İçeriğe atla

Smarterphone

Smarterphone
Geliştirici(ler)Smarterphone
Kaynak türüKapalı
Çekirdek türüGerçek zaman sistemleri, Scheme (UI) ve C++ (core)
Güncelleme yöntemi
İlk Yayınlanma 21 Kasım 2008
Son kararlı sürümü 3.2
Kullanıcı arayüzüGrafiksel dokunmatik ve / veya tuştakımı (ITU veya QWERTY)
Web sitesiSitesi

Smarterphone, Norveçli bir şirket olup, 1993 yılında kurulmuş ve cep telefonları için yazılımlar yapıyor. Aralık 2010'da yeniden adlandırılmadan önce Kvaleberg AS olarak biliniyordu. Scheme ve C++ dillerinde yazıldı. Haziran 2007'de, girişim sermayesi yatırımcısı Ferd, şirkete 2 milyon € yatırım yaptı.[1] Ocak 2010 itibarıyla 3.6 milyon avro daha yatırım yapılmıştır. Nokia, Kasım 2011'e kadar Smarterphone'u satın almayı tamamladı.[2] Daha sonra Mayıs 2013 yılında buna dayalı Nokia Asha platform sistemi sunuldu. Merkezi Norveç, Oslo'da olmakla birlikte, ayrıca Tayvan, Güney Kore, Japonya ve ABD'de ofisleri bulunmaktadır.

Smarterphone, mobil telefon Orijinal ürün üreti'leri, Orijinal dizayn imalatçı'ları ve müşteri olarak Chipset (yonga seti) satıcılarıyla telefonlar için mobil yazılım geliştiriyor. Şirket yukarıda belirtilen alanlarda da profesyonel hizmetler sunmaktadır.[3]

2008 yılında şirket Kvaleberg olarak Tizen Ortaklığı'na (eski LiMo Vakfı) katıldı ve 2009 Mobile World Congress'de Compal Electronics ile işbirliği sundular.[4]

Smarterphone sistemi

Şirketin ana ürünü Smarterphone OS'dur ve özellikli telefon segmenti için bağımsız bir tam cep telefonu işletim sistemi ve uygulama paketi sunmaktadır. Daha sonra Mimiria adı verilen daha Smarterphone OS, Şubat 2008'de düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde ilk kez açıldı ve Kyocera C4700, Vibo T588 ve Madrid LiMo gibi telefonlar için kullanıldı.[5] Smarterphone mimarisi, küçük çaba sarfeden varyasyonların uygulanmasını sağlayan çok sıkı bir model izleme denetleyicisi (Model-View-Controller) tasarımına sahiptir. Smarterphone OS'nin kullanıcı arabirimi, nesne yönelimli programlama olan Scheme'in bir varyantı olan bir betik dili ile programlanır.

Smarterphone OS, 2G ve 3G özellikli telefonlar için tam bir kullanıcı arabirimi ve ara katmanı uygulayan bir kullanıcı arabirimi (MMI) yazılım yığını içerir.[6] Ayrıca, Oracle'den Java ME JVM, Obigo'dan mobil tarayıcı, Mobile Messaging Factory'den MMS ve SMS yığını, Nuance Communications ve CooTek'ten akıllı metin girişi, Sinovoice'dan el yazısı tanıması gibi bir dizi üçüncü taraf modülü de entegre edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1997'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve çoğunlukla ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak Japonya da üretilen cihazlarda çoğunlukla Super-H mimarisine sahip cihazlarda kullnıldı ve yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktasıda mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">S60 (yazılım platformu)</span>

S60 platformu Symbian işletim sistemi kullanan akıllı telefonlarda kullanılan yazılım platformu. İlk başlarda Series 60 olarak adlandırılan platform, Kasım 2005'te S60 adını almıştır. 2001'de Nokia tarafından oluşturulan platform, ilk olarak Nokia 7650 modelinde kullanılmıştır. Platform, o zamandan beri 5 güncel sürüm yayınladı. Series 60, Kasım 2005'te S60 olarak yeniden adlandırıldı. Temel olarak, çekirdek Symbian işletim sistemine erişebilen bir kullanıcı arabirimi idi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia</span> Windows Phone işletim sistemli telefonların oluşturduğu cep telefonu ailesi

Microsoft Lumia veya Lumia, Microsoft'un Windows Phone işletim sisteminin Windows RT, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile işletim sistemine sahip telefonlarının oluşturduğu cep telefonu ailesidir. Lumia adı, Finceden 'Lumi', "kar" anlamına gelen sözcük formundan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha platform</span>

Nokia Asha platform, düşük sınırlı akıllı telefonlar için tasarlanmış bir mobil işletim sistemi (OS) ve bilgisayar platformudur, Nokia tarafından satın alınmış Norveç merkezli Smarterphone yazılımına dayalıdır. Nokia Asha serisi telefonlarında desteklenmekdedir. Platform Symbian, Maemo ve MeeGo sistemlerinden UI benzerliklerini devralır ve Nokia low-end cihazlarında Seri 40-ın yerini alır. Kullanıcı arayüzünün tasarım ekibine open webOS ve Nokia N9 için MeeGo tasarımında işinde çalışmış Peter Skillman, başkanlık etti. Platform, Nokianın Seri 40 sisteminin yerine bir Linux platformu olarak geliştirdiği Meltemi projesinin halefidir, ancak Temmuz 2012'de iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mobile</span> Microsoftun yan kuruluşu

Microsoft Mobile, Microsoft Corporation'un bir kuruluşudur. Firma Nokia ile çalışıp, Windows Phone sistemli cep telefonu üretmişti. Aynı zamanda mobil ve taşınabilir elektronik alet üretirdi. Bunlar fare, tablet, dizüstü bilgisayar, telefon ve benzeridir. Diğer bir firması Lumia'ydı. Hizmeti dünya çapındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia PC Suite</span>

Nokia PC Süit Nokia mobil cihazlar ile Microsoft Windows işletim sistemini çalıştıran bilgisayarlar arasında bir arabirim oluşturmak için kullanılan bir yazılım paketidir. Sonradan yerine Nokia Süit geçti ve Ovi servis paketine entegre edildi.

