
Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

LGA 775, Soket T olarak da bilinen, Intel'in masaüstü işlemci soketi. LGA'nın açılımı Land Grid Array'dir. "Soket" kelimesi artık yanlış kullanılmaktadır çünkü LGA 775 anakartta soket delikleri değil, işlemcinin altındaki noktalarla dokunarak bağlantı sağlayan iğneler bulunmaktadır.

CPU soketi veya CPU yuvası, bir baskılı devre (PCB) ve mikroişlemci için tasarlanmış yuva görevi gören bir elektrik bileşenidir. CPU soketi, entegre devre soketleri içinde çok yüksek pin sayısı için tasarlanmış özel bir türdür. CPU soketi, mikroişlemciye fiziksel bir yapı sağlamak dahil olmak üzere, bir soğutucu için destek sağlanması, replasmanı ve birçok fonksiyonları sağlar. En önemlisi CPU ve PCB arasında her ikisi ile bir elektrik arayüz oluşturur. CPU soketi çoğunlukla birçok masaüstü ve sunucu bilgisayarları, özellikle de Intel x86 mimarisi üzerinde anakarta montajlı bulunur.

Pentium II, markası Intel'in altıncı nesil mikro mimari için ve x86 uyumlu mikroişlemcisi. 7 mayıs 1997 tarihinde duyurulmuştur. 7500000 transistör içeren, Pentium II 5500000 transistör içeren Pentium Pro adında ilk P6 nesil çekirdek geliştirilmiş bir versiyonu bulunuyordu. Bununla birlikte, Pentium Pro nun L2 önbellek alt sistemi azaltılarak 1999 yılı başında Pentium III, pentium II 'nin yerini aldı.

Super 7 olarak da bilinen Super Socket 7, x86 işlemciler için olan Socket 7 ZIF soket spesifikasyonun donanım seviyesinde geliştirilmiş halidir. Bu soketle uyumlu anakart ve çipsetlerde işlemci için standart Socket 7 bağlantısı bulunmakla beraber bu anakart ve çipsetlere aralarında 100 Mhz ön yüz veri yolu (FSB) ve AGP ekran kartı desteği de bulunan belirli özellikler eklenmiştir.
Socket 5, 3.3 V çekirdek voltajı bulunan belirli Pentium OverDrive ve Pentium MMX işlemcilerine ilaveten 75 ile 133 Mhz arasında çalışan ikinci nesil Intel P5 Pentium işlemcileri için yapılmıştır. Bu soket, önceki soket Socket 4'ün yerini almıştır. Bu soket, Mart 1994'te çıkarılmıştır. 320 pimden oluşan bu soket, çipin pimlerinin arasında önceki soketlere kıyasla daha az boşluk olmasını sağlayan bir çapraz (staggered) pim örgü düzeni bulunan ilk sokettir. Socket 7, 1995'te Socket 5'in yerini almıştır.

1993'te sunulmuş Socket 4, ilk P5 Pentium mikroişlemcileri için tasarlanmış ilk işlemci soketidir. Socket 4, Pentium için 5 voltluk tek soketti. Socket 4, 120 Mhz veya 133 Mhz'de çalışmayı sağlayan özel bir Pentium OverDrive'ı destekler.

Socket M (mPGA478MT), Intel tarafından Intel Core serisi mobil işlemcileri için 2006'da tanıtılmış bir işlemci arayüzüdür.

Socket 478, Intel'in Pentium 4 ve Celeron serisi işlemcileri için kullanılmış 478 temas pimli bir işlemci soketidir.

Socket 7, kişisel bilgisayar (PC) anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur. Bu soket Haziran 1995'te çıkmıştır. Bu soket, önceki Socket 5'in yerini almıştır; ve Intel tarafından üretilmiş P5 Pentium mikroişlemcilerine ek olarak Cyrix/IBM, AMD, IDT ve diğer şirketler tarafından yapılmış uyumlu işlemcileri destekler.
Socket G3, rPGA 946B/947 veya FCPGA 946 olarak da bilinir, Intel'in Haswell mikromimarisini kullanan mobil işlemcileri için bir sokettir. Bu soketle uyumlu işlemci modellerin model numarasının sonunda "M" harfi bulunur.

Socket 495, bazen µPGA2 olarak da adlandırılır, Intel Pentium III ve Celeron mobil işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket ayrıca Microsoft'un Xbox oyun konsolunda işlemci için BGA şeklinde kullanılmıştır. Bu soket, Pentium II ve ilk Celeron mobil işlemcilerinde kullanılan Socket 615 (µPGA1)'in yerini almıştır.
Socket G2, rPGA988B olarak da bilinir, Intel'in birkaç tane Core i5 ve Core i3 mobil işlemcisi de dahil olmak üzere Core i7 mobil işlemcileriyle kullanılan işlemci soketidir. Bu soket, Intel'in Sandy Bridge mimarisinden temel alır. Bu soket, selefi Socket G1'de olduğu gibi sadece çift kanal modunda ancak 1600 MHz veri hızlarına kadar çalışabilir. Socket G2 soketiyle uyumlu işlemciler, FCPGA988 soketi işlemcileri olarak da bilinir; bu işlemciler PPGA988 ile pim uyumlu olabilir.
Socket 603, Intel'in Xeon işlemcileri için bir anakart soketidir.
LGA 1366, Socket B olarak da bilinir, Intel'in bir işlemci soketidir. Bu soket, üst seviye ve performans masaüstü segmentlerinde Intel'in LGA 775 soketinin yerini almıştır. Ayrıca bu soket, giriş seviyesi segmentinde serverlara (sunucu) yönelik LGA 771 soketinin de yerini almıştır ve yerini LGA 2011 soketine bırakmıştır. Bu sokette işlemcinin alt tarafındaki temas noktalarına değen 1366 tane çıkıntılı pim bulunur ve bu soket işlemcinin dahili bellek kontrolcüsü aracılığyla üç taneye kadar DDR3 bellek kanalına erişebilir.
LGA 1356, Socket B2 olarak da bilinir, Intel'in Land Grid Array şeklinde 1356 tane pim bulunan ve 2012'nin ilk çeyreğinde piyasaya sürülmüş bir mikroişlemci soketidir. LGA 2011 ile birlikte piyasaya sürülen bu soket, selefi LGA 1366 ve LGA 1567'nin yerini almıştır. Bu soket, Intel'in Sandy Bridge-EN ve Ivy Bridge-EN mikroişlemcileriyle uyumludur.
Socket G1, rPGA 988A olarak da bilinir, Intel tarafından ilk nesil Intel Core işlemcilerin mobil modelleri için 2009'da tanıtılmış bir işlemci soketidir. Bu soket; Socket P'nin halefidir ve LGA 1156 ve LGA 1366 soketlerinin mobil muadilidir.
Socket 1, ilk başta "Overdrive" soketi olarak bilinmekteydi, Intel tarafından bazı x86 mikroişlemciler için yapılmış ikinci standart işlemci soketi serisidir. Bu soket, Intel'in 169 pimli PGA ilk standart soketinin geliştirilmiş versiyonuydu ve resmi bir ada sahip olan ilk soketiydi. Socket 1, 486 yükseltme soketi olarak planlanmıştır ve yükseltme çiplerinin yanlış takılmasını engellemek için bir tane fazladan pime sahiptir.
Slot 2, Intel'in Pentium II Xeon ve Pentium III Xeon işlemcileri tarafından kullanılan 330 pimlik Single Edge Contact Cartridge için fiziksel ve elektriksel teknik özellikleri ifade eder.