İçeriğe atla

Snow Crash

Snow Crash, Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından 1992'de yayınlanan bir bilimkurgu romanıdır. Stephenson'ın birçok romanı gibi, tarih, dilbilim, antropoloji, arkeoloji, din, bilgisayar bilimi, politika, kriptografi, memetik ve felsefe konularını kapsar.

Stephenson, 1999 tarihli "Başlangıçta... Komut Satırıydı" adlı makalesinde, romanın başlığını, erken Macintosh bilgisayarındaki belirli bir yazılım hatası modu için kullandığı terim olarak açıkladı. Stephenson, Macintosh hakkında şöyle yazdı: "Bilgisayar çöktüğünde ve bitmap'e anlamsız sözler yazdığında, sonuç, bozuk bir televizyon setinde belli belirsiz statik görünen bir şeydi - bir 'kar kazası'. Stephenson ayrıca bundan da bahsetti.[1] Julian Jaynes'in kitabı The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind, Snow Crash'in ana etkilerinden biri olduğunu söyledi.[2]

Kitap, Sümer dilini, insan beyninin BIOS'u olarak işlev gördüğü varsayılan beyin sapı için yazılım programlama dili olarak sunar. Kitaptaki karakterlere göre, tanrıça Aşera, dilsel bir virüsün bilgisayar virüsüne benzer kişileştirilmesidir. Tanrı Enki, Aşera'ya karşı koruma olarak tüm insanlığın farklı diller konuşmasına neden olan nam-shub adını verdiği bir karşı program yarattı (Babil Kulesi'nin eski Yakın Doğu hikayesinin yeniden yorumlanması).

Stephenson ilk olarak Snow Crash'i sanatçı Tony Sheeder ile işbirliği içinde bilgisayar tarafından üretilen bir grafik roman olarak planlamıştı.[3] Yazarın teşekkürlerinde (bazı baskılarda), Stephenson şunları hatırlıyor:

"Mac'in ihtiyacımız olan şeyleri yapmasını sağlamanın tek yolunun çok sayıda özel görüntü işleme yazılımı yazmak olduğu ortaya çıktı. Muhtemelen bu çalışmanın prodüksiyonu sırasında kodlamak için aslında yazdığımdan daha fazla saat harcadım. sonunda orijinal grafik konseptinden uzaklaşmış olsa da..."[4]

Snow Crash, hem 1993'te İngiliz Bilimkurgu Ödülü'ne hem de 1994'te Arthur C. Clarke Ödülü'ne aday gösterildi.[5][6]

Roman, "Metaverse" kelimesinin ilk geçtiği kaynak olarak bilinir.[7]

Kaynakça

  1. ^ Stephenson, Neal (2003). In the beginning ...was the command line. Perennial. ISBN 978-0-380-81593-7.
  2. ^ Mustich, James (2008-10-13). "Interviews – Neal Stephenson: Anathem – A Conversation with James Mustich, Editor-in-Chief of the Barnes & Noble Review". barnesandnoble.com. Retrieved 2014-08-06. I'd had a similar reaction to yours when I'd first read The Origin of Consciousness and the Breakdown of the Bicameral Mind, and that, combined with the desire to use IT, were two elements from which Snow Crash grew.
  3. ^ Lewis, Jonathan P., ed. (2006). Tomorrow Through the Past: Neal Stephenson and the Project of Global Modernization. Cambridge Scholars Press. pp. xvi. ISBN 1-84718-061-2. Retrieved 2021-06-03.
  4. ^ Stephenson, Neal (1992). Snow Crash (1993 paperback ed.). New York: Bantam Books. p. 440. ISBN 9780553898194. This quote is cited to the 1993 paperback edition because the acknowledgements are not included in the 2003 paperback edition available through Google Books. The 2003 paperback edition also has different pagination from the 1993 paperback edition, with a smaller paper size and page layout resulting in an increased number of pages.
  5. ^ "1993 Award Winners & Nominees". Worlds Without End. Retrieved 2009-10-24.
  6. ^ "1994 Award Winners & Nominees". Worlds Without End. Retrieved 2009-10-24.
  7. ^ The word metaverse combines the prefix "meta" (meaning "beyond") with "universe" and as described much later—here, from sources from 2007 and after—is typically used to describe the concept of a future iteration of the internet, made up of persistent, shared, 3D virtual spaces linked into a perceived virtual universe. The metaverse has also bee described as a collective virtual shared space, created by the convergence of virtually enhanced physical reality and physically persistent virtual space, see Smart, J.M.; Cascio, J. & Paffendorf, J. (2007). "Metaverse Roadmap Overview". MetaverseRoadmap.org. Archived from the original on 24 February 2021. Retrieved 23 September 2010. and is said to be the sum of all virtual worlds, augmented reality, and the internet.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">David Cronenberg</span>

David Paul Cronenberg, Kanadalı sinemacı.

