İçeriğe atla

Sohbet (tablo)

Sohbet
Sanatçı Vanmour Okulu
Yıl 18. yüzyılın ilk yarısı
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 44 cm × 62 cm (17 in × 24 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul

41°01′54.5″K 28°58′30.5″D / 41.031806°K 28.975139°D / 41.031806; 28.975139
Koleksiyon Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu

Sohbet (İngilizce: The Conversation), İstanbul'daki Vanmour Okulu sanatçıları tarafından 18.yüzyılın ilk yarısında yapılmış bir yağlı boya tablodur.

Üst sınıftan insanların ev içi yaşantısının yansıtıldığı eserde, ortada cami mimarisini anımsatan bir çeşme bulunur.

İstanbul Pera Müzesi'ndeki Oryantalist Resim Koleksiyonu'nun bir parçasıdır.

Benzerleri

Eser, yine günümüze ulaşmış bir Jean Baptiste Vanmour resmini temel alır.[1] İki resim divan minderlerinin desenlerindeki küçük farklılıklar dışında kompozisyon olarak tamamen aynıdır. Ancak resimler karşılaştırıldığında figür üslubu, fırça tekniği ve detayların işlenişinde farklılıklar görülür. Bu iki resmin, 1993 yılında Paolo Spezzani tarafından radyografi tekniğiyle yapılmış karşılaştırması sanatçı ve atölyesine ait resimlerdeki teknik ve üslupsal ayrımlara ışık tutmuştur.[1]

Aynı kompozisyonun İtalyan ressam Giovanni Antonio Guardi ya da kardeşi Francesco Guardi tarafından Viyana'daki Schulenburg Kontu için yapılmış bir kopyası daha bulunur.[1]

Ayrıca Rijksmuseum’da, bu kez figürlerin kâğıt oynadığı Vanmour'a ait benzer bir resim daha vardır.[2] Söz konusu eser, "Kağıt Oynayan Ermeniler" adını taşır.[3]

Sergilenişi

Eser, 1911'de Paris'te düzenlenen Turquerie sergisinde yer almıştır.[1] 1669 yılında başladığı sanılan Türkörü modası, Avrupalı sanatçıların, özellikle Fransızların, uzun yıllar Osmanlı’yı “oryantal dekor”lar içinde ve kendilerininkinden ayrı, kapalı bir dünya ortasında, kafalarında düşledikleri biçimde tuvale aktarmalarına neden olmuştu[4] 1911'de Fransız diplomat Auguste Boppe'un Les peintres du Bosphore au dix-huitieme siecle (18. yüzyılda Boğaziçi Ressamları) adlı kitabının yayımlanmasından sonra açılan Türkörü sergisi,[5] düzenlenen son büyük Türkörü sergisiydi.

Günümüzde Pera Müzesi'nde sergilenen tablo, müzenin Oryantalist Resim Koleksiyonu'nda bulunan Vanmour atölyesi sanatçılarınca yapılmış gündelik yaşamı konu alan dört resimden biridir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Sohbet". Pera Müzesi. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Paintings of Armenian Life by Jean Baptiste Vanmour (1671 – 1737)". peopleofar.com. 1 Şubat 2016. 22 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 
  4. ^ Makzume, Erol. "XIX. Yüzyılda Gezgin ya da Sarayda Görevli Oryantalist Ressamlar". Erolmakzume.com tarih = 06 Şubat 2007. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 
  5. ^ Renda, Günsel. "The Ottoman Empire and Europe: Cultural Encounters" (PDF). Foundation for Science Technology and Civilisation, Aralık 2006. 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

<i>İki Müzisyen Kız</i>

İki Müzisyen Kız, Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında tamamladığı tablosudur.

<i>Elçi Alayı Serisi</i>

Elçi Alayı serisi, 1699-1737 yılları arasında İstanbul'da yaşamış Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste Vanmour'un Osmanlı İmparatorluğu'nda elçi kabul törenlerini betimleyen dört yağlı boya tablosudur.

