İçeriğe atla

Sofagate

Kontrol Edilmiş

Sofagate, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel'in Nisan 2021 tarihinde Türkiye ziyareti sırasında meydana gelen bir diplomatik protokol olayıdır.[1] Michel ve von der Leyen, Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecekleri sırada, üç lider için alındıkları odada sadece iki sandalye hazırlanmıştı.[2] Michel daha sonra Erdoğan'ın yanındaki koltuğa otururken, Von der Leyen'e Türkiye dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun karşısında aynı odadaki bir kanepeye oturması teklif edildi.[3] Pek çok yorumcu her ikisinin de başkan unvanına sahip olmasına rağmen Michel'in bir erkek olarak bir kadın olarak von der Leyen'den daha belirgin bir konuma sahip olması nedeniyle olayı cinsiyetçi olarak nitelendirdi.[4] Çavuşoğlu daha sonra oturma düzeninin Avrupa tarafının talepleri doğrultusunda yapıldığını söyleyerek yanıt verdi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Turkey blames EU in 'sofagate' diplomatic spat". BBC News (İngilizce). 8 Nisan 2021. 8 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2022. 
  2. ^ Stevis-Gridneff, Matina; Gall, Carlotta (7 Nisan 2021). "Two Presidents Visited Turkey. Only the Man Was Offered a Chair". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2022. 
  3. ^ "EU-Parlament will "SofaGate"-Vorfall bei Erdoğan-Besuch aufklären". Die Zeit (Almanca). 8 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2022. 
  4. ^ de Gruyter, Caroline (5 Mayıs 2021). "[Column] 'Sofagate' was more about power than sexism". EUobserver (İngilizce). 15 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2022. 
  5. ^ "Çavuşoğlu'ndan 'koltuk krizi' açıklaması". BirGün. 24 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Komisyonu</span> Avrupa Birliğinin yürütme organı

Avrupa Komisyonu ya da tam adıyla Avrupa Toplulukları Komisyonu, yaklaşık 16.000 personelle desteklenip 27 komisyon üyesinden oluşan Avrupa Birliği politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü, başka bir deyişle Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Mevzuat önerileri hazırlayıp, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Bu organlarca hazırlanan bütçe ve programları uygulamakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Türkiyenin Avrupa Birliğine devam eden katılım süreci

Türkiye, 14 Nisan 1987 tarihinde AB'nin öncülü olan Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) tam üye olmak için yaptığı başvurunun ardından Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülke olarak katılımını müzakere etmektedir.

<i>Dünyanın En Güçlü 100 Kadını</i> Vikimedya liste maddesi

Dünyanın En Güçlü 100 Kadını, 2004'ten beri Amerika Birleşik Devletleri merkezli iş dergisi Forbes tarafından yıllık olarak hazırlan liste. Moira Forbes de dahil olmak üzere saygın Forbes gazetecileri tarafından düzenlenen liste görünürlük ve ekonomik etkiye dayanmaktadır. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Amerikalı First Lady Michelle Obama'nın birinci seçildiği 2010 yılı hariç, 2006-2020 yılları arasında 14 kez "Dünyanın En güçlü Kadını" unvanını korudu.

<span class="mw-page-title-main">İsveç-Türkiye ilişkileri</span> İsveç ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkiler

İsveç-Türkiye ilişkileri, İsveç ve Türkiye arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. İsveç'in Ankara'da bir Büyükelçiliği ve İstanbul'da bir Başkonsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise başkent Stockholm'de büyükelçiliği yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi</span>

Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi, demokratik olan, serbest piyasaya sahip olan ve Avrupa Birliği hukukuna uygun seviyeye gelebilecek olan her Avrupa ülkesine açıktır. Geçmişteki genişleme Avrupa Birliği'ne üye ülke sayısını kurulduğundan beridir altıdan yirmi yediye çıkarmıştır.. Giriş kriterleri 1993'te kabul edilen Kopenhag Kriterleri ve Maastricht Anlaşması'nın 49. maddesinde belirtilir. Bir ülkenin Avrupalı olup olmadığı Avrupa Birliği kurumları tarafından yapılan siyasi değerlendirmeyle ortaya çıkar.

Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR), Avrupalı muhafazakâr ve merkez sağ partilerin oluşturduğu uluslararası bir siyasi partidir. Polonya'dan Hukuk ve Adalet partisi gibi birçok parti bu grubun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ursula von der Leyen</span> Alman politikacı

Ursula Gertrud von der Leyen, CDU üyesi Alman siyasetçi ve Avrupa Komisyonu Başkanı. 2005 ile 2019 yılları arasında federal hükûmete hizmet vererek Angela Merkel'in kabinesinin en uzun süreli üyesi olmuştur. Almanya'nın ilk kadın Savunma Bakanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Michel</span> Belçikalı politikacı

Charles Yves Jean Ghislaine Michel, Belçikalı siyasetçi, 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi başkanıdır. Louis Michel'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için birinci turu 14 Mayıs 2023, ikinci turu 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılmış olan seçimlerdir. Birinci turu 2023 Türkiye genel seçimleri ile aynı gün yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Türk Kara Kuvvetleri Eurocopter Cougar kazası</span> 2021de Bitliste meydana gelen askerî helikopter kazası

4 Mart 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir Eurocopter AS532 Cougar helikopteri Tatvan ilçesi'nden Bitlis'e giderken düşerek kaza yapmıştır. Helikopterdeki 11 Türk askeri kazada hayatını kaybederken diğer iki asker kazadan yaralı kurtuldu. Kazada Korgeneral Osman Erbaş, Astsubay Üstçavuş Nazmi Yılmaz, Albay Şentürk Aydınyer, Yüzbaşı Salih Sarıoğlu, Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Demir, Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ömer Umulu, Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş, Pilot Yüzbaşı Gökhan Uysal, Astsubay Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek, Uzman Çavuş Tolga Demirci ve Uzman Çavuş Hakan Gül ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2021 G20 Roma zirvesi</span>

2021 G20 Roma zirvesi, 30-31 Ekim 2021'de İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşmesi planlanan Yirmiler Grubu'nun (G20) on altıncı toplantısıdır.

2020 G20 Riyad zirvesi, Yirmiler Grubu'nun (G20) on beşinci toplantısıdır. 21-22 Kasım 2020'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşmesi planlanan zirve, COVID-19 pandemisi nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Roberta Metsola</span> Maltalı politikacı

Roberta Metsola Tedesco Triccas, Maltalı siyasetçi. 18 Ocak 2022'den beri Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

28 Şubat 2022'de Rusya tarafından istila edildikten kısa bir süre sonra Ukrayna, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik başvurusunda bulundu. Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski, "yeni bir özel prosedür" kapsamında derhal kabul talebinde bulundu ve sekiz AB ülkesinin başkanları, katılım sürecinin hızlandırılması çağrısında bulundu. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın katılımını desteklediğini ancak sürecin zaman alacağını belirtti. 1 Mart 2022'de Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın resmi üyelik adayı olmasını tavsiye etti. 10 Mart 2022'de Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, Avrupa Komisyonu'ndan başvuruyla ilgili görüşünü istedi. 8 Nisan 2022'de von der Leyen, Zelenskyy'ye bir anket sundu, Ukrayna bu anketi 17 Nisan'da yanıtladı.

<span class="mw-page-title-main">Von der Leyen Komisyonu</span>

Von der Leyen Komisyonu, 1 Aralık 2019'da göreve başlayan ve 2024'e kadar devam edecek olan mevcut Avrupa Komisyonu'dur. Komisyonun başkanı Ursula von der Leyen'dir. Komisyonda başkanın yanı sıra Avrupa Birliği üyesi ülkelerin her birinden bir komisyon üyesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri</span> Avrupa parlamentosu için 2019 seçimleri

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı. Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">2022 G20 Bali zirvesi</span> Etkinlik

2022 G20 Bali zirvesi, 20 Grubu'nun (G20) 15-16 Kasım 2022 tarihlerinde Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleşmiş on yedinci zirvesidir. Dönem başkanı olan Endonezya'nın devir teslim töreni, Roma zirvesinin kapanışında G20 Başkanlığı Gavel'in İtalya başbakanı Mario Draghi'den Endonezya devlet başkanı Joko Widodo'ya devredildiği bir etkinlik olarak düzenlendi.

2024 G20 Brezilya zirvesi, 2024'te Brezilya'da yapılması planlanan bir zirve olan G20 yaklaşan on dokuzuncu toplantısıdır.[