İçeriğe atla

Solomon ibn Verga

Solomon ibn Verga (veya Salomon ben Verga, 15. - 16. yüzyıl) (İbraniceשלמה אבן וירגה) İspanyol tarihçi ve doktordu. Judah ibn Verga ile olan akrabalık derecesi tam olarak bilinmemesine rağmen baba-oğul olmadıkları bilinmektedir.

Şevet Yehudah

İbn Verga'nın dediğine göre,[1] Málaga'daki tutuklular için fidye parası toplama amaçlı İspanyol cemaatlerince görevlendirilmiş, ayrıca marrano olarak Lizbon'da yaşadığı zaman 1506'daki katliamlara görgü tanıklığı yapmıştır.[2]

Ardından, muhtemelen Edirne'ye olmak üzere Türkiye'ye kaçtı ve farklı zamanlarda farklı yerlerde Yahudilere yapılan zulümleri içeren Şevet Yehudah'ı yazdı. Kısa önsözünde Judah ibn Verga'nın çalışmalarının sonunda Yahudilere yapılan bazı zulümlerin olduğunu gördüğünü belirtip bu olayları kitabına iliştirdi ve kendi zamanında yaşanan zulümleri de ekledi; bu kitap en sonunda oğlu Joseph ibn Verga tarafından düzenlenip derlendi. "Şebet Yehudah" başlığı Judah ibn Verga isminden esinlenerek yaratılmıştır; İbranice "şebet", İspanyolca "verga" ile aynı anlamı taşımaktadır; bir diğer etkileşim ise Tekvin kitabındandır.[3]

Çalışmasında değişik ülkelerdeki tartışmalar, Yahudi gelenekleri ve zulümler aktarılmıştır. İbn Verga, diğer uluslardan ziyade neden Yahudilerin, özellikle Sefaradların, zulümlere maruz kaldığı sorusunun yanıtını bulmak için çaba harcadı. Sunduğu olası gerekçeler arasında Yahudilerin üstün olduğu, yemek konusundaki farklılıkları gibi sebepler bulunmaktadır. Genel anlamda İbn Verga Yahudilerin hatalarından bahsetmeyip olayları bazen abartmıştır.

Bu çalışma üç yazarın derlemesiyle oluşmuş olup belli bir kronolojik sırayı takip etmemektedir. İbranice tarzı açık olmasına rağmen hikâyeler arasında bir bağlantı yoktur. İbn Verga Latince biliyordu ve hikâyelerinin çoğu Latince kaynaklardan geliyordu. Bu çalışmada ayrıca Süleyman Mabedi'nin şekliyle ilgili tez de bulunmaktadır. Zunz[4] bu çalışmanın, yer isimleri ve geleneklerle ilgili açıklamalar sunduğu için coğrafi bilgiler açısından değerli bir eser olduğunu düşünmektedir.

Şevet Yehudah ilk olarak Türkiye'de 1550'lerde basıldı; bu zamandan beri birkaç kez daha basıldı. Bu eser 1591'de Kraków'da Yidiş diline, 1640'ta Meir de Leon tarafından Amsterdam'da İspanyolcaya, 1651'de Gentius tarafından Latince'ye ve 1856'da Hannover'de M. Wiener tarafından Almancaya tercüme edildi. Eserin bazı parçaları da Eisenmenger,[5] Schudt,[6] Menahem Man ha-Levi[7] ve Joseph Zedner[8] tarafından tercüme edildi. Eserinin 64. paragrafında Şebet Ebrato isimli, zulümlerin ve bazı rabinik tezlerin bulunduğu bir eseri olduğunu belirtmiştir fakat bu eser bugün kayıptır.

Şebet Yehudah'da anlatılan tarihi verilerin değeri Isidore Loeb tarafından ciddi anlamda sorgulanmıştır.[9] Loeb'e göre, İbn Verga güvenilmez biri olup yazdıklarının kaynakları efsane bazlıdır. İbn Verga, Yahudiler ile Hristiyanlar arasındaki dini çelişkilere özellikle ilgi duymuş ve bunları çalışmasında da aktarmıştır. Fakat Loeb, Tortosa'da yaşananlar dışındaki olayların hayali olduğunu savunur. Ona göre Şevet Yehudah, Yahudi folklorü ve popüler gelenek açısından değerli olup tarihi değeri yoktur.

Yahudi Ansiklopedisi bibliyografisi

  • Heinrich Graetz, Gesch. 3d ed. ix. 323, 324;
  • Giovanni Bernardo De Rossi, Dizionario, ii. 157-159;
  • Moritz Steinschneider, Cat. Bodl. cols. 2391-2396;
  • Loeb, in R. E. J. xvii. 87;
  • Wiener, Şebet Yehudah önsözü.

