İçeriğe atla

Sofiya Nalepinska-Boyçuk

Sofiya Nalepinska-Boychuk
Doğum30 Temmuz 1884(1884-07-30)
Lodz, Polonya
Ölüm11 Aralık 1937 (53 yaşında)
Kiev, Ukrayna
MeslekKsilografi
Açlık, Holodomor'dan bir sahne

Sofiya Oleksandrivna Nalepinska-Boychuk (Ukraynaca: Софія Олександрівна Налепинська-Бойчук); (d. 30 Temmuz 1884 Łódź - ö. 11 Aralık 1937, Kiev) Polonya doğumlu Ukraynalı bir sanatçı.[1][2] Büyük ölçüde ksilografi eserleri ile tanınır.

Biyografi

Polonya'da doğdu. Babası demiryolu mühendisi, annesi ise piyanistti. 1890'da babası St.Petersburg'a tayin edildi ve ilk sanat derslerini Polonyalı ressam Jan Ciągliński'den aldı. Daha sonra Münih'te Macar ressam Simon Hollósy'den özel dersler aldı.[1] Eğitimini 1909'da Paris'te Académie Ranson'da tamamladı ve burada Félix Vallotton ve Maurice Denis ile çalıştı.[3] Oradayken Ukraynalı sanatçı Mykhailo Boychuk ile tanıştı. Mykhalio ve bir arkadaşıyla birlikte İtalya'yı gezdikten sonra Galiçya'ya döndü ve yerel sanat camiasına dahil oldu.

Ancak Boychuk'la bağlantısını sürdürdü ve 1917'de Kiev'de evlendiler. Ukraynaca öğrendi ve kültürü hızla özümsedi. 1918'de bir oğulları oldu. 1919'dan 1922'ye kadar Mirgorod'daki bir sanat okulunda çalıştı, ardından Kiev Plastik Sanatlar Enstitüsü'nde (1924'ten sonra Kiev Sanat Enstitüsü, şimdi Ulusal Görsel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi) ksilografi atölyesinin başına geçti. 1929'a kadar orada çalıştı.[3]

1936'da kendisi ve kocası casusluk ve karşı-devrimci faaliyetler suçlamasıyla tutuklandı. Ertesi yıl kendisi Aralık ve kocası Temmuz aylarında idam mangası tarafından idam edildiler.[4]

Çalışmalarının çoğu, Taras Şevçenko, Dmitry Mamin-Sibiryak ve Stepan Vasilychenko'nun eserleri de dahil olmak üzere kitap illüstrasyonları için ahşap gravürler şeklindeydi. Ukrayna Bağımsızlık Savaşı sırasında kağıt para ve devlet tahvilleri için tasarımlar yaptı. 1932'de sergilendiler ama hiç kullanılmadılar.[1]

1988'de şerefi iade edildi. 1996 yılında adı Ulusal Akademi'de Monument of Repressed Artists listesinde yer alan kırk isimden biriydi.[5]

Daha fazla okuma

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c Дмитрієнко М. Ф. Налепинська С. О. 25 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. // Encyclopedia of Ukrainian History: Т. 7: Мі-О / Редкол.: V.A. Smolii (ed.) and in НАН України. Institute of Ukrainian History. — К.: В-во «Наукова думка» (Scientific Thought), 2010. — 728
  2. ^ There are variants of the surname Нелепинська-Бойчук and Налепінська-Бойчук.
  3. ^ a b D.O. Gorbachov; "Налепинська-Бойчук Софія Олександрівна" // Ukrainian Soviet Encyclopedia
  4. ^ Andriy Sydorenko; Монументальні розписи бойчукістів у національній академії образотворчого мистецтва і архітектури[] // Modern Art;— 2010, випуск 7. — с. 154
  5. ^ Galyna Sklyarenka; "Пам'ятник репресованим митцям" // Collection of Historical and Cultural Monuments of Ukraine: Кн. 1, ч. 2.: М-С. — с. 866—867

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna nakşı</span>

Ukrayna nakşı, Ukrayna süsleme sanatları çeşitli dalları içinde önemli yer işgal eder. Nakış, Ukrayna'da tarihi bir zenginliğe sahiptir ve geleneksel evlilik ve diğer kutlamaların bir parçası olduğu kadar Ukrayna kültürü içinde uzun bir görünüme sahiptir. Bütün ülkede boydan boya görünerek, Ukrayna nakşı kaynak bölgeye bağlı olarak değişime uğrar. Poltava'dan, Kiev ve Çernigiv batıda, Volyn ve Polesiye'ya kuzeybatıda Bukovina ve Hutsul güneybatı alanında, nakşın favori renklerinin seçimi ve dikiş tipleri olduğu kadar, dizaynlar süsleme motifleri ve kompozisyonlarını tanımlayan uzun bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Zaporojya Kazakları</span> Dinyeper Nehrinin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklar

Zaporojya Kazakları veya kısaca Zaporojyalılar, Dinyeper Nehri'nin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklardı. Günümüzde Orta Ukrayna'da "Büyük Çayır" olarak bilinen bu bölge, Sovyet döneminde Kakhovka Reservuarı'nın suları altinda kalmıştır. Zaporijya Siçi 15. yüzyılda Lehistan-Litvanya Birliği'nden kaçan serfler ile hızla büyümüştü. Parlamenter sistemi olan, saygın bir siyasi varlık haline gelmişti.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Mikola Skripnik</span>

Mikola Oleksiyoviç Skripnik veya bilinen diğer adıyla Nikolay Alekseyeviç Skripnik, Ukrayna'nın bağımsızlığını savunan ve Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Ukraynizasyon isimli kültürel çabalara öncülük eden Ukraynalı Bolşevik devrimci ve Ukrayna Halk Komiserleri Konseyi Başkanı. Uğraştığı politikaların tersine çevrilmesi ve görevinden alınması üzerine, savunduğu politikalardan pişmanlık duymasına zorlandı. Fakat Skripnik bunu reddetti ve ardından intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnfaz Edilmiş Rönesans</span>

İnfaz Edilmiş Rönesans 1920'lerde ve 1930'ların başlarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde yaşayan Ukraynalı şairler, yazarlar ve sanatçılar jenerasyonunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Büyük Dönüş'ten sonra, yeni Sovyet Başbakanı Joseph Stalin, Bolşevik Devrimi sonrası <i id="mwYA">Korenizatsiya</i> ve Ukraynalılaştırma politikalarını tersine çevirmeye karar verdiğinde, dışa dönük Sovyet yanlısı şairler ve yazarlar, Stalin'in Romanov Hanedanı'nın Ukrayna'nın Ruslaştırılması politikasına geri dönme kararına boyun eğmeyi reddetti. Bunun sonucunda Ukraynalı şairler ve yazarlar toplu tutuklamalara maruz bırakıldılar ve daha sonra Holodomor'un öncülü niteliğindeki birçok durumda Karelya'daki Sandarmokh infaz ve toplu mezar alanında idam edildi veya bastırıldı. "İnfaz Edilmiş Rönesans" terimi ilk olarak anti-komünist Polonyalı göçmen yayıncı Jerzy Giedroyc tarafından 1959'da Ukraynalı göçmen ve edebiyat eleştirmeni Yurii Lavrinenko'ya yazdığı bir mektupta, o jenerasyon tarafından yazılmış en iyi Ukrayna edebiyatının planlı bir antolojisinin başlığı olarak önerildi.

Ukrayna kültürü, Ukrayna halkının tarihi boyunca şekillenen maddi ve manevi değerlerinin bir bileşimidir. Etnik Ukraynalılar ile ilgili etnik çalışmalar ve Kiev ve çevresindeki bölge tarihine odaklanan Ukrayna tarih yazımı ile iç içedir.

<span class="mw-page-title-main">Nataliya Polonska-Vasilenko</span>

Nataliya Polonska-Vasilenko. 20. yüzyılın önde gelen Ukraynalı tarihçilerinden biridir. Ukraynalı tarih akademisyeni ve devlet adamı Mikola Vasilenko'nun eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lyubov Yanovska</span>

Lyubov Yanovska Ukraynalı bir yazar ve feministti.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Söylem Tiyatrosu</span>

Ukrayinska Besida Tiyatrosu - 1864'ten 1924'e kadar faaliyette olan ilk Ukrayna profesyonel tiyatrosuydu. İlk performansı Lviv'deki Ukrayna Ulusal Evi binasında gerçekleşti. Tiyatro, Lviv'deki Ruska Besida Derneği tarafından sübvanse edildi ve zaman zaman Galiçya Diyeti kurumu tarafından desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Mihaylo Uritski</span>

Mykhailo Iakovych Urytskyi Ukraynalı bir kukla tiyatrosu yönetmeni ve Kiev Ulusal IK Karpenko-Kary Tiyatro, Sinema ve Televizyon Üniversitesi'nde öğretmen.

Liudmyla Yevhenivna Zhogol, Ukraynalı bir dekoratif tekstil sanatçısı ve 20. yüzyılın ikinci yarısında Ukrayna Ulusal Goblen Okulu'nun kurucularından biriydi. Sanat Tarihi Adayı (1965), Ukrayna Halk Sanatçısı (1994), Ulusal Güzel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi Akademisyeni (2000) unvanlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Klim Polişçuk</span>

Klym Lavrynovych Polishchuk Ukraynalı bir gazeteci, şair ve yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Taras Kompaniçenko</span>

Taras Kompaniçenko, Ukraynalı bir kayıt sanatçısı, kobzar, bandurist, lirnik, besteci ve şarkı yazarıdır. Kobzarskyi Tsekh'in ve "Chorea Kozacka" ve "Sarmatica" erken müzik topluluklarının aktif bir üyesidir. Kasım 2004'ten Ocak 2005'e kadar Ukrayna'da gerçekleşen Turuncu Devrim'e ve 2013-2014 Euromaidan'a aktif olarak katılmıştır. Ukrayna'nın Onur Sanatçısı ve Vasyl Stus Ödülü sahibi unvanlarına sahiptir.