İçeriğe atla

Socket 495

INTEL Pentium III P3 500MHz/256 için bir Intel Socket 495 ("μPGA2" olarak da bilinir) CPU soketi
Socket 495
Tür PGA-ZIF
Çip form faktörü Flip-chip pin grid array
Temas noktası sayısı 495
FSB protokolü AGLT+
Voltaj aralığı 1.6 V - 1.7 V
İşlemciler Intel Pentium III
Intel Celeron
Önceki Socket 615
Sonraki Socket 479

Socket 495, bazen µPGA2 olarak da adlandırılır, Intel Pentium III ve Celeron mobil işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket ayrıca Microsoft'un Xbox oyun konsolunda işlemci için BGA (top örgü düzeni) şeklinde kullanılmıştır. Bu soket, Pentium II ve ilk Celeron mobil işlemcilerinde kullanılan Socket 615 (µPGA1)'in yerini almıştır.

Teknik özellikler

Bu soket, Socket 495 paketine sahip herhangi bir işlemciyle uyumlu olan 495 pimli bir işlemci soketidir. Bu sokette pimler arasında 1.27 mm aralık bulunur ve bu soket bir işlemci soğutucusunu destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.[1]

Ayrıca bakınız

  • Intel mikroişlemcileri listesi
  • Intel Celeron mikroişlemcileri listesi

Kaynakça

  1. ^ Intel Pentium III Mobile Celeron Processor, 25 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Ocak 2022 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celeron</span>

Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">LGA775</span>

LGA 775, Soket T olarak da bilinen, Intel'in masaüstü işlemci soketi. LGA'nın açılımı Land Grid Array'dir. "Soket" kelimesi artık yanlış kullanılmaktadır çünkü LGA 775 anakartta soket delikleri değil, işlemcinin altındaki noktalarla dokunarak bağlantı sağlayan iğneler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CPU soketi</span>

CPU soketi veya CPU yuvası, bir baskılı devre (PCB) ve mikroişlemci için tasarlanmış yuva görevi gören bir elektrik bileşenidir. CPU soketi, entegre devre soketleri içinde çok yüksek pin sayısı için tasarlanmış özel bir türdür. CPU soketi, mikroişlemciye fiziksel bir yapı sağlamak dahil olmak üzere, bir soğutucu için destek sağlanması, replasmanı ve birçok fonksiyonları sağlar. En önemlisi CPU ve PCB arasında her ikisi ile bir elektrik arayüz oluşturur. CPU soketi çoğunlukla birçok masaüstü ve sunucu bilgisayarları, özellikle de Intel x86 mimarisi üzerinde anakarta montajlı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pentium Dual-Core</span>

Pentium Dual-Core markası, Pentium'un yeni adı olarak, 2006 dan beri Intel'in ana x86 mimarisi mikroişlemciler için kullanılmaktadır. İşlemciler mobil veya masaüstü bilgisayarlara yönelik 32-bit Yonah veya 64-bit Merom-2M, Allendale ve Wolfdale-3M çekirdek mikromimarilerine dayanmaktadır. Belirli bir saat frekansı özellikleri, fiyat ve performans açısından, Pentium Dual-Core işlemciler Celeron’dan yukarıda ama Intel'in ürün gamında Core ve Core 2 işlemcilerin altına yerleştirilmiştir. Bu düşük bir fiyata en iyi performans sunabilen Pentium Dual-Core, ayrıca overclock için çok popüler bir seçimdi.

<span class="mw-page-title-main">Super Socket 7</span>

Super 7 olarak da bilinen Super Socket 7, x86 işlemciler için olan Socket 7 ZIF soket spesifikasyonun donanım seviyesinde geliştirilmiş halidir. Bu soketle uyumlu anakart ve çipsetlerde işlemci için standart Socket 7 bağlantısı bulunmakla beraber bu anakart ve çipsetlere aralarında 100 Mhz ön yüz veri yolu (FSB) ve AGP ekran kartı desteği de bulunan belirli özellikler eklenmiştir.

Socket 5, 3.3 V çekirdek voltajı bulunan belirli Pentium OverDrive ve Pentium MMX işlemcilerine ilaveten 75 ile 133 Mhz arasında çalışan ikinci nesil Intel P5 Pentium işlemcileri için yapılmıştır. Bu soket, önceki soket Socket 4'ün yerini almıştır. Bu soket, Mart 1994'te çıkarılmıştır. 320 pimden oluşan bu soket, çipin pimlerinin arasında önceki soketlere kıyasla daha az boşluk olmasını sağlayan bir çapraz (staggered) pim örgü düzeni bulunan ilk sokettir. Socket 7, 1995'te Socket 5'in yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Socket 4</span>

1993'te sunulmuş Socket 4, ilk P5 Pentium mikroişlemcileri için tasarlanmış ilk işlemci soketidir. Socket 4, Pentium için 5 voltluk tek soketti. Socket 4, 120 Mhz veya 133 Mhz'de çalışmayı sağlayan özel bir Pentium OverDrive'ı destekler.

