İçeriğe atla

Solingen

Koordinatlar: 51°10′K 07°05′D / 51.167°K 7.083°D / 51.167; 7.083
Solingen
Solingen bayrağı
Bayrak
Solingen arması
Arma
Ülke Almanya
EyaletKuzey Ren-Vestfalya
Yüzölçümü
 • Toplam89.45 km²
Nüfus
 (31 Aralık 2020)
 • Toplam159.193
 • Yoğunluk1.800/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Solingen, Almanya'nın kuzeybatı kesiminde, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (Land) bir kent.

Konum

Ruhr bölgesinin ve Wuppertal şehrinin güneyindedir. Wupper ırmağı kıyısında yer alır. Nüfusu 162.174'tür (2016).

Tarihçe

Tarihsel kayıtlarda ilk kez 965'te Solagon adıyla geçer. 1374’te berat aldı. Aynı ölçüde eski olan Ohligs, Wald, Grafrath ve Hohscheid kasabaları 1929'daki düzenlemeyle sınırları içine alındı.

Solingen katliamı

Solingen'in adı, 29 Mayıs 1993'te düzenlenen bir saldırıyla tüm dünyada duyuldu. Hülya Genç (9), Gülüstan Öztürk (12) ve Hatice Genç (18) olay yerinde, Gürsün İnce (27) ile Saime Genç (4) ise kaldırıldıkları hastanede yaşamını yitirdi. Mevlüde Genç, olay sırasında 2 kızını, 1 yeğenini ve 2 torununu kaybetti. Oğlu Bekir'in vücudunun yüzde 36'sı yandı.

Genç ailesinin evini kundaklayan ve çeşitli hapis cezalarına çarptırılan dört aşırı sağcıdan Christian B. ve Felix K. adlı sanıklar, "iyi halden" serbest bırakıldı. Aşırı sağcılar, Bekir Genç'e 250 bin mark acı parası ödemeye mahkûm edildi. Ancak iki aşırı sağcının hala hapiste bulunmaları, Christian B'nin parasının olmaması, Felix K'nın da nerede olduğunun bilinmemesinden dolayı karar uygulanamadı.[1]

Ekonomi

Orta Çağ'da kılıç imalatıyla tanınan Solingen; çatal-bıçak yapımında Thiers (Fransa) ve Sheffield (İngiltere) ile birlikte uluslararası üne sahip bir merkezdir. II. Dünya Savaşı sırasında büyük hasar gören kent merkezi yeniden inşa edilmiştir. Deutsches Klingenmuseum (Kılıç Müzesi), kesici âletlerin tarihî gelişimini sergiler. Kentte metalürji, kimyevî madde üretimi, şekerleme imalatı gibi sanayi dalları da gelişmiştir.

Kardeş şehirler

  • Hollanda Gouda, Hollanda
  • Fransa Chalon-sur-Saône, Fransa
  • Birleşik Krallık Cramlington, Birleşik Krallık
  • Nikaragua Jinotega, Nikaragua
  • İsrail Ness Ziona, İsrail
  • Senegal Thiès, Senegal
  • Almanya Aue, Almanya

Kaynakça

  1. ^ "Der Spiegel" dergisinin 25 Mayıs 2003 tarihli sayısı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Muhiddin Hacı Bekir (şirket)</span> İstanbulda şekerci

Ali Muhiddin Hacı Bekir, 1777 yılında kurulmuş İstanbul'daki şekerci.

<span class="mw-page-title-main">Erich Hartmann</span>

Erich Alfred 'Bubi' Hartmann, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri'nde Luftwaffe avcı savaş uçağı pilotu ve Batı Almanya'da Luftwaffe'nin hava subayı (albay). Sadece Alman savaş tarihinin değil, dünya savaş tarihinin de en çok uçak düşüren pilotu ünvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Kunduh</span> Türk siyasetçi

Bekir Sami Kunduh ya da Kunduk, ilk TBMM hükûmetinin, bu anlamda da Türkiye'nin ilk dışişleri bakanı olma unvanını taşıyan siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Krupp</span>

Krupp, Essen bölgesinde yerleşik 400 yıllık geçmişe sahip Alman aile. Aile, sanayici geçmişi, çelik, silah ve mühimmat üretimiyle ünlüdür. Aile şirketi olan Friedrich Krupp AG Hoesch-Krupp 20.yüzyılın önde gelen şirketlerinden olmuştur. 1999 yılında Thyssen AG ile birleşerek ThyssenKrupp AG adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Gaulle</span> 18. Fransa cumhurbaşkanı

