İçeriğe atla

Smail

Smail
Geliştirici(ler)Ronald S. Karr, Landon Curt Noll ve diğerleri; şu anda Greg A. Woods tarafından sürdürülüyor
Güncel sürüm3.2.0.121 / 2 Kasım 2015
İşletim sistemiUnix benzeri
PlatformÇapraz platform yazılımı
LisansGNU Genel Kamu Lisansı

Smail-3, bir Unix benzeri işletim sistemi için geliştirilmiş bir posta aktarım aracıdır (MTA). Bu yazılım özgür yazılım kapsamında yer almakta ve GNU GPL lisansı altında dağıtılmaktadır. Smail-3, gelen e-postaları kontrol etmek ve farklı ağlar arasında yönlendirme yapmak için kapsamlı olanaklara sahip, genel ve esnek bir posta aracı olarak tasarlanmıştır. İnternet dünyasında hala kullanılmakta olup, ancak Exim ve diğer daha modern posta aktarım araçları tarafından yerini almıştır.

Smail-3, MTA'nın çekirdek tesislerini tek bir ikilinin kontrol ettiği monolitik bir tasarım modeli kullanır. Bu tür bir tasarım, normalde tüm programın tam sistem ayrıcalıklarıyla çalıştığı için daha az güvenli olarak kabul edilir. Ancak, Smail'in güvenlik sicili oldukça temizdir ve Bugtraq (elektronik posta listesi) tavsiyesine konu olmuştur. Smail-3, güvenlik ile tasarlanmıştır ve C ile yazılmış benzer büyük programların en yaygın tuzaklarından bazılarını önlemek için birkaç önemli güvenli kodlama uygulamasından yararlanır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "The Smail-3 MTA". www.weird.com. 6 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yazılım</span> bilgisayarın somut olmayan çalıştırılabilir bileşeni

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Dosya aktarım iletişim kuralı</span> Bilgisayarcılık terimi

Dosya aktarım iletişim kuralı,, bir veri yığınının - ASCII, EBCDIC ve binary- bir uç aygıttan diğerine iletimi için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar güvenliği</span> bilgisayar sistemlerinin ve ağlarının, hırsızlık, hasar, kötüye kullanım gibi durumlara karşı koruma mekanizmaları

Bilgisayar güvenliği, elektronik ortamlarda verilerin veya bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğü bozulmadan, izinsiz erişimlerden korunması için, güvenli bir bilgi işleme platformu oluşturma çabalarının tümüdür. Bunun sağlanması için duruma uygun güvenlik politikasının belirlenmesi ve uygulanması gereklidir.

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Norton 360</span>

Norton 360, Symantec tarafından geliştirilen, bir "hepsi bir arada" güvenlik paketi olarak pazarlanmaktadır. Paket, kişisel bir güvenlik duvarı, sahteciliğe karşı koruma ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip temizleme yeteneğini içerir. Bu paketi Norton Internet Security'den ayıran, dosya yedeklemesi ve PC bakımını içermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Opera (web tarayıcısı)</span> Web tarayıcısı

Opera, Opera Software tarafından geliştirilen, Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinde çalışan bir web tarayıcısıdır. Blink tarayıcı motorunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mail</span>

Microsoft Mail Microsoft'un 1991 yılında sunduğu e-posta yazılımı idi. Yerel alan ağıları için birkaç eski Microsoft e-posta ürününe, başta iki mimari olarak verildi: bir tanesi Macintosh ağları için ve biri PC mimarisi tabanlı LAN'lar için. Hepsi sonunda Microsoft Exchange Server ve Outlook ürün gruplarıyla değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik ve Bakım</span>

Güvenlik ve Bakım Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows NT işletim sisteminin bir izleme bileşenidir. Bilgisayarın güvenlik ve bakım durumunu izler. İzleme kriterlerine Kişisel güvenlik duvarlarının, anti-virüs yazılımlarının ve anti-spyware yazılımının optimal çalışması, Ayrıca Ağ Erişim Koruması, Windows Update, Kullanıcı Hesabı Denetimi, Windows Hata Bildirimi ve Yedekleme ve Geri yükleme'nin çalışma durumu aittir. Bir virüsten koruma programı güncel veya çevrimdışı değilse, izlenen ölçütlerle ilgili herhangi bir sorunun kullanıcıya bildirilir.

Veritabanı güvenliği, çok çeşitli bilgi güvenliği kontrollerinin kullanımı ile ilgilidir ve veri tabanlarınının(imkân dahilinde verileri, veritabanı uygulamalarını veya kayıt edilmiş işlevleri, veri tabanı sistemlerini, veritabanı sunucularını ve ilişkili ağ bağlantılarını içerir.) gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini saldırılara karşı korur. Teknik, idari, yargı ve fiziksel gibi çeşitli türde ve kategoride kontroller veritabanı güvenliği kapsamı içerisine girer. bilgisayar güvenliği, bilgi güvenliği ve risk yönetimi alanları içerisinde, veritabanı güvenliği uzmanlık gerektiren bir konudur.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet güvenliği</span>

Internet güvenliği, yalnızca Internet, sıkça tarayıcı güvenliği ve World Wide Web ile ilgili değil, aynı zamanda Ağ Güvenliği, uygulama ve işletim sistemleri sistemleri ile bir bütün olarak ilgilidir. Amacı, internet üzerinden saldırılara karşı kullanılacak kurallar ve önlemler oluşturmaktır. İnternet, bilgi alışverişi için güvenli olmayan bir kanalı temsil eder; bu da kimlik avı, çevrimiçi virüsler, truva atları, solucanlar ve daha fazlası gibi yüksek bir saldırı veya dolandırıcılık riskine yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2022</span> Microsoftun Windows Ailesinin İşletim Sistemi

Windows Server 2022, Microsoft'un Windows Server işletim sistemi ailesinin son sürümüdür. Diğer Windows Server işletim sistemlerinden farkı Microsoft Edge Chromium ile beraber gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Carnivore (yazılım)</span>

DCS1000 olarak yeniden adlandırılan Carnivore, e-posta ve elektronik iletişimleri izlemek için tasarlanmış Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından uygulanan bir sistemdir. Hedef kullanıcının tüm İnternet trafiğini izleyebilen özelleştirilebilir bir paket dinleyicisi kullanmıştır. Carnivore, Ekim 1997'de uygulamaya konmuştur. 2005 yılına kadar yerini geliştirilmiş ticari yazılımlara bırakmıştır.

Çocuk güvenlik kilidi, çocukların tehlikeli şeylere veya içeriklere ulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış, dolaplar, çekmeceler, şişeler vb. için özel amaçlı bir kilittir. Küçük çocuklar doğal olarak çevrelerini merak ederler ve her zaman keşfederler ancak tehlikeli maddelerden veya durumlardan habersiz olabilecekleri için sonuçlar ölümcül olabilir. Çok sayıda zehirlenme vakası, parlak renkli hapları yemekten veya temizleme solventlerini dökmekten kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Parrot OS</span>

Parrot OS, Debian tabanlı güvenlik, gizlilik ve geliştirme odaklı olmayı amaçlamış Linux dağıtımıdır.

CommuniGate Pro (CGatePro), ölçeklenebilir bir taşıyıcı sınıfı birleşik iletişim sunucusudur ve ayrıca bir geliştirme platformudur. Sistemi temel olarak Internet Protokolü tabanlıdır ve tek işlemli sunucu, çok parçacıklı bir C++ uygulamasıdır. API'ler aracılığıyla kimlik doğrulama, yardımcı uygulamalar ve dizin hizmetleri sunulmaktadır.