İçeriğe atla

soL (gazete)


soL
5 Ekim 2012 tarihli kapak
TürHaftalık gazete
FormatBerliner
SahibiErkan Yıldız
YayımcıMehmet Yavuzkan
Baş editörKemal Okuyan
Haber editörüYiğit Günay
Kuruluş tarihi1 Ekim 2012
Siyasi görüşüKomünizm
Solculuk
DilTürkçe
Son yayım tarihi4 Haziran 2014
Genel merkezAtaşehir, İstanbul
Tirajartış 17.990
(16.12.2013 - 22.12.2013) [1]
SloganHalka yalan söylemek suçtur!
Resmî sitegazete.sol.org.tr

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran[2] günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.[3]

Haftalık ekleri

soL, hafta boyunca Pazartesi'den itibaren sırasıyla soL Güncel, soL Kitap, soL Kültür, Çapulcu Duvarı, Bilim soL, Tercüme Odası, soL Bakış ve Pazar eklerini okurlarına sunuyor.

Yayın ekibi

Gazetenin künyesinde belirtilen yayın ekibi şu şekildedir:

İsim
Genel Yayın Yönetmeni Aydemir Güler
Sorumlu Müdür Hafize Kazcı
Yazı İşleri Müdürü Alper Birdal
Yayın Kurulu Alper Birdal, Asaf Güven Aksel

Doğan Ergün, Yiğit Günay

Haber Koordinatörü Gamze Erbil
Haber Merkezi Alper Dizdar, Ali Örnek, Asaf Güven Aksel

Cenk Alaçam, Dilem Taştan, Doğan Ergün

Elif Örnek, Emre Deveci, Gamze Erbil

Mümtaz Budak, Neslihan Koçaslan

Nurettin Öztatar, Özgür Savaşçıoğlu

Özlem Başarır, Rıfat Doğan

Selin Asker, Volkan Algan, Yıldız Koç, Yiğit Günay

Ankara Temsilcisi Hatice İkinci
Tasarım Gökçe Erbil

Köşe yazarları

Gazetede köşe yazılarının yer aldığı yazarlar ise şunlardır:

Dergi

soL, 1998-2012 yılları arasında yayınlanmış siyasi dergidir.

Kuruluşu

Çeşitli periyot ve şekillerde 1998 yılından beri çıkan haber ve kültür yayınıdır. Nisan 1998 tarihinde aylık olarak yayınlanmaya başlamıştır. Logosunda soL alt başlığı olarak da Haftalık/Aylık Siyaset, Kültür, Bilim ve Sanat Dergisi cümlesi kullanılmıştır. Yayın hayatı boyunca birçok kez boyut ve periyot değiştirmiş olsa da sürekliliğini korumuştur.

İçerik

6. sayısı ve sonraki kimi sayıları Kürt Sorunu ve F Tipi Cezaevi ile ilgili yazılardan dolayı toplatılmıştır. 7. sayıdan 151. sayıya kadar haftalık dergi olarak çıkmış. Bundan sonra format değiştirmiş yine haftalık yayınlanmıştır. 189. sayıdan sonra yine boyut değiştirmiş ve aylık yayınlanmaya başlanmıştır. 200. sayıdan sonra yine boyut değiştirmiş önce aylık (2 sayı) sonra haftalık yayınlanmıştır. Bu sayılar tabloid boydadır. 229. sayıda yine boyut değiştirmiş ve aylık yayınlanmıştır. Eylül 2008'den beri haftalık olarak yayınlamaktadır.

Günlük gazeteye çevrilmesi

TKP 11. Kongre Türkiye Konferansı'nda alınan kararla, 10 Eylül 2012 tarihinden itibaren basılı bir günlük gazete şeklinde çıkması kararlaştırılmıştır. Günlük soL ile ilgili kararda, "içinde bulunduğumuz dönemi AKP Hükümeti'nin ve onun İkinci Cumhuriyet rejiminin geriletileceği, işçi sınıfı başta olmak üzere geniş kesimlerin yaygın biçimde alternatif arayışı içinde olacağı bir dönem olarak belirlemektedir. Bu süreç partimiz tarafından en güçlü, en işlevli araçlarla karşılanmak durumundadır. Bu araçların önde gelenlerinden biri de Türkiye'de devrimci mücadelelere yeni bir soluk getirecek, partimizi ve devrimci hattını kitlelere bugüne kadar olduğundan daha büyük bir canlılıkla taşıyacak olan günlük gazete olacaktır" denildi.[4]

Yazarlar

İlk 151 sayıda ve sonraki haftalıklarda düzenli köşe yazanlar Cemal Hekimoğlu, (Kemal Okuyan), Nadir Koraltan (Erkin Özalp), Metin Çulhaoğlu, Tevfik Çavdar, İlker Maga, Mesut Odman, İlhan Akalın, Kemal Özer, Necmettin Salaz ve Evren Madran (Ahmet Mürted)'dir. 245. sayı ile birlikte dergi yayına ara vermiş ve internet üzerinden günlük gazete yayınına geçmiştir. Ayrıca Mayıs 2006'dan itibaren internet üzerinden günlük olarak soL Portal adıyla da yayınlanmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2014. 
  4. ^ TKP 11. Kongre Raporu 10 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 10 Haziran 2020 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar

Uyarı: "soL (gazete)" şeklindeki yeni başlık "<i>SoL</i> (gazete)" şeklindeki eski başlığın üzerine yazılacak.

