İçeriğe atla

Slovenya'da resmi tatiller

Slovenya'da iki tür resmi tatil vardır: Ulusal tatiller ve çalışılmayan günler. Devlet bayramları devlet tarafından kutlanan bayramlardır. Bunlara resmî görevler ve ulusal bayrağın dalgalandırılması da dahildir. İkincisi aslında herhangi bir Pazar gününe eşdeğer olan Katolik dini bayramlarıdır. Bu günlerde şirketler ve okullar kapalıdır, ancak resmi bir kutlama yoktur.

14 resmi tatil gününün 9'u dini bayramlardır. Slovenya'da ek olarak 6 dini gün daha vardır.[1] Bunlardan ikisi her zaman Pazar gününe denk gelir, dolayısıyla Slovenya'da en fazla 13 kutlama yapılmayan tatil günü vardır.

Resmi tatiller soluk yeşil renkte gösterilirken; Katolik dini bayramlarına denk gelen, resmi tatil olmayan ama çalışılmayan günler mavi renkle gösterilmiştir.

Tablo

Gün Türkçe Slovence
1-2 Ocak Yılbaşınovo leto
8 Şubat Prešeren Day Prešernov dan
Paskalya ve Paskalya Pazartesisivelikonočna nedelja in ponedeljek, velika noč
27 Nisan Day of Uprising Against Occupation dan upora proti okupatorju
1-2 Mayıs 1 Mayıs İşçi Bayramıpraznik dela
Hamsin Yortusubinkoštna nedelja, binkošti
25 Haziran Devlet Günü (İngilizce Statehood day) dan državnosti
15 Ağustos Meryem'in göğe yükselişiMarijino vnebovzetje (veliki šmaren)
31 Ekim Reformasyon Günüdan reformacije
1 Kasım Azizler Günüdan spomina na mrtve or dan mrtvih
25 Aralık Noelbožič
26 Aralık Bağımsızlık ve Birlik Günü dan samostojnosti in enotnosti

Diğer tatiller

Bunlara ek olarak, çalışılmayan günler olmasa da diğer bazı bayramlar da Slovenya halkı tarafından yaygın bir şekilde kutlanmaktadır. En iyi bilinenler şunlardır:

  • Karnaval (püstü), değişken tarihlerde
  • Sloven Denizcilik Günü, 7 Mart
  • Dünya Kadınlar Günü, 8 Mart
  • Aziz George Günü (jurjevanje, baharın karşılanması), 23 Nisan
  • Aziz Martin Günü (martinovanje, şıranın şaraba dönüştürülmesi), 11 Kasım
  • Aziz Nicholas Günü (miklavž, çocuklara hediye verme), 6 Aralık
  • Ayaklanma Günü (dan vstaje), 22 Temmuz —1991'e kadar çalışılmayan gün

Ayrıca bakınız

  • Yugoslavya'da resmi tatiller

Kaynakça

  1. ^ "Državni prazniki in dela prosti dnevi" [National holidays]. Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Slovence). Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje. 25 Kasım 2019. 11 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Babalar Günü</span> babalar onuruna kutlanan özel bir gün

Babalar Günü, pek çok ülkede her yıl haziran ayının üçüncü pazar günü babaların onuruna kutlanan özel bir gündür.

<span class="mw-page-title-main">İlkbahar</span> Kış ve yaz arasında bir mevsim

İlkbahar, bahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede 21 Mart ve 21 Haziran arasıdır. İlkyaz, kıştan sonra ve yazdan önceki dört ılıman mevsimden biridir. Baharın çeşitli teknik tanımları vardır ancak terimin yerel kullanımı yerel iklime, kültürlere ve geleneklere göre değişir. Kuzey Yarımküre'de bahar olduğunda, Güney Yarımküre'de güzdür veya tam tersidir. İlkbaharda, ekinoks, günler ve geceler yaklaşık on iki saat sürer, mevsim ilerledikçe gündüz uzunluğu artar ve gece uzunluğu azalır.