<span class="mw-page-title-main">Steven Spielberg</span> Amerikalı film yönetmeni

Steven Allan Spielberg, Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist. Filmleri büyük gişe başarıları kazanmış, tüm zamanların en çok hasılat yapan yapımlarına imza atmıştır. Premiere dergisine göre Amerikan film endüstrisindeki en güçlü ve en etkili figürdür. Ayrıca Life dergisi yönetmeni, kendi jenerasyonundaki en etkili kişi olarak liste başı yapmıştır. 70’lerden 90’lara, üç önemli döneme damga vuran, uluslararası arenada popüler olup büyük gişe başarısı kazanan Jaws, E.T. ve Jurassic Park filmlerini yönetmiş, sinema endüstrisinin köşe başlarından birini tutan DreamWorks Pictures’ı kurmuştur. Filmlerinde birbirinden farklı temalar kullanmış, macera ve bilimkurgunun en başarılı örneklerine imza atmış, son yıllarda dramatik ögeler üzerine yoğunlaşmış, aile, savaş, ilişkiler ve terörizm konularında filmler çekmiştir. II. Dünya Savaşı konusu filmografisinde önemli bir yer tutmaktadır. Spielberg filmleri birçok kez Oscar'la ödüllendirilmiştir. Orijinal film müzikleri için çoğunlukla John Williams'ı tercih eden yönetmen, Tom Hanks, Harrison Ford ve Richard Dreyfuss gibi oyuncularla sık sık çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple</span> Çok uluslu Amerikan teknoloji şirketi

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirket. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir. Yazılımları arasında ise macOS ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yer almaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977'de Apple Computer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir. İsminde yer alan "Computer" (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla birlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıyla kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrailoğulları</span> Demir Çağında Kenanda yaşamış Semitik halk

İsrailoğulları, İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu. Arkeolojik delillere göre İsrailoğulları, antik Transürdün ve Filistin'in yerlileri olan Kenanlılardan farklı bir topluluktu. Sümer kökenli İbranilerin, Sümerin dağılışından sonra kabileler halinde Verimli Hilal'e dağıldığı, önce Haran'a sonra ise Güney Kenan'a göç ettiği ve bölgeyi zorla ele geçirmediği arkeolojik açıdan doğrulanmıştır.

1939'da ilk kez verilmeye başlandığında bu kategori En İyi Özel Efekt olarak anılmaktaydı. 1963'te bu kategori En İyi Görsel Efekt ve En İyi Ses Efekti olarak ikiye ayrıldı. 1972'de Akademi 'Görsel Efekt' dalında Oscar vermeyi bırakıp yerine Akademi Özel Ödülü vermeye başladı. Bu sadece birkaç yıl sürdü ve bu kategori de Akademi'nin yıllık olarak dağıttığı bir ödül haline geldi. 1996'da kategori tekrar değişerek sadece En İyi Görsel Efekt oldu. 2007'de daha geniş bir aralığı kapsayabilmek için bu kategoride 15 filmin seçilmesine, daha sonra bunun 7'ye düşürülüp ve en son üç aday arasından oylanmasına karar verildi.

<span class="mw-page-title-main">Nörobilim</span> sinir sistemini inceleyen bilim dalı

Nörobilim, sinir sistemini inceleyen disiplinlerarası bir bilim dalıdır. Nöronların ve nöral devrelerin temel özelliklerini anlamayı hedefleyen bu bilim dalı, bu amaçla fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi, sitoloji, matematiksel modelleme ve psikolojiyi birleştirir. Öğrenme, bellek, davranış, algı ve bilincin biyolojik temelinin anlaşılması Eric Kandel tarafından biyolojik bilimlerin "nihai zorluğu" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Perry</span> Amerikalı filozof

John R. Perry Stanford Üniversitesi'nde Henry Waldgrave Stuart profesörü. mantık, dil felsefesi ve zihin felsefesini kapsayan felsefe alanlarında katkıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">David Bohm</span> Amerikalı teorik fizikçi (1917 – 1992)

David Bohm ; teorik fizik, felsefe ve nöropsikoloji alanlarına katkıda bulunmuş bir kuantum mekaniği fizikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gerald Edelman</span> Amerikalı biyolog (1929 – 2014)

Gerald Maurice Edelman, Amerikalı biyolog. 1972 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Rodney Robert Porter ile bağışıklık sistemi ile ilgili çalışmaları nedeniyle paylaşmıştır. Antikorların yapısıyla ilgili keşifleri Nobel Ödülü'nü kendisine kazandırmıştır.