Edebiyat

  • F. Cantera: Schébet Jehuda (La vara de Judá) de Salomón ben Verga. In: Revista del Centro de Estudios Históricos de Granada y su Reino 13/14 (1924), 83-296; 15 (1925), 1-74. Reprint Granada 1927.
  • Sina Rauschenbach (ed.): Shevet Jehuda. Ein Buch über das Leiden des jüdischen Volkes im Exil. In der Übersetzung von Meír Wiener. Herausgegeben, eingeleitet und mit einem Nachwort zur Geschichtsdeutung Salomon Ibn Vergas versehen von Sina Rauschenbach (Jüdische Geistesgeschichte 6). Berlin 2006. ISBN 978-3-937262-34-5

Kaynakça

  1. ^ Şebeṭ Yehudah, § 64.
  2. ^ ib. § 60
  3. ^ "Tekvin 49:10". 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  4. ^ Notes on the Itinerary of Benjamin of Tudela, ed. Asher, ii. 268.
  5. ^ Das Entdecte Judenthum, ii.
  6. ^ Jüdische Merk-würdigkeiten, i.
  7. ^ She'erit Yisrael
  8. ^ Auswahl, pp. 96 et seq.
  9. ^ R. E. J. xxiv. 1 et seq.
  • Bu konu 1901-1906 Yahudi (Jewish) Ansiklopedisi'nde Sunulmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahudilik</span> tek tanrılı etnik bir İbrahimî din

Yahudilik, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukukî kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. İlk İbrahimî din olmasının yanı sıra insanlık tarihindeki en eski dinler arasında da yer alan Yahudilik, monoteizm temelli dinlerin ilk örneğidir. Yahudilik, riayetkâr Yahudiler tarafından "Avraham'ın YHVH ile yaptıkları sözleşmenin bir ifadesi" olarak yorumlanır. Geniş metinleri ve uygulamaları, çeşitli teolojik pozisyonları ve örgütlenme biçimlerini kapsayan Yahudilik, bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Torah, Tanah'ın bir parçasıdır ve Midraş ile Talmud gibi ikincil metinlerle birlikte temsil edilen tamamlayıcı bir sözlü geleneğin parçasıdır. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile Yahudilik, en büyük onuncu dindir.

<span class="mw-page-title-main">Tevrat</span> Tanahın ilk beş kitabı

Tevrat, İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsa</span> Yahudi vaiz ve dinî lider, Hristiyanlığın merkezî figürü

İsa, 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar. Yeşua'nın, Yeni Ahit'e göre Yosef (Yusuf) adında dünyevi bir babası olduğu için Yeşua, mensubu olduğu Yahudi toplumunda "Yosef'in oğlu Yeşua" olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Pavlus</span> Erken Hristiyan din adamı ve misyoner (MS y. 5–65)

Pavlus veya Tarsuslu Saul, İsa'nın vaazlarını ve öğretilerini 1. yüzyıl dünyasında pagan inanışındaki Roma dünyasına öğreten bir Hristiyan elçi. Hristiyan olmadan önce tutuculuklarıyla tanınan Ferisilerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">İbnü'l-Heysem</span> Arap fizikçi, matematikçi ve astonom (965–1040)

İbn-i Heysem, Ḥasan Ibn el-Heysem, Batılıların söyleyişiyle Alhazen veya tam ismiyle Ebū ʿAlī el-Ḥasan ibn el-Ḥasan ibn el-Heysem, Arap matematikçi, astronom, ve İslam'ın Altın Çağının önemli fizikçilerinden biriydi. "Modern optiğin babası" olarak da anılır. Özellikle görsel algı dinamiklerine önemli katkılarda bulunmuştur. En etkili eseri, 1011–21 yılları arasında oluşturduğu ve Latince baskılar sayesinde günümüze kadar gelmiş Kitāb el-Manāzir olmuştur. Polimat, felsefe, teoloji ve tıp üzerine yaptığı birçok çalışmayı da kitaplarına kaydetmiştir.

Karaim ya da Karayit bir Yahudi mezhebidir. Karaim terimi İbranice Ba'alei ha-Mikra eşanlamı ile bilinir. Karaimler, Yahudilerin ana din kitabı olan Tora Yazıtları'ndan başka bir kaynak tanımaz, sözel kuralları kendi inancı için bağlayıcı bulmazlar. Yahudiliğin diğer kutsal kitabı olan, ancak sözel gelenek ve kuralların bir derlemesini oluşturan Talmud, Karaimlerce tanınmamaktadır. Tek kaynakları Tevrat olduğundan bazı dinî bayramları farklı biçimde kutlarlar. Bir takım dinî gelenek ve göreneklere özellikle uymadıklarını belirtmelerinden dolayı diğer Yahudilerce ayrıksı bir mezhep olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Yehova</span> יהוה (YHVH)nin Adonayın sesli harfleriyle transliterasyonlarından biri

Yehova/Yehovah, Tanah'ta bahsi geçen Tanrı'nın adının (יְהֹוה) olası bir telaffuz şeklidir. İsmin orijinali İbranice 4 adet sessiz harften oluşur ve orijinal İbranice metinlerde 6 bin 828 defa YHVH kullanımı yer alır.

