İçeriğe atla

Sobesos Antik Kenti

Sobesos Antik Kenti, Ürgüp'e 23 km uzaklıkta, Şahinefendi Köyü'ndeki antik kent. Köy çevresindeki bazı kalıntıların şans eseri fark edilip incelenmesi üzerine burada bir antik kent olduğu anlaşıldı ve 2002 yılında Nevşehir Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları başlatıldı.[1]

Soğanlı Vadisi’nin başlangıç noktasında, volkanik bir arazi üzerinde, stratejik açıdan güvenli bir konumda ve verimli topraklar üzerinde kurulmuştur. İlk keşfedildiğinde Kapadokya krallığının başkenti zannedilmiş olsa da, bunu kanıtlayacak herhangi bir bulgu elde edilemediği için bu iddiadan vazgeçildi.[2]

2002-2005 arasında yapılan kazılarda, milattan sonra 4'ncü yüzyıla tarihlendirilen, aşağıdaki kalıntılar gün yüzüne çıktı:

Mezar odası: İçinde kefenle birlikte gömülü bir erkek cesediyle bulundu.

Hamam

Şapel: 6. yy.’a tarihlendirilmiştir. Önceleri konut olarak kullanılırken sonraden şapel olarak kullanılmaya başladığı ve Kapadokya'nın güçlü aristokratlarından biri tarafından inşa ettirilmiş olduğu füşünülmrktedir.

Kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden, 1500 yıllık taban mozaikleri çok dikkat çekicidir. Bu mozaikler Svastika, haç, meander sekiz köşeli yıldız, saç örgüsü motiflerini barındırır. Renkli taş ve cam kullanılarak, usta bir işçilikle işlenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Kapadokya Kültür Yolu - Rota Kapadokya". kapadokyakulturyolu.com.tr. 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2023. 
  2. ^ "Kapadokya Sobesos Antik Kenti". Kapadokya Gezi Rehberi. 31 Ağustos 2021. 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2023. 
  3. ^ "Sobesos Antik Kent mozaikleri haberi". Arkeolojik Haber. 28 Ocak 2023. 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeugma</span> Türkiyede bir antik kent

Zeugma, Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyünde bulunan antik yerleşim.

<span class="mw-page-title-main">Ksanthos</span> Türkiyedeki UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Likya antik kenti

Ksantos, Kaş'ın Kınık köyündeki antik kent. Kaş kara yoluna 70 km uzaklıkta bulunmaktadır. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. UNESCO tarafından ’Dünya Kültür Mirası’ listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seleukia (Antalya)</span>

Seleukeia (Lyrbe) Antalya ili Manavgat ilçesi yakınlarında bulunan antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Fokaia</span>

Fokaia, İzmir'in Foça ilçesinin Antik Çağ'da ve Bizans Dönemi'ndeki adı. On iki İon kentinden biridir. Önceleri kentin kuruluşu MÖ 11. yüzyıl Aiol'ler tarafından gerçekleştiği, MÖ 9. yüzyılda ise kentin İon tarafına geçtiği düşünülüyordu. Fakat yapılan son araştırmalar kentin kuruluş tarihini MÖ 2000'e kadar geri götürüyor.

<span class="mw-page-title-main">Priene</span>

Priene, Aydın Söke'de Selçuk-Efes'e yaklaşık 100 km uzaklıkta kurulmuş bir İyon şehridir. Şehir Menderes nehrinin 10 km kuzeyindedir. Şehir kurulduğunda deniz kıyısındaydı. Menderesin alüvyonu nedeniyle şehir şimdi kilometrelerce kara içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sagalassos</span> Burdur yakınlarında antik kent

Sagalassos, Antalya'ya 110, Isparta'ya 41 km uzaklıkta, Burdur'un Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeydoğusunda yer alan antik bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Misis</span>

Misis (Mopsuestia), Ceyhan Nehri kenarında, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu bir antik şehir.

<span class="mw-page-title-main">Smirni</span> İzmirde bulunan antik şehir

Smirni, İzmir sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihî kentler. Körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Misis Mozaik Müzesi</span>

Misis Mozaik Müzesi; Adana'nın Yüreğir ilçesinde bulunan bir mozaik müzesidir. 1959 yılında, Misis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkartılan mozaikleri sergilemek amacıyla kurulmuştur. Adana Arkeoloji Müzesi'ne bağlandıktan sonra müze bünyesinde bulunan tüm eserler buraya taşınmış ve ziyarete kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakapınar, Yüreğir</span> Yüreğir, Adana, Türkiyede mahalle

Yakapınar, Misis antik kenti üzerine kurulmuş, günümüzde Adana ilinin Yüreğir ilçesine bağlı mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Çingene Kızı</span>

