İçeriğe atla

Socket S1

Socket S1; AMD tarafından Turion 64, Athlon 64 Mobile, Phenom II Mobile ve sonradan Sempron işlemcileri için kullanılan ve 17 Mayıs 2006'da çift çekirdekli Turion 64 X2 işlemcileriyle birlikte tanıtılan bir işlemci soketidir.

Teknik özellikler

Socket S1 dizilimi bulunan AMD Athlon II P320

Socket S1; 638 pimli, düşük profilli ve 1.27 mm aralıklı bir ZIF (zero insertion force) soketidir.[1] Bu soket, mobil bilişim sektöründe (örneğin dizüstü bilgisayarlar) Socket 754'ün yerini almıştır.

Socket S1 soketini kullanan işlemcilerde çift kanal DDR2 SDRAM desteği, çift çekirdekli mobil işlemciler ve sanallaştırma teknolojisi bulunur; bu işlemciler mobil Intel Core 2 işlemci serisiyle rekabet etmektedir.[2]

Socket S1 revizyonları

Farklı işlemci nesillerinde, Socket S1 için çeşitli pin düzenleri kullanılmıştır; bu işlemciler bir soketle mekanik olarak uyumlu olsalar bile uyumsuz olabllirler.

  • Socket S1g1 veya sadece S1
    • Platformlar: Kite ve Kite Refresh
    • İşlemciler: K8 çekirdeği, HyperTransport 1.0, DDR2 bellek
  • Socket S1g2
    • Platformlar: Puma ve Yukon
    • İşlemciler: K8 Revision G çekirdeği, HyperTransport 3.0, DDR2 bellek
    • Eklenen özellikler
      • Ayrı güç profilleri ve bağlantılı güç yönetimi desteği
      • Düşük voltajlı muhtemel işlemciler için destek
  • Socket S1g3
    • Platformlar: Tigris
    • İşlemciler: K10.5 çekirdeği, HyperTransport 3.0, DDR2 bellek
  • Socket S1g4
    • Platformlar: Danube
    • İşlemciler: K10.5 çekirdeği, HyperTransport 3.0, DDR3 bellek

Ayrıca bakınız

  • AMD mikroişlemcileri listesi

Kaynakça

  1. ^ "Low-Profile Socket S1 Design Specification" (PDF). amd.com. 16 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 
  2. ^ "AMD Turion 64 X2 Dual-Core Mobile Technology Competitive Comparison". amd.com. 9 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opteron</span>

Opteron, AMD firmasının K8 kod adı çalışmalarını başlattığı x86-64 mimarisine sahip ilk sunucu hedefli işlemcisidir. İşlemci, AMD'nin daha önceleri iddialı olmadığı giriş ve orta seviyeli sunucu piyasasında söz sahibi olmasını sağladı. Intel x86-64'ün engellenemeyen yükselişine seyirci kalamadı ve aynı mimariye sahip işlemcilerini EMT-64 eki ile piyasaya sürdü.

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), iş ve tüketici pazarları için bilgisayar işlemcileri ve ilgili teknolojileri geliştiren Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikan çok uluslu yarı iletken şirketidir. AMD'nin ana ürünleri arasında sunucular, iş istasyonları, kişisel bilgisayarlar ve gömülü sistem uygulamaları için mikroişlemciler, anakart yonga setleri, gömülü işlemciler, grafik işlemciler ve FPGA'lar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64</span>

Athlon 64, AMD firması tarafından 2003 yılından beri üretilen işlemci ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64 Fx</span>

Athlon 64 Fx, AMD firmasının çıkardığı, piyasada yer alan tek çekirdekli ve en kuvvetli mikroişlemcisi. Günümüzde kullanılan 32 Bit uygulamalar ile birlikte yeni nesil 64Bit uygulamaları da desteklemektedir. İstisnai durum harici Dual Core mimarisini kullanır. Bunun yanında AMD'nin geliştirdiği, mikroişlemciye yük binmeyen zamanlarda daha sessiz ve serin çalışmasını sağlayan Cool&Quiet teknolojisini de destekler. En performanslı modeli Fx-74 modelidir. AMD'nin Intel'e ciddi olarak rakip olduğu ve performans olarak birçok Intel mikroişlemcisini geride bırakan bir CPU'dur. Oyun ve şirket uygulamalarında üstün performans sergiler. Sse, Sse2, Mmx, Mmx2, 3dNow, plus komut setleri yanında hem i386 standart mimarisini hem de AMD64 mimarisini destekler ve AMD64 komut seti ve mimarisi lisansı için Intel, AMD şirketine telif ödemektedir.

Çok çekirdekli işlemci, ikiden fazla işlemciden (çekirdek) oluşan bir hesaplama birimi. Bilgisayarlarda temel komut kümesi işlemlerini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Socket 939</span>

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

Socket 754, AMD tarafından ilk başta Athlon XP platformunun yerini alması amacıyla geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Socket 754, AMD64 olarak bilinen 64 bit mikroişlemci ailesinin yeni tüketici versiyonunu destekleyen ilk sokettir.

Socket G3, aslında Piranha kod adlı server (sunucu) platformunun bir parçası olarak, AMD Opteron işlemci ailesinde en az iki işlemcili server platformları için Socket F ve Socket F+'nin orta vadeli halefi olması ve 2009'da piyasaya sürülmesi planlanan bir işlemci soketiydi. Socket G3, tek bir işlemciye büyük miktarlarda bellek takılmasını sağlamak için anakarta konumlandırılan bir çip olan Socket G3 Memory Extender ile birlikte kullanılacaktı.

