Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), iş ve tüketici pazarları için bilgisayar işlemcileri ve ilgili teknolojileri geliştiren Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikan çok uluslu yarı iletken şirketidir. AMD'nin ana ürünleri arasında sunucular, iş istasyonları, kişisel bilgisayarlar ve gömülü sistem uygulamaları için mikroişlemciler, anakart yonga setleri, gömülü işlemciler, grafik işlemciler ve FPGA'lar bulunmaktadır.

Socket M (mPGA478MT), Intel tarafından Intel Core serisi mobil işlemcileri için 2006'da tanıtılmış bir işlemci arayüzüdür.

Zen+, AMD tarafından bir bilgisayar işlemcisi mikro mimarisinin kod adıdır. İlk olarak Nisan 2018'de piyasaya sürülen ilk nesil Zen mikro mimarisinin halefidir, ana akım masaüstü sistemleri için Ryzen 2000, üst düzey masaüstü kurulumları için Threadripper 2000 ve hızlandırılmış işlem üniteleri (APUs) için Ryzen 3000G olarak bilinen ikinci nesil Ryzen işlemcilere güç sağlar.

Ryzen Zen mikro mimarisine dayalı masaüstü, mobil, sunucu ve gömülü platformlar için AMD tarafından tasarlanan ve pazarlanan x86-64 mikro işlemcilerin bir markasıdır. Ana akım, meraklı, sunucu ve iş istasyonu segmentleri için pazarlanan merkezi işleme birimlerinden (CPU'lar) ve ana akım ve giriş seviyesi segmentler ve gömülü sistem uygulamaları için pazarlanan hızlandırılmış işlem birimlerinden oluşur.

Zen 3, AMD tarafından 5 Kasım 2020'de piyasaya sürülen bir CPU mikro mimarisinin kod adıdır. Zen 2'nin halefidir ve yongalar için TSMC'nin 7 nm işlemini ve Global Foundries'in I/O kalıp için 14 nm işlemini kullanır. Zen 3, Ryzen 5000 ana masaüstü işlemcilerine ve Epyc sunucu işlemcilerine güç sağlar. Zen 3, 500 serisi yonga setlerinesahip anakartlarda desteklenir; 400 serisi kartlar, belirli beta BIOS'lara sahip belirli B450 / X470 anakartlarda da destek görecektir. Zen 3'ün AMD'nin DDR5 belleğe ve yeni soketlere geçmeden önceki son mikro mimarisi olması bekleniyor. AMD'ye göre, Zen 3 döngü başına ortalama % 19 daha yüksek talimatlara (IPC) sahip.
Zen, AMD'den aynı adı alan bilgisayar işlemcisi mikro mimarisi ailesindeki ilk yinelemenin kod adıdır. İlk olarak Şubat 2017'de Ryzen serisi CPU'larıyla kullanıldı. İlk Zen tabanlı önizleme sistemi E3 2016'da gösterildi ve ilk olarak Intel Developer Forum 2016'dan bir blok ötede düzenlenen bir etkinlikte önemli ölçüde ayrıntılı olarak yer aldı. "Summit Ridge" kod adlı ilk Zen tabanlı CPU'lar Mart 2017'nin başlarında pazara ulaştı, Zen türevi Epyc sunucu işlemcileri Haziran 2017'de piyasaya sürüldü ve Zen tabanlı APU'lar Kasım 2017'de geldi.

