İçeriğe atla

Slovenya Parlamentosu

Slovenya Parlamentosu
Slovenski parlament
Tür
Tür
İki meclisli
Alt meclislerUlusal Meclis
Ulusal Konsey
Başkanlık
Ulusal Konsey Başkanı
Alojz Kovšca
Ulusal Meclis Başkanı
Igor Zorčič
Sandalyetoplam 130 üye
90 üye (bunlardan 1'i İtalyan ve 1 Macar azınlığı temsil ediyor)
40 konsey üyesi
Toplantı yeri
Ulusal Meclis Binası, Ljubljana
Website
dz-rs.si
ds-rs.si

Slovenya Parlamentosu (Slovence: Slovenski parlament) Sloven ulusunun genel temsilci organının ve Slovenya Cumhuriyeti yasama organının gayri resmi tanımıdır.

Slovenya Anayasasına göre, Slovenya ulusunun genel temsilci organı Ulusal Meclis'tir. Slovenya halkı, yalnızca Ulusal Meclise Slovenya Parlamentosu olarak atıfta bulunur.[1] Bununla birlikte, temel sosyal grupların temsilci organı olan Ulusal Konsey, yasama işlevinin küçük de olsa başka bir bölümünü de yerine getirir.[2]

Sloven Parlamentosunun iki meclisli mi yoksa tek meclisli mi olduğu konusunda uzmanların ve genel Sloven halkının görüşleri farklıdır, ancak çoğu kişi tam olarak iki meclisli olarak görmektedir.[3][4] 2008 yılında, Slovenya Anayasa Mahkemesi, Slovenya Parlamentosunu eksik iki meclisli olarak tanımladı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Državni svet: pogosto jabolko spora" [National Council: A Frequent Apple of Discord] (Slovence). MMC RTV Slovenija. 14 Ocak 2009. 12 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. 
  2. ^ Veljković, Božidar; Melita Stiplošek; Natalija Ulaga; Monika Koražija (2006). Državni svet - del slovenskega parlamenta? [National Council - a Part of Slovenian Parliament?] (PDF) (Slovence ve İngilizce). 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. 
  3. ^ Lakota, Igor (2006). Sistem nepopolne dvodomnosti v slovenskem parlamentu (diplomska naloga) [The system of incomplete bicameralism in the Slovenian Parliament (diploma thesis)] (PDF) (Slovence). Faculty of Social Sciences, University of Ljubljana. s. 62. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. 
  4. ^ Mojmir Mrak; Matija Rojec; Carlos Silva-Jáuregui; World Bank (2004). "The Legislative Branch". Slovenia: From Yugoslavia to the European Union. World Bank Publications. ss. 56-57. ISBN 9780821357187. Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. slovenia incomplete bicameral. 
  5. ^ "U-I-295/07-8" (Slovence). Constitutional Court of the Republic of Slovenia. 22 Ekim 2008. 23 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. S tega vidika lahko govorimo o nepopolni dvodomnosti slovenskega parlamenta, kajti po ustavnopravni teoriji se šteje za dvodomno vsaka ureditev, v kateri delujeta na področju zakonodajne funkcije dva organa, ne glede na to, kakšno razmerje je med njima. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Konsey (Avusturya)</span> Avusturya parlamentosunun üst kanadı

Federal Konsey, Avusturya'nın çift meclisli yasama organının üst kamarasıdır. Avusturya'nın dokuz eyaletinin (Bundesländer) federal düzeyde temsil edildiği meclistir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

Slovenya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Slovenya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından düzenlenen "EMA" isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı Raay, Marjetka Vovk ve Charlie Mason tarafından yazılan "Here for You" adlı şarkısıyla Maraaya grubu olmuştur.

Yasama organı; yasama yetkisine sahip olan, temsilciler için mutlak genel kurul işlevi gören Ulusal Parlamentolar ile Kongreler'in genel adıdır. Bu listede ülkeler listesinde yer alan tüm ülkelere yer verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Avbelj</span> Siyasetçi

Viktor Avbelj, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

Birleşik Krallık'ta siyaset, çok partili iki meclisli parlamenter demokrasiye sahip anayasal monarşi çerçevesinde yürütülmektedir. Kral veya kraliçe unvanına sahip olan hükümdar sembolik olarak devletin başı olup Başbakan ise hükûmetin ve Bakanlar Kurulunun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sebi</span> şarkı

"Sebi", Zala Kralj & Gašper Šantl tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı 16 Şubat 2019 tarihinde Dijital indirme olarak Universal Music tarafından yayınlanmıştır. 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya'ı temsil eden şarkı. Şarkı Slovence dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Zala Kralj, Gašper Šantl tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Ulusal Kurtuluş Komitesi</span> Sol görüşlü anti-faşist örgüt

Sloven Ulusal Kurtuluş Komitesi veya kısaca SNOS, II. Dünya Savaşı sırasında Slovenya'da anti-faşist hareketin en yüksek yönetim organı. Başkanı Josip Vidmar idi. Yugoslav direniş hareketinin bir parçasıydı. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Ulusal Meclisi</span>

Slovenya Ulusal Meclis Slovenya'nın genel temsilci organıdır. Slovenya Anayasası'na ve Slovenya Anayasa Mahkemesine göre, Slovenya Cumhuriyeti'nin yasama organı olan belirgin şekilde eksik iki meclisli Slovenya Parlamentosu'nun büyük bir parçasıdır. Dört yıllık bir dönem için seçilen 90 üyesi vardır. 88 üye parti listelerinden orantılı temsil sistemi kullanılarak seçiliyor ve kalan ikisi borda kuralı kullanılarak etnik gruplarla ilgili konularda mutlak veto hakkı olan Macarca ve İtalyanca konuşan etnik azınlıklar tarafından seçiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Konsey (Slovenya)</span>

Ulusal Konsey, Slovenya Anayasasına göre, Slovenya'daki sosyal, ekonomik, mesleki ve yerel çıkar gruplarının temsilcisidir ve kendisi kanunlardan geçmese de Ulusal Meclis'in düzeltici bir mekanizması olarak çalışan bir yasama işlevine sahiptir. Üst meclis olarak kabul edilebilir, ancak iki meclislilik belirgin bir şekilde eksiktir. Üyeler doğrudan halk tarafından seçilmemiştir, ancak ülkedeki farklı çıkar gruplarını temsil etmesi amaçlanmıştır. Meclis üyeleri beş yıllık bir dönem için seçilir. Ulusal Konsey'in şu anki Başkanı, 12 Aralık 2017'den itibaren Alojz Kovšca'dır.

Na svoji zemlji, France Štiglic tarafından yönetilen 1948 yapımlı film. 21 Kasım 1948'de Ljubljana'daki Union Cinema'da gösterime girdi, büyük beğeni topladı ve 1949 Cannes Film Festivali'ne girdi.

<span class="mw-page-title-main">Prekmurje</span>

Prekmurje coğrafi, dilsel, kültürel ve etnik olarak Slovenya'nın bir bölgesi olarak olarak tanımlanan, Slovenyalılar ve Macar azınlığın yaşadığı, Mora Nehri ile Raab Nehri arasında kalan bölgedir.

Slovenya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'na LPS'in seslendirdiği "Disko " adlı şarkısıyla katılmıştır. Sloven yayıncı Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Slovenya'yı temsil eden katılımcı EMA 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Disko (LPS şarkısı)</span>

"Disko", Sloven müzik grubu LPS tarafından seslendirilen şarkı. İtalya'nın Torino şehrinde düzenlenen 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya'yı temsil edecek.

<span class="mw-page-title-main">Robert Golob</span> 9. Slovenya başbakanı

Robert Golob, Sloven bir iş insanı ve politikacı. Slovenya'nın günümüzdeki başbakanı ve Nisan 2022 ulusal seçimlerinde başbakan Janez Janša liderliğindeki Sloven Demokrat Partisini mağlup eden Özgürlük Hareketi partisinin başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Slovenya</span>

Yeni Slovenya - Hristiyan Demokratlar Slovenya'da Hristiyan-demokratik, muhafazakar bir siyasi partidir. 2018'den beri Matej Tonin tarafından yönetiliyor. Parti, birleşik Sloven Halk Partisi ve Sloven Hristiyan Demokratlar'ın bölünmesinin ardından 4 Ağustos 2000'de kuruldu. NSi, Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) bir üyesidir ve Avrupa Parlamentosu'ndaki üyesi Ljudmila Novak, EPP Grubu ile birlikte yer almaktadır. NSi, 3 Haziran 2018'de yapılan 2018 Slovenya parlamento seçimlerinde oyların %7,16'sını alarak Ulusal Mecliste 7 sandalye kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Halk Partisi</span>

Sloven Halk Partisi Slovenya'da muhafazakar, tarımcı, Hristiyan-demokrat bir siyasi partidir. Yugoslavya'nın ilk demokratik siyasi örgütü olarak 1988 yılında Sloven Köylü Birliği adı altında kurulan örgüt, 1992 yılında adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirmiştir. 15 Nisan 2000'de Sloven Hristiyan Demokratlarla birleşerek SLS+SKD Sloven Halk Partisi'ni kurdu ve 2001'de adını Sloven Halk Partisi olarak değiştirdi.