İçeriğe atla

Soli'li Athenodorus

Soli Athenodorus (Eski YunancaἈθηνόδωρος ὁ Σολεύς) Stoacı bir filozof ve MÖ 3. yüzyılda yaşamış olan Citium'lu Zenon'un öğrencisiydi.

Athenodorus'un oğlu olarak Kilikya'da Soli kentinde doğdu ve babasının adını kullandı. Zenon'un diğer bir öğrencisi olan Stoacı Hrisippos'un hemşehrisiydi. Athenodorus, Phaenomena adlı uzun didaktik şiirin yazarı Soli'li şair ve gökbilimci Aratos'un kardeşiydi.[1] Her iki kardeş de Zenon'un öğretilerini takip etmiştir.

Kıbrıslı Zenon'un büstü.

Diogenes Laërtius'un verdiği listede Athenodorus'tan Zenon'un öğrencisi olarak bahsedilmektedir.[2] Chrysippus tarafından yazılan Kesin Önermeler Üzerine adlı çalışmasının adanmışı olabilir (YunancaΠερὶ τῶν καταγορευτικῶν).[2]

Bibliyografya

  • Diogène Laërce, Vie et doctrine des philosophes illustres, Le livre de poche.
  • Vie anonyme d'Aratus, Westermann
  • Indica Stoicum Herculanum col. XII 1-3

Kaynakça

  1. ^ Suda, Aratos
  2. ^ a b Diogenes Laërtius, vii.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hrisippos</span> Yunan Stoacı filozof

Solili Chrysippus veya Hrisippos, Yunan Stoacı bir filozoftur. Kilikya'nın Soli kentinin yerlisiydi, ancak genç bir adam olarak Atina'ya taşındı ve burada Stoacı okulda Cleanthes'in öğrencisi oldu. Cleanthes, MÖ 230 civarında öldüğünde, Chrysippus okulun üçüncü başkanı oldu. Üretken bir yazar olan Chrysippus, okulun kurucusu Citium'lu Zeno'nun temel doktrinlerini genişletti ve ona Stoacılığın İkinci Kurucusu unvanını kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Elealı Zenon</span> Paradokslarıyla tanınan antik Yunan filozofu

Elealı Zenon veya Zeno, Magna Graecia'nın Sokratik öncesi bir Yunan filozofu ve Parmenides tarafından kurulan Elea Okulu'nun bir üyesiydi. Aristo, onu diyalektiğin mucidi olarak adlandırdı. Bertrand Russell'ın "ölçülemez derecede incelikli ve derin" olarak tanımladığı paradokslarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Filolaos</span> Yunan filozof, astronom ve Pisagorcu (MÖ yak. 470 - yak. 385)

Filolaos Pisagorcu ve Sokrates öncesi bir Yunan filozof idi. Her şeyin temelinde, uyum içinde bir araya gelen, sınırlayıcı ve sınırsızın oynadığı rol olduğunu savundu. Ayrıca, Dünya'nın Evrenin merkezi olmadığı teorisi olan güneşmerkezciliğin ortaya çıkmasıyla da tanınır. Nicomachus'tan alıntı yapan August Böckh'e (1819) göre Philolaus, Pisagor'un halefiydi. MÖ 5. yüzyılda Pisagorcu okulun önemli filozoflarından biri olmuştur. Çoğulculuk Okulu gibi Pisagorcuların da çatışan iki görüş arasında bir çözüm arayışında oldukları söylenebilir. Bir yanda sürekli olarak değişen bir evren düşüncesi, öte yandan değişmez bir evren düşüncesi arasındaki çatışmadır söz konusu olan. Pisagorcular bu yönde çözümlerini matematikte bulmaya çalışırlar. Filolaus da diğer Pisagorcu filozoflar gibi matematik ve müzik ile ilgilenmiş, evrenin ve varlığın açıklanmasında bunlardan yararlanmıştır. O da diğerleri gibi evrenin temelinin sayı olduğu fikrinden hareket etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Soli, Mersin</span> antik Kilikya şehri

Soli, Mersin'in Mezitli ilçesinde antik bir kenttir. Antik çağlarda Kilikya Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, Dağlık ve Ovalık Kilikya olarak adlandırılan bölümlerin tam ortasında yer alır.

Elisli Phaidon, Antik Yunan filozoftur. Sokrates'in öğrencisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hipparhia</span>

Hipparkia Yunan kinik filozof.

<span class="mw-page-title-main">Krates</span>

Krates Thebes'li Kinik filozoftur. Atina sokaklarında yoksul hayatı sürebilmek için tüm parasını dağıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarsuslu Zeno</span> Stoacı filozof

Tarsuslu Zenon veya Zeno, Khrisippos'un izleyicisi olan stoacı Antik Yunan filozofu.

<span class="mw-page-title-main">Aratos</span> Filozof, şair, matematikçi ve astronom

Aratos, Antik Çağ'da yaşamış stoacı filozof, şair, matematikçi ve astronom. İlk eğitimini Tarsus'ta tamamlamış Aratos, daha sonra yirmili yaşlarında matematik ve astronomi öğrenimi yapmak için Atina’ya gitti, bu arada Stoacı filozof Zenon’dan felsefe okudu.

Themistoclea veya Aristoclea veya Theoclea ; MÖ 6. yüzyıl dolayları) Delphi'deki bir rahibe.

Sidonlu Zeno, Fenike şehri Sidon'dan Epikürcü bir filozof ve matematikçi. Yazıları günümüze ulaşamamıştır, ancak öğrencisi Philodemus'un yazıları arasında derslerinin bazı özetleri korunmuştur.

Damo, Pythagoras ile Theano'nun kızı olan Pythagorasçı filozoftu.

Aksiothea, Platon ve Speusippos'un kadın öğrencisiydi.

Arkhelaos Anaksagoras'ın öğrencisi olan bir Antik Yunan filozofuydu. Daha sonra Sokrates'e hocalık yapmış olabilir. O, hareket ilkesince sıcağın soğuktan ayrıldığını savundu.

Lampsakoslu Polyaenus, aynı zamanda Polyenus olarak da yazılır, eski bir Yunan matematikçi ve Epicurus'ün bir arkadaşı.

Persaeus, Demetrius'un oğlu, Kıbrıslı bir Yunan Stoacı filozof ve Kıbrıslı Zenon'nun arkadaşı ve en sevdiği öğrencisiydi.

Solvitur ambulando, Latince "Yürüyerek çözülebilir" anlamına gelen bir deyiştir. Düşünce deneylerinin pratik deneyle çözülecebileceğini ifade eder. Augustinus'a atfedilir.

<span class="mw-page-title-main">Kleanthes</span>

Kleantes, Atina'daki Stoa okulunun ikinci başkanı ve Kıbrıslı Zenon'un halefi olan Yunan Stoacı filozof ve boksördür.

Soli'li Clearchus, Aristoteles'in Peripatetik okuluna mensup, MÖ 4. – 3. yüzyılda yaşamış bir Yunan filozofuydu. Kıbrıs'ta Soli'de doğdu.

Soli'li Krantor, Platon'un eserleri üzerine yorumlar yazan ilk filozof olan Antik Yunan filozofu ve Eski Akademi üyesiydi.