Tarihte Yahudilik ile İslam arasındaki etkileşimin tarihi, İslamın Arap Yarımadası'nda doğup buradan yayılmaya başladığı 7. yüzyıla kadar uzanır. Gerek Yahudiliğin gerekse İslamın kökenleri Ortadoğu'da, İbrahim'e dayandığından, her ikisi de İbrahimi olarak kabul edilir. Yahudilik ile İslam'ın paylaştığı birçok ortak yön bulunmaktadır: temel dini görünümü, yapısı, hukuk felsefesi ve uygulaması ile İslam ile Yahudilik birbirine benzer. Gerek bu benzerliklerden ötürü, gerekse Müslüman kültürü ve felsefesinin İslam dünyası içinde yaşayan Yahudi cemaatleri üzerindeki etkisi yoluyla, geride kalan 1.400 yıl boyunca bu iki din arasında kesintisiz ve hatrı sayılır bir fiziki, teolojik ve siyasi örtüşme ortaya çıkmıştır.

İspanya’daki Yahudi kültürünün altın çağı ya da İberya’daki Arap hakimiyetinin altın çağı olarak bilinen dönem, İber Yarımadası’ndaki Yahudilerin toplumda yaygın kabul gördüğü ve Yahudi dini, kültürel ve ekonomik yaşamının canlandığı İslam hakimiyeti altındaki tarihi döneme atıfta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak'taki Yahudilerin tarihi</span>

Irak Yahudileri Irak'ta doğmuş veya onların çocukları olan Yahudilerdir. Yahudilerin Irak topraklarındaki varlığı MÖ 586'daki Babil Sürgünü ile belgelenmiştir. Irak Yahudileri dünyanın en eski topluluklarından olup tarihi önemi en yüksek Yahudi cemaatlerinden biridir.

Joseph ibn Verga 16. yüzyılda Edirne'de yaşamış bir Türk hahamı ve tarihçidir.

Caleb Afendopolo, Edirne'de 1430'dan önce doğup bir süre Belgrad'da yaşayan ve İstanbul'da 1499'da ölen, birçok alanda ihtisas yapmış Yahudi bir bilim insanıdır. Samuel HaRamati'nin kardeşi, Judah Bali ve Karay cemaatinin hahamı ve Elijah Başyazı'nın kayınbiraderi ve havarisiydi.

Moses Hamon Joseph Hamon'un oğlu olarak İspanya'da doğdu. Babasıyla birlikte İstanbul'a gelip I. Sultan Süleyman'ın doktoru oldu. Judah ibn Verga tarafından "ünlü prens ve büyük doktor" olarak tanımlanan Hamon, sultanın bütün keşiflerinde yanında bulundu; bilgisi ve yeteneği karşılığında kendisine imtiyaz tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kim bir Yahudi'dir?</span> Yahudi kimliği ile ilgili temel soru

"Kim bir Yahudi'dir?", Yahudi kimliğinin temel sorusudur. Yahudi şahsın kültürel, dini, soyağacı ve kişisel boyutlarını irdeler. Bu soru, Almanya'da Nazi Partisi tarafından hazırlanan Nürnberg Yasaları'nda da ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Tunus'taki Yahudilerin tarihi Roma dönemine kadar dayanır. 1948'de önce Tunus'taki Yahudi nüfusu 110.000'lere kadar ulaştı. 1950'lerde nüfusun yarısı İsrail'e diğer yarısı Fransa'ya göç etti. 2011 itibarıyla Tunus şehrinde 700 ve Cerbe Adası'nda 1000 Yahudi yaşamaktadır.

Suriye'deki Yahudileri, ilk çağlardan beri Suriye'de yaşayan Yahudiler ile 1492'de İspanya'dan kovulan Sefaradlar oluşturur. Halep, Şam ve Kamışlı'da asırlar boyunca büyük Yahudi cemaatleri var olmuştur. 20. yüzyılın başlarında Suriye Yahudilerinin büyük bir yüzdesi ABD, Orta ve Güney Amerika ve İsrail'e göç etti. Bugün Suriye'de çok az Yahudi yaşamaktadır. Suriye Yahudilerinin oluşturduğu en büyük cemaat 75.000 kişilik nüfusuyla Brooklyn, New York'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Osmanlı topraklarında var olan Yahudilerin tarihidir.

Toledo Çevirmenler Okulu on ikinci ve on üçüncü yüzyılda İslami-Yahudi literatürü ve Klasik Arapçadaki(Fusha) ilmi eserleri hususan Latinceye tercüme etmek maksadıyla teşkil edilmiş bir müessesedir.

Yidiş edebiyatı, Aşkenaz Yahudilerinin Yidiş dilinde üretilmiş yazılı eserler bütünü.