İmparatorluğu'nun en ünlü manastırlarından biriydi. Harabe halindeyken bile, kalıntıları Almanya'nın Romanesk öncesi-Karolenj tarzındaki en önemli yapılar arasında yer almaktaydı. 1991 yılında harabe halindeki manastır UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.