İçeriğe atla

Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı

Koordinatlar: 36°45′16″K 36°12′14″D / 36.75444°K 36.20389°D / 36.75444; 36.20389
Solullu Mehmet Paşa Kervansarayı
Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı
Harita
Genel bilgiler
TürKervansaray
KonumPayas, Hatay
Koordinatlar36°45′16″K 36°12′14″D / 36.75444°K 36.20389°D / 36.75444; 36.20389
Başlama1571
Tamamlanma1574
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı13 dekar
Tasarım ve inşaat
Baş müteahhitMimar Sinan
ÖdüllerÇEKÜL vakfı ödülü

Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı Hatay’ın Payas ilçesinde 16. yüzyılda inşa edilmiş olan bir kervansaraydır.

Yerleşim

Payas ilçesi Hatay ili İskenderun ilçesinin kuzeyindedir. Kervansaray beldenin sahil boyunda 36°45′16″K 36°12′14″D / 36.75444°K 36.20389°D / 36.75444; 36.20389 koordinatlarında ve Cenevizlilerden kalan bir kalenin yanındadır. Ziyaretçiler İskenderun’u kuzeye bağlayan D.817 no.lu devlet karayolundan batıya dönüp kervansaraya ulaşabilirler.

Tarihi

Kıbrıs’ın fethinden önce Osmanlı Devleti Payas’ta askerî harekâta hazırlak amacıyla bir tersane kurmuştu. Kıbrıs’ın ele geçirilmesinden sonra Sokullu Mehmet Paşa Payas’ta en önemli parçası kervansaray olan bir külliye inşaatını başlattı. Bu inşaat yine Sokullu Mehmet Paşa tarafından Halep’te yaptırılan bir külliye ile birlikte yaptırıldı. Kitabesine göre 1574 yılında tamamlanan kervansarayın mimarı Mimar Sinan’dı.[1]

Bina

Kervansaray Halep’e giden tüccarlar ve Mekke’ye giden hacıların konaklaması için yapılmıştır. 13 dekarlık bir alan üstünde dikdörtgen planlı bir kervansaraydır. Kervansarayda odalar, dükkanlar, cami, hamam ve medrese gibi birimler vardır.

Restorasyon

Kervansaray 2011-2013 yılları arsında Payas Belediyesince restore ettirildi. Bu restorasyon sonucu belediye Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ödülüne layık görüldü.[2] Mevcut durumda kervansaray hizmete sunulmuş durumdadır. Kervansarayın batısı bir bedesten gibi düzenlenmiş olup, doğusu da çeşitli kamu kuruluşlarınca büro olarak kullanılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Payas sayfası". 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  2. ^ "Emlak kulisi". 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hatay</span> Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde yer alan bir il

Hatay, Türkiye'nin en güneyinde yer alıp Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmed Paşa</span> 36. Osmanlı sadrazamı

Sokollu veya Sokullu Mehmed Paşa, I. Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Kaptan-ı Deryalığı ve yine I. Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde 14 yıl Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Süleyman'ın son sadrazamı olmuştur. Hem Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibarıyla hem de icraatları, projeleri ve kişiliği sayesinde en önemli Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir. II. Selim'in damadı ve Esmehan Sultan'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun</span> Hatayın ilçesi

İskenderun, Hatay'ın nüfus bakımından 2. büyük ilçesidir. Nüfusu 248.335 kişidir. İlçe Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olup bu bakımdan deniz ticaretinde önemli bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Dörtyol</span> Hatay ilçesi

Dörtyol, Hatay'ın ilçelerinden biridir. Nüfusu 129.276 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe ve 51 merkez ilçe arasında 195, ilde dördüncüdür. Nüfus yoğunluğu 378 kişi/km2'dir. Sosyo-ekonomik gelişmişlik indeksinde ise ülke genelinde 255, il genelinde 4. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Ahmed Paşa</span> Osmanlı soylu ve beylerbey

Şemsi Ahmed Paşa ; ; Şam, Anadolu ve Rumeli beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Boynueğri Seyyid Abdullah Paşa, I. Mahmud saltanatında, 24 Ağustos 1747 - 3 Ocak 1750 tarihleri arasında iki yıl dört ay on gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Külliye</span>

Külliye, cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa</span> 38. Osmanlı sadrazamı

Lala Mustafa Paşa, III. Murad saltanatında 28 Nisan 1580 ile 7 Ağustos 1580 tarihleri arasında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Behram Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. Babası Kara Şahin Mustafa Paşa ve kardeşi Rıdvan Paşa, Yemen vilâyetin eski valilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Mehmed Paşa Kervansarayı</span>

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, Bilecik-Adapazarı kara yolu üzerinde Vezirhan beldesindedir. Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen 1655 veya 1665 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Köprülü Mehmet Paşa'nın vakıf eseri olarak kaydedilmiş olan bu kervansaray, 101,5 x 27,2 metre ölçülerinde dikdörtgen planlı, taş ve tuğla malzemeden yapılmış ve simetrik bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Payas</span> Hatay ilinin ilçesi

Payas, Hatay ilinin bir ilçesidir. Akdeniz kıyısında İskenderun ve Dörtyol ilçeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rum Mehmet Paşa Camii</span>

Rum Mehmet Paşa Camii ya da Rumi Mehmet Paşa Camii, İstanbulun Üsküdar ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Rum asıllı Osmanlı veziri Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un Anadolu Yakası'na yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Ters T planlı, zaviyeli bir camidir. İki yanında ikişerden toplam dört oda bulunmaktadır. Sağdaki odalar geçişlidir. Soldaki büyük oda mutfak olarak düzenlenmiştir. Yapımına 1469 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinin ardından 1471 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Cami, mimari olarak Bizans ve Osmanlı esintilerini bir arada taşımaktadır. Cami son kapsamlı onarımını 1953 yılında geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun Sancağı</span> Fransız Suriye mandasındaki eski ikinci düzey Osmanlı vilayeti, günümüzdeki Hatay ili

İskenderun Sancağı, 20 Ekim 1921 tarihinde Fransa ile Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması'nın "İskenderun Bölgesi için özel bir idare usulü tesis olunacaktır. Bu mıntıkanın Türk ırkından olan ahalisi kültürlerinin inkişafı için her türlü teşkilattan faydalanacaklardır. Türk lisanı orada resmî dil olacaktır." kararlı 7. maddesi gereği kurulan özerk bölge. Sancak kurulduğu sırada bölgede çoğunluğu Türkler ve Araplar oluşturmakla birlikte, dinî olarak ise nüfusun çoğunluğunu Sünni ve Alevi Müslümanlar oluştururken kalan azınlığı ise Ortodokslar ve Katolikler oluşturuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Bakras Kalesi</span> Hatayın İskenderun ilçesinde bir kale

36°25′37″K 36°13′30″D

<span class="mw-page-title-main">Payasspor</span>

Payasspor, 1975 yılında Hatay'ın Payas ilçesinde kurulmuş bir spor kulübüdür. 2021-22 sezonunda Bölgesel Amatör Ligde mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Büyükşehir Belediyesi</span>

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay ilinin metropol ilçelerini yöneten büyükşehir belediyesidir. Belediye başkanı Mehmet Öntürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Dukaginzâde Mehmet Paşa Camii</span> Halep, Suriyede bir cami

Dukaginzâde Mehmet Paşa Camii veya Adliye Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Halep kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı dinî yapı topluluğu (külliye).

İskenderun Deniz Müzesi Hatay ili İskenderun ilçesinde kurulmuş bir denizcilik müzesidir. Müze İskenderun kent dokusu içinde Atatürk Bulvarı üzerinde ve 36°35′39″K 36°09′49″D koordinatlarındadır. Bina 1942 yılında Türk Deniz Kuvvetlerince satın alınmış ve 2008 yılına kadar çeşitli hizmetler için kullanılmıştır. 26 Haziran 2009 tarihinde ise bir deniz müzesi olarak düzenlenerek ziyarete açılmıştır.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.