İçeriğe atla

Solera

Solera yöntemiyle depolanmış sherry fıçıları

Solera, şarap, bira, sirke ve brendi gibi sıvıların, bitmiş ürünün yaşların bir karışımı olacak şekilde fraksiyonel harmanlama yoluyla yıllandırılmasına yönelik bir işlemdir. Bu emek yoğun sürecin amacı, içeceğin güvenilir tarzını ve kalitesini zaman içinde korumaktır.[1]

Solera, İspanyolca'da "yerde" anlamına gelir ve süreçte kullanılan varil veya diğer konteyner setinin alt seviyesini ifade eder; Sıvı geleneksel olarak fıçıdan fıçıya, yukarıdan aşağıya aktarılır; en eski karışımlar fıçıda "yerde" bulunur. Bugünkü süreçte kapların fiziksel olarak bu şekilde istiflenmesi zorunlu değildir, yalnızca dikkatli bir şekilde etiketlenir. Genellikle solera yıllandırılan ürünler arasında Sherry, Madeira, Lillet, Porto şarabı, Marsala, Mavrodafni, Muscat ve Muscadelle şarapları; Balzamik, Commandaria, bazı Vins doux naturals ve Sherry sirkeleri; Brandy de Jerez; bira; romlar; ve viskiler. Bu sürecin kökeni İber yarımadası olduğundan geleneksel terminolojinin çoğu İspanyolca ve Portekizcedir.

Kaynakça

  1. ^ Johnson, Hugh (1 Ocak 1983). Hugh Johnson's Modern Encyclopedia of Wine. First Edition (İngilizce). New York: Simon & Schuster. ISBN 978-0-671-45134-9. 3 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şarap</span> üzümden yapılan fermente içecek

Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sirke</span>

Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan su, asetik asit ve doğal aromalar içeren, kokulu, ekşi meyve suyudur. Çoğunlukla yoğun asitli meyvelerden yapılmaktadır. Yaygın türleri elma sirkesi, balzamik sirke, siyah sirke, kaong palmiye sirkesi, nipa palmiye sirkesi, Trabzon hurması sirkesi, pirinç sirkesi, Zhenjiang sirkesi, şeri sirkesi, vinaigrette gibi türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sirke Tadanlar</span> Geleneksel Çin dinsel resim sanatı temasıdır

Sirke Tadanlar, Çin dinsel resim sanatında geleneksel bir temadır. Bu alegorik resim Çin'in dinsel ve felsefi yapı taşını oluşturan üç ana geleneği betimler. Konfüçyüsçülük, Budacılık ve Taoculuk. Resim, Taoculuk'u öven ancak söz konusu olan diğer iki felsefeyi eleştiren bir temaya sahip olarak yorumlanagelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bira musluğu</span>

Bira musluğu, fıçı bira musluğu ya da bira makinesi musluğu gibi isimler ile bilinen, özellikle fıçı biradaki biranın serbest kalmasını sağlayan vana ve musluğa verilen isimdir. Ayrıca başka bağlamlarda yine büyük miktardaki biranın, istenen ebatlardaki daha küçük bardaklara servis edilmesini sağlayan valf, vana, tapa ya da fıçı tapaları içinde aynı isim kullanılıyor olabilir. Aslında terim, geleneksel ahşap fıçılarda bulunan vana ya da tapalar için türetilmiştir. Bir musluktan servis edilen bira ise fıçı bira ya da ale olarak bilinir. Ahşap fıçıların yerini günümüzde İngilizce keg adı verilen, alüminyum veya çelikten imal edilen fıçı(ya da varil)lar almıştır. Kullanıldıkları varil ya da fıçıya göre pek çok farklı tür ya da stilde bira musluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Old ale</span>

Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şişeleme hattı</span>

Şişeleme hatları, bir ürünü, genel olarak bir içeceği, büyük ölçekte şişelere dolduran üretim hatlarıdır. Hazırlanan yiyecekler ayrıca soslar, şuruplar, turşular, yağlar ve sirke gibi şişelenir. PepsiCo ve The Coca-Cola Company şirketlerinin fabrikalarında dakikada minlerce plastik şişede meşrubat sunuluyor.