İlgili Araştırma Makaleleri

Akşam, günlük ulusal Türkçe gazete. Mustafa Kartoğlu yönetiminde, TürkMedya tarafından çıkarılmakta olan günlük gazetedir.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

Basın-yayın, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

<i>Kadro</i> (dergi)

Kadro, Ocak 1932-Ocak 1935 arasında yayınlanan aylık fikir dergisi. Kadrocular olarak da anılan Kadro dergisinin kurucuları Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Burhan Asaf Belge, İsmail Hüsrev Tökin'dir.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (2001)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TKP" şeklindedir. Simgesi çarkla çevrelenmiş çekiç ve üstünde bulunan yıldızdır. Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dır. Ancak kolektif liderlik ilkesi gereği en yetkili karar organı parti kongresinde seçilen Merkezi Komite'dir.

<i>Gelenek</i> (dergi)

Gelenek, Türkiye Komünist Partisi'nin teorik yayın organı olan, aylık periyotla yayınlanan Marksist siyasi dergi.

Volksstimme Avusturya Komünist Partisi'nin eski yayın organı. Günlük Österreichische Volksstimme gazetesi ilk sayısının yayınlandığı 5 Ağustos 1945 tarihinden itibaren Avusturya Komünist Partisi'nin merkez yayın organıydı. 22 Şubat 1957'den itibaren gazetenin adı sadece Volksstimme'ye dönüştü. Gazetenin üretim ve dağıtımını partiye ait Globus-Verlag gerçekleştiriyordu. Bir parti konferansında, parti yöneticileri Walter Silbermayer ve Susanne Sohn'un önerilerine uyularak gazetenin yayınını sona erdirme kararı alındı. Günlük gazetenin son sayısı 3./4. Mart 1990 tarihini taşıyordu. Gazetenin devamı olarak Nisan 1991 - Şubat 1993 arasında haftalık sosyalist Salto dergisi yayınlandı. 5 Ocak 1994'ten itibaren Volkstimme, bu sefer haftalık olarak yeniden yayınlanmaya başladı. 2003 yılında partinin mali kaynaklarının çoğunu kaybetmesine yol açan ve partiyi mali olarak yıkıma götüren bir mahkeme kararı sonucu parti gazetenin masraflarını daha fazla karşılayamadı ve gazetenin yayınına son verildi. 1 Mayıs 2004 tarihinden itibaren gazetenin yerine parti, aylık Volksstimmen dergisini yayınlamaktadır.

Sol aşağıdaki şekillerde kullanılabilmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Doğan Yayın Holding</span> Doğan Holding bünyesindeki medya ve yayıncılık şirketi

Doğan Yayın Holding, Doğan Holding bünyesinde bulunan gazete, dergi, kitap, radyo ve televizyon yayıncılığı, yapımcılık, basım, dijital medya, dağıtım, perakende ve alternatif telekom alanlarında faaliyet gösteren bir şirketti. 1997 yılında kurulmuş, 26 Ağustos 2014 tarihinde Doğan Holding ile birleşmesi sonucu faaliyetleri sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Okuyan</span> Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi

Kemal İbrahim Okuyan, Türk siyasetçi ve yazar. Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite üyesi, genel sekreteri ve genel başkanıdır.

Metin Çulhaoğlu, Türk Marksist yazar, siyasetçi ve çevirmen.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

<i>Güneş</i> (gazete) günlük gazete

Güneş, günlük ulusal Türkçe gazete. Yayın hayatına 1982 yılında başlamıştır. Güneş gazetesinde adliye haberleri, siyasi konular, haber ve yorumları ağırlıktadır. 2013 yılında TMSF'ye devredilmiş ve ardından Ethem Sancak tarafından satın alınmıştır.

soL Haber Portalı web sitesi

soL Haber Portalı, Mayıs 2006 tarihinden beri internet üzerinden yayın yapan haber portalı.

<span class="mw-page-title-main">Gazetelerin kitap ekleri</span> genellikle gazete ekleri olarak belirli periyotlarla yayımlanan dergi tarzındaki yayınlardır

Gazetelerin kitap ekleri, Türkiye'de ve dünyada yeni çıkan veya çıkmak üzere olan kitapların tanıtımını yapan ve kitap eleştirilerine yer veren, genellikle gazete ekleri olarak belirli periyotlarla yayımlanan dergi tarzındaki yayınlardır.

<span class="mw-page-title-main">Komünist Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Komünist Parti, Türkiye'de 17 Temmuz 2014'te Arif Hikmet Basa tarafından kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Partinin genel merkezi Çankaya, Ankara'da bulunmaktadır. Marksizm-Leninizmi benimsemiş olan ve komünizmi hedefleyen bir komünist partidir.

Viva, Türkiye'de yayımlanan ilk aylık magazin dergisi. 1987'den günümüze kadar siyasetten yaşama, sağlıktan topluma birçok konuyu ele almıştır.