İçeriğe atla

Socket AM2

Socket AM2
TürPGA-ZIF
Çip form faktörüSeramik Pim Örgü Düzeni (CPGA)
Organik Pim Örgü Düzeni (CPGA)
Temas noktası sayısı940
FSB protokolü200 MHz sistem saat hızı
1 GHz'ye kadar HyperTransport 2.0
İşlemcilerAthlon 64
Athlon 64 X2
Athlon 64 FX
Opteron
Sempron
Phenom
ÖncekiSocket 939
SonrakiSocket AM2+

Socket AM2, (Cyrix MII işlemcileriyle aynı adı kullanmasını engellemek için) Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.

Teknik özellikler

Socket AM2 ürünleri, Socket 939 ürünleriyle uyumsuzdur ve 940 pim bulunmasına rağmen Socket 940 ürünleriyle uyumsuzdur.[1] Socket AM2, DDR2 SDRAM bellek destekler ancak önceki Socket 939'un aksine DDR SDRAM bellek desteklemez. AnandTech, Socket AM2'nin DDR2 desteğinden dolayı %30'dan fazla bellek bant genişliğine sahip olmasına rağmen Socket 939'a kıyasla sistem performansının sadece %7 daha iyi olduğunu ve çoğu uygulamanın yaklaşık olarak %2 daha hızlı olduğunu belirtmiştir.[2][3]

Socket AM2'yi destekleyen ilk işlemciler; tek çekirdekli Orleans (Athlon 64) ve Manila (Sempron) ve çift çekirdekli Windsor'du (Athlon 64 X2 ve Athlon 64 FX). Socket AM2 işlemcilerin çoğu, SSE3 komutlarını içerir ve 90 nm üretim işlemiyle üretilmiştir; sonraki modellerde ise 65 nm üretim işlemi kullanılmıştır.

Socket AM2, normalde Socket AM2+ için geliştirilen ancak AM2 ile geriye dönük uyumlu olan yeni AMD Phenom işlemcilerini de destekler ancak bu destek, sistem/anakart üreticisinin BIOS güncellemesi yayınlama durumuna göre değişiklik göstermekteydi.

Socket AM2, AMD'nin serverlar (sunucu) için Socket F ve mobil bilişim için Socket S1 soketlerini içeren işlemci soketi neslinin bir parçasıydı.

Ayrıca Socket AM2 için tek soketli Opteron işlemcileri bulunmaktadır.[4]

Önceki AMD işlemci soketleri için teknik belgeler kolayca bulunabilmekteyken "AM2 Processor Functional Data Sheet" (31117 numaralı AMD belgeleri) açık olarak yayınlanmamıştır.

Soğutucular

Anakartlarda AMD'nin Socket AM2, Socket AM2+, Socket AM3, Socket AM3+ ve Socket FM2 soketleri için işlemci soğutucusu monte etmek için 48 mm x 96 mm ölçülerindeki bir dikdörtgen içinde 4 tane delik bulunur. Bu nedenle bu soketler için geliştirilen soğutma çözümleri birbirleri yerine kullanılabilir.

Sonraki soketler

Socket AM2 ile teorik olarak pim uyumlu olan ancak özellikler anlamında farklılık gösteren çok sayıda soket duyurulmuştur.

Socket AM2+

Ana madde: Socket AM2+

Socket AM2+, Socket AM2'nin ara halefidir; bu sokette ayrı güç hatları ve HyperTransport 3.0 bulunur. Socket AM2+ işlemcileri, Socket AM2 uyumlu anakartlarla kullanılabilir (bazı anakartlar bunu desteklemez) ancak bu durumda AM2+ işlemcileri sadece HyperTransport 2.0 hızlarında çalışır.

Socket AM3

Ana madde: Socket AM3

Socket AM3 işlemcileri, uygun BIOS güncellemelerinden sonra Socket AM2 ve Socket AM2+ uyumlu anakartlarla çalışabilir. AM3 işlemcilerde hem DDR2 SDRAM hem de DDR3 SDRAM bellek destekleyen yeni bir bellek kontrolcüsü bulunur, bu sayede AM3 işlemcileri AM2 ve AM2+ uyumlu anakartlarla geriye dönük uyumludur. AM2 ve AM2+ işlemcilerinde ise bu yeni bellek kontrolcüsü bulunmadığı için bu işlemciler, AM3 uyumlu anakartlarla çalışmaz.