<span class="mw-page-title-main">Şarap şişesi</span> Şarapın muhafaza edilmesi için kullanılan şişe

Şarap şişesi, şarap tutmak için kullanılan bir şişedir. Genellikle cam şişedir. Bazı şaraplar şişede fermente edilirken, diğerleri sadece fermantasyondan sonra şişelenir. Son zamanlarda şişe, 750 mililitre ölçülerinde şarap endüstrisindeki satışları tanımlamak için standart bir hacim birimi haline geldi. Bununla birlikte, şarap şişeleri çeşitli hacim ve şekillerde üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meşe (şarap)</span>

Meşe şarap yapımında şarabın rengini, aromasını, tanen profilini ve dokusunu değiştirmek için kullanılır. Fermantasyon veya yaşlandırma dönemlerinde fıçı formunda veya paslanmaz çelik gibi bir kapta fermente edilmiş şaraba eklenen serbest yüzen talaş veya çıta olarak eklenebilir. Meşe fıçıları buharlaşma ve düşük seviyede oksijene maruziyetle şaraba başka nitelikler kazandırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fortifiye şarap</span>

Fortifiye şarap , yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Fıçı birası</span>

Fıçı birası, yaygın bira türüdür. Tahta bir fıçıda bir süre eskitilmiştir. Draft birası ile benzerlikleri bulunuyor. Tipik olarak, bu fıçılar bir zamanlar bourbon viski, konyak, viski, şarap, brendi barındırıyordu. Biralar, ahşaptan tatlar ve çeşitli efektler elde etmek için fıçılarda yıllarca saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sherry</span> Fortifiye şarap türü

Sherry, popüler İspanyol şarabı türüdür. Beyaz üzümlerden yapılan fortifiye şaraplardır. Endülüs, İspanya'daki Jerez de la Frontera şehri yakınlarında yetiştirilmektedir. Sherry, öncelikle Palomino üzümünden yapılarak çeşitli stillerde üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Aberlour damıtım evi</span>

Aberlour damıtım evi, Speyside bölgesinde, Aberlour, Strathspey, İskoçya'da, Lour Burn ile Spey Nehri'nin Ben Rinnes yakınında birleştiği yerde bulunan bir Speyside tek malt Scotch viski fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol viskisi</span>

İspanya şarapları ve brendileriyle ünlü olsa da, viskisi yerel malzemeler, iklimler ve zengin damıtma geleneğinin etkisiyle kendine özgü bir karakter taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oloroso</span>

Oloroso Jerez ve Montilla-Moriles'te yapılan ve oksidatif yaşlanmayla üretilen bir çeşit fortifiye sherry türü şaraptır. Normalde Amontillado'dan daha koyudur. Oloroso genellikle koyu ve cevizimsidir.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Ximénez</span>

Pedro Ximénez birkaç İspanyol şarap bölgesinde yetiştirilen beyaz İspanyol şarap üzüm çeşidinin adıdır, ancak en önemlisi Montilla-Moriles bölgesinin denominación de origen ' sindedir. Burada, yoğun tatlı, koyu bir sherry olan bir çeşit fortifiye şarap üretmek için kullanılır. Üzümleri sıcak güneş altında kurutarak, tatlılığı yoğunlaştırarak yapılır, daha sonra kuru üzüm ve pekmezin güçlü bir tadına sahip, solera'da güçlendirilmiş ve yıllandırılmış yoğun, siyah bir şarap oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Caratello</span>

Caratello, Caratello'nun çoğulu Caratelli'dir. Geleneksel olarak Vino Santo ve Aceto Balsamico üretiminde kullanılan küçük bir ahşap fıçıdır. Fıçının hacmi 50 ila 150 litre arasındadır. Günümüzde çoğunlukla 100 l kapasiteye sahiptir; bu da bir şarap fıçısının iki katıdır. Şarap ve içkilerin taşınmasının yanı sıra, tuzlanmış balıkların muhafaza edilmesi ve nakledilmesi için de kullanılmıştır. Günümüzde esas olarak Toskana'da Vin Santo üretimi için kullanılmaktadır ve ürünün yaşlanma sonunda azalmasını azaltmak için özel bir hazırlama sürecine sahiptir. 16. ve 17. yüzyılda ticari emtia taşıyan gemilerde ve liman kentlerinde yaygın olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Balzamik sirke</span>

Balzamik sirke, İtalya'nın Modena kentinde ortaya çıkan, koyu renkli, yoğun aromalı bir sirkedir. Üzüm şırasından veya taze sıkılmış üzüm suyundan, kabukları, çekirdekleri ve saplarıyla birlikte yapılır.

Koşer içki, Orthodox Union (OU) göre, koşer uygun veya kabul edilebilir anlamına gelir ve tüketilebilir maddeler bağlamında kullanımı Eski Ahit'e ve İncil'den önceki ve Yahudi hukuku (halaha), teolojisi ve kültürü için birincil kural kitabı olan Talmud'a kadar uzanır.