İçeriğe atla

Slovenya Ulusal Meclisi

Slovenya Ulusal Meclisi
Državni zbor Republike Slovenije
9. Yasama dönemi
Arma veya logo
Tür
Tür
Alt meclisi, Slovenya Parlamentosu'nun
Yapı
Sandalye90
Siyasi gruplar
Hükümet (53)
  •   GS (41)
  •   SD (7)
  •   Sol (5)

Destek (2)

  •   İtalyan ve Macar ulusal azınlıklar (2)[a]

Muhalefet (35)

Seçimler
Oylama sistemi
%4 seçim barajı ile açık listeli nispi temsil sistemi
Son seçim
24 Nisan 2022
Sonraki seçim
2026
Toplantı yeri
Ulusal Meclis Binası, Ljubljana
Website
http://www.dz-rs.si/

Slovenya Ulusal Meclis (Slovence: Državni zbor Republike Slovenije) Slovenya'nın genel temsilci organıdır. Slovenya Anayasası'na ve Slovenya Anayasa Mahkemesine göre, Slovenya Cumhuriyeti'nin yasama organı olan belirgin şekilde eksik iki meclisli Slovenya Parlamentosu'nun büyük bir parçasıdır.[1][2] Dört yıllık bir dönem için seçilen 90 üyesi vardır. 88 üye parti listelerinden orantılı temsil sistemi kullanılarak seçiliyor ve kalan ikisi borda kuralı kullanılarak etnik gruplarla ilgili konularda mutlak veto hakkı olan Macarca ve İtalyanca konuşan etnik azınlıklar tarafından seçiliyor.

Taraflar, yalnızca üç adayın bulunduğu durumlar dışında, listelerinin en az %35'ine her cinsiyetten adaya sahip olmalıdır. Bu listeler için her cinsiyetten en az bir aday olmalıdır.[3][4] İtalyan ve Macar azınlıklar tarafından iki ek milletvekili seçilir. Seçmenler, oy pusulasındaki tüm adayları sayıları kullanarak sıralarlar (1 en yüksek önceliğe sahiptir). Bir seçmen onları birinci sıraya koyduğunda, adaya en fazla puan verilir (oy pusulasındaki aday sayısına eşittir). En çok puana sahip aday kazanır.[5][6]

Notlar

  1. ^ Genellikle hükümeti destekler

Kaynakça

  1. ^ "U-I-295/07-8" (Slovence). Constitutional Court of the Republic of Slovenia. 22 Ekim 2008. 23 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. 
  2. ^ Lakota, Igor (2006). Sistem nepopolne dvodomnosti v slovenskem parlamentu (diplomska naloga) [The System of Incomplete Bicameralism in the Slovenian Parliament (diploma thesis)] (PDF) (Slovence). Faculty of Social Sciences, University of Ljubljana. s. 62. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2021. Görüşler farklılık gösteriyor, ancak yerel uzmanların çoğu Ulusal Konsey'in üst meclis olarak görülebileceği konusunda hemfikir, ancak iki meclisin belirgin bir şekilde eksik olduğu görüşü hakim. 
  3. ^ Electoral system 21 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. IPU
  4. ^ "Zakon o volitvah v državni zbor (ZVDZ)". pisrs. 7 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018. 
  5. ^ "Navodila in rokovnik - DZ 2018 | Državna volilna komisija". Državna volilna komisija. 17 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2018. 
  6. ^ National Assembly of the Republic of Slovenia 13 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. State Election Commission


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Celje</span>

Celje, Slovenya'nın bir ili normal bir Orta Avrupa yerleşim birimi. Sultan II. Bayezid zamanında Osmanlı topraklarına katılan şehir bugün Slovenya sınırları dahilindedir.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">BQL</span> Sloven müzik grubu

BQL, Anej Piletič ve Rok Piletič'tan oluşan Sloven müzik grubu ikilisi. İlk başarılarını "Muza" ile bir hafta ve en az iki şarkıyla zirve grafik pozisyonlarına ulaşmayı başaran Sloven resmi şarkıcı listelerinde SloTop50 ilk yerli sanatçılar olmayı başarmıştır. Aryıca dört hafta boyunca "Heart of Gold" ile listede kalmayı başarmışlardır.

Müslümanlar ya da Müslimani, Yugoslavya'da devleti oluşturan altı halktan biri olarak sınıflandırılmış bir etnik gruptur. Bu terim 1971'de Yugoslavya vatandaşı Slav Müslümanlar için resmi bir tanımı olarak kabul edildi, bu nedenle başta Bosna Hersek’in modern Boşnakları olmak üzere, Goralılar ve Torbeşler gibi farklı etnik kökenlere sahip Güney Slav kökenli İslami halkları tek bir topluluk olarak bir araya getirdi. Bu tanım, Arnavutlar, Türkler ve Romanlar gibi Slav olmayan Müslümanları içermiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı</span>

Ljubljana Jože Pučnik Havalimanı veya Brnik Havalimanı olarak da bilinir, Slovenya'nın başkenti olan Ljubljana'da bulunan uluslararası havalimanı. Havalimanı, Brnik köyü yakınlarında, Ljubljana'nın 24 km (15 mi) kuzeybatısında ve Kranj'ın 9,5 km (5,9 mi) doğusunda yer almaktadır. 30 Eylül 2019'e kadar, Slovenya'da bulunan en büyük havayolu olan Adria Airways'in ana merkezi olarak hizmet vermiştir.

