İçeriğe atla

Solanum americanum

Solanum americanum
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Solanales
Familya:Solanaceae
Cins:Solanum
Tür: S. americanum
İkili adlandırma
Solanum americanum
Solanum americanum meyveleri

Solanum americanum, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.[1] Doğal yaşam alanları arasında, Amerika, Melanezya, Yeni Gine ve Avustralya'nın tropik ve subtropik bölgeleri vardır.[2]

Araştırmalar, türde toksik glikoalkaloidlerin var olduğunu göstermektedir ve S. americanum'un bitkisel ilaç ve gıda olarak kullanımında dikkatli olunması gereken uyarılar bulunmaktadır.[3] Yeşil meyve özellikle zehirlidir ve olgunlaşmamış meyveleri yemek çocukların ölümüne neden olmuştur.[4] Olgun meyveler ve yapraklar da zehirlenmeye neden olabilir ancak toksisite olgunlaşma ile bir şekilde azalır gibi görünmektedir.[5] Toksisitenin kaynağı, yüksek seviyelerdeki solanin ve solamargin glikoalkaloidlerinden kaynaklanmaktadır.[6] Bitkide bulunan diğer toksinler arasında kakonin, solasonin, solanigrin, gitogenin, az miktarda saponin,[7] ve ek olarak tropan alkaloidleri olan skopolamin (hiyosin), atropin ve hiyosiyamin bulunur.[8] Yeşil meyvelerde önemli miktarlarda solasodin (% 0.65) bulunmuştur.[9] Olgun meyve ayrıca% 0.3-0.45 solasonin ve asetilkolin içerir ve insan plazması üzerinde kolinesteraz inhibe edici etkiye sahiptir.[7] Toksisite, genetik suşa ve toprak ve yağış gibi yer koşullarına bağlı olarak büyük ölçüde değişir.[4][7]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Solanum americanum – New South Wales Flora Online". PlantNET – The Plant Information Network System. 2.0. Sydney, Australia: The Royal Botanic Gardens and Domain Trust. 2001. 24 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2013. 
  3. ^ Mohy-ud-dint (2010). "Chemotaxonomic value of alkaloids in Solanum nigrum complex" (PDF). Pakistan Journal of Botany. 42 (1): 653-660. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Mayıs 2013. 
  4. ^ a b Edible and Useful Plants of Texas and the Southwest: A Practical Guide. University of Texas Press. 1999. ISBN 978-0-292-78164-1.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Tull1999" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ The Audubon Society Field Guide to North American Wildflowers, Eastern Region. Knopf. 1985 [1979]. s. 804. ISBN 0-394-50432-1. 
  6. ^ Al Chami (2003). "Toxicological effects of α-solamargine in experimental animals". Phytotherapy Research. 17 (3): 254-8. doi:10.1002/ptr.1122. PMID 12672156. 
  7. ^ a b c "Black nightshade Solanum americanum". Poisonous Plants and Animals of Florida and the Caribbean. Pineapple Press. 1997. ss. 76,243. ISBN 978-1-56164-111-6. 
  8. ^ "Wildflowers of Tucson — Arizona Poisonous Tucson Plants". 18 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  9. ^ Edmonds & Chweya 1997

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Botanik</span> bitki yaşamı bilimi

Botanik veya bitki bilim(ler)i, bitki biyolojisi, fitoloji, bitki yaşamı ile ilgili bir bilim dalı ve biyolojinin bir koludur. Bir botanikçi, bitki bilimcisi veya fitolog, bu alanda uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. "Botanik" terimi; otlak, ot veya yem anlamına gelen Grekçe: βοτάνη (botanē) kelimesinden türetilmiştir. Geleneksel olarak, botanik, mantarları ve algleri de de içine alan bir bilim dalıdır. Günümüzde, botanikçiler, 391.000'i damarlı bitki türü ve yaklaşık 20.000'i kara yosunu olan yaklaşık 410.000 kara bitkisi türünü incelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve</span> çiğ halde yenilebilir gıda

Botanikte meyve çiçeklenmeden sonra yumurtalıktan oluşan, çiçekli bitkilerde tohum taşıyan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Patates</span> patlıcangiller familyasından yumruları yenen otsu bitki türü

Patates, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır. Kıbrıs ağzında patatese badadez denilmektedir. Boyu 70–80 cm'ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli köklü bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ranunculaceae</span>

Ranunculaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tek çenekliler</span>

Tek çenekliler (Liliopsida), monokotiller, çoğunlukla tek yıllık, palmiyeler haricindeki otsu bitkileri kapsayan çiçekli bitkiler sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amaryllidaceae</span>

Amaryllidaceae Asparagales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Amaryllidaceae, tek çenekli Asparagales takımında yer alan otsu, çoğunlukla çok yıllık ve soğanlı çiçekli bitkilerden oluşan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Alkaloid</span>

Alkaloidler, yapılarında en az bir azot atomu içeren, doğal olarak meydana gelen ve bazik özellikteki bir organik kimyasal bileşikler sınıfıdır. Ancak bu sınıf içerisinde nötr ve hatta zayıf asidik özellikler gösteren bileşikler de yer almaktadır. Benzer yapıdaki bazı sentetik bileşikler de alkaloid olarak adlandırılabilir. Karbon, hidrojen ve azota ek olarak alkaloidler oksijen ve kükürt de ihtiva edebilirler. Daha nadir olmakla birlikte yapısında fosfor, klor ve brom taşıyanlarına da rastlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Papaveraceae</span> çiçek açan bitkiler ailesi

Papaveraceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Capparaceae</span>

Capparaceae Brassicales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<i>Rubus spectabilis</i> çiçekli bitki türü

Rubus spectabilis, Rubus cinsine bağlı Kuzey Amerika'nın batı kıyılarında, Alaska'nın merkezî batısından Kaliforniya'ya kadar olan bölgede yetişen, meyveleri yenen çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Wilsonia (bitki)</span>

Wilsonia, Convolvulaceae familyasındaki çok yıllık bodur çalıların bir cinsidir. Cins, Avustralya'ya özgü olup, tuzlu bataklıkların kıyılarında veya bazen iç kesimlerdeki tuzlu bölgelerde ortaya çıkar.

<i>Solanum aviculare</i>

Solanum aviculare, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Solasodin</span>

Solasodin, patates ve domates gibi Solanaceae familyasına ait bitkilerde oluşan zehirli bir alkaloid kimyasal bileşiktir. Solasonin ve solamargin, solasodinin glikoalkaloid türevleridir. Solasodin, hamster fetüslerine 1200–1600 mg/kg dozunda teratojeniktir. Literatür araştırması, solasodinin diüretik, antikanser, antifungal, kardiyotonik, antispermatogenetik, antiandrojenik, immünomodülatör, antipiretik etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca merkezi sinir sistemi üzerinde de çeşitli etkileri vardır.

<i>Solanum pseudocapsicum</i>

Solanum pseudocapsicum, hafif zehirli meyvelere sahip bir Solanum türüdür. Yaygın olarak Kudüs kirazı, Madeira kış kirazı veya sadece "kış kirazı" olarak bilinir. Bu çok yıllık bitkiler ev bitkileri olarak dekoratif bir şekilde yetiştirilebilir, ancak Güney Afrika, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın bazı bölgelerinde yabani ot olarak kabul edilir.

<i>Solanum seaforthianum</i>

Solanum seaforthianum, Brezilya itüzümü, tropikal Güney Amerika'ya özgü, Solanaceae ailesinin çiçek açan yaprak dökmeyen, bir asmasıdır. Solanum cinsinin bir üyesi olarak domates ve patates gibi bitkilerle ilgilidir. Dört ila yedi yapraklı kümeler ile karakterizedir ve yeterli yer verilirse 6 metre (20 ft) yüksekliğe kadar tırmanabilir. Yıldız şeklindeki mor çiçeklenme kümeleri ve ardından çıkan kırmızı misket büyüklüğünde meyveleri ile yazın ortasından sonuna kadar çiçek açar. Bitki yüksek ısıya dayanıklıdır, ancak don koşullarına tahammül edemez. Bu tür mütevazı miktarlarda atropin ve skopolamin gibi çeşitli tropan alkaloidleri içerir ve hafif toksik ve yenmez olarak kabul edilmelidir. Glikoalkaloid içeriğine atfedilen S. seaforthianum özleri ve fraksiyonları, umut verici mollussisidal ve şistozomisidal aktiviteler sergilenmiştir.

<i>Solanum scabrum</i>

Bahçe Amerikan yabanmersini olarak da bilinen Solanum scabrum, bir yıllık veya çok yıllıktır. Linnaeus tarafından Afrika'ya atfedilse de, türün kökeni belirsizdir, aynı zamanda Kuzey Amerika'da da görülür ve birçok ülkede doğallaşmıştır. Afrika'da yaprak sebze olarak ve meyvelerinin boyası için yetiştirilir.

<i>Solanum chilense</i>

Solanum chilense, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Curio rowleyanus</span>

Curio rowleyanus, sin. Senecio Rowleyanus, Asteraceae ailesindeki çiçekli bir bitkidir. Güneybatı Afrika'nın daha kuru bölgelerine özgü sürüngen, çok yıllık, etli bir asmadır. Doğal ortamında gövdeleri zeminde iz bırakır, dokundukları yerde köklenir ve yoğun hasırlar oluşturur. Diğer bitki ve kayaların gölgesinde büyüyerek genellikle doğrudan güneş ışığından kaçınırlar. Genellikle inci dizisi (İngilizce:string-of-pearls) veya boncuk dizisi (İngilizce:string-of-beads) olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve morfolojisi</span> çiçekli bitkinin bir parçası

Meyve morfolojisi, meyvenin iç yapısının bitki anatomisidir. olgunlaşmış yumurtalık veya bir veya daha fazla çiçeğin yumurtalıklarıdır. Üç ana anatomik kategoride bulunurlar: toplu meyveler, çoklu meyveler ve basit meyveler.