İçeriğe atla

Soli Özel

Soli Özel, 2015

Soli Özel (d. 1958, İzmir), Yahudi asıllı Türk siyaset bilimci, yazar ve akademisyen.[1]

1958 yılında İzmir’de doğan Soli Özel, 1975 yılında İstanbul Robert Kolej'den mezun oldu. Daha sonra 1980 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Bennington College, Ekonomi bölümünde lisans eğitimini tamamladı ve 1983 yılında Johns Hopkins Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler bölümünden master dalında mezun oldu. Geçmişte İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yapan Özel, Sabah Gazetesi'nde uluslararası ilişkiler hakkında günlük köşe yazıları yazmıştır. Aynı zamanda Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından yayımlanan hukuk ve uluslararası ilişkiler konulu bilimsel UHP (dergi) dergisinde yazı ve çalışmalarını sürdürmektedir. Soli Özel, Yahudi kökenli bir Türk vatandaşıdır ve özellikle Orta Doğu sorunu konusunda uzmandır. 2008 yılında Baskın Oran'ın başlattığı Ermenilerden özür diliyorum kampanyasına destek veren isimlerden biri oldu. Sabah'taki yazarlık görevinden ayrılarak 1 Mart 2009'da yayın hayatına başlayan Gazete Habertürk'ün Dış Haberler müdürlüğü görevini yürütmekte ve yine aynı gazetede uluslararası politika konularında köşe yazılarına devam etmektedir. Soli Özel, Eylül 2010 tarihinde Kadir Has Üniversitesi'nin Uluslararası İlişkiler bölümüne geçmiştir.[2][3][4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Soli Özel". Soli Özel: Öğretim Görevlisi, Araştırmacı Yazar, Siyaset Bilimci, Akademisyen. biyografya.com. 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Öğr. Görevlisi Soli ÖZEL". Öğr. Görevlisi Soli ÖZEL. Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Soli Özel". Soli Özel: Soli Özel is a professor at Bilgi University in Istanbul and editor of Foreign Policy’s Turkish edition. Foreign Policy. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 
  4. ^ "SOLI OZEL – KEYNOTE SPEAKER". London Speaker Bureau. 21 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

İbrahim Ömer Madra, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı, siyâset bilimci, radyo programcısı ve yazar. Ortak kurucularından olduğu Açık Radyo’nun genel yayın yönetmenidir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için çalışan bir iklim aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Yayla</span> Türk siyaset bilimci

Atilla Yayla, Türk siyaset bilimci, akademisyen ve köşe yazarı. Liberal Düşünce Topluluğu kurucuları ve eski başkanlarındandır.

Nuray Mert,, Türk siyaset bilimci, yazar.

Ahmet Tan, Türk gazeteci, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span>

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerini kapsayacak şekilde 1957 yılında kurulmuş fakülte. Bu bölümlere 1986 yılında öğretime başlayan Uluslararası İlişkiler Bölümü, dahil olmuştur. Öğrencilerini ulusal ve uluslararası düzeyde ekonomi ve toplum yönetimi hakkında geliştirmeye çalışan fakültenin, yalnızca lisans programları değil, Avrasya Çalışmaları, Orta Doğu Çalışmaları, Avrupa Çalışmaları gibi yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. 2007 itibarıyla 85 öğretim görevlisi olan fakültenin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nün genel prensibi olarak bütün programlarında eğitim dili İngilizcedir.

Oya Akgönenç Muğisuddin, Türk öğretim üyesi ve siyasetçidir.

Ali Bayramoğlu,, Türk siyaset bilimci, akademisyen, gazeteci ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tiyatro bölümü, bir bilim dalı olarak tiyatro üzerine akademik eğitim veren üniversite bölümüdür. DTCF Tiyatro Bölümü, Türkiye'de akademik düzeyde tiyatro eğitimi veren ilk kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Davutoğlu</span> 26. Türkiye başbakanı

Ahmet Davutoğlu, Türk siyasetçi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü, akademisyen ve büyükelçi, Gelecek Partisi'nin kurucu genel başkanı, eski dışişleri bakanı, eski başbakan vekili, Adalet ve Kalkınma Partisinin 2. genel başkanı ve 26. Türkiye başbakanıdır. 2014–2016 yılları arasında AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevini sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2009–2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmeti ve 61. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak yer almıştır. 2003–2009 yılları arasında o dönem başbakanlık yapan Erdoğan'ın ve Abdullah Gül'ün dış politika danışmanlığını yapmıştır. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Konya milletvekili olarak meclise girmiştir. Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı görevinden 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etmiştir.

Zeynep Dağı, 23. dönem Ankara milletvekili, akademisyen, yazar.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

Asaf Savaş Akat, Türk ekonomist ve akademisyen.

Mustafa Aydın, Türk akademisyen. 2010-2018 yıllarında Kadir Has Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür. Avrupa Bilimler ve Sanat Akademisi ve OECD Yüksek Öğretimin Uluslararası Yönetimi Programı Yönetim Kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Elisabeth Noelle-Neumann</span>

Elisabeth Noelle-Neumann, Alman siyaset bilimci. İletişim çalışmalarında çok önemli kabul edilen Suskunluk Sarmalı modeli ile tanınmıştır.

M. Şükrü Hanioğlu,. Türk akademisyen.

Cemil Koçak, Türk tarihçi ve siyaset bilimci, akademisyen. Mete Tunçay'ın öğrencisi olan ve halen Sabancı Üniversitesi'nde görev alan Koçak ağırlıkla İsmet İnönü devri ve siyasi partiler-demokrasi konularını çalışmaktadır.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

Burhanettin Duran,, Türk akademisyen, Dışişleri Bakan Yardımcısı Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü profesörü. Eski Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'ın yeğenidir.