Socket F+, 45 nm üretim işlemiyle üretilen K10 işlemci ailesinden itibaren AMD server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, Socket F'in halefidir; bu iki soket arasındaki temel fark, desteklenen HyperTransport versiyonudur. Socket F, 1.0 GHz hızında HyperTransport 2.0'ı desteklerken Socket F+, 2.6 GHz hızına kadar HyperTransport 3.0'ı destekler ve HyperTransport'un 1.0 ve 2.0 versiyonlarıyla geriye dönük uyumludur.

Socket G34, AMD tarafından çoklu çip modülü Opteron 6000 serisi server (sunucu) işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanan bir LGA işlemci soketidir. Socket G34, 29 Mart 2010'da bu soket için tasarlanan Opteron 6100 işlemcilerinin ilk modelleriyle birlikte piyasaya sürülmüştür. Socket G34, 1944 pimli işlemci soketindeki her işlemci devresi için ikişer tane olmak üzere 4 tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Socket G34, selefi Socket F'deki 8 sokete kadar soket desteğinden farklı olarak 4 sokete kadar soket destekler; ancak 4 tane Socket G34 işlemcisinde toplamda 8 devre bulunur, bu da 8 tane Socket F işlemcisindeki toplam devre sayısıyla aynıdır. AMD, 4 soketten daha fazla soket bulunan segmentteki azalan talebi gerekçe göstererek Socket G34'ü toplamda 8 soket destekleyecek şekilde genişletmeyi kabul etmemiştir. AMD, Socket G34 ile üst seviye 2 soket segmentini ve 4 soket segmentini hedeflemekteydi. AMD; alt seviye 2 soket segmenti içinse Socket G34 işlemcilerinin muadili olarak, çekirdek sayısı Socket G34 işlemcilerinin çekirdek sayısının yarısı kadar olan tek devreli Socket C32 işlemcilerini piyasaya sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Piledriver (mikromimari)</span>

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

AMD Dragon; AMD Phenom II X4 işlemci ailesiyle birlikte kullanılacak şekilde tasarlanmış ve oyuncular için üretilmiş bir platformdur. Bu platformun amacı, kullanıcılara güçlü bir oyun sistemi sunmaktır.

Socket AM2+, Athlon 64 X2 gibi birkaç tane AMD işlemcisi tarafından kullanılan Socket AM2'in selefi olan bir işlemci soketidir. Socket AM2+, Socket AM2 ile Socket AM3 arasındaki geçiş soketidir. Socket AM2 ve Socket AM2+ işlemcileri ve anakartları birlikte çalışabilir. Bu bileşenlerin birlikte çalışabilmesi, başta uyumlu BIOS yazılımı bulunması olmak üzere diğer etmenlere göre değişiklik göstermektedir; Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri, Inspiron 531 gibi Socket AM2 uyumlu anakart bulunan ürünleri için Socket AM2+ işlemcilerin kullanılmasını sağlayacak uyumlu BIOS sürümleri yayınlamamıştır.

Socket AM2, Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.

Clarkdale, Intel'in birinci nesil Core i5, Core i3 ve çift çekirdekli Pentium masaüstü işlemcilerinin kod adıdır. Bu işlemci ailesi, Arrandale mobil işlemci ailesiyle yakından ilişkilidir; her iki işlemci ailesinde de 32 nm üretim işlemiyle üretilen Westwere mikromimarisinden temel alan çift çekirdekli işlemci bloğu ve; dahili entegre grafik işlemci, PCI Express ve DMI bağlantısı bulunur.

Socket FP3 veya µBGA906, AMD tarafından tarafından Kaveri kod adlı mobil APU ürünleriyle birlikte dizüstü bilgisayarlar için Haziran 2014'te piyasaya sürülmüş bir işlemci soketidir.

AMD Steamroller Family 15h, AMD tarafından APU'lar için geliştirilmiş bir mikromimaridir; bu mikromimari, 2014'ün başlarında Bulldozer tabanlı üçüncü nesil mikromimari olarak Piledriver'in yerini almıştır. Seleflerinde olduğu gibi çift çekirdekli modüller kullanılmaya devam edilen Steamroller ile daha yüksek paralellik seviyesine ulaşmak hedeflenmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Socket C32</span>

Socket C32, AMD'nin tek ve çift işlemcili konfigürasyonlarda kullanılan Opteron 4000 serisi server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, tek işlemcili serverlarda Socket AM3'ün ve çift işlemcili giriş seviyesi serverlarda Socket F'nin halefidir. Socket C32, iki tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Bu soket, Socket F'den temel alır ve benzer bir 1207 temas noktalı LGA soketi kullanır ancak Socket F platformlarında kullanılan DDR2 SDRAM yerine DDR3 SDRAM ile çalıştığı için Socket F ile fiziksel veya elektriksel olarak uyumlu değildir.

Yonah, Intel'in 65 nm üretim işlemini kullanan ilk işlemci neslinin kod adıdır; bu işlemci ailesi, önceki Banias / Dothan Pentium M mikromimarisinden temel alır. Yonah işlemcileri, Intel'in Core Solo ve Core Duo mobil mikroişlemcileri ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. Yonah'ta SSE3 komutları eklenerek ve, SSE ve SSE2 uygulamaları geliştirilerek SIMD performansı geliştirilmiştir; ancak daha yüksek gecikmeye sahip önbellek kullanıldığı için tam sayı performansı biraz azalmıştır. Ayrıca, Yonah'ta NX bit desteği bulunur.

AMD K8 Hammer, ayrıca SledgeHammer kod adına sahiptir, AMD tarafından AMD K7 Athlon mikromimarisinin halefi olarak tasarlanmış bir bilgisayar işlemcisi mikromimarisidir. K8, x86 komut kümesi mimarisine yapılan ilk AMD64 64 bit eklentisi uygulamasıdır.