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

LGA 2066, Socket R4 olarak da bilinir, Intel'in Skylake-X ve Kaby Lake-X işlemcileriyle birlikte Haziran 2017'de tanıtılan bir işlemci soketidir. LGA 2066; performans, üst seviye masaüstü ve workstation platformlarında LGA 2011-3 (R3) soketinin yerini alırken Skylake-SP 'den temel alan server (sunucu) platformlarında LGA 2011-3 (R3) soketinin yerini LGA 3647 almıştır.
LGA 4094, AMD işlemcileri için fiziksel olarak tamamen aynı olan ancak elektriksel olarak uyumsuz olan üç tane işlemci soketini ifade eder:
- Socket SP3: Epyc markalı işlemciler için bir AMD server (sunucu) işlemcisi soketi
- Socket TR4 veya Socket SP3r2: Birinci ve ikinci nesil Ryzen Threadripper markalı işlemciler için bir AMD masaüstü işlemci soketi
- Socket sTRX4 veya Socket SP3r3: Üçüncü nesil Ryzen Threadripper markalı işlemciler için bir AMD masaüstü işlemci soketi
Socket FS1b, AMD tarafından fiyat/performans segmentindeki masaüstü yongada sistemleri (SoC) için tasarlanmış ve Nisan 2014'te piyasaya sürülmüş bir sokettir. Socket AM1, hem entegre grafik işlemci hem de bir yonga seti bulunan ve bu nedenle temel olarak bir yongada sistem olarak değerlendirilebilecek bir işlemci sınıfına yöneliktir; bu sokette doğrudan ekran, PCI Express, SATA ve diğer giriş/çıkış arayüzleri için pimler bulunur. AMD'nin bu soketle uyumlu ilk işlemcileri; APU olarak adlandırılan, Jaguar mikromimarisindeki Kabini ailesi içinde yer alan, Athlon ve Sempron adları altında satılan ve 9 Nisan 2014'te duyurulan 4 tane soketli çiptir.
Socket G3, aslında Piranha kod adlı server (sunucu) platformunun bir parçası olarak, AMD Opteron işlemci ailesinde en az iki işlemcili server platformları için Socket F ve Socket F+'nin orta vadeli halefi olması ve 2009'da piyasaya sürülmesi planlanan bir işlemci soketiydi. Socket G3, tek bir işlemciye büyük miktarlarda bellek takılmasını sağlamak için anakarta konumlandırılan bir çip olan Socket G3 Memory Extender ile birlikte kullanılacaktı.
Socket G34, AMD tarafından çoklu çip modülü Opteron 6000 serisi server (sunucu) işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanan bir LGA işlemci soketidir. Socket G34, 29 Mart 2010'da bu soket için tasarlanan Opteron 6100 işlemcilerinin ilk modelleriyle birlikte piyasaya sürülmüştür. Socket G34, 1944 pimli işlemci soketindeki her işlemci devresi için ikişer tane olmak üzere 4 tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Socket G34, selefi Socket F'deki 8 sokete kadar soket desteğinden farklı olarak 4 sokete kadar soket destekler; ancak 4 tane Socket G34 işlemcisinde toplamda 8 devre bulunur, bu da 8 tane Socket F işlemcisindeki toplam devre sayısıyla aynıdır. AMD, 4 soketten daha fazla soket bulunan segmentteki azalan talebi gerekçe göstererek Socket G34'ü toplamda 8 soket destekleyecek şekilde genişletmeyi kabul etmemiştir. AMD, Socket G34 ile üst seviye 2 soket segmentini ve 4 soket segmentini hedeflemekteydi. AMD; alt seviye 2 soket segmenti içinse Socket G34 işlemcilerinin muadili olarak, çekirdek sayısı Socket G34 işlemcilerinin çekirdek sayısının yarısı kadar olan tek devreli Socket C32 işlemcilerini piyasaya sürmüştür.

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.
LGA 1366, Socket B olarak da bilinir, Intel'in bir işlemci soketidir. Bu soket, üst seviye ve performans masaüstü segmentlerinde Intel'in LGA 775 soketinin yerini almıştır. Ayrıca bu soket, giriş seviyesi segmentinde serverlara (sunucu) yönelik LGA 771 soketinin de yerini almıştır ve yerini LGA 2011 soketine bırakmıştır. Bu sokette işlemcinin alt tarafındaki temas noktalarına değen 1366 tane çıkıntılı pim bulunur ve bu soket işlemcinin dahili bellek kontrolcüsü aracılığyla üç taneye kadar DDR3 bellek kanalına erişebilir.
Socket AM2, Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.

Socket sTRX4, Socket SP3r3 olarak da bilinir, AMD tarafından tasarlanmış ve Zen 2 tabanlı Castle Peak Ryzen Threadripper masaüstü işlemcilerini destekleyen bir LGA işlemci soketidir. Bu soket, 25 Kasım 2019'da üst seviye masaüstü ve workstation platformları için piyasaya sürülmüştür.
Socket 604, Intel'in Xeon işlemcilerini bilgisayar bileşenlerine bağlamak için tasarlanmış 604 pimli bir işlemci soketidir. Bu soket, fiziksel desteğe ek olarak elektriksel arayüz sağlar. Bu soket, bir soğutucu destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Socket G1, rPGA 988A olarak da bilinir, Intel tarafından ilk nesil Intel Core işlemcilerin mobil modelleri için 2009'da tanıtılmış bir işlemci soketidir. Bu soket; Socket P'nin halefidir ve LGA 1156 ve LGA 1366 soketlerinin mobil muadilidir.
LGA 4189, Intel mikroişlemcileriyle uyumlu bir işlemci soketidir. Bu soket, Cooper Lake ve Ice Lake-SP mikroişlemcileri tarafından kullanılır.

Socket C32, AMD'nin tek ve çift işlemcili konfigürasyonlarda kullanılan Opteron 4000 serisi server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, tek işlemcili serverlarda Socket AM3'ün ve çift işlemcili giriş seviyesi serverlarda Socket F'nin halefidir. Socket C32, iki tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Bu soket, Socket F'den temel alır ve benzer bir 1207 temas noktalı LGA soketi kullanır ancak Socket F platformlarında kullanılan DDR2 SDRAM yerine DDR3 SDRAM ile çalıştığı için Socket F ile fiziksel veya elektriksel olarak uyumlu değildir.