İçeriğe atla

Sloven İstihbarat ve Güvenlik Ajansı

Sloven İstihbarat ve Güvenlik Ajansı (Slovence: Slovenska obveščevalno-varnostna agencija; SOVA veya Sova, söyleyiş: ˈsɔ̀ːʋa[1] okunuşu; lit. Baykuş) Slovenya Cumhuriyeti Başbakanı'na doğrudan bağlı[2] olan ve devlet kurumu olarak başlıca sivil istihbarat hizmeti veren kurumdur. Slovenya Cumhuriyeti merkezi istihbarat ve güvenlik hizmeti olarak SOVA'nın görevi ulusal güvenlik sağlamaktır. Ajansın merkezi Dravlje içinde Stegne Caddesi'nde, Ljubljana'nın merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır.

Savunma Bakanlığı'nın bir parçası olarak; onun askeri karşılığı İstihbarat ve Güvenlik Servisi (Slovence: Obveščevalno-varnostna služba, OVS)'dir.

Geçmiş

Devlet Güvenlik İdaresi adlandırması ile 1966 yılında kuruldu; SOVA, Devlet Güvenlik Servisi'nce (Slovence: Uprava službe državne varnosti; SDV) onun kökenini izler. 9 Mayıs 1991'de hizmet Güvenlik ve Bilgi Servisi (Slovence: Varnostno-informativna služba; VIS) olarak yeniden adlandırıldı. Nihai geçerli adı yeniden adlandırmayla, 7 Ocak 1993 tarihinde yapılan kurum, Slovenya Hükûmeti İçişleri Bakanlığı'na devredilmişti.

Direktörler

  • Dr. Miha Brejc (1990-1993)
  • Janez Sirše (1993)
  • Silvan Jakin (1993)
  • Drago Fers (1993 - 1999)
  • Tomaž LOVRENČIĆ (2000 - 2002)
  • Dr. İZTO Podbregar (2002 - 2006)
  • Matjaž Šinkovec (2006 - 2007)
  • Andrej Rupnik (2007 - 22 Temmuz 2010)
  • Sebastjan Selan [4] (22 Temmuz 2010 - 10 Şubat 2012)
  • Damir Črnčec [5] (10 Şubat 2012 - günümüz)

Tartışmalar

İtalyan bir diