İçeriğe atla

Sokak sanatı

Graffiti by Banksy (Bristol, 2000s)
John Fekner: Broken Promises/Falsas Promesas, South Bronx, 1980.

Sokak sanatı toplumsal alanlarda yaratılan ve içerik olarak sanat çevresinin dışında yer alan bir görsel sanat türüdür. Bu tanım seksenlerin başlarında popülerlik kazanmıştır. Sokak sanatının günümüzde birçok farklı uygulaması vardır.

Geleneksel sprey boyamalar sokak sanatının temelini oluştururken, bazıları tarafından vandalizm olarak nitelendirilmektedir.

Günümüzde artık sokak sanatı da galerilerde yerini bulmaya başlamıştır. Özellikle başlangıç noktasını düşündüğümüzde, geleneksel sanat anlayışına ve endüstriyel sanata karşı bir duruş olan sokak sanatı artık ticari sanatın içinde yer bulmaya başlamıştır. Ana akım sanat içinde bulduğu yer, bilinirliğini artırdığı gibi içerik olarak zarar vermiştir. Sokak sanatı birçok kültürün karışımını içerir. Aynı zamanda modern şehirlerin birçoğunda sokak sanatına rastlanır. Farklı kültürlere rağmen bu kültürlerin içinde yer bularak, şehirli gençlerin sesi haline gelmiştir.

Sokak sanatçılarının birçoğu gezerek sanatını özgür alanlara taşır. Son dönemdeki en popüler sokak sanatçısı Banksy'dir. Birçok ülkede yaptığı onlarca eser ile tanınır.

Sokak sanatı sprey boyamalar, çıkartmalar, yazılarla oluşturulduğu gibi, görsel yerleştirmeler, heykeller, ses yerleştirmeleri ile de yapılmaktadır.

Galeri

Belgesel Filmler

  • RASH (2005), Avustralya sokak sanatı üzerine
  • Roadsworth: Crossing the Line (2007), sokak sanatının yasalarla mücadelesi üzerine
  • Bomb It (2008), a documentary film about graffiti and street art around the world
  • Exit Through the Gift Shop (2010), a documentary created by the artist Banksy about Thierry Guetta
  • Street Art Awards18 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2010), opening of the street art festival in Berlin
  • Las Calles Hablan2 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (2013), Las Calles Hablan, a feature length documentary about street art in Barcelona
  • Style Wars (1983), a PBS documentary about graffiti artists in New York City featuring Seen, Kase2, Dez and Dondi

Bunlara da bakınız

  • Father Pat Noise
  • Graffiti terminology
  • Graffiti in Russia
  • Graffiti in the United States
  • Guerrilla marketing
  • List of street artists
  • Lock On street art
  • Mission School
  • Public art
  • Screen-printing
  • Spray paint art
  • Stencil
  • Street art in Melbourne
  • Street installation
  • Street poster art
  • Yarn Bombing

Yabancı dilde okumalar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teotihuacan</span>

Teotihuacan günümüzde Kolomb öncesi Kuzey Amerika'nın en ünlü kenti olarak kabul edilmektedir. Kimler tarafından kurulduğu ve niçin aniden terk edildiği hâlen açıklığa kavuşmamış bu kadim şehrin kuruluş tarihi hakkında da farklı görüşler ileri sürülmektedir. Kentten söz eden -hiyeroglifik olmayan- hiçbir metin ve belge bulunmamaktadır. 1987 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tikal</span>

Tikal, bugünkü Guatemala'daki yağmur ormanlarındaki Peten ilinin kuzeybatısında bulunan en büyük Maya kenti ve tören merkezidir. Güney düzlüklerindeki öteki Maya merkezleri gibi Tikal da orta oluşum döneminde küçük bir köydü. Geç oluşum döneminde büyük piramit ve tapınakların yapılmasıyla önemli bir tören merkezi haline geldi. Klasik dönemde büyük saraylar, piramitler, alanlar yapıldı. Maya hiyeroglif yazısı ve karmaşık takvim sistemi ortaya çıktı, anıtsal heykeller ve vazo resimleriyle üstün bir Maya sanatı gelişti.

Robert Studley Forrest Hughes, Avustralya Nişanı sahini, Avustralyalı sanat eleştirmeni ve belgesel yapımcısı. 1970 yılından beri New York'ta yaşamaktadır.

John Julius Cooper veya John Julius Norwich, İngiliz popüler tarihçisi, gezi yazarı ve televizyoncudur.

