İçeriğe atla

Socket G34

Socket G34
Tür LGA (Land Grid Array)
Temas noktası sayısı 1974 (Soket)

1944 (İşlemci)

Ön yüz veriyolu (FSB) protokölü HyperTransport 3.1
Ön yüz veriyolu (FSB) frekansı 200 MHz sistem frekansı

3.2 GHz'ye kadar HyperTransport

İşlemciler AMD Opteron 6000 serisi server

(sunucu) işlemcileri

Önceki Socket F
Sonraki Socket SP3

Socket G34, AMD tarafından çoklu çip modülü Opteron 6000 serisi server (sunucu) işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanan bir LGA işlemci soketidir. Socket G34, 29 Mart 2010'da bu soket için tasarlanan Opteron 6100 işlemcilerinin ilk modelleriyle birlikte piyasaya sürülmüştür. Socket G34, 1944 pimli işlemci soketindeki her işlemci devresi için ikişer tane olmak üzere 4 tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Socket G34, selefi Socket F'deki 8 sokete kadar soket desteğinden farklı olarak 4 sokete kadar soket destekler; ancak 4 tane Socket G34 işlemcisinde toplamda 8 devre bulunur, bu da 8 tane Socket F işlemcisindeki toplam devre sayısıyla aynıdır. AMD, 4 soketten daha fazla soket bulunan segmentteki azalan talebi gerekçe göstererek Socket G34'ü toplamda 8 soket destekleyecek şekilde genişletmeyi kabul etmemiştir. AMD, Socket G34 ile üst seviye 2 soket segmentini ve 4 soket segmentini hedeflemekteydi. AMD; alt seviye 2 soket segmenti içinse Socket G34 işlemcilerinin muadili olarak, çekirdek sayısı Socket G34 işlemcilerinin çekirdek sayısının yarısı kadar olan tek devreli Socket C32 işlemcilerini piyasaya sürmüştür.

Hem Socket G34 hem de Socket G34'ün güncel versiyonu olan Socket C32, yerlerini hem tek işlemcili hem de çift işlemcili serverlar için tüm Opteron işlemci ailelerinin halefi olan Zen tabanlı Epyc işlemcilerini destekleyen Socket SP3'e bırakmıştır.

Geliştirilme

Socket G34, ilk başta bellek kapasitesini artırmak için G3MX'i kullanan Socket G3 olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Socket G3 ve G3MX birlikte sonlandırılmış ve yerlerini Socket G34'e bırakmıştır.[1]

Desteklenen işlemciler

Socket G34'e takılı olan AMD Opteron 6282 SE

Socket G34, Mart 2010'da K10 tabanlı 8 ve 12 çekirdekli "Magny-Cours" Opteron 6100 serisi işlemcilerle birlikte tanıtılmıştır. Ayrıca Socket G34; Bulldozer tabanlı 4, 8, 12 ve 16 çekirdekli Opteron 6200 "Interlagos" işlemcilerini ve Piledriver tabanlı 4, 8, 12 ve 16 çekirdekli Opteron 6300 "Abu Dhabi" işlemcilerini destekler.

Ayrıca bakınız

  • AMD mikroişlemcileri listesi
  • AMD Opteron mikroişlemcileri listesi
  • AMD 800 serisi yonga seti serisi

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "PC Watch" (Japonca). 23 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), iş ve tüketici pazarları için bilgisayar işlemcileri ve ilgili teknolojileri geliştiren Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikan çok uluslu yarı iletken şirketidir. AMD'nin ana ürünleri arasında sunucular, iş istasyonları, kişisel bilgisayarlar ve gömülü sistem uygulamaları için mikroişlemciler, anakart yonga setleri, gömülü işlemciler, grafik işlemciler ve FPGA'lar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CPU soketi</span>

CPU soketi veya CPU yuvası, bir baskılı devre (PCB) ve mikroişlemci için tasarlanmış yuva görevi gören bir elektrik bileşenidir. CPU soketi, entegre devre soketleri içinde çok yüksek pin sayısı için tasarlanmış özel bir türdür. CPU soketi, mikroişlemciye fiziksel bir yapı sağlamak dahil olmak üzere, bir soğutucu için destek sağlanması, replasmanı ve birçok fonksiyonları sağlar. En önemlisi CPU ve PCB arasında her ikisi ile bir elektrik arayüz oluşturur. CPU soketi çoğunlukla birçok masaüstü ve sunucu bilgisayarları, özellikle de Intel x86 mimarisi üzerinde anakarta montajlı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Socket 478</span>

Socket 478, Intel'in Pentium 4 ve Celeron serisi işlemcileri için kullanılmış 478 temas pimli bir işlemci soketidir.

Yorkfield, Core 2 Quad ve Xeon olarak satılan bazı Intel işlemciler için kod adıdır. Intel'in Tick-Tock döngüsünde 2007/2008 "Tick"i, CPUID model 23 olarak Core mikromimarisinin 45 nanometreye indirilmiş versiyonu olan ve önceki model Kentsfield'ın yerini alan Penryn mikromimarisiydi.

Socket G3, rPGA 946B/947 veya FCPGA 946 olarak da bilinir, Intel'in Haswell mikromimarisini kullanan mobil işlemcileri için bir sokettir. Bu soketle uyumlu işlemci modellerin model numarasının sonunda "M" harfi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Socket 939</span>

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

Socket S1; AMD tarafından Turion 64, Athlon 64 Mobile, Phenom II Mobile ve sonradan Sempron işlemcileri için kullanılan ve 17 Mayıs 2006'da çift çekirdekli Turion 64 X2 işlemcileriyle birlikte tanıtılan bir işlemci soketidir.

Socket 754, AMD tarafından ilk başta Athlon XP platformunun yerini alması amacıyla geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Socket 754, AMD64 olarak bilinen 64 bit mikroişlemci ailesinin yeni tüketici versiyonunu destekleyen ilk sokettir.

Socket FP2 veya µBGA-827, AMD tarafından Trinity ve Richland kod adlı APU işlemcileriyle birlikte dizüstü bilgisayarlar için Mayıs 2012'de piyasaya çıkarılan bir işlemci soketidir.

Socket G3, aslında Piranha kod adlı server (sunucu) platformunun bir parçası olarak, AMD Opteron işlemci ailesinde en az iki işlemcili server platformları için Socket F ve Socket F+'nin orta vadeli halefi olması ve 2009'da piyasaya sürülmesi planlanan bir işlemci soketiydi. Socket G3, tek bir işlemciye büyük miktarlarda bellek takılmasını sağlamak için anakarta konumlandırılan bir çip olan Socket G3 Memory Extender ile birlikte kullanılacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Piledriver (mikromimari)</span>

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

LGA 1366, Socket B olarak da bilinir, Intel'in bir işlemci soketidir. Bu soket, üst seviye ve performans masaüstü segmentlerinde Intel'in LGA 775 soketinin yerini almıştır. Ayrıca bu soket, giriş seviyesi segmentinde serverlara (sunucu) yönelik LGA 771 soketinin de yerini almıştır ve yerini LGA 2011 soketine bırakmıştır. Bu sokette işlemcinin alt tarafındaki temas noktalarına değen 1366 tane çıkıntılı pim bulunur ve bu soket işlemcinin dahili bellek kontrolcüsü aracılığyla üç taneye kadar DDR3 bellek kanalına erişebilir.

Socket AM2, Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.

Socket 604, Intel'in Xeon işlemcilerini bilgisayar bileşenlerine bağlamak için tasarlanmış 604 pimli bir işlemci soketidir. Bu soket, fiziksel desteğe ek olarak elektriksel arayüz sağlar. Bu soket, bir soğutucu destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

LGA 1567 veya Socket LS, üst seviye server (sunucu) segmentinde kullanılan bir işlemci soketidir. Bu sokette, işlemcideki temas noktalarına temas eden 1567 tane çıkıntılı pim bulunur. Bu soket; ilk olarak Mart 2010'da piyasaya sürülen Beckton, Xeon 7500 ve Xeon 6500 kod adlı Intel Nehalem işlemcilerini destekler. 6500 serisi işlemciler, 2 sokete kadar soket bulunan anakartlarla kullanılabilirken 7500 serisi işlemciler, 4/8 sokete kadar soket bulunan anakartlarla kullanılabilir. Bu soket, ilk olarak 2002'de piyasaya sürülen Socket 604 soketinin halefidir. LGA 2011 soketinin değiştirilmiş bir versiyonu, LGA 2011-1 veya Socket R2 olarak bilinir, LGA 1567'nin halefidir.

Socket PAC418, Intel Itanium işlemciyi bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış 418 pimli bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Socket PAC611, Intel Itanium 2 işlemcisini bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Socket FP3 veya µBGA906, AMD tarafından tarafından Kaveri kod adlı mobil APU ürünleriyle birlikte dizüstü bilgisayarlar için Haziran 2014'te piyasaya sürülmüş bir işlemci soketidir.

AMD Steamroller Family 15h, AMD tarafından APU'lar için geliştirilmiş bir mikromimaridir; bu mikromimari, 2014'ün başlarında Bulldozer tabanlı üçüncü nesil mikromimari olarak Piledriver'in yerini almıştır. Seleflerinde olduğu gibi çift çekirdekli modüller kullanılmaya devam edilen Steamroller ile daha yüksek paralellik seviyesine ulaşmak hedeflenmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Socket C32</span>

Socket C32, AMD'nin tek ve çift işlemcili konfigürasyonlarda kullanılan Opteron 4000 serisi server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, tek işlemcili serverlarda Socket AM3'ün ve çift işlemcili giriş seviyesi serverlarda Socket F'nin halefidir. Socket C32, iki tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Bu soket, Socket F'den temel alır ve benzer bir 1207 temas noktalı LGA soketi kullanır ancak Socket F platformlarında kullanılan DDR2 SDRAM yerine DDR3 SDRAM ile çalıştığı için Socket F ile fiziksel veya elektriksel olarak uyumlu değildir.