İçeriğe atla

Sofroniskos

Phaenarete'nin kocası Sophroniscus (GrekçeΣωφρονίσκος, Sophroniskos), filozof Sokrates'in babasıdır. Aynı zamanda heykeltıraştır.

Meslek

Sophroniscus ve oğlu Sokrates ile ilişkisi hakkında çok az şey biliniyor. söylentilere göre, Sophroniscus bir taş ustası veya heykeltıraştı.[1] Platon bilim adamları Thomas Brickhouse ve Nicholas Smith, esas olarak öykünün mevcut en eski kaynaklarının nispeten geç olduğu ve Platon, Xenophon, Aristophanes veya Aristotle gibi daha güvenilir kaynaklar tarafından bahsedilmediği gerekçesiyle, bu geleneğin gerçekliğini sorgulamaktadır.[2] John Burnet'e göre, Sokrates'in bir heykel ya da taş ustası olarak şimdiye kadarki en eski sözü, Diogenes Laërtius tarafından alıntılandığı üzere, Timon of Philius'te[3] geçer. Burnet, Timon'un "herhangi bir şey için çok güvensiz bir otorite" olduğunu ve "bu atfın" [Sokrates'in] Daedalus'un ailesinin atası olarak atıfta bulunmasının neredeyse kesinlikle yanlış bir yorumundan kaynaklandığını iddia ediyor ". Burnet, Daedalus'un taş kesme ya da mermer heykel ile hiçbir ilgisi olmadığına işaret ediyor; işçiliği bunun yerine metal ve ahşaptı. Burnet ayrıca, Xenophon ve Platon'un, eğer gerçek olsaydı, Sokrates'in taş işçiliğindeki geçmişinden bir noktada açıkça bahsetmiş olacağını, çünkü her iki yazar da Sokrates'in zanaatkârlardan söz ettiğini iddia eder.[4] Sokrates'in taş işçisi olduğu iddiasının bir başka erken kaynağı,[5] Sokrates'i köle olarak tanımlayan Samoslu Duris'tir.

Aile bağlantıları

Platon'a göre (Laches diyalogunda), Sophroniscus ünlü Aristides the Just'ün oğlu Lysimachus'un yakın bir arkadaşıydı ve bu (muhtemelen) Sokrates'in Perikles çemberinin üyelerinden olduğunu gösterdi. (Plato, Lysimachus'un geçmiş zamanda Sophroniscus'a atıfta bulunduğundan ve diyaloğun dramatik tarihi Delium savaşından çok sonra olmadığı için, Sophroniscus'un 424'e kadar öldüğü sonucuna varabiliriz.) Sokrates'in oğullarından birinin (ama en büyük oğlu Lamprocles değil) Sophroniscus'un dedesi Sophroniscus'un adını aldığı belirtilir.[6] Sokrates'in eşi Xanthippe'nin babası Lamprocles olarak adlandırıldı ve Sophroniscus'tan daha etkileyici bir soyağacına sahipti. Bütün bunlar, Sokrates'in miras alınan sosyal statüsünün aslında geleneksel olarak tanınandan çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Kaynakça

  1. ^ p. 58, W. K. C. Guthrie, Socrates, Cambridge University Press, 1971.
  2. ^ p. 17, The Philosophy of Socrates, Westview Press, 2000.
  3. ^ Encyclopaedia of Religion and Ethics, s.v., "Socrates", 1919.
  4. ^ p. 50, Plato's Euthyphro, Apology of Socrates, and Crito, Oxford University Press, 1924. Burnet cites Plato's Apology 22c9ff. and Xenophon's Memorabilia 3.10.6 as passages where the writers could not have avoided mentioning Socrates' own experience with craftsmanship if he really had any.
  5. ^ Cited in Diogenes Laërtius 2.19.
  6. ^ Plato (1 Ocak 1911). "Plato's Phaedo". doi:10.1093/actrade/9780198140146.book.1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sokrates</span> Antik Yunan filozofu

Sokrates, Antik Yunan filozofudur. Heykeltıraş Sophroniskos'un ve Ebe Fenarete'nin oğludur. Yunan felsefesinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Platon</span> Antik Yunan filozofu

Platon veya Eflatun, Antik Yunan filozofu ve bilgesi.