<i>Taht Oyunları</i>

Taht Oyunları, Amerikan yazar George R. R. Martin'in yazmakta olduğu epik fantezi roman serisi Buz ve Ateşin Şarkısı'nın ilk romanıdır. İlk defa 6 Ağustos 1996'da yayımlandı. Roman, 1997 Locus Ödülü'nü kazandı ayrıca 1998 Nebula Ödülü ile 1997 Dünya Fantezi Ödülü'ne aday gösterildi. Romandaki Daenerys Targaryen bölümlerini içeren Blood of the Dragon kısa romanı, En İyi Kısa Roman dalında 1997'de Hugo Ödülü'nü kazandı. Ocak 2011'de roman, New York Times en çok satanı oldu ve Temmuz 2011'de bir numaraya yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç Komitesi</span> insani yardım kuruluşu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Cenevre, İsviçre merkezli bir insani yardım kuruluşu. 1949 yılındaki Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 tarihli Ek Protokoller ve 2005 yılındaki III. Protokol ile ve taraf devletlerin imzası ile ICRC uluslararası ve iç çatışmalarda kurbanları korumak için yetki almıştır. Kurbanlar savaş yaralıları, esirler, mülteciler, siviller ve diğer muharebe dışı zarar görenler olarak sayılabilir. Kurum üç kez Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

Patricia Crone, Danimarkalı-Amerikalı yazar, tarihçi ve oryantalist. 1994'ten beri İslam tarihi araştırmaları yapmaktadır. Lisans ve lisansüstü çalışmalarını Londra Üniversitesinde tamamlamıştır. 1977'de Oxford Üniversitesinde İslam Tarihi alanında öğretim görevlisi olmuştur. 1997'de Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsünde profesör olmuştur. 11 Temmuz 2015'te ölmüştür.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Havariler Çağı</span>

Havariler Çağı, Hristiyanlık tarihinde geleneksel olarak M.S. 33 yılında Kudüs'te İsa'nın dirilişiyle On İki Havari'ye verdiği Büyük Görev'den M.S. 100 yılında Anadolu'da Yuhanna olduğu düşünülen son havarinin ölümüne kadar geçen süreye verilen ad. Geleneksel olarak havarilerin Kudüs'ten dağıldığına ve Havari Makamları'nı kurduklarına inanılır. Hristiyan geleneğinde İsa'nın havarilerinin çağına büyük önem verilir. Havariler Çağı ile ilgili en önemli birinci kaynak Elçilerin İşleri'dir ancak bu kaynağın tarihsel doğruluğu kimileri tarafından sorgulanmaktadır.

István Mészáros, Macar Marksist filozof ve akademisyendir. Sussex Üniversitesi'nin Emeritus dereceli profesörü olarak görev yapmıştır. On beş yıl Sussex'de Felsefe Bölüm Başkanlığı yaptı. Daha önce York Üniversitesi'nde (1972-1976) dört yıl boyunca Felsefe ve Sosyal Bilimler Profesörü oldu.

Dirrahium Muharebesi, Şubat 1018'de gerçekleşmiş Bizans-Bulgar savaşlarının bir parçasıdır. Bulgar çarı İvan Vladislav, Adriyatik Denizi'nin güneydoğu kıyısındaki gücünü tesis etmeye çalışması sonucu oldu. Dirrahium'a karşı bir orduya komuta etti ve orayı kuşattı, ancak şehrin savunucularının karşı saldırısı sırasında öldürüldü.

<i>Metaverse</i> Sanal evren

Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir. Aynı zamanda evren ötesi ya da öte evren olarak da adlandırılan Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde içinde bulunulan zaman ve mekân boyutundan uzaklaşılarak, fiziksel olarak içinde bulunulan evrenin ötesine geçme potansiyeli olarak da tanımlanmaktadır. Metaverse'ü iletişim perspektifinden yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve iş birliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan; farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı; siber toplumsal bir düzlem şeklinde de tanımlamak mümkündür. Bu açıdan Metaverse 4. Sanayi devriminin çıktılarından bir tanesi Toplum 5.0 ve daha ilerisinin ise en görünür yaşam tarzlarından biri olmaya adaydır.

<span class="mw-page-title-main">Joe Cornish</span>

Joseph Murray Cornish İngiliz komedyen ve film yapımcısı. Uzun süredir komedi partneri olan Adam Buxton ile komedi ikilisi Adam and Joe'yu oluşturdu. 2011 yılında, Cornish ilk yönetmenlik denemesi Attack the Block'u yayınladı. Ayrıca Steven Moffat ve Edgar Wright ile Tenten'in Maceraları'nı, Edgar Wright, Adam McKay ve Paul Rudd ile birlikte Ant-Man'i yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Rostovtzeff</span> Rus tarihçi (1870 – 1952)

Mikhail Ivanovich Rostovtzeff, 19. ve 20. yüzyıllar arasında, antik Roma ve Yunan tarihi üzerine yaptığı önemli çalışmaları ve eserleri ile tanınmış Rus-Amerikalı tarih bilimciydi. Rus Bilimler Akademisinin bir üyesiydi.