<i>Pembe Başlıklı Kız</i> Osman Hamdi Beye ait bir tablo

Pembe Başlıklı Kız, Osman Hamdi Bey'in Haziran 1904'te yaptığı yağlı boya tablo. Tabloda Batılı tarzda giyinmiş Pembe bir başlık ve başlık ile yakın tonda bir elbise giyen kız çocuğu açık bir alanda ayakta durmaktadır. Resimde Osman Hamdi Bey'in, 4 Eylül 1893 - 1 Ağustos 1958 yılları arasında yaşamış olan kızının 11 yaşındayken yaptığı portresi görülmektedir. Nazlı, Osman Hamdi Bey ile Mary/ Naile Hanım'ın son çocuğudur. Eser, yapıtlarında model olarak kendisi, ailesi ve yakınlarını kullanan Osman Hamdi Bey'in aile portreleri arasında yer almaktadır. Osman Hamdi Bey'in akrabası olan Edhem Eldem'in aktardığına göre; Osman Hamdi Bey'i 1908 ihtilalinden hemen sonra ziyaret eden Maurice de Sorgues adlı Fransız gazeteci o zamanlar 15 yaşında olan Nazlı'ya dair bilgiler vermiştir.

"Bir öğleden sonra Hamdi Bey'i evinde Renan'ın bir cildini tekrar okurken bulma şansına sahip oldum. bir de Madame Hamdi Bey ile babasının karakterine sahip olan ve büyük bir sanatçı gibi Chopin ve Beethoven yorumlayan zarif Nazlı'yı da görebildim".

Antoine de Favray, Fransız ressam. Favray Osmanlı'nın belli başlı kişilikleri için yaptığı portre çalışmaları ile olduğu kadar Hospitalier Şövalyeleri'ni resmettiği eserleri ile de tanınır.

<i>Vergennes Kontesinin Türk Giysileri İçinde Portresi</i>

Vergennes Kontesi'nin Türk Giysileri İçinde Portresi, Fransız ressam Antoine de Favray'in o dönemde Fransa'nın İstanbul büyükelçisi olan ünlü Fransız devlet adamı ve diplomat Vergennes Kontu Charles Gravier'in eşi Anne Testa Viviers'i resmettiği tablosudur.

<i>Yeniçeri</i> (tablo) Jean-Baptise Vanmour‘un yağlı boya tablosu

Yeniçeri, Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste van Mour'un yağlı boya tablosudur. 1700'lü yılların başında yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Clara Barthold Mayer</span>

Clara Barthold Mayer, 18. yüzyılda yaşamış, çoğunlukla İstanbul manzaraları resmetmiş İsviçre asıllı oryantalist kadın ressam.

<i>İmam</i> (tablo) Sanat eseri

İmam, İstanbul'da, Pera Müzesi'nde sergilenen ve bir imamı sırtında kaftanı, elinde tespihi ve başında sarığı ile ayakta betimleyen yağlı boya tablodur.

<i>İstanbul Boğazının Tarabyadan Karadeniz Girişine Kadar Görünümü</i>

İstanbul Boğazı'nın Tarabya'dan Karadeniz Girişine Kadar Görünümü, 18. yüzyılın sonlarına doğru İsviçre asıllı oryantalist ressam Clara Barthold Mayer tarafından resmedilmiş bir manzara tablosudur. Eser şu an itibarıyla İstanbul'daki Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Clara Mayer ve Luigi Mayerin İstanbul Resimleri Serisi</i>

Clara Mayer ve Luigi Mayer'in İstanbul Resimleri Serisi 18. yüzyılın sonlarına doğru İsviçre asıllı oryantalist ressam Clara Barthold Mayer ve kocası italyan ressam Luigi Mayer tarafından resmedilmiş tablolar dizisine verilen addır. Serideki eserler şu an itibarıyla İstanbul'daki Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oral Enuğur</span> Türk ressam,sanatçı

Şerif Oral Enuğur Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.

<i>III. Ahmed’in Avrupalı Elçiyi Kabulü</i> Jean Baptiste Vanmourun resmi

III. Ahmed'in Avrupalı Elçiyi Kabulü, Jean-Baptiste Vanmour tarafından 1700 - 1750 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen kabul resmi türünde bir tablodur. Tablo Elçi Alayı Serisinin son parçasıdır.