<span class="mw-page-title-main">Demokritos</span> Antik Yunan filozofu, Leucippusun öğrencisi, atom teorisinin kurucusu

Demokritos, geliştirdiği atomcu evren teorisi formülasyonu ile tanınan Sokrates öncesi Antik Yunan filozof.

<span class="mw-page-title-main">Diyojen</span> Yunan filozof

Diyojen, MÖ 412 - MÖ 323 yılları arasında yaşamış Kinik felsefesinin öncüsü ünlü filozoftur. Sinop'ta doğmuş Korint'te ölmüştür. Sinoplu Diyojen ve Kinik Diyojen olarak da bilinmektedir. Diyojen, medeniyeti reddetmiş ve medeniyet içerisinde medeniyetten uzak bir şekilde yaşamaya çalışmış bir antik çağ filozofudur.

<span class="mw-page-title-main">Hrisippos</span> Yunan Stoacı filozof

Solili Chrysippus veya Hrisippos, Yunan Stoacı bir filozoftur. Kilikya'nın Soli kentinin yerlisiydi, ancak genç bir adam olarak Atina'ya taşındı ve burada Stoacı okulda Cleanthes'in öğrencisi oldu. Cleanthes, MÖ 230 civarında öldüğünde, Chrysippus okulun üçüncü başkanı oldu. Üretken bir yazar olan Chrysippus, okulun kurucusu Citium'lu Zeno'nun temel doktrinlerini genişletti ve ona Stoacılığın İkinci Kurucusu unvanını kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Anaksagoras</span> MÖ 5. yüzyıl Yunan filozofu

Anaksagoras, Klazomenailı olup, Sokrates öncesi düşünürlerden bir tanesidir. Ana madde ve ilk hareket ettirici neden öğretisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Elealı Zenon</span> Paradokslarıyla tanınan antik Yunan filozofu

Elealı Zenon veya Zeno, Magna Graecia'nın Sokratik öncesi bir Yunan filozofu ve Parmenides tarafından kurulan Elea Okulu'nun bir üyesiydi. Aristo, onu diyalektiğin mucidi olarak adlandırdı. Bertrand Russell'ın "ölçülemez derecede incelikli ve derin" olarak tanımladığı paradokslarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Filolaos</span> Yunan filozof, astronom ve Pisagorcu (MÖ yak. 470 - yak. 385)

Filolaos Pisagorcu ve Sokrates öncesi bir Yunan filozof idi. Her şeyin temelinde, uyum içinde bir araya gelen, sınırlayıcı ve sınırsızın oynadığı rol olduğunu savundu. Ayrıca, Dünya'nın Evrenin merkezi olmadığı teorisi olan güneşmerkezciliğin ortaya çıkmasıyla da tanınır. Nicomachus'tan alıntı yapan August Böckh'e (1819) göre Philolaus, Pisagor'un halefiydi. MÖ 5. yüzyılda Pisagorcu okulun önemli filozoflarından biri olmuştur. Çoğulculuk Okulu gibi Pisagorcuların da çatışan iki görüş arasında bir çözüm arayışında oldukları söylenebilir. Bir yanda sürekli olarak değişen bir evren düşüncesi, öte yandan değişmez bir evren düşüncesi arasındaki çatışmadır söz konusu olan. Pisagorcular bu yönde çözümlerini matematikte bulmaya çalışırlar. Filolaus da diğer Pisagorcu filozoflar gibi matematik ve müzik ile ilgilenmiş, evrenin ve varlığın açıklanmasında bunlardan yararlanmıştır. O da diğerleri gibi evrenin temelinin sayı olduğu fikrinden hareket etmiştir.

