İçeriğe atla

Socket 6

Socket 6
Tür ZIF
Çip form faktörü PPGA
Temas noktası sayısı 235
FSB protokolü Bilinmiyor
FSB frekansı 60-66 MT/s
Voltaj aralığı 3.3 V
Uyumlu işlemciler Intel 486
Önceki Socket 3

Socket 6, 486 neslinden bir işlemci soketidir ve daha yaygın olan Socket 3'ün biraz değiştirilmiş versiyonudur. Bu soket, birkaç tane anakartta kullanılmıştır.

Intel, bu soketi 80486'nın satış ömrünün sonuna doğru geliştirmiştir; özellikle Socket 3 standardı halihazırda yeterli olduğu için bu soketi kullanan sadece birkaç tane anakart üretilmiştir.[1]

Ayrıca bakınız

  • Intel mikroişlemcileri listesi

Kaynakça

  1. ^ Intel Socket 6 Specification, pcguide.com, 4 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 31 Mart 2009 

Şablon:Earlysock

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celeron</span>

Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">LGA775</span>

LGA 775, Soket T olarak da bilinen, Intel'in masaüstü işlemci soketi. LGA'nın açılımı Land Grid Array'dir. "Soket" kelimesi artık yanlış kullanılmaktadır çünkü LGA 775 anakartta soket delikleri değil, işlemcinin altındaki noktalarla dokunarak bağlantı sağlayan iğneler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CPU soketi</span>

CPU soketi veya CPU yuvası, bir baskılı devre (PCB) ve mikroişlemci için tasarlanmış yuva görevi gören bir elektrik bileşenidir. CPU soketi, entegre devre soketleri içinde çok yüksek pin sayısı için tasarlanmış özel bir türdür. CPU soketi, mikroişlemciye fiziksel bir yapı sağlamak dahil olmak üzere, bir soğutucu için destek sağlanması, replasmanı ve birçok fonksiyonları sağlar. En önemlisi CPU ve PCB arasında her ikisi ile bir elektrik arayüz oluşturur. CPU soketi çoğunlukla birçok masaüstü ve sunucu bilgisayarları, özellikle de Intel x86 mimarisi üzerinde anakarta montajlı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Super Socket 7</span>

Super 7 olarak da bilinen Super Socket 7, x86 işlemciler için olan Socket 7 ZIF soket spesifikasyonun donanım seviyesinde geliştirilmiş halidir. Bu soketle uyumlu anakart ve çipsetlerde işlemci için standart Socket 7 bağlantısı bulunmakla beraber bu anakart ve çipsetlere aralarında 100 Mhz ön yüz veri yolu (FSB) ve AGP ekran kartı desteği de bulunan belirli özellikler eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Socket 478</span>

Socket 478, Intel'in Pentium 4 ve Celeron serisi işlemcileri için kullanılmış 478 temas pimli bir işlemci soketidir.

<span class="mw-page-title-main">Socket 7</span> kişisel bilgisayar anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur

Socket 7, kişisel bilgisayar (PC) anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur. Bu soket Haziran 1995'te çıkmıştır. Bu soket, önceki Socket 5'in yerini almıştır; ve Intel tarafından üretilmiş P5 Pentium mikroişlemcilerine ek olarak Cyrix/IBM, AMD, IDT ve diğer şirketler tarafından yapılmış uyumlu işlemcileri destekler.

<span class="mw-page-title-main">Socket 939</span>

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

Socket 754, AMD tarafından ilk başta Athlon XP platformunun yerini alması amacıyla geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Socket 754, AMD64 olarak bilinen 64 bit mikroişlemci ailesinin yeni tüketici versiyonunu destekleyen ilk sokettir.

<span class="mw-page-title-main">LGA 2066</span>

LGA 2066, Socket R4 olarak da bilinir, Intel'in Skylake-X ve Kaby Lake-X işlemcileriyle birlikte Haziran 2017'de tanıtılan bir işlemci soketidir. LGA 2066; performans, üst seviye masaüstü ve workstation platformlarında LGA 2011-3 (R3) soketinin yerini alırken Skylake-SP 'den temel alan server (sunucu) platformlarında LGA 2011-3 (R3) soketinin yerini LGA 3647 almıştır.