Aziz Yakup'un Yılı, İsa'nın havarilerinden Zebedi oğlu Yakup'a adanan yıllara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Millî bayram</span> ulusal bayram

Millî bayram veya Ulusal bayram, bir ülkede kutlanan ulusal içerikli bayramlara verilen addır. Amerikan Bağımsızlık Günü, Cumhuriyet Bayramı, Kanada Günü buna örnek verilebilir. Genelde milliyetçi bir içeriğe sahip olan bu bayramlar; o ülkenin ulusal bağımsızlık savaşını kazandığı gün, resmen tanındığı gün, önemli bir olaya şahit olduğu gün ya da etnik-mitolojik önemi olan bir gün kutlanabilir. Millî bayram genellikle resmî tatildir. Birçok ülkede birden fazla millî bayram vardır. Danimarka ve Birleşik Krallık, millî bayramı olmayan tek ülkelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı'dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

Slovenya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Slovenya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından düzenlenen "EMA" isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı Raay, Marjetka Vovk ve Charlie Mason tarafından yazılan "Here for You" adlı şarkısıyla Maraaya grubu olmuştur.

Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk'taki tatil günleri sabit bir tarihe sahip olan günler ve değişken tarihli tatiller olarak iki gruba ayrılır. Ülkedeki tatil günlerinin bir bölümünü oluşturan dini bayramlar ve günler, ülkedeki dini inançların çeşitliliği sebebiyle hem İslam hem de Hristiyanlık inancına ait kutlamalar içerir.

Pozitivist takvim Auguste Comte tarafında önerilen bir takvim reformudur. Erken dönemlerde bu takvimi andıran çeşitli takvim önerilerine rastlasak da her biri 28 günden oluşan 13 aylık takvimi hazırlayan Comte olmuştur. Bir yıl, sonundaki beş gün ölüleri anma ritüeliyle birlikte 365 günden oluşur.

Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.

Hırvatistan'daki tatiller ve anma günleri, Tatiller, Anma Günleri ve Çalışma Dışı Günler Yasası tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'daki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde dini ve ulusal önemi de dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı resmi tatiller yapılmaktadır. Resmi tatillerde genellikle eşlik eden kutlamalar da yapılır.

Yunanistan yasalarına göre yılın her Pazar günü resmi tatildir. Ayrıca Yılbaşı, 25 Mart, Paskalya Pazarı, Paskalya Pazartesisi, 15 Ağustos ve 25 Aralık olmak üzere altı tane de zorunlu tatil günleri bulunmaktadır. 1 Mayıs ve 28 Ekim‘de ise çalışanlar genellikle izne çıkmakla birlikte bu durum yasalara göre işverenin isteğine bağlıdır. Bununla birlikte, Yunanistan'da her yıl Çalışma Bakanlığı tarafından ilan edilen resmî tatiller dışında zorunlu veya isteğe bağlı olarak pek çok gün daha kutlanmaktadır. Bu sabit olmayan ulusal tatillerin listesi nadiren değişmekle birlikte son yıllarda pek değişmemiştir. Her yıl toplam on iki tane ulusal tatil kutlanmaktadır.

Slovenya Parlamentosu Sloven ulusunun genel temsilci organının ve Slovenya Cumhuriyeti yasama organının gayri resmi tanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Ulusal Meclisi</span>

Slovenya Ulusal Meclis Slovenya'nın genel temsilci organıdır. Slovenya Anayasası'na ve Slovenya Anayasa Mahkemesine göre, Slovenya Cumhuriyeti'nin yasama organı olan belirgin şekilde eksik iki meclisli Slovenya Parlamentosu'nun büyük bir parçasıdır. Dört yıllık bir dönem için seçilen 90 üyesi vardır. 88 üye parti listelerinden orantılı temsil sistemi kullanılarak seçiliyor ve kalan ikisi borda kuralı kullanılarak etnik gruplarla ilgili konularda mutlak veto hakkı olan Macarca ve İtalyanca konuşan etnik azınlıklar tarafından seçiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya cumhurbaşkanı</span> Slovenyanın devlet başkanı

Slovenya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Slovenya'nın devlet başkanıdır. Anayasaya göre cumhurbaşkanı devletin en yüksek temsilcisi olup uygulamada çoğunlukla törenseldir. Cumhurbaşkanı aynı zamanda Slovenya Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Golob</span> 9. Slovenya başbakanı

Robert Golob, Sloven bir iş insanı ve politikacı. Slovenya'nın günümüzdeki başbakanı ve Nisan 2022 ulusal seçimlerinde başbakan Janez Janša liderliğindeki Sloven Demokrat Partisini mağlup eden Özgürlük Hareketi partisinin başkanıdır.