<i>Sokratesin Savunması</i> Sokratesin ölümüne ilişkin Sokratik bir diyalog

Sokrates'in Savunması, Yunan filozof Platon tarafından yazılmış, Sokrates'in bir grup Atinalı tarafından kentin ilahlarına inanmaması ve gençlerin ahlakını bozması iddialarıyla suçlanışı, Atina demokrasisi tarafından yargılanma ve cezalandırılma sürecini konu alan Sokratik diyalogdur. Yapıt, Euthyphron ve Kriton ile birlikte bir üçleme oluşturur. Euthyphron mahkemenin hemen öncesini, Savunma yargılama sürecini, Kriton ise yargılama sonrasını anlatır. Sokrates'in Savunması, Euthyphron adlı diyaloğun devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan felsefesi</span>

Antik Yunan felsefesi, MÖ. 6. yüzyılda başlamış ve Hellenistik çağ ile Roma İmparatorluğu arasında devam etmiştir. Felsefe kelimesi Yunanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Önceleri bilimi, matematiği, siyaseti ve etiği de kapsayan bir terimdi. Yunan felsefesi Batı medeniyetinin bir ürünüydü. Roma'da, Rönesans'ta, Aydınlanma çağında ve İslam filozofları tarafından kullanıldı. Yunan felsefesi Antik Yakın Doğu felsefesinden etkilenmiş olabilir.

Heraclealı Bryson, muhtemelen Sokrates'in öğrencisi olan ve daireyi kareleştirme ve π'yi hesaplama problemini çözmeye katkıda bulunan eski bir Antik Yunan matematikçi ve sofist. Byrson, çemberin alanını hesaplama problemiyle ve Aristoteles'in kendisi hakkında yaptığı eleştirilerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hippasus</span>

Metapontumlu Hippasus veya Híppasos, Pisagorcu bir filozof ve matematikçi

Themistoclea veya Aristoclea veya Theoclea ; MÖ 6. yüzyıl dolayları) Delphi'deki bir rahibe.

Cyreneli Theodorus, MÖ 5. yüzyılda yaşamış eski bir Libyalı Yunan matematikçi. Günümüze ulaşan ve ilk elden anlatılanlar, Platon'un diyaloglarından üçünde; Theaetetus, Sofist ve Devlet Adamı (Statesman) yer alır. Önceki diyalogda, şimdi Theodorus Sarmalı olarak bilinen matematiksel bir teoremi öne sürmektedir.

Sidonlu Zeno, Fenike şehri Sidon'dan Epikürcü bir filozof ve matematikçi. Yazıları günümüze ulaşamamıştır, ancak öğrencisi Philodemus'un yazıları arasında derslerinin bazı özetleri korunmuştur.

İyi ideası ya da Platon felsefesindeki bir kavramdır. Platon'un cumhuriyet diyaloğunda (508e2-3) Sokrates karakteriyle anlatılır. Bu form, eğitim gören bir filozofun bir filozof-krala ilerlemesini sağlayan formdur. Açıkça görülemez veya açıklanamaz, ancak kişinin diğer tüm formları gerçekleştirmesine izin veren formdur. İyinin tanımı, içinde belirli iyi şeylerin paylaştığı, uzay ve zamanın dışında var olan mükemmel, ebedi ve değişmeyen bir Formdur.

<span class="mw-page-title-main">Sokrates'in yargılanması</span> Antik Yunanda duruşma

Sokrates'in mahkemesi, filozofun iki suçlamadan suçunu belirlemek için yapıldı: Atina panteonuna karşı asebeia (dinsizlik) ve şehir devletinin gençliğinin yozlaşması; suçlayıcılar Sokrates'in iki dinsiz eylemine atıfta bulundular: "şehrin kabul ettiği tanrıları tanımamak" ve "yeni tanrılar oluşturmak".

Sokratik diyolog, Sokratik yöntemin uygulandığı ve genellikle ana karakterinin Sokrates olduğu diyaloglardır. Bu türün ilk örnekleri Platon ve Ksenofon tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kireneli Arete</span> Antik Yunan filozofu

Kireneli Arete Kirene, Libya'da yaşamış Kirene Okulu'ndan bir filozoftur. Kireneli Aristippus'un kızıydı.

Perictione /ˌpɛrɪkˈtaɪəˌniː/ Yunan filozof Platon'un annesidir.