İçeriğe atla

Softa Hatip Camii

Koordinatlar: 41°01′09″K 28°57′49″D / 41.01917°K 28.96361°D / 41.01917; 28.96361
Softa Hatip Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumDemirtaş, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′09″K 28°57′49″D / 41.01917°K 28.96361°D / 41.01917; 28.96361
İnançİslam
Durumİbadete açık
Özellikler
Minare sayısı1

Softa Hatip Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Demirtaş mahallesi Hayriye Hanım Sokağında bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami.[1] Küçükpazar semtindedir. Bodrum Mescidi ve Saatçi Yokuşu Mescidi olarak da bilinir. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. II. Mehmed döneminde ulemadan Hoca Hayreddin, bazı kaynaklara göreyse Hatip Muslihuddin Efendi tarafından yaptırıldı.[2]

1964 ve 1982'de onarım gördü. Tek minarelidir. Minaresi tek şerefelidir. Açık haldeki son cemaat yeri çatı ile örtülmüş ve bu sırada minare çatı içinde kalmıştır. Bu nedenle minaresi bodur görünür. Çatı kiremit ile örtülüdür. Tavanı ahşap çıta ile kaplıdır. Minber ve kürsüsü ahşap, mihrabı mermerdir.[2]

Caminin bitişiğinden M2 hattı geçmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Softa Hatip Camii". kulturenvanteri.com. 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2022. 
  2. ^ a b Fatih Camileri ve Mescidleri - Softa Hatip Camii (Pdf). İstanbul: Fatih Müftülüğü. s. 424. 20 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İbrahim Ağa Camii, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki bir camidir.

Mahmud Ağa Camii ya da Çavuşbaşı Camii, Mimar Sinan'ın 1538'de Abdi Subaşı ve Mahmud Ağa için yaptığı, İstanbul'da Sütlüce Hamam sokağında bulunan cami.

Kızıl Minare Mescidi veya Kızılminare Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi'nde Horhor Caddesi'ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Vatan Caddesi tarafından Fatih'e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescit bölümü açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmediye Camii (Fatih)</span> İstanbulda bulunan bir cami

Ahmediye (Orta) Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde İskenderpaşa mahallesindedir. Bir başka İstanbul Ahmediye Camii Üsküdar'da bulunmaktadır. Yeniçeri Ortaları için Pargalı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İskenderpaşa muhtarlığına bitişik sekizgen Ahmediye (Orta) Camii'nin ilk yapım tarihi 1527'dir. 1826 yılındaki Yeniçeri Ocaklarının topa tutulması esnasındaki yıkılışlardan sonra yeniden yapılışı ise üzerindeki kitabeye göre 1913'tedir. Vatan Caddesi'nden Fatih'e yukarı çıkan Aile Sokağı'nın Öksüzler Sokağı ile Karakadı Sokağı'nın çapraz kesişme noktasındadır.

Zihgiri Kemal Mescidi, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Çapa semtinde bulunan tarihi Osmanlı camilerinden birisidir. Zihgir; "ok atanların yay kirişlerini çekebilmek için başparmaklarına taktıkları halkalar" anlamına gelir; zihgiri kelimesi de bu kelime kökünden türemiştir.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı İsa Camii</span> İstanbulda cami

Hacı İsa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi Kürkçü Çeşmesi Sokak'ta bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Kürkçü Mescidi olarak da bilinir. İstanbul ilinin fethi sonrası II. Mehmed'in sancaktarı Hacı İsa tarafından miladi 1465-66'da mescit olarak yapıldı. 1742'de sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. 1894 İstanbul depreminde yıkıldı ve yeniden yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Şucaeddin Camii</span> İstanbulda cami

Yusuf Şucaeddin Camii ya da Balat İskele Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde Haliç sahil yolu üzerinde bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. II. Mehmed dönemi alimlerinden Yusuf Şucaeddîn Anbarî tarafından yaptırıldı. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Giriş kapısı üzerindeki tamir kitabesine göre 1766 ve 1892 tarihlerinde tamir görmüştür. Yakın zamanda ise 1987'de yol çalışmaları sırasında kapsamlı bir tamirat görmüş, minaresi yeri değiştirilirek yeniden yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hızır Çavuş Camii</span> İstanbulda tarihî yapı