Ayrıca bakınız

  • AMD mikroişlemcileri listesi
  • AMD FX mikroişlemcileri listesi
  • AMD Sempron işlemcileri listesi
  • AMD Athlon 64 mikroişlemcileri listesi
  • AMD Phenom mikroişlemcileri listesi
  • AMD Opteron mikroişlemcileri listesi

Kaynakça

  1. ^ Frequently Asked Questions, amd.com, 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Nisan 2009 
  2. ^ AMD Socket-AM2 Performance Preview, anandtech.com, 22 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Nisan 2009 
  3. ^ First Look: AM2 DDR2 vs. 939 DDR Performance, anandtech.com, 22 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Nisan 2009 
  4. ^ AMD Opteron Processor FAQs, amd.com, 29 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Nisan 2009 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD), iş ve tüketici pazarları için bilgisayar işlemcileri ve ilgili teknolojileri geliştiren Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikan çok uluslu yarı iletken şirketidir. AMD'nin ana ürünleri arasında sunucular, iş istasyonları, kişisel bilgisayarlar ve gömülü sistem uygulamaları için mikroişlemciler, anakart yonga setleri, gömülü işlemciler, grafik işlemciler ve FPGA'lar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64</span>

Athlon 64, AMD firması tarafından 2003 yılından beri üretilen işlemci ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">CPU soketi</span>

CPU soketi veya CPU yuvası, bir baskılı devre (PCB) ve mikroişlemci için tasarlanmış yuva görevi gören bir elektrik bileşenidir. CPU soketi, entegre devre soketleri içinde çok yüksek pin sayısı için tasarlanmış özel bir türdür. CPU soketi, mikroişlemciye fiziksel bir yapı sağlamak dahil olmak üzere, bir soğutucu için destek sağlanması, replasmanı ve birçok fonksiyonları sağlar. En önemlisi CPU ve PCB arasında her ikisi ile bir elektrik arayüz oluşturur. CPU soketi çoğunlukla birçok masaüstü ve sunucu bilgisayarları, özellikle de Intel x86 mimarisi üzerinde anakarta montajlı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Super Socket 7</span>

Super 7 olarak da bilinen Super Socket 7, x86 işlemciler için olan Socket 7 ZIF soket spesifikasyonun donanım seviyesinde geliştirilmiş halidir. Bu soketle uyumlu anakart ve çipsetlerde işlemci için standart Socket 7 bağlantısı bulunmakla beraber bu anakart ve çipsetlere aralarında 100 Mhz ön yüz veri yolu (FSB) ve AGP ekran kartı desteği de bulunan belirli özellikler eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Socket 478</span>

Socket 478, Intel'in Pentium 4 ve Celeron serisi işlemcileri için kullanılmış 478 temas pimli bir işlemci soketidir.

<span class="mw-page-title-main">Socket 7</span> kişisel bilgisayar anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur

Socket 7, kişisel bilgisayar (PC) anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur. Bu soket Haziran 1995'te çıkmıştır. Bu soket, önceki Socket 5'in yerini almıştır; ve Intel tarafından üretilmiş P5 Pentium mikroişlemcilerine ek olarak Cyrix/IBM, AMD, IDT ve diğer şirketler tarafından yapılmış uyumlu işlemcileri destekler.

<span class="mw-page-title-main">Socket 939</span>

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

Socket S1; AMD tarafından Turion 64, Athlon 64 Mobile, Phenom II Mobile ve sonradan Sempron işlemcileri için kullanılan ve 17 Mayıs 2006'da çift çekirdekli Turion 64 X2 işlemcileriyle birlikte tanıtılan bir işlemci soketidir.

Socket 754, AMD tarafından ilk başta Athlon XP platformunun yerini alması amacıyla geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Socket 754, AMD64 olarak bilinen 64 bit mikroişlemci ailesinin yeni tüketici versiyonunu destekleyen ilk sokettir.

Socket FS1b, AMD tarafından fiyat/performans segmentindeki masaüstü yongada sistemleri (SoC) için tasarlanmış ve Nisan 2014'te piyasaya sürülmüş bir sokettir. Socket AM1, hem entegre grafik işlemci hem de bir yonga seti bulunan ve bu nedenle temel olarak bir yongada sistem olarak değerlendirilebilecek bir işlemci sınıfına yöneliktir; bu sokette doğrudan ekran, PCI Express, SATA ve diğer giriş/çıkış arayüzleri için pimler bulunur. AMD'nin bu soketle uyumlu ilk işlemcileri; APU olarak adlandırılan, Jaguar mikromimarisindeki Kabini ailesi içinde yer alan, Athlon ve Sempron adları altında satılan ve 9 Nisan 2014'te duyurulan 4 tane soketli çiptir.

Socket G2, rPGA988B olarak da bilinir, Intel'in birkaç tane Core i5 ve Core i3 mobil işlemcisi de dahil olmak üzere Core i7 mobil işlemcileriyle kullanılan işlemci soketidir. Bu soket, Intel'in Sandy Bridge mimarisinden temel alır. Bu soket, selefi Socket G1'de olduğu gibi sadece çift kanal modunda ancak 1600 MHz veri hızlarına kadar çalışabilir. Socket G2 soketiyle uyumlu işlemciler, FCPGA988 soketi işlemcileri olarak da bilinir; bu işlemciler PPGA988 ile pim uyumlu olabilir.

