İçeriğe atla

Solenodontidae

Solenodontidae
Yaşadığı dönem aralığı: 2,58-0 myö
Pleyistosen-Günümüz[1][2] 
PreЄ
J
Solenodon paradoxus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Eulipotyphla
Familya:Solenodontidae
Gill, 1872
Tip tür
Solenodon paradoxus
Brandt, 1833
Cinsler
Atopogale
Solenodon

Solenodontidae, Eulipotyphla takımı içinde sınıflandırılan bir memeli familyasıdır. Familya içinde yer alan memeli türleri zehirli, gececil, yeraltında çukur kazan böcekçil hayvanlardır. Günümüzde yaşayan iki türü bulunur. Her iki tür de habitat yok olması ve yaşadıkları adalara yılanlar ve kemiricilerle mücadele etmek amacıyla insanlar tarafından sokulmuş yerel olmayan kediler, köpekler ve firavunfareleri tarafından avlanma tehditleri ile karşı karşıyadır.[3][4][5]

Günümüzde yaşayan iki türden başka tanımlanmış olan iki türün soyu Kuaterner zamanında tükenmiştir.[6] Apternodus gibi Oligosen zamanında Kuzey Amerika'da yaşayan cinsin günümüzde yaşayan türlerin akrabası olduğu önerilse de kökenleri belirgin değildir.[1]

Günümüzde yaşayan Atopogale ve Solenodon cinslerinin her biri tek tür barındırır. Başka cinsler de önerilmiş olsa da bunlar artık genç sinonim olarak görülmektedir. Solenodontidae familyası korunmuş ilkel memeli özelliklerine sahiptir. 2016 yılında genetik analizlerle bu familyanın kirpilere, köstebeklere ve sivri farelere evrimleşen soydan Kretase-Tersiyer yok oluşu öncesi ayrıldıklarını kanıtladı.[7]

Türler

ResimAdDağılımKorunma durumu
Solenodon paradoxusHispanyola (Haiti ve Dominik Cumhuriyeti)LC
Atopogale cubanaKübaEN

Günümüzde yaşayan türlerin dışında S. arredondoi ve S. marcanoi türlerinin her ikisinin de soyunun son 500 yıl içinde tükendiği düşünülmektedir.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b Whidden, H. P.; Asher, R. J. (2001). "The origin of the Greater Antillean insectivorans". Woods, Charles A.; Sergile, Florence E. (Ed.). Biogeography of the West Indies: Patterns and Perspectives. Boca Raton, London, New York, and Washington, D.C.: CRC Press. ss. 237-252. ISBN 0-8493-2001-1. 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2022. 
  2. ^ Savage, R.J.G.; Long, M.R. (1986). Mammal Evolution: an illustrated guide. New York: Facts on File. s. 51. ISBN 0-8160-1194-X. 
  3. ^ McKie, Robin (1 Haziran 2019). "Save the polar bears, of course ... but it's the solenodons we really need to worry about". The Observer. 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 
  4. ^ Turvey, S.; Incháustegui, S. (2008). "Hispaniolan Solenodon". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2008. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 
  5. ^ Kennerley, R.; Turvey, S.; Young, R. (2018). "Cuban Solenodon". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2018. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 
  6. ^ Hutterer, R. (2005). "Order Soricomorpha". Wilson, D.E.; Reeder, D.M (Ed.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3rd bas.). Johns Hopkins University Press. ss. 222-223. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  7. ^ Brandt, Adam L.; Grigorev, Kirill (April 2016). "Mitogenomic sequences support a north–south subspecies subdivision within Solenodon paradoxus". Mitochondrial DNA Part A. 28 (5). ss. 662-670. doi:10.3109/24701394.2016.1167891. PMID 27159724. 12 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2022. 
  8. ^ "Explore the Database". www.mammaldiversity.org. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Şahin</i> yırtıcı kuş cinsi

Buteo ya da yaygın adıyla Şahin, Accipitridae (atmacagiller) familyasına bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika altın kedisi</span>

Afrika altın kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından tropik ormanlarda yaşayan bir kedi türü.

<span class="mw-page-title-main">Boz ayı</span> Avrasya ve Kuzey Amerikada bulunan büyük ayı türü

Boz ayı, Ursus cinsine bağlı Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır..

<i>Oryctolagus cuniculus</i>

Oryctolagus cuniculus Oryctolagus cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Evcilleştirilmiş tavşanların atası olan Oryctolagus cuniculus, Avrupa ada tavşanı veya Eski Dünya ada tavşanı olarak da bilinir. Türkiye'de ve dünyada en sık görülen tavşan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ganj ve İndus nehir yunusu</span>

Ganj nehir yunusu ve İndus nehir yunusu Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'da bulunan tatlısu ya da nehir yunusları üstfamilyasının iki alttürüdür. 1970'lerden itibaren iki ayrı tür olarak nitelendirilmektedirler. Ganj nehri yunusu çoğunlukla Hindistan'da Ganj Nehri ve kollarında, İndus nehir yunusu da Pakistan'da İndus Nehri'nde bulunur. Ancak 1998 yılında balinalar üzerine yapılan bir taksonomi çalışması sonucunda bu iki yunus tekrar tek tür olarak listelenmiştir. Bu türün adı Ganj ve İndus nehir yunusu ya da daha genel adıyla Hint nehir yunusudur ancak bu iki isim de çok fazla yaygın değildir.

<span class="mw-page-title-main">Eulipotyphla</span>

Eulipotyphla, filogenetik yapılandırmanın moleküler yöntemlerine daynark önerilmiş ve içinde artık geçerli olmayan polifiletik Lipothphla takımının Laurasiatheria kladında bulunan üyeleri içeren ama Afrotheria kladında bulunan üyelerini içermeyen memelilerden oluşan bir takımdır. Lipotyphla takımı da yine artık geçerli olmayan Insectivora takımından bir grup memelinin çıkarılmasıyla oluşturulmuş bir takımdı. Eulipotyphla, Latince "gerçek şişman ve kör" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Tek toynaklılar</span> memeli takımı

Tek toynaklılar ya da tek parmaklılar, memeliler (Mammalia) sınıfından otobur hayvanları barındıran bir takımdır. Ayaklarında genelde tek sayıda toynağı bulunan bu takımdaki hayvanlar büyük ve çok büyük hayvanlar olarak nitelenebilir. Çift toynaklılar takımının geviş getiren hayvanlarının aksine tek toynaklılar bitki selülozunu midede değil bağırsaklarda sindirir. Atgiller, gergedanlar ve tapirler mevcut tek toynaklılardır.

<i>Orycteropus afer</i>

Orycteropus afer, Orycteropus cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Keseliler</span>

Keseliler, memeliler sınıfının bir alt sınıfıdır. Eteneliler ile aralarındaki en önemli fark, yavruların henüz iyi gelişmemiş şekilde çok erken doğup annenin kesesinde gelişmeye devam etmesidir. Bugün Avustralya ve Amerika'da yaklaşık 320 keseli türü yaşamaktadır. Bunlar bütün memelilerin %6'sını oluşturur.

<i>Mustela vison</i>

Mustela vison Mustela cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Kuzey Amerika'nın kuzey kesimlerinde yaşarlar. Değerli olan kürkleri ticari bir önem taşır.

<i>Hypsiprymnodon moschatus</i> Avustralyata özgü keseli türü

Hypsiprymnodon moschatus, yalnız başına Hypsiprymnodontidae familyasına konulan iki ön dişli bir keseli türü. Kangurumsuların (Macropodoidea) arasında en ilkelleri olarak kabul edilir. Diğer kangurumsular Sıçankangurusugiller ve Kangurugiller'dir.

<i>Brachylagus</i>

Brachylagus, Leporidae familyası içinde sınıflandırılan bir memeli cinsidir. Günümüzde yaşayan en küçük ₺avşan türü Brachylagus idahoensis bu cins içinde yer alır. Ayrıca soyu tükenmiş Brachylagus coloradoensis türü de tanımlanmıştır.

<i>Desmodus</i>

Desmodus, Desmodontini oymağına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Yalancı katil balina</span>

Yalancı katil balina yunusgiller familyasının üçüncü en büyük balina üyesi. Sıcak ve tropikal sularda yaşarlar. İsmini kafatasının katil balina'ya benzeyişinden alır. İlk kez Britanyalı biyolog ve fosil bilimci Richard Owen'ın kitabında bahsedilmiştir.

<i>Canis lupus</i> alt türleri Vikimedya liste maddesi

Canis lupus, memeliler için taksonomik referans olan Mammal Species of the World 2005 baskısına göre 38 alt türe sahiptir.

Papağansılar, tropikal ve subtropikal bölgelerin büyük bir bölümünde bulunan, Psittaciformes takımını oluşturan, 387 türü günümüzde yaşayan 402 tür kuştur. Takım üç üst familyaya ayrılır: Psittacoidea, Cacatuoidea ve Strigopoidea. Genel olarak pantropikal bir dağılıma sahip olan papağanların bazı türleri Güney yarımkürede ılıman bölgelerde de yaşar. Papağanlarda en büyük çeşitlilik Güney Amerika ve Avustralasya'da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Kinkaju</span> Rakungiller familyasına ait, Latin Amerikalı memeli

Kinkaju, Rakungiller (Procyonidae) familyasına ait, Güney Meksika ile Güney Brezilya arasında yaşayan, memeli türü.

<i>Nesophontes</i>

Nesophontes, Eulipotyphla memeli takımı içinde sınıflandırılan soyu tükenmiş monotipik Nesophontidae familyasında yer alan tek cinstir. Bu cins içinde sınıflandırılan hayvanlar yaklaşık 5 ila 15 cm. uzunluğunda, ince uzun bir baş ile burna sahip, uzun kuyruklu, böcekçil küçük memelilerdi. Jamaika haricinde Büyük Antiller, Küba, Hispanyola, Porto Riko, Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları ve Cayman Adalarına endemiktiler.

<span class="mw-page-title-main">Anomaluromorpha</span>

Anomaluromorpha, Rodentia takımı içinde sınıflandırılan bir memeli alt takımıdır.

Ayıgiller (Ursidae), etçiller takımında bulunan bir memeli familyasıdır.