Hızır Çavuş Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Balat mahallesinde bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Çavuş Mescidi ve Sefer Çavuş Mescidi olarak da bilinir. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Fetih sonrası dönemde II. Mehmed'in divan çavuşu Hızır Ağa tarafından yaptırıldı. 1854'teki Büyük Balat Yangını'nda yandı ve bir hayırsever tarafından yeniden yaptırıldı. 1963-64 yılında ise betonarme olarak tamir gördü. Caminin iç avlusunda Hızır Çavuş'un mezarı ve caminin yanında aynı isimde bir Kuran kursu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Katip Şemseddin Camii</span> İstanbulda tarihî yapı

Katip Şemseddin Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Demirtaş mahallesi Mehmetpaşa yokuşunda bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Süleymaniye semtindedir. Cankurtaran Mescidi olarak da bilinir. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. II. Bayezid döneminde Kâtip Şemsüddin tarafından yaptırıldı. Bazı kaynaklara göre II.Bayezid'in sır katibi Kâtip Kasım tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katip Muslihiddin Camii</span> İstanbulda tarihî yapı

Katip Muslihiddin Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Derviş Ali mahallesi Yazıcı Camii Sokağında bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen camidir. Yazıcı Camii olarak da bilinir. II. Mehmed'in yazıcısı Kâtip Muslihiddin tarafından Fatih Camii inşaatından arta kalan malzemelerle yaptırıldı. Kâtip Muslihiddin caminin yanında defnedilmiştir ancak kabir taşı yerinde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Nakilbend Camii</span>

Nakilbend Camii, Nakilbent Camii ya da Nahilbend Camii; Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan bir camidir. Küçükayasofya Mahallesi'nde, Nakilbent Sokağı'nda konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Mehmed Paşa Camii (İstanbul)</span> Zeyrek, İstanbulda cami

Piri Mehmet Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Cibali mahallesinde Osmanlı döneminde inşa edilen camidir. Soğukkuyu Mescidi olarak da bilinir. Zeyrek Sarnıcı'nın üzerindedir. Tek minareli ve tek şerefelidir. Çatı kiremit ile örtülüdür. Zamanla büyük tahribata uğradığından 2013'te tamamen yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hazreti Kaab Camii</span> İstanbulda cami

Hazreti Kaab Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde Osmanlı döneminde inşa edilen camidir. Tek minareli ve tek şerefelidir. Çatısı kiremit ile örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ali Camii</span> İstanbulda cami

Hoca Ali Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. 1568 yılından önce Hoca Ali Çelebi tarafından yaptırıldı. Tek minareli ve tek şerefelidir. Çatı kiremit ile örtülüdür. Minber ve kürsüsü ahşaptır. Mihrapta çini motifleri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Öküz Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Öküz Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Hırka-i Şerif mahallesinde Melek Hoca Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. Karagümrük semtinde doğan 17. yüzyıl sadrazamı ve I. Ahmed'in damadı Öküz Mehmed Paşa tarafından 1617'de ahşap olarak yaptırılmıştır. 1729'daki Büyük Balat Yangını'nda tamamen yanmıştır. Bu tarihten sonra yıllarca sadece temel kalıntılarının bulunduğu cami arsasında 1987'de betonarme olarak yeniden yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keçeci Piri Camii (Fatih)</span> İstanbulda cami

Keçeci Piri Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde Sofalı Çeşme Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. Sarmaşık Mescidi ya da Kazasker Abdülkadir Efendi Mescidi olarak da bilinir. 17. yüzyılda yaptırıldığı bilinen caminin kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Keçeci Piri tarafından yaptırıldığı bilinse de bazı kaynaklara göre Kazasker Abdulkadir Efendi tarafından yaptırılmıştır. Tamir kitabesine göre II. Abdülhamid döneminde tamir görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Harbi Mescidi</span> İstanbulda tarihi mescid

Harbi Mescidi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi camidir. Fetihten hemen sonra II. Mehmed'in postacısı Yusuf Ağa tarafından yaptırılmıştır. Bu nedenle Kıllı Yusuf Mescidi olarak da bilinir. II. Mehmed'in caminin bulunduğu yerden geçerken acele ile sabah namazı kıldığı ve bu nedenle Harbi isimli mescid yapılmasını emrettiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Sultan Camii</span> İstanbulda cami

Fatma Sultan Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi camidir. I. Selim'in kızı ve Sadrazam Kara Ahmed Paşa'nın eşi Fatma Sultan tarafından 1571 yılında yaptırılmıştır. Fatma Sultan'ın kabri eşi ile birlikte Topkapı Meydanı'ndaki Gazi Ahmed Paşa Camii külliyesi içindeki türbededir.