Socket 8 işlemci soketi, sadece Intel Pentium Pro ve Pentium II OverDrive bilgisayar işlemcileriyle kullanılmıştır. Pentium II'nin tanıtılmasıyla Slot 1 ve Pentium II Xeon'un satışa çıkarılmasıyla Slot 2, 1999'da Socket 8'in yerini almıştır.

Intel Socket P (mPGA478MN), Core 2 Duo gibi Core mikromimarisini kullanan çipler için bir mobil işlemci soketi yenilemesidir. Bu soket, Merom ve Penryn işlemcileriyle beraber Santa Rosa platformunun parçası olarak 7 Mayıs 2009'da çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Socket M</span>

Socket M (mPGA478MT), Intel tarafından Intel Core serisi mobil işlemcileri için 2006'da tanıtılmış bir işlemci arayüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">Socket 478</span>

Socket 478, Intel'in Pentium 4 ve Celeron serisi işlemcileri için kullanılmış 478 temas pimli bir işlemci soketidir.

<span class="mw-page-title-main">Socket 7</span> kişisel bilgisayar anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur

Socket 7, kişisel bilgisayar (PC) anakartlarında bulunan x86 tipinde işlemci soketi için fiziksel ve elektriksel spesifikasyondur. Bu soket Haziran 1995'te çıkmıştır. Bu soket, önceki Socket 5'in yerini almıştır; ve Intel tarafından üretilmiş P5 Pentium mikroişlemcilerine ek olarak Cyrix/IBM, AMD, IDT ve diğer şirketler tarafından yapılmış uyumlu işlemcileri destekler.

<span class="mw-page-title-main">Wolfdale (mikroişlemci)</span>

Wolfdale; Intel'in Core 2 Duo, Celeron, Pentium ve Xeon olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir işlemcisi için kod adıdır. Intel'in Tick-Tock döngüsünde 2007/2008 "Tick"i, CPUID model 23 olarak Core mikromimarisinin 45 nm'ye indirilmiş versiyonu olan Penryn mikromimarisiydi. Bu mimari, Wolfdale ile birlikte Conroe işlemcilerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merom (mikroişlemci)</span>

Merom; Core 2 Duo, Core 2 Solo, Pentium Dual-Core ve Celeron olarak satılan çeşitli Intel işlemcileri için kod adıdır. Core mikromimarisinden temel alan ilk mobil işlemci olan Merom, Enhanced Pentium-M tabanlı Yonah işlemcisinin yerini almışıtr. Merom'un ürün kodu 80537'dir; bu kod oldukça benzer işlemciler olan ancak daha az L2 önbelleği bulunan Merom-2M ve Merom-L ile ortaktır. Merom-L'de sadece 1 işlemci çekirdeği ve farklı CPUID modeli bulunur. Merom'un masaüstü versiyonu Conroe'dir ve çift soketli server (sunucu) versiyonu Woodcrest'tir. Merom, 65 nm üretim işlemiyle üretilmiştir ve Merom'un 45 nm versiyonu Penryn tarafından takip edilmiştir. Penryn ve Merom, birlikte Intel'in Tick-Tock üretim yaklaşımının ilk "tick-tock"unu temsil etmiştir; bu yaklaşıma göre Penryn, Merom'un "tock"una karşılık gelen "tick"ti.

<span class="mw-page-title-main">Penryn (mikroişlemci)</span>

Penryn; Core 2 Solo, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium ve Celeron olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir Intel işlemcisinin kod adıdır.

Socket S1; AMD tarafından Turion 64, Athlon 64 Mobile, Phenom II Mobile ve sonradan Sempron işlemcileri için kullanılan ve 17 Mayıs 2006'da çift çekirdekli Turion 64 X2 işlemcileriyle birlikte tanıtılan bir işlemci soketidir.

LGA 1366, Socket B olarak da bilinir, Intel'in bir işlemci soketidir. Bu soket, üst seviye ve performans masaüstü segmentlerinde Intel'in LGA 775 soketinin yerini almıştır. Ayrıca bu soket, giriş seviyesi segmentinde serverlara (sunucu) yönelik LGA 771 soketinin de yerini almıştır ve yerini LGA 2011 soketine bırakmıştır. Bu sokette işlemcinin alt tarafındaki temas noktalarına değen 1366 tane çıkıntılı pim bulunur ve bu soket işlemcinin dahili bellek kontrolcüsü aracılığyla üç taneye kadar DDR3 bellek kanalına erişebilir.

Socket PAC418, Intel Itanium işlemciyi bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış 418 pimli bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Socket PAC611, Intel Itanium 2 işlemcisini bilgisayarın geri kalanına bağlamak için tasarlanmış bir mikroişlemci soketidir. Bu soket, fiziksel destek sağlamakla birlikte elektriksel arayüz de sağlar. Bu soket, bir tane mikroişlemci modülü destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Socket G1, rPGA 988A olarak da bilinir, Intel tarafından ilk nesil Intel Core işlemcilerin mobil modelleri için 2009'da tanıtılmış bir işlemci soketidir. Bu soket; Socket P'nin halefidir ve LGA 1156 ve LGA 1366 soketlerinin mobil muadilidir.