İçeriğe atla

Sohum Çıkarması (1877)

Sohum Çıkarması
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı

Sohum kalesinin bugünkü görüntüsü
Tarih23 Mayıs-2 Eylül 1877
Bölge
Sonuç Osmanlı zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğuRus İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Hasan Hüsnü Paşa
Osmanlı İmparatorluğu Fazıl Paşa
Rus İmparatorluğu ??
Güçler
4-5.000 asker
7 fırkateyn
3 korvet
~2-3.000 asker
Kayıplar
Hafif Nispeten ağır

Sohum Çıkarması, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

Osmanlı donanması, Karadeniz'in doğusunda Rus ordusunun gerisine sarkmak amacıyla 23 Mayıs 1877'de Sohum'a başarılı bir çıkarma harekâtı icra etti ve bölgedeki Rus birliklerini mağlup etti.[1] Bununla birlikte, Rumeli'deki cephenin ihtiyaçları doğrultusunda buradaki birlikler 1877 Eylül'ünde tahliye edilerek Varna'ya taşındılar.

Harekât öncesi

Osmanlı donanmasının Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa komutasındaki Karadeniz filosu 4 Mayıs 1877'de Ereğli'den ayrılarak (Osmanlı limanı) Batum önlerine geldi. Filonun taşıdığı tümen 11 Mayıs’ta Rusların Hutsubani tepelerine yaptığı hücumu püskürtürken, 12 Mayıs’ta da Sohum’un kuzeyindeki Pitsunde burnu doğusundaki Gudenti'ye çıkarma yaptı ve 6 savaş gemisi himayesinde 1.000 Kafkas göçmenini bölgeye çıkardı. 13 Mayıs'ta sevkiyat devam ederken, 14 Mayıs'ta da bu 6 savaş gemisi Sohum ve Çamçıra'yı topa tuttu. Bu bombardımanın ardından Ruslann buraları tahliye etmek zorunda kaldı. 23 Mayıs’ta 3 Osmanlı fırkateyni Adler'i bombalayarak buraya da 1.500 Kafkas göçmeni çıkardı.

Harekat

Rusların Osmanlı bombardımanının ardından bölgeyi boşaltmış olmalarından bilistifade, Hasan Hüsnü Paşa 23 Mayıs 1877'de Sohum önüne gelerek Batum tümenini karaya çıkardı. Osmanlı donanması 26 Mayıs’ta ise karaya erzak ve mühimmat nakletti. 28 Mayıs’ta Zil’i ele geçiren bu çıkarma kuvveti Rus birliklerini mağlup ederek Çamçıra istikametinde geri attı.[2]

Osmanlı donanması 2 Haziran'da Soçi'yi, birkaç gün sonra ise İllori'yi bombardıman etti. 15 Haziran'da ise karadaki kuvvetlerin Rus birliklerine yönelik taarruzu da iki korvetin Çamçıra kıyılarına ateşiyle desteklenince Ruslar buradan da çekilmek zorunda kaldı. 17 Haziran’da ise Sohum'daki tümenden alınan dört tabur piyade ve bir sahra bataryası Çamçıra'ya çıkarılarak buradaki Türk kuvvetleri takviye edildi. 24 Haziran'da Rus birliklerinin Çürüksu'dan yaptıkları taarruz, Osmanlı donanmasının ateş desteğiyle püskürtüldü. Rus birliklerinin 28 Haziran’da Çamçıra'ya yönelttikleri taarruz da 18 saat süren muharebeler sonucunda Rusların yenilgisiyle sonuçlandı.[3]

Harekatın sonu

Osmanlı donanması ve birliklerinin Doğu Karadeniz'deki bu başarılı harekâtına rağmen, Osmanlı ordusu Balkanlarda aynı başarıyı gösteremedi. Rus ordusu 22 Haziran 1877'de Tuna’yı aşarak Maçin’i işgal edip, 26 Haziran’da Ziştovi'den geçtikten sonra Balkan geçitlerine yaklaşınca Osmanlı Genelkurmayı cepheyi takviye amacıyla Karadağ'da Süleyman Paşa komutasındaki kolordu ile Sohum'daki birlikleri çekmeye karar verdi.