Konstrüktivizm veya Konstrüktivist Mimari modern mimarinin bir formu olup daha çok Sovyetler Birliği'nde 1920'li yıllarda ve 1930'lu yılların başında yaygınlık kazanmış bir mimarlık akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kirpi işi</span>

Kirpi işi ya da oklu kirpi işi, Kuzey Amerika Yerlilerinin Erethizontidae familyasından oklu kirpilerin ok adı verilen dikenlerinden yaptığı tekstil süsleme sanatı. Bütünüyle Kuzey Amerika'ya özgü benzersiz bir sanat formudur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Enformasyon Sanatı elektronik sanatı'ndan yeni gelişen bilgisayar bilimi, bilişim teknolojisi ve ayrıca klasik sanat dalları performans sanatı, görsel sanat, yeni medya sanatı, kavramsal sanat gibi alanları sentezleyen bir sanat dalıdır. Enformasyon Sanatı, genellikle büyük çapta bilgi işleyerek sanatsal içerik üreten bilgisayarlarla etkileşim halindedir.

Elektronik Sanat elektronik ortam kullanılarak yapılan sanat biçimidir. Teknoloji'iden yaralandığı için sürekli farklı ve daha kaliteli ürünler ortaya çıkarma olanağı vardır. İlişkili olduğu konular information art, new media art, video art, dijital sanat, interaktif sanat, internet sanatı ve electronik müziktir. Kavramsal sanat ve sistem sanatı'ndan gelişerek büyüdüğü kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kabeiroi</span>

Yunan mitolojisi, Kabeiroi

<span class="mw-page-title-main">Getae</span>

Getae İngilizce telaffuz: [ˈdʒiːtiː] ya da İngilizce telaffuz: [ˈgiːtiː] ya da Gets, Günümüzde Bulgaristan'ın kuzeyi ile Romanya'nın güneyinde, Aşağı Tuna'nın her iki tarafında yerleşmiş birçok Trak kabilesine verilen isimdir. Hem tekil Get hem de Getae Yunanca exonym kelimesinden türemiştir, bölge Karadeniz sahilinde bulunan Yunan kolonilerinin hinterlandıydı. Bu durum bu halkın erken tarihlerde Antik Yunanlar ile temas kurmasına neden olmuştu.

Mustafa Pancar Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">I. İput</span>

I. İput, Antik Mısır'ın prensesidir ve kraliçesidir. Firavun Teti'nın karısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Blenheim Sarayı</span>

Blenheim Sarayı, İngiltere'nin Oxfordshire şehrinde Woodstock'ta bulunan anıtsal bir kırsal malikane evidir. Marlborough Düklerinin başlıca ikametgâhıdır ve kraliyetle ve piskoposlukla ilgili olmadığı halde İngiltere'de saray unvanını elinde bulunduran tek kırsal malikane evidir. İngiltere'nin en büyük malikane evlerinden biri olan saray 1705-1722 yılları arasında inşa edilmiştir. Blenheim Sarayı 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bir aile malikane evi, mezarlığı ve ulusal anıt olarak kullanımı ile eşsizdir. Saray Sir Winston Churchill'in doğum yeri ve baba evi olarak da dikkat çekicidir.

<span class="mw-page-title-main">Situla</span>

Situla Latince kova anlamına gelen, Demir Çağı ve Orta Çağ'dan kalma kova şeklinde işlenmiş kaplara verilen isimdir. Tepelerinde genellikle bir kulp olan situlalar çoğunlukla kabartma ve frizler ile süslenmişlertir. Situlalar Etrüsk sanatının önemli bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atum</span> Mısır tanrısı

Atum veya Atum-Ra, Mısır mitolojisinde diğer her şeyin kendisinden türediği ilksel Tanrı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Renpet</span>

Renpet, Mısır dilinde "yıl" kelimesiydi. Hiyeroglifi, başının üzerinde palmiye giyen bir kadın olarak tasvir edildi. Sık sık Sonsuzluğun Metresi olarak anılır ve aynı zamanda doğurganlığı, gençliği ve baharı kişileştirmiştir. İsmi firavunun kraliyet yılını kaydeden cümlenin başlangıcı olarak Mısır tarihi boyunca anıtlarda ve belgelerde düzenli olarak görünür.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">II. Amasis</span> Mısır firavunu

II. Amasis veya II. Ahmose, Mısır'ın Yirmi Altıncı Hanedanının bir firavunu idi. Sais'teki Apries'in halefi idi. Pers fethinden önceki Mısır'ın son büyük hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Djer</span>

Djer mevcut Mısırbilimde antik Mısır'ın Birinci Hanedanlığının üçüncü firavunu olarak kabul edilir. MÖ otuz birinci yüzyılın ortalarında yaşadı ve 40 yıl hüküm sürdü. Djer'in veya karısının mumyalanmış bir ön kolu Flinders Petrie tarafından keşfedildi, ancak Émile Brugsch tarafından atıldı.