Charles André Joseph Marie de Gaulle, Fransız asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'daki Türkler</span> Almanyada bulunan etnik bir grup

Almanya'daki Türkler, Türkiye'den Almanya'ya göçmüş ve yerleşmiş Türklerdir. Almanya'daki Türkler geniş tanımı ile Almanya'da doğan Türkleri de kapsamaktadır. Gurbetçiler tanımıyla yaşadıkları ülkede kalıcı konuma geçmiş, değişik meslekleri ifa eden ve bazıları yaşadıkları ülkenin yurttaşlığına geçen özellikle yeni nesil Türkleri tam olarak ifade etmemektedir. Geçtiğimiz 40 yıl içerisinde Türkiye'den Almanya'ya üç milyon civarında insan göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası</span> II. Dünya Savaşı Sırasında Kurulan Fransız Devleti

Vichy Fransası, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Fransa'yı mağlup etmesinden sonra Fransa'nın Vichy kentinde kurulan Fransız hükûmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Flensburg</span> Schleswig-Holsteinda bağımsız şehir (Almanya)

Flensburg, Almanya'nın Schleswig-Holstein eyaletine bağlı kent. Ülkenin kuzey ucundaki en büyük kenttir ve Flensburg Fiyordunun ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Münster</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Münster, Almanya'nın batısında Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Jorge Rafael Videla</span> Arjantinli siyasetçi (1925-2013)

Jorge Rafael Videla Redondo, Arjantinli asker ve siyasetçi. 1976-1981 yılları arasında fiilen Arjantin Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Solingen Faciası</span> Almanyanın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Solingen şehrinde aşırı sağcı kundaklama saldırısı

Solingen Faciası veya Solingen Katliamı, modern Almanya'daki en vahim yabancı düşmanı şiddet olaylarından biridir. 28-29 Mayıs 1993 gecesi, neo-Nazi bağları olan aşırı sağcı dazlak grubuna mensup dört genç Alman erkek, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde büyük bir Türk ailesinin evini ateşe vermiştir. Üç kız çocuğu ve iki kadın hayatını kaybetti; aralarında birkaç çocuğun da bulunduğu diğer on dört aile üyesi de bazıları ağır olmak üzere yaralandı. Saldırı, birçok Alman şehrinde Türk diasporası üyelerinin şiddetli protestolarına ve diğer Almanların Türk kurbanlarla dayanışmalarını ifade eden büyük gösterilerine yol açtı. Ekim 1995'te failler kundaklama ve cinayetten suçlu bulundu ve 10 ila 15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. Mahkumiyet kararları temyizde onandı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Schörner</span>

Ferdinand Schörner, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i. "Hitler'in en acımasız Mareşal'i" olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Felix Steiner</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Generali

Felix Steiner (Tam adı: Felix Martin Julius Steiner,, I. Dünya Savaşı piyade subayı ve II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS Generali.

<span class="mw-page-title-main">Hajo Herrmann</span>

Hans-Joachim "Hajo" Herrmann, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe bombardıman pilotu ve sonradan bir avukat olarak Yahudi soykırımına odaklanan aşırı sağcı siyasî aktivist. Savaş sırasında Luftwaffe'nin yüksek rütbeli ve etkili bir üyesi ve en yenilikçi hava savaş taktisyenlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Aleviler'e, Kürtler'e ve solculara yönelik katliamdır. Yedi gün süren olaylar sırasında iddianameye göre 111 kişi öldürüldü. Aleviler'e ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ruhr'un İşgali</span>

Ruhr'un İşgali, 1923-1925 yılları arasında Ruhr Vadisi'nin Fransa ve Belçika tarafından işgal edilmesi. 1919'da Versay Barış Antlaşması uyarınca Weimar Cumhuriyeti'nin Üçlü İtilaf'a ödemesi gereken £6.6 milyar tazminatı ödeyememesine yanıt olarak gerçekleştirildi. Ruhr'un işgali Almanya'daki ekonomik krizi daha da kötüleştirdi. Alman siviller pasif direniş ve sivil itaatsizlik eylemlerine girişti ve Fransız ordusunun işgali sırasında çıkan olaylarda 130 Alman sivil öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüde Genç</span> Türk kökenli Alman aktivist

Mevlüde Genç, Türk-Alman aktivist ve barış elçisi. 29 Mayıs 1993'te Almanya'nın Solingen şehrinde Neo-Naziler tarafından evinin kundaklanması sonucu iki kızı, iki torununu ve bir yeğenini kaybetti. Alman ve Türk kamuoyunda "Bilge Ana" ve "Bilge Kadın" adları ile tanındı.