Temmuz ayı itibarıyla bölgedeki Rus tehdidini bertaraf ederek bölgeye iyice yerleşmiş olan Sohum’daki Fazıl Paşa komutasındaki tümenin son harekâtı 9 Temmuz 1877'de Şekvetili'ye yapılan çıkarma oldu. Birer tabur redif ve milis kuvvetinden oluşan birlikler Osmanlı donanmasını himayesinde başarılı çıkarma harekâtlarının ardından buradaki Rus birliklerini de yenilgiye uğrattı.

8 Ağustos'ta ise tahliye harekâtı başladı. Osmanlı donanması 17-18 Ağustos'ta Gagra'yı topa tuttuktan sonra Rus filosunun karşı taarruzunu da püskürttü. Keza 31 Ağustos'ta Rus birliklerinin Sohum'a yönelttikleri yeni bir hücum da Osmanlı donanmasının ateş desteğiyle yenilgiye uğratıldı.

2 Eylül'e kadar tahliyesi tamamlanan Osmanlı kuvvetleri donanma gemileriyle Eylül'ün ilk haftasında Varna'ya çıkarıldı.[4] Eşzamanlı olarak Batum'dan da 14 tabur Varna'ya nakledilirken, Doğu Karadeniz kıyılarından yaklaşık 40.000 Müslüman göçmen de Anadolu'nun Karadeniz limanlarına taşındı.[5]

Harekâtın etkileri

Sohum Kalesinin 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın başlamasından kısa birsüre sonra ele geçirilmesi İstanbul'da sevinçle karşılandı ve Padişah II. Abdülhamid' Gazi unvanı verildi. Bu münasebetle Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusunda Servili Yol denilen yolun Babüssaâde'ye yakın bölümünde Padişah II. Abdülhamid'in Gazi damgalı tuğrasının da yer aldığı bir abide dikildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Sohum" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, Ankara (2019), c. EK-2, s.521". 2 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  2. ^ "1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi - Donanma Harekatı", ATASE Yayınları, Ankara (1980), s.42
  3. ^ "1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi - Donanma Harekatı", ATASE Yayınları, Ankara (1980), s.43
  4. ^ "Kafkas Harekâtı: 1828-1921 Türk-Kafkas Sınırındaki Harplerin Tarihi", P. Muratoff, Ankara (1966), s.144-147
  5. ^ "1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi - Donanma Harekatı", ATASE Yayınları, Ankara (1980), s.44
  6. ^ "II. Abdülhamid’in “Gazi” Sultan Olması", Dr. Coşkun Yılmaz, Ankara (2011), s.275

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı</span> I. Dünya Savaşında, 1915–1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan savaş

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkamış Harekâtı</span> Osmanlı ve Rusya arasındaki savaş

Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı sırasında, 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış ve çevresinde gerçekleşen muharebeler olup Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî taktik hatalarıyla başarısızlıkla sonuçlanan bir askerî girişimdir.

<span class="mw-page-title-main">Arıburnu Cephesi</span> Çanakkale Savaşının bir parçası olan I. Dünya Savaşı cephesi

Arıburnu Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihindeki Arıburnu Çıkarması ile başlayan ve 6 Ağustos 1915 tarihine kadar süren çarpışmaları kapsayan, Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan cephedir. Bu tarihte Müttefik kuvvetlerce üçüncü bir cephe olarak açılan Anafartalar Cephesi ile birleşmiştir. Arıburnu Çıkarması, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizi sahillerinde, “Anzak Koyu” olarak bilinecek olan kumsal ve civarına Anzak Kolordusu tarafından yapılan çıkarmadır.