Socket G2, rPGA988B olarak da bilinir, Intel'in birkaç tane Core i5 ve Core i3 mobil işlemcisi de dahil olmak üzere Core i7 mobil işlemcileriyle kullanılan işlemci soketidir. Bu soket, Intel'in Sandy Bridge mimarisinden temel alır. Bu soket, selefi Socket G1'de olduğu gibi sadece çift kanal modunda ancak 1600 MHz veri hızlarına kadar çalışabilir. Socket G2 soketiyle uyumlu işlemciler, FCPGA988 soketi işlemcileri olarak da bilinir; bu işlemciler PPGA988 ile pim uyumlu olabilir.

Socket 603, Intel'in Xeon işlemcileri için bir anakart soketidir.

LGA 1366, Socket B olarak da bilinir, Intel'in bir işlemci soketidir. Bu soket, üst seviye ve performans masaüstü segmentlerinde Intel'in LGA 775 soketinin yerini almıştır. Ayrıca bu soket, giriş seviyesi segmentinde serverlara (sunucu) yönelik LGA 771 soketinin de yerini almıştır ve yerini LGA 2011 soketine bırakmıştır. Bu sokette işlemcinin alt tarafındaki temas noktalarına değen 1366 tane çıkıntılı pim bulunur ve bu soket işlemcinin dahili bellek kontrolcüsü aracılığyla üç taneye kadar DDR3 bellek kanalına erişebilir.

Socket AM2+, Athlon 64 X2 gibi birkaç tane AMD işlemcisi tarafından kullanılan Socket AM2'in selefi olan bir işlemci soketidir. Socket AM2+, Socket AM2 ile Socket AM3 arasındaki geçiş soketidir. Socket AM2 ve Socket AM2+ işlemcileri ve anakartları birlikte çalışabilir. Bu bileşenlerin birlikte çalışabilmesi, başta uyumlu BIOS yazılımı bulunması olmak üzere diğer etmenlere göre değişiklik göstermektedir; Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri, Inspiron 531 gibi Socket AM2 uyumlu anakart bulunan ürünleri için Socket AM2+ işlemcilerin kullanılmasını sağlayacak uyumlu BIOS sürümleri yayınlamamıştır.

Socket AM2, Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.

Socket 604, Intel'in Xeon işlemcilerini bilgisayar bileşenlerine bağlamak için tasarlanmış 604 pimli bir işlemci soketidir. Bu soket, fiziksel desteğe ek olarak elektriksel arayüz sağlar. Bu soket, bir soğutucu destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

LGA 1567 veya Socket LS, üst seviye server (sunucu) segmentinde kullanılan bir işlemci soketidir. Bu sokette, işlemcideki temas noktalarına temas eden 1567 tane çıkıntılı pim bulunur. Bu soket; ilk olarak Mart 2010'da piyasaya sürülen Beckton, Xeon 7500 ve Xeon 6500 kod adlı Intel Nehalem işlemcilerini destekler. 6500 serisi işlemciler, 2 sokete kadar soket bulunan anakartlarla kullanılabilirken 7500 serisi işlemciler, 4/8 sokete kadar soket bulunan anakartlarla kullanılabilir. Bu soket, ilk olarak 2002'de piyasaya sürülen Socket 604 soketinin halefidir. LGA 2011 soketinin değiştirilmiş bir versiyonu, LGA 2011-1 veya Socket R2 olarak bilinir, LGA 1567'nin halefidir.

Socket PAC418, Intel Itanium işlemciyi bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış 418 pimli bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Socket PAC611, Intel Itanium 2 işlemcisini bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Socket 1, ilk başta "Overdrive" soketi olarak bilinmekteydi, Intel tarafından bazı x86 mikroişlemciler için yapılmış ikinci standart işlemci soketi serisidir. Bu soket, Intel'in 169 pimli PGA ilk standart soketinin geliştirilmiş versiyonuydu ve resmi bir ada sahip olan ilk soketiydi. Socket 1, 486 yükseltme soketi olarak planlanmıştır ve yükseltme çiplerinin yanlış takılmasını engellemek için bir tane fazladan pime sahiptir.

LGA 3647; Intel'in Xeon Phi x200, Xeon Phi 72x5, Skylake-SP, Cascade Lake-SP/AP ve Cascade Lake-W mikroişlemcileriyle uyumlu bir mikroişlemci soketidir.