İçeriğe atla

Smithsonian Astrofizik Gözlemevi

Koordinatlar: 42°22′53″K 71°07′42″B / 42.38139°K 71.12833°B / 42.38139; -71.12833
Smithsonian Astrofizik Gözlemevi
Smithsonian Astrophysical Observatory
Smithsonian Astrofizik Gözlemevi
OrganizasyonSmithsonian Enstitüsü
Bulunduğu yerCambridge, ABD
Koordinatlar42°22′53″K 71°07′42″B / 42.38139°K 71.12833°B / 42.38139; -71.12833
Kuruluş tarihi1890
Teleskoplar
  • Fred Lawrence Whipple Observatory
  • Greenland Telescope
  • Prairie Meteorite Network
  • Smithsonian Astrophysical Observatory Satellite Tracking Program Bunu Vikiveri'de düzenleyin
cfa.harvard.edu/sao Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Smithsonian Astrofizik Gözlemevi
Smithsonian Astrofizik Gözlemevi
Smithsonian Astrofizik Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Smithsonian Astrofizik Gözlemevi (İngilizceSmithsonian Astrophysical Observatory), Smithsonian Enstitüsü'ne bağlı bir astrofizik gözlemevidir. 1890 yılında Samuel Pierpont Langley tarafından kurulmuş olup[1] Harvard Üniversitesi Gözlemevi ile birlikte Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'ni oluşturmaktadır.[2] Merkezi Massachusetts eyaletine bağlı Cambridge'de yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "SAO History". 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2020. 
  2. ^ "About CfA". HARVARD & SMITHSONIAN CENTER FOR ASTROPHYSICS. 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Greeley Abbot</span>

Charles Greeley Abbot: Amerikalı astronom ve astrofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Giacconi</span> Amerikalı fizikçi (1931 – 2018)

Riccardo Giacconi ; İtalya doğumlu, Amerikalı Nobel Ödülü sahibi astrofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi</span>

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi (HSAM) bir astronomi araştırma ve eğitim enstitüsüdür. 1973 yılında Smithsonian Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi ortaklığıyla kurulmuştur. Merkezi Cambridge, Massachusetts'tedir. Harvard Kolej Rasathanesi ve Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nden oluşur. 1982'den 2004'e kadar Irwin I. Shapiro tarafından yönetilen HSAM, 2004 yılından beri Charles R. Alcock yönetimindedir.

Feryal Özel, Türk astrofizikçi. Araştırma alanları karadelikler, nötron yıldızları ve teorik astrofizik üzerinedir. Akademik kariyeri Columbia, Harvard ve Princeton gibi ABD üniversitelerinde şekillenmiş, İsviçre'nin Cenevre kentindeki CERN'de ve Danimarka'daki Niels Bohr Enstitüsü'nde bulunmuş olan Özel, 2001'den beri NASA'da görev yapmaktadır. 2003 yılında dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte "Büyük Fikirler" listesine girmesiyle tanındı

<span class="mw-page-title-main">Brian Schmidt</span> Amerikalı-Avustralyalı astrofizikçi (d. 1967)

Brian P. Schmidt astronomi ve astrofizik dalında çalışmaları bulunan, Stromlo Rasathanesi ve Araştırma Okulu'nda profesörlük görevi yapan, Avustralya Araştırma Konseyi Laureate Fellow 'da süpernovalar kullanarak yaptığı araştırmalar ile tanınan bilim insanı. 2011 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü</span> Ankarada bir kampüs

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü, Ankara Beytepe mevkiinde kuruludur. Kampüs Ankara-Eskişehir yolunun 20. kilometresinde 5.877.628 m² alan üzerinde kurulmuştur.

Parlak Yıldız Kataloğu veya Yale Parlak Yıldız Kataloğu, Dünya'dan çıplak gözle görülebilen ve parlaklığı 6.5 veya daha küçük olan tüm yıldızları içeren bir yıldızlar kataloğudur. Kataloğun kısaltmasının BS veya YBS olmasına karşın katalogdaki yıldızlar bunlardan önce kataloğun 1908'deki selefi olan Harvard Üniversitesi Gözlemevi tarafından basılan Harvard Revize edilmiş Fotometri Kataloğu'nun HR indeksini kullanmaktaydı. Katalog, 9096'sı yıldız, 10'u nova veya süpernova ve dördü yıldız olmayan cisim olmak üzere 9110 nesneyi içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Astrofizik Rasathanesi</span> Azerbaycanın Pirkulu kentinde yer alan bir gözlemevi

Şamahı Astrofizik Rasathanesi veya kısaca ŞAR, Azerbaycan'ın Şamahı Rayonunda, Pirkulu kasabasında yer alan bir gözlemevi. Gözlemevi Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'ne aittir ve ülkenin başlıca gözlemevidir. Büyük Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarında bulunan gözlemevi, Şamahı'nın 22 km kuzeybatısında ve Bakü'nün 144 km kuzeybatısındadır. Azeri bilim insanı Yusif Memmedeliyev, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'nin kurulmasında önemli rol oynamıştır. 1958-1960 yılları arasında inşa edilen, gözlemevi, 1960'ta resmen faaliyete geçti. 4 büyük teleskopu bulunmaktadır. Gözlemevinin rakımı 1435 metredir. Azerbaycan'ın ve Güney Kafkasya'nın en büyük gözlemevidir ve Dünya'nın en büyük gözlemevlerinden biridir. 1991 yılında, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'ne, Orta Çağ matematikçi, fizikçi ve astronomu Nasîrüddin Tûsî'nin adı verildi.