<span class="mw-page-title-main">Seddülbahir Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın bir parçası olan Seddülbahir Cephesi, 25 Nisan 1915 tarihinde Seddülbahir bölgesine beş ayrı noktadan yapılmıştır. Her iki tarafın da ağır kayıpları ile sonuçlanan saldırılar yapılmıştır. Sonuç olarak Haziran ayının sonlarında Osmanlı güçleri ilerlemeyi durdurmuş ve çıkarma başarısız olmuştur, daha sonra bu bölgede savaşın sonuna kadar kısıtlı ve etkisiz siper çatışmaları devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sohum</span> Abhazya Cumhuriyetinin başkenti

Sohum, Karadeniz kıyısında bulunan bir şehir. Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin de başkentidir. Osmanlı dönemindeki adı Sohumkale'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Anafartalar Cephesi</span> Çanakkale Savaşında bir cephe

Çanakkale Savaşı'nın üçüncü cephesi olan Anafartalar Cephesi, 6 Ağustos 1915 tarihindeki Suvla Koyu civarında Müttefik kuvvetlerce yapılan çıkarma harekâtıyla başlamış ve hemen ertesinde Arıburnu Cephesi kuvvetleriyle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kanlısırt Muharebesi</span> Geliboluda bir savaş

Kanlısırt Muharebesi, Anzak Kolordusu'nun 6 Ağustos 1915 tarihinde Kanlısırt'a yönelik taarruzları ile bu bölgede üç gün süren çatışmalardır. Taarruzla Anzaklar Osmanlı siperlerinin önemli bir bölümünü ele geçirmişlerdir. Hemen ardından başlayan Osmanlı karşı taarruzları ise başarılı olamamış, siperler Anzak birliklerinin elinde kalmıştır.

Birinci Anafartalar Muharebesi, Gelibolu'daki Müttefik Kuvvetleri'ne ulaşan takviye kuvvetleri ile gerçekleşen Suvla Koyu çıkarması ardından bu birliklerle Osmanlı kuvvetleri arasında 9 Ağustos 1915 tarihinde gerçekleşen muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa</span>

Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa II. Abdülhamid döneminde Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuş amiraldir. 1853 yılında Sinop Baskını'nda ölen Bozcaadalı Riyale (tümamiral) Hüseyin Paşa'nın oğludur.

Kumkale Çıkarması, Çanakkale Savaşı'nın kara harekâtı başlangıcında, 25 Nisan 1915 günü yapılan Müttefik çıkarmalarından biridir. Çıkarma, diğer çıkarmalar gibi Gelibolu Yarımadası sahillerine değil, Anadolu sahillerindeki Kumkale bölgesine yapılmıştır. İngiliz ve Fransız birliklerinden oluşan Akdeniz Seferi Kuvvetleri'nin Gelibolu Yarımadası'nda altı kumsala yaptıkları çıkarmalardan diğer bir farkı, göstermelik bir çıkarma olmasıdır. Bu çıkarma, Anadolu kıyıları gerisindeki iki Osmanlı tümeninin, Gelibolu'yu takviye etmesini geciktirmek amacıyla yapılmıştır. Çıkarmaya katılan birliklerin, asıl çıkarmaların kritik ilk 24 saati sonrasında geri alınması planlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'un Fethi (1574)</span>

Tunus'un Fethi, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.

1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı, Fransız Devrim Savaşları'nda evre.

Şumnu Kuşatması, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Azak Seferi (1711)</span>

Azak Seferi, 1710-1713 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Kurttepe Muharebesi</span>

Kurttepe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Eski Arnavutlar Muharebesi</span>

Eski Arnavutlar Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Anapa Kuşatması (1828)</span>

Anapa Kuşatması, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında gerçekleşen bir kuşatmaydı. Amiral Aleksey Greig komutasındaki Rus donanması ve Aleksandr Menşikov komutasındaki Rus ordusu Osman Paşa komutasındaki Osmanlı garnizonu tarafından savunulan Anapa kalesini 14 Mayıs-24 Haziran 1828 tarihleri arasında kuşattıktan sonra ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Deniz Muharebesi (1807)</span>

Çanakkale Deniz Muharebesi, 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Şekvetil Muharebesi</span>

Şekvetil Muharebesi, 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">İngur Muharebesi</span>

İngur Muharebesi, 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.