İçeriğe atla

Sohbet odası

Element sohbet odaları

Sohbet odası veya chat odası terimi, öncelikli olarak eşzamansız konferans bile olmak üzere herhangi bir senkron konferans biçimini tanımlamak için kullanılır. Bu terim, gerçek zamanlı çevrimiçi chat ve internet forumuna kadar herhangi bir teknoloji anlamına gelebilir. Çeşitli kaynak kodları ile çalıştırılabilen sohbet veya Türkçede Hasbihal anlamını taşıyan alanlar neredeyse her yıl geliştirilmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Internet Relay Chat</span> chat protokolü

Internet Relay Chat veya IRC, İnternette en çok kullanılan protokollerden bir tanesidir. 1988 yılında Finlandiya'da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından yazılmıştır. Günümüzde IRC dünyanın hemen her yerindeki insanların kullandığı bir platform haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arifi Paşa</span> 200. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Arifi Paşa II. Abdülhamid saltanatında 29 Temmuz 1879 - 18 Ekim 1879 tarihleri arasında iki ay yirmi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

iChat Mac OS Xin yerleşik anında mesajlaşma uygulaması

iChat Mac OS X ile birlikten gelen, AIM, ICQ ve Jabber protokollerini destekleyen bir sohbet programıdır. Son sürümü olan iChat AV, dört kişiye kadar çoklu video görüşmesi, on kişiye kadar çoklu sesli görüşme özelliği sunmaktadır. 2002 Şubat ayıında Mac OS X 10.2 ile geldi. Apple, OS X Mountain Lion önizlemesinin bir parçası olarak 16 Şubat 2012'de OS X mesajlaşma istemcisinin o zamandan itibaren Apple Mesajlar ve iMessage tarafından değiştirildiğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">5 Ocak Fatih Terim Stadyumu</span> Türkiyenin Adana ilinde bulunan stadyum

5 Ocak Fatih Terim Stadyumu, Adana şehir merkezinde yer almış eski stadyum. 1938 yılında hizmete giren stadyumun adı, Adana'nın 5 Ocak 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulması ve Türkiye millî futbol takımı ile Galatasaray teknik direktörlüğü yapmış Fatih Terim'den gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">MSN</span>

MSN, Microsoft'un internet tabanlı hizmetlerini yürüttüğü kurumudur. MicroSoft Network kelimelerinin kısaltılmış hâlidir. 24 Ağustos 1995 tarihinde Windows 95 işletim sistemi ile birlikte çıkmıştır ve ilk kez MSN Dial-up adında bir çevrimiçi hizmet olarak başlatıldı. 2006 yılında MSN hizmetlerinin çoğu Windows Live bünyesine katılarak yeniden adlandırılmıştır.

Camfrog ağ üzerindeki kullanıcılarla iltişim kurulabilen bir video konferans yazılımıdır. Sesli ve görüntülü iletişim kurulabilen programda, bünyesinde barındırdığı kanal ve chat odaları sayesinde 1000 kullanıcıya kadar konferans konuşması yapabilmeye veya kullanıcının kendi chat odası üzerinden iletişim kurabilmesine olanak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi; Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın ortak katkılarıyla 15 Haziran 2013 tarihinde, Ankara'nın Altındağ ilçesinde açılmış olan bir müzedir. Müzenin denetimi, Etnografya Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır.

Sohbet ya da muhabbet; dostça, arkadaşça konuşmak, hasbihal, söyleşi, yârenlik, hasbihal etmek anlamına gelir. Türkçeye Arapçadan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Hangouts</span> Mesajlaşma ve görüntülü görüşme platformu

Google Hangouts ya da kısaca Hangouts, Google tarafından geliştirilen, platformlar arası bir mesajlaşma uygulamasıdır.

Paltalk, ağ üzerindeki kullanıcılarla iletişim kurulabilen bir video konferans yazılımıdır. Sesli ve görüntülü iletişim kurulabilen programda, bünyesinde barındırdığı kanal ve sohbet odaları sayesinde birçok kullanıcıyla konferans konuşması yapabilmeye veya kullanıcının kendi sohbet odası üzerinden iletişim kurabilmesine olanak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Çevrimiçi sohbet</span>

Çevrimiçi sohbet veya Chat, İnternet üzerinden metin mesajlarının göndericiden alıcıya gerçek zamanlı olarak iletilmesini sağlayan her iletişim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">MSN Chat</span>

