İçeriğe atla

Softa Kalesi

Softa Kalesi
Sycae
Softa kalesi
Türkiye üzerinde Softa Kalesi
Softa Kalesi
Softa Kalesi
Türkiye'deki konumu
KonumBozyazı, Mersin
BölgeAkdeniz Bölgesi
Koordinatlar36°06′15″K 33°01′02″D / 36.10417°K 33.01722°D / 36.10417; 33.01722
Rakım140 m (459 ft)
Tarihçe
Kültür(ler)Roma
Sit ayrıntıları
MülkiyetKültür ve Turizm Bakanlığı

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

Yerleşim

Kale Bozyazı ilçe merkezinin doğusunda Kaledibi mahallesinde 140 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. 36°06′15″K 33°01′02″D / 36.10417°K 33.01722°D / 36.10417; 33.01722 koordinatlarındaki kale Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolunun hemen kuzeyinde olmakla birlikte, kaleye ulaşan araç geçişine uygun bir yol olmadığı için, ziyaretçiler kaleye ulaşmak için 200 metre kadar yürümek zorundadırlar. Ancak NTV habere göre kalenin turizme açılması için restorasyon ve ulaşım çalışmaları başlatılmıştır.[1] Kalenin Bozyazı'ya olan uzaklığı 4 kilometre ve Mersin'e olan uzaklığı da 212 kilometredir.

Tarihi

Kale geç Roma İmparatorluğu kalelerinden biridir. Bizans İmparatorluğu döneminde de kullanılmıştır. Orijinal ismi Sycae dir. 13. yüzyıl içerisinde Anadolu Selçuklu Devleti komutanlarından Ertokuş Bey tarafından alınmıştır. Anadolu Selçuklu Devletinin son döneminde önce Kilikya Ermeni Krallığı tarafından, daha sonra Karamanoğlu Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. Kale en son Karamanoğlu Beyliği döneminde iskan görmüştür.[2] 1470li yıllarda ise Osmanlı İmparatorluğu vezirlerinden Gedik Ahmet Paşa kaleyi Osmanlı topraklarına katmıştır.

Kale

Ören halindeki kalenin girişi batıdandır. Oval planlı bir kaledir. En dar boyutu 80 metredir. Kalede bir saray, birkaç sarnıç, bir Roma hamamı ve bir cami öreni vardır. Kale dışında güney yamaçta ise çok sayıda mezar bulunmaktadır.[3]

Söylenti

Halk arasındaki söylentiye göre, bu kale ile daha batıda Anamur yolunda yer alan Mamure Kalesi arasında bir yer altı bağlantısı vardır. Ancak iki kale arasındaki mesafe 10 kilometre kadar olduğundan, bu söylenti inandırıcı değildir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "NTV Haber". 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 
  2. ^ "Türkiye Kültür Portalı". 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 
  3. ^ Mersin Valiliği Mersin Ören Yerleri Kaleleri Müzeleri, 978-605-4196-07-4 sf.282
  4. ^ "Antik Turkei sitesi (İngilizce)". 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meydancık Kalesi</span>

Meydancık Kalesi, Mersin'in Gülnar ilçesinde yer alan kale yerleşimi kalıntıları. Kalenin orijinal adı Hititçe olan Kiršu'dur. Osmanlı döneminde ise Beydili Kale olarak adlandırılmakta idi.

<span class="mw-page-title-main">Emirzeli</span> Erdemlide antik şehir

Emirzeli (İmirzeli) Mersin ilinde bir ören yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Uzuncaburç</span> Mersinde Silifke ilçesinin 30 km kuzeyinde yer alan bir antik kent öreni

Uzuncaburç (Diokaesareia) Mersin ilinde antik dönemden kalan bir kent örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Dörtayak</span>

Dörtayak Mersin ilinde bulunan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir kenotaf veya anıt mezardır. Esas adı bilinmemektedir. Bina dört kalın sütun üzerinde yükseldiği için yöre halkı tarafından "Dört ayak" olarak adlandırılmaktadır. Bina bölgeyi 1812 yılında kıyıların haritasını çıkarmak için ziyaret eden İngiliz kaptan Francis Beaufort tarafından kenotaf olarak nitelendirilmiştir. Ancak alttaki mezar odası araştırılmadığı için bu binanın mozole mi kenotaf mı olduğu bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akkale öreni</span> Erdemli"de bir ören yeri

Akkale Mersin ilinde bir ören topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Üçayaklı villa rustika</span>

Üçayaklı öreni Mersin ilinde bir villa rustika örenidir. Villa rustika Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde büyük toprak sahiplerinin ikamet ettiği kırsal alandaki konutlara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Gülek Kalesi</span> Mersin, Türkiyede bir kale

Gülek Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Tece Kalesi</span> Mersindeki bir kale öreni

Tece Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Adamkayalar</span>

Adamkayalar Mersin ilinde taş kabartmaları ile ünlü bir kanyondur.

<span class="mw-page-title-main">Sinekkale</span>

Sinekkale öreni Mersin ilinde bir villa rustikadır. Villa rustika Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde büyük toprak sahiplerinin ikamet ettiği kırsal alandaki konutlara verilen addır. Sinekkale villa rustikasında lento üzerindeki Olba Tapınak Devleti işareti bu binanın Roma dönemine ait olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlı Kalesi</span> Erdemlide bir kale

Dağlı Kalesi Mersin ilinde yer alan bir ilk çağ kalesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gökkale</span> turistik ve tarihi yerler

Gökkale Mersin ilinin Silifke ilçesi kırsalında yer alan bir ören yeridir. Halk arasında kale olarak adlandırılmakla birlikte gerçekte bir villa rustica, yani bir Romalı çiftlik sahibinin konağıdır. Bu bina 1949 yılında kısa süre için bir köy okulu olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Işıkkale</span>

Işıkkale Mersin ilinin Silifke ilçesinde yer alan bir ören yeridir. 36°26′22″K 34°00′35″D koordinatlarındaki ören yerine D.400 devlet kara yolundan Atakent beldesinde kuzeye sapan il yoluyla ulaşılır. Bu yol arkeologların Olba territorium dedikleri yörede olup çevre arkeolojik örenler açısınden çok zengindir. Işıkkale'de örenler yolun iki tarafına dağılmıştır. Ören yerinin alanı 8 hektarı bulmaktadır Ören yeri devlet kara yoluna 6, Silifke'ye 17 ve Mersin'e 77 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hisarin Kale</span>

Hisarin Kale Mersin ili Erdemli ilçesi kırsalında yer alan bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kabaçam Ören Yeri</span>

Kabaçam (Kabaşam) Mersin ilinde yer alan ve geç Roma İmparatorluğu dönemine tarihlenen bir kent örenidir. Erdemli ilçesi kırsal alanındaki ören yeri 36°30′52″K 34°09′12″D koordinatlarındadır. Ziyaretçiler Mersin'i batıya bağlayan D.400 devlet kara yolundan Yemişkuyu plajında kuzeye dönen bir il yolunu izleyerek ören yerine ulaşırlar. Kabaçam'ın Erdemli'ye uzaklığı 19, Mersin'e uzaklığı ise 56 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Yelbiz Kalesi</span>

Yelbiz Kalesi, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir kale kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Afrodisias (Tisan)</span>

Afrodisias antik dönemde Taşlık Kilikya’da (Taşeli) kurulmuş bir liman kentidir. Ege bölgesinde aynı isimdeki kentten ayırt etmek maksadıyla bazen Kilikya Afrodisias’ı adı da kullanılır. Kent Mersin ili Silifke ilçesi batısındaki Yeşilovacık beldesi doğusunda ve Tisan yarımadası güneyindeki tombolo üzerindedir. Silifke’ye 50 ve Mersin’e 133 kilometre uzaklıktadır. SIT alanı yazlık konutların olduğu Tisan yarımadası güneyinde ve yaklaşık olarak 36°09′29″K 33°41′30″D koordinatlarındadır. Dana Adası ve küçük Tisan Adası SIT alanının doğusunda yer alır. SIT alanına ulaşmak için Mersin’i batıya bağlayan D.400 devlet karayolundan Yeşilovacık içerisinde ayrılan asfalt bir yolla 6 kilometre kadar güneye gitmek gerekir.

Balabolu Mersin ili Mut ilçesi kırsalında yer alan bir kent örenidir. 36°38′56″K 33°06′30″D koordinatlarındaki ören Yalnızcabağ köyünün 5 km kadar batısında ve Karamanoğlu Beyliği kurucusu Karaman Bey'in babası Nure Sofi'nin mezarının olduğu Değirmenlik'in kuş uçuşu 4 kilometre kadar güney batısındadır. Köye Mut'u Ermenek'e bağlayan il yolundan sapılarak ulaşılır. Örenler Mut'a 45, Mersin'e 205 kilometre uzaklıktadır.

Kravga Köprüsü Mersin ilinde tarihi bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Meydankale</span> Türkiyede bir kale öreni

Meydankale (Sivrikale) Mersin ili Silifke ilçesi kırsal alanında yer alan bir kale örenidir.