Sloven tarihinin zaman çizelgesi, Slovenya ve selefi olan devletlerindeki önemli yasal ve bölgesel değişiklikleri ve siyasi olayları içeren Slovenya tarihinin bir zaman çizelgesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Postojna Mağarası</span>

Postojna Mağarası, Slovenya'nın güneydoğusundaki Postojna kasabası yakınlarında yer alan 24.340 m uzunluğundaki karst mağara sistemidir. Ülkedeki ikinci en uzun mağara sistemi olan Postojna, aynı zamanda Slovenya'nın en önemli turistik mekanlarındandır. Mağaralar Pivka Nehri tarafından oluşturulmuştur.

Slavski Laz, Slovenya'daki Kolpa Nehri'nin sol kıyısında yer alan bir köydür. Köyde 17. yüzyıla tarihlenen bir kilise bulunmaktadır.

Slovenya'daki Müslümanlar etnik olarak çoğunlukla Boşnaklar ve etnik Müslümanlardan oluşur. 2014 yılında Slovenya'da toplam nüfusun yaklaşık yüzde 2,4'ünü oluşturan 48.266 Müslüman vardı. Orta Asya'dan da birkaç Müslüman göçmen işçi vardır, ancak bunlar Slovenya vatandaşı olmadıkları için nüfus sayımına dahil edilmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Neue Slowenische Kunst</span>

Neue Slowenische Kunst, kısaca NSK, Slovenya'nın Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nın bir parçası olduğu 1984'te Slovenya'da kurulmuş tartışmalı bir politik sanat kolektifidir.

Slovenya Parlamentosu Sloven ulusunun genel temsilci organının ve Slovenya Cumhuriyeti yasama organının gayri resmi tanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Konsey (Slovenya)</span>

Ulusal Konsey, Slovenya Anayasasına göre, Slovenya'daki sosyal, ekonomik, mesleki ve yerel çıkar gruplarının temsilcisidir ve kendisi kanunlardan geçmese de Ulusal Meclis'in düzeltici bir mekanizması olarak çalışan bir yasama işlevine sahiptir. Üst meclis olarak kabul edilebilir, ancak iki meclislilik belirgin bir şekilde eksiktir. Üyeler doğrudan halk tarafından seçilmemiştir, ancak ülkedeki farklı çıkar gruplarını temsil etmesi amaçlanmıştır. Meclis üyeleri beş yıllık bir dönem için seçilir. Ulusal Konsey'in şu anki Başkanı, 12 Aralık 2017'den itibaren Alojz Kovšca'dır.

<span class="mw-page-title-main">Prekmurje</span>

Prekmurje coğrafi, dilsel, kültürel ve etnik olarak Slovenya'nın bir bölgesi olarak olarak tanımlanan, Slovenyalılar ve Macar azınlığın yaşadığı, Mora Nehri ile Raab Nehri arasında kalan bölgedir.

Boşnaklar, Slovenya'daki etnik gruplardan biri. 2002 yılında yapılmış nüfus sayımına göre, Slovenya'daki Boşnakların toplam sayısı 21.542; yani Boşnaklar, toplam Slovenya nüfusunun %1,6'sını oluşturur ve Sırplar ile Hırvatlardan sonra Slovenya'daki en büyük üçüncü etnik azınlık grubunu teşkil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya'nın belediyeleri</span>

Slovenya'nın belediyeleri, Slovenya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Belediyeler, ek olarak mahallelere ve semtlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sol (Slovenya)</span>

Sol Slovenya'da eko-sosyalist ve demokratik sosyalist bir siyasi partidir. Parti, 24 Haziran 2017'de Slovenya Sürdürülebilir Kalkınma Partisi (TRS) ile Demokratik Sosyalizm Girişimi'nin (IDS) birleşmesiyle kuruldu. Parti, sol seçim ittifakı olan Birleşik Sol'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Slovenya</span>

Yeni Slovenya - Hristiyan Demokratlar Slovenya'da Hristiyan-demokratik, muhafazakar bir siyasi partidir. 2018'den beri Matej Tonin tarafından yönetiliyor. Parti, birleşik Sloven Halk Partisi ve Sloven Hristiyan Demokratlar'ın bölünmesinin ardından 4 Ağustos 2000'de kuruldu. NSi, Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) bir üyesidir ve Avrupa Parlamentosu'ndaki üyesi Ljudmila Novak, EPP Grubu ile birlikte yer almaktadır. NSi, 3 Haziran 2018'de yapılan 2018 Slovenya parlamento seçimlerinde oyların %7,16'sını alarak Ulusal Mecliste 7 sandalye kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Halk Partisi</span>

Sloven Halk Partisi Slovenya'da muhafazakar, tarımcı, Hristiyan-demokrat bir siyasi partidir. Yugoslavya'nın ilk demokratik siyasi örgütü olarak 1988 yılında Sloven Köylü Birliği adı altında kurulan örgüt, 1992 yılında adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirmiştir. 15 Nisan 2000'de Sloven Hristiyan Demokratlarla birleşerek SLS+SKD Sloven Halk Partisi'ni kurdu ve 2001'de adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirdi.

Slovenya'da iki tür resmi tatil vardır: Ulusal tatiller ve çalışılmayan günler. Devlet bayramları devlet tarafından kutlanan bayramlardır. Bunlara resmî görevler ve ulusal bayrağın dalgalandırılması da dahildir. İkincisi aslında herhangi bir Pazar gününe eşdeğer olan Katolik dini bayramlarıdır. Bu günlerde şirketler ve okullar kapalıdır, ancak resmi bir kutlama yoktur.