"Çingene Kızı" mozaiği; Gaziantep iline bağlı Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda bulunan Zeugma antik kentinde,1998 - 1999 Kış döneminde Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında bir villanın 300m2'lik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunmuştur. Akratos, Mevsim tanrıçası ve Satir adlı eserlerle birlikte kurtarılan Çingene Kızı mozaiği, antik kent ile birlikte Gaziantep'in de simgesi halini almıştır. Çingene Kızı mozaiğine konu olan kişinin cinsiyeti bir tartışma konusu olmakla beraber; figürün Yer Tanrıçası ve tanrıların anası Gaia veya Büyük İskender olduğuna dair farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak mozaiğe saç örgülerinden dolayı halk arasında "Çingene Kızı" denilmektedir. Bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen mozaik, 9 Eylül 2011 tarihinden itibaren Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Metropolis (antik kent)</span>

Metropolis, kuruluşu günümüzden yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanan, İzmir'in Torbalı ilçesinin 5 km güneybatısında bulunan bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Germanicia</span> antik Roma şehri

Germanicia, günümüzde Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesi sınırları içerisinde bulunan antik kent. MÖ 64'te Romalılar tarafından ele geçirilen bölgede kuruldu. Ağustos 2007'de başlayan kazılar sonucu kentin antik taban mozaikleri ortaya çıkarıldı. 2018 yılında 2424 ada 2 ve 3 parsel, 2020 yılında ise 461 ada 4 ve 5 parsel ile 374 ada 14 parsel Germanicia Mozaik Alanı Ören Yeri olarak turizme açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aydıncık Mozaiği</span>

Aydıncık mozaiği Mersin ilinin Aydıncık ilçesinde bulunan bir yer mozaiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Olba Krallığı</span>

Olba Krallığı veya Olba Tapınak Devleti, ilk çağda Mersin ilinde kurulmuş bir devlettir. Küçük bir devlet olan Olba Krallığı tarihinin büyük kısmını çevredeki Selevkos ve Roma İmparatorluğu gibi güçlü devletlerin vasalı olarak geçirmiştir. Günümüzde bu devletin izleri Mersin ilindeki yoğun antik eserlerde görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Juliopolis Nekropolü</span>

Juliopolis Nekropolü; Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan bir nekropoldür. Juliopolis Antik Kenti'nin bir parçası olan alan ilk olarak 1999 yılında keşfedilmiş ve milattan sonra 1. yüzyıla tarihlenmiştir. Anadolu Medeniyetleri Müzesi bünyesinde gerçekleştirilen çok sayıda kazıda üzerinde "Bithynia’nın kayıp kenti Juliopolis" yazan bronz sikkeler ele geçirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda nekropolün Helenistik dönemde oluşturulduğu, Roma döneminde yoğun biçimde kullanıldığı ve Bizans döneminde de hizmet vermeye devam ettiği tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apamea Myrlea</span> insan yerleşimi

Myrleia, Türkiye'nin Bursa ilinin Mudanya ilçesinde bulunan antik kent. Mudanya'nın 1 km güneydoğusunda bulunur. Hisarlık adıyla anılır ve Yayvan Tepe üzerinde MÖ 7. yüzyılda İyonya'dan gelen Kolofonlular tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Daha kuzeyde liman kalıntılarına da rastlanır. 2012 yılında bir inşaat kazısında bulunmuş ve sit alanı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pigela</span> Anadoluda bir antik kent

Pygela ya da Phygela, Efes'in güneyinde Kuşadası Körfezi kıyısında, küçük bir antik İyonya kasabasıydı. Tarihte sağlık şehri olarak kurulan ilk yerleşim yerlerinden biri olan kentin kuruluşu Yunan mitolojisinde Miken Kralı Agamemnon'a atfedilir. Kuruluş mitinde ilk yerlilerini Troya Savaşı sonrasında Aka ordusunun bir bölümünün oluşturduğundan bahsedilir ancak arkeolojik buluntular kentteki ilk yerleşimin tarih öncesi dönemlere tarihlendiğine işaret etmektedir. Erken Tunç Çağı'ndan Orta Bizans Dönemi'ne kadar kesintisiz yerleşimin olduğu düşünülen kent, MÖ 5. yüzyılda Attika-Delos Deniz Birliği'nin üyeleri arasında yer almıştır. Bir polis olan kentte Artemis Munychia tapınağı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Soli, Kıbrıs</span>

Soli Antik Kenti, MÖ. 13.yy'da Truva savaşından dönen Atinalılar tarafından kurulduğuna inanılan antik bir şehir