Ovi Nokia İnternet servislerinin bir markasıydı. Ovi hizmetleri bir mobil cihazdan, bilgisayardan veya web üzerinden kullanılabilir. Nokia beş temel hizmet alanına odaklandı: Oyunlar, Haritalar, Medya, Mesajlaşma ve Müzik. Nokia'nın Ovi hizmeti ile amacı, operatörleri, Yahoo'nun Flickr fotoğraf sitesi gibi üçüncü taraf hizmetleri ve üçüncü parti geliştiricileri de içerecekti. Ovi Maps Player API'si ile Nokia üçüncü tarafların Nokia'nın Ovi hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan bir platform haline getirmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Kin</span> kısa ömürlü bir cep telefonu hattı

Microsoft Kin Microsoft'un sosyal ağ kullanıcıları için tasarlanmış kısa ömürlü bir cep telefonu hattıydı. Microsoft, telefonların hedef yaş gruplarını 15-30 yaş arası kadın ve erkek olarak nitelendirdi. Sharp Corporation tarafından üretildi ve Verizon Wireless aracılığıyla satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Yazılım Güncelemesi</span>

Microsoft Yazılım Güncelemesi 2006 yılında başlatılan bir Windows ve OS X tabanlı bir uygulamadır. Müşterilere herhangi bir İnternet erişimli erişim noktasından bir S40 veya S60 veya Microsoft Lumia cihazının mobil cihaz bellenimlerini güncelleme ve kurtarma olanağı sağlar. Veri kaybını önlemek için kullanıcılara, aygıtlarını güvenli bir şekilde nasıl güncelleyebilecekleri konusunda ekrandaki bilgi talebi verilir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha serisi</span>

Nokia Asha serisi , Nokia tarafından üretilen ve pazarlanan çok çeşitli düşük kaliteli telefonların bir parçasıydı. "Asha" ismi, "umut" anlamına gelen Hintçe sözcüğünden geliyor. Nokia X serisi modellerinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 501</span>

Nokia Asha 501, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Nokia Asha platform sistemi'ne mensup bir akıllı telefondur. 9 Mayıs 2013 tarihinde Hindistan'da Nokia tarafından ilan edildi ve 24 Haziran 2013'te piyasaya çıktı. Cihaz, Nokia tarafından "Tam Dokunuş" akıllı telefon olarak sınıflandırıldı. Telefon tek veya çift SIM yapılandırmasında bulunur. Nokia 500 cihazının devamı olan modelin ardılı Nokia X ailesi ve Nokia X platform sistemli Nokia X modelidir. "Pocket Power / Yaşam hızında hareket / Sevdiğiniz her şeye erişmek için bir hızlıca kaydır" sloganı ile yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">UIQ</span>

UİQ, UIQ Technology'nin, Symbian OS üzerine kurulu bir yazılım platformudur. Aslında bu, üçüncü taraf uygulamaları yoluyla genişletilmiş özelliklere açık zengin özelliklere sahip cep telefonlarının geliştirilmesini sağlamak için çekirdek işletim sistemine ek bileşenler sağlayan bir grafik kullanıcı arabirimi katmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jolla</span>

Jolla bir Fin teknoloji şirketidir; mobil cihaz satıcısı ve Sailfish işletim sistemi geliştiricisidir. Merkezi Helsinki, Finlandiya'da bulunan Jolla, Helsinki, Tampere ve Cyberport, Hong Kong'da kendi araştırma ve geliştirme ofislerine sahiptir. Jolla, MeeGo fırsatlarını ve "sınırsız imkânlarını" kullanmak için 2011 yılında MeeGo proje ekibinin eski Nokia personeli tarafından kuruldu. 'Jolla' telaffuz edildiğinde, şirketin adı bot anlamını verir.

Club Nokia, Nokia tarafından işletilen, özel teklifler, ödemeli zil sesleri, resimli mesajlar ve oyun içeriği doğrudan üyelere sağlamak için bir App Store'a benzer bir mobil internet dijital dağıtım portaliydi. Mobil operatör müşterilerinin direncinin ardından, Nokia servisi kısmen kapattı ve marka yalnızca tüketici hizmeti ve sadakat portali oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tuşlu telefon</span>

Tuşlu telefon, (ingilizce: feature phone) düğme tabanlı giriş ve küçük ekranlı, eski nesil telefonların form faktörünü'nü koruyan bir cep telefonudur. Tuşlu telefonlara bazen dokunmatik girişli akıllı telefonların aksine "akılsız telefonlar" da denir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5210</span>

Nokia 5210, Nokia tarafından üretilen bir cep telefonudur. 19 Kasım 2001'de duyuruldu, 2002'nin başlarında piyasaya sürüldü. 5210, zorlu koşullarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve toza, darbeye ve suya dayanıklıdır. Telefon, kauçuk Xpress-on kabuklarına, WAP üzerinden CSD ve yerleşik bir termometreye sahiptir. Termometre, telefonun pilinin iç sıcaklığını gösterir. Bu özellik, "netmonitor" özelliğinin etkin olduğu diğer telefonlarda da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bilgisayarlarlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, bir mobil bilgisayar listeleridir.