Socket F+, 45 nm üretim işlemiyle üretilen K10 işlemci ailesinden itibaren AMD server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, Socket F'in halefidir; bu iki soket arasındaki temel fark, desteklenen HyperTransport versiyonudur. Socket F, 1.0 GHz hızında HyperTransport 2.0'ı desteklerken Socket F+, 2.6 GHz hızına kadar HyperTransport 3.0'ı destekler ve HyperTransport'un 1.0 ve 2.0 versiyonlarıyla geriye dönük uyumludur.

Socket G34, AMD tarafından çoklu çip modülü Opteron 6000 serisi server (sunucu) işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanan bir LGA işlemci soketidir. Socket G34, 29 Mart 2010'da bu soket için tasarlanan Opteron 6100 işlemcilerinin ilk modelleriyle birlikte piyasaya sürülmüştür. Socket G34, 1944 pimli işlemci soketindeki her işlemci devresi için ikişer tane olmak üzere 4 tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Socket G34, selefi Socket F'deki 8 sokete kadar soket desteğinden farklı olarak 4 sokete kadar soket destekler; ancak 4 tane Socket G34 işlemcisinde toplamda 8 devre bulunur, bu da 8 tane Socket F işlemcisindeki toplam devre sayısıyla aynıdır. AMD, 4 soketten daha fazla soket bulunan segmentteki azalan talebi gerekçe göstererek Socket G34'ü toplamda 8 soket destekleyecek şekilde genişletmeyi kabul etmemiştir. AMD, Socket G34 ile üst seviye 2 soket segmentini ve 4 soket segmentini hedeflemekteydi. AMD; alt seviye 2 soket segmenti içinse Socket G34 işlemcilerinin muadili olarak, çekirdek sayısı Socket G34 işlemcilerinin çekirdek sayısının yarısı kadar olan tek devreli Socket C32 işlemcilerini piyasaya sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Piledriver (mikromimari)</span>

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

AMD Dragon; AMD Phenom II X4 işlemci ailesiyle birlikte kullanılacak şekilde tasarlanmış ve oyuncular için üretilmiş bir platformdur. Bu platformun amacı, kullanıcılara güçlü bir oyun sistemi sunmaktır.

LGA 1366, Socket B olarak da bilinir, Intel'in bir işlemci soketidir. Bu soket, üst seviye ve performans masaüstü segmentlerinde Intel'in LGA 775 soketinin yerini almıştır. Ayrıca bu soket, giriş seviyesi segmentinde serverlara (sunucu) yönelik LGA 771 soketinin de yerini almıştır ve yerini LGA 2011 soketine bırakmıştır. Bu sokette işlemcinin alt tarafındaki temas noktalarına değen 1366 tane çıkıntılı pim bulunur ve bu soket işlemcinin dahili bellek kontrolcüsü aracılığyla üç taneye kadar DDR3 bellek kanalına erişebilir.

Socket AM2+, Athlon 64 X2 gibi birkaç tane AMD işlemcisi tarafından kullanılan Socket AM2'in selefi olan bir işlemci soketidir. Socket AM2+, Socket AM2 ile Socket AM3 arasındaki geçiş soketidir. Socket AM2 ve Socket AM2+ işlemcileri ve anakartları birlikte çalışabilir. Bu bileşenlerin birlikte çalışabilmesi, başta uyumlu BIOS yazılımı bulunması olmak üzere diğer etmenlere göre değişiklik göstermektedir; Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri, Inspiron 531 gibi Socket AM2 uyumlu anakart bulunan ürünleri için Socket AM2+ işlemcilerin kullanılmasını sağlayacak uyumlu BIOS sürümleri yayınlamamıştır.

Socket 563, sadece az güç tüketen Athlon XP-M işlemcileri işlemcileri tarafından kullanılan bir microPGA işlemci soketidir.

<span class="mw-page-title-main">Socket C32</span>

Socket C32, AMD'nin tek ve çift işlemcili konfigürasyonlarda kullanılan Opteron 4000 serisi server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, tek işlemcili serverlarda Socket AM3'ün ve çift işlemcili giriş seviyesi serverlarda Socket F'nin halefidir. Socket C32, iki tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Bu soket, Socket F'den temel alır ve benzer bir 1207 temas noktalı LGA soketi kullanır ancak Socket F platformlarında kullanılan DDR2 SDRAM yerine DDR3 SDRAM ile çalıştığı için Socket F ile fiziksel veya elektriksel olarak uyumlu değildir.

AMD K8 Hammer, ayrıca SledgeHammer kod adına sahiptir, AMD tarafından AMD K7 Athlon mikromimarisinin halefi olarak tasarlanmış bir bilgisayar işlemcisi mikromimarisidir. K8, x86 komut kümesi mimarisine yapılan ilk AMD64 64 bit eklentisi uygulamasıdır.