Smithsonian Astrofizik Gözlemevi Yıldız Kataloğu veya SAO Kataloğu, astrometrik yıldız kataloğudur. Smithsonian Astrofizik Gözlemevi tarafından 1966 yılında yayınlandı ve 258.997 yıldız içermektedir. Katalog, önceki çeşitli astrometrik kataloglardan derlenmiştir ve yalnızca doğru hareketlerin bilindiği yaklaşık dokuzuncu büyüklükte yıldızları içerir. SAO kataloğundaki isimler SAO harfleriyle başlar, ardından bir sayı ile devam ederler. Sayılar 18 derecelik dik açıklık bandından sonra eklenir ve yıldızlar her bantta sağ açıklığa göre sıralanır.

<span class="mw-page-title-main">Harvard Üniversitesi Gözlemevi</span>

Harvard Üniversitesi Gözlemevi, Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü'ne bağlı bir gözlemevidir. 1839 yılında kurulmuş olup uzay araştırmaları için kullanılan bir bina kompleksidir ve çoklu enstrümanları yönetmektedir. Smithsonian Astrofizik Gözlemevi ile birlikte Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nin bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Jodrell Bank Gözlemevi</span>

Jodrell Bank Gözlemevi bir dizi radyo teleskopa ev sahipliği yapan bir gözlemevidir ve Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezi'nin bir parçasıdır. Gözlemevi, 1945 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında radarlar üzerine yaptığı çalışmalardan sonra kozmik ışınları araştırmak için Manchester Üniversitesi'nde görev yapmaya başlayan bir radyo astronomu olan Bernard Lovell tarafından kuruldu. O zamandan beri göktaşları, kuasarlar, pulsarlar, mazerler ve kütle çekimsel merceklenmenin araştırılmasında önemli bir rol oynamıştır ve Uzay Çağının başlangıcında uzay sondalarının izlenmesinde etkin rol oynamıştır. Gözlemevinin genel müdürü Profesör Simon Garrington'dur.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Geller</span> Amerikalı gökbilimci

Margaret J. Geller, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde Amerikalı bir astrofizikçidir. Çalışmaları, yakın evrenin öncü haritalarını, galaksiler ve çevreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve evrendeki maddenin dağılımını ölçmek için yöntemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Cesarsky</span> Fransız gökbilimci (d. 1943)

Catherine Jeanne Cesarsky, modern astrofiziğin birçok merkezi alanındaki başarılı araştırma faaliyetleriyle tanınan Arjantinli ve Fransız gök bilimci. Uluslararası Astronomi Birliği'nin eski başkanı (2006-2009) ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin eski genel müdürüdür(1999-2007). 2017 yılında Square Kilometre Array radyo teleskop projesinin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Belinda Wilkes</span> İngiliz astrofizikçi

Belinda Jane Wilkes ABD'deki Cambridge, Massachusetts'de bulunan Smithsonian Astrofizik Gözlemevi'nde (SAO) Kıdemli Astrofizikçi ve Chandra X-ray Merkezi'nin eski direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eva J. Pell</span>

Eva J. Pell, Amerikalı biyolog, bitki patoloğu ve bilim yöneticisidir. Pell'in araştırmaları, hava kirleticilerinin bitki örtüsü üzerindeki fizyolojik ve biyokimyasal etkilerine odaklanmıştır. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi ve Smithsonian Enstitüsünde bilim yöneticisi olarak görev yapan Dr. Pell, birçok pan-kurumsal bilim enstitüsünü başlatmıştır. Smithsonian'dan ayrıldığından beri, ilkokul çocukları için nesli tükenmekte olan türleri kurtarma temalı bir dizi macera hikâyesi yazmaktadır.

Küçük Gezegen Merkezi (MPC), Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) himayesinde küçük gezegenleri gözlemlemek ve raporlamak için oluşturulmuş resmi bir organdır. 1947 yılında kurulan merkez, Smithsonian Astrofizik Gözlemevi bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Kate Page Kirby, Amerikalı bir fizikçi. Kirby, Şubat 2015'ten Aralık 2020'ye kadar Amerikan Fizik Topluluğu'nun (APS) CEO'suydu ve Amerikan Fizik Enstitüsü'nün yönetim kurulunda yer alıyordu. Kate Kirby, 1989'da "çeşitli moleküler fenomenlerin niceliksel açıklamasına kuantum kimyası yöntemlerinin yenilikçi uygulaması" sayesinde Amerikan Fizik Topluluğu'na (APS) üye seçildi. Fiziğe yaptığı katkılardan dolayı 1996 yılında Amerikan Bilim İlerleme Derneği'ne (AAAS) üye oldu.