MSN Chat, MSN'in web servislerinin bir parçası idi. IRCX'in MSN versiyonu idi ve Microsoft Chat'in yerini aldı. Comic Chat'in bağlanması gerekmese de, Microsoft Chat istemcisinde ilk olarak Exchange tabanlı IRCX sunucuları kümesi kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft V-Chat</span>

Microsoft V-Chat Microsoft tarafından Aralık 1995'te piyasaya sunulan ücretsiz bir 3D sohbet programı idi. V-Chat, kullanıcılara avatar olarak bilinen grafiksel sunumlarını kullanarak 2D veya 3D multimedya ortamında çevrimiçi etkileşime girmelerini sağlayan çok kullanıcılı bir sosyal sohbet sunucusu idi. V-Chat avatarları, kullanıcıların çevrimiçi ortamda kendilerini tamamen ifade edebilmelerini sağlayan geniş bir hareket yelpazesine sahiptir. V-Sohbet, kullanıcıların mevcut avatarları çok çeşitli arasından seçim yapmasını veya V-Chat Avatar Sihirbazı'nı kullanarak özel avatarlar oluşturmasını sağlar. Sesler, animasyonlar ve görsel simgeler, grafiksel sosyal ortamlar için duygu ve bağlam oluşturur.

Windows Chat, Microsoftun 1993 yılında kullanıma verdiği Chat hizmeti idi. Windows NT 3.1, Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 dahil olmak üzere işletim sistemlerinin Windows NT-satırı içerisindeki basit bir LAN tabanlı metin sohbet programıdır. Daha sonraki Windows sürümlerinde, Ağ DDE hizmetinin çağrıları almak için etkinleştirilmesi gerekebilir.

Microsoft Chat, 1996'da Internet Explorer 3.0 ile ilk kez piyasaya sürülen, Microsoft tarafından üretilen grafiksel bir IRC istemcisidir. Comic Chat, Microsoft Araştırmacısı David Kurlander tarafından Microsoft Research Sanal Dünyalar Grubu ve daha sonra Microsoft'un İnternet Bölümü'nde yönettiği bir grup tarafından geliştirilmiştir.

Microsoft NetMeeting Microsoft tarafından geliştirilen ve Microsoft Windows'un birçok sürümünde dahil edilen, durdurulan bir VoIP ve çok noktalı video konferans istemcisidir. Görüntülü konferans için H.323 protokolünü kullanır ve Ekiga, OpenH323 ve Internet Konumlayıcı Hizmeti (ILS) gibi OpenH323 tabanlı istemcilerle yansıtıcı olarak birlikte çalışabilir. Ayrıca, beyaz tahta, uygulama paylaşımı ve dosya aktarımları için T.120 Protokolünün biraz değiştirilmiş bir sürümünü kullanıyor.

Facebook Messenger Rooms, Facebook Messenger'ın, kullanıcıların video konferansa gitmesine izin veren yeni bir özelliğidir. Bu özellik ile, Facebook şirketinin Microsoft şirketinin Skype ve Microsoft Teams hizmetleri, Zoom Görüntülü İletişim'e ait olan Zoom yazılım'ına rakip olduğu iddia edildi. Kullanıcıların bir seferde 50 kişiye kadar eklemesine olanak tanır. Kişiler, toplantı sırasında istedikleri zaman diğer bir toplantıya katılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Phleng Chat Thai</span>

Tayland Ulusal Marşı, Tayland'ın 10 Aralık 1939'da kabul edilen millî marşıdır. Bestesi Phra Chenduriyang'a, sözleri ise Luang Saranupraphan'a aittir. Kelimenin tam anlamıyla "millî marş" anlamına gelen Phleng chāt, ulusal marş için kullanılan genel bir terimdir. Bu terim ayrıca bu özel şarkıya atıfta bulunmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gitter</span> Açık kaynak kodlu mesajlaşma yazılımı

Gitter, GitLab ve GitHub depolarının geliştiricileri ve kullanıcıları için açık kaynaklı bir anlık mesajlaşma ve sohbet odası sistemidir. Gitter, tüm temel özellikleri ve tek bir özel sohbet odası oluşturma olanağını sağlayan ücretsiz bir seçenek ve bireyler ve kuruluşlar için isteğe bağlı sayıda özel sohbet odaları oluşturmalarına olanak tanıyan ücretli abonelik seçenekleriyle hizmet olarak yazılım (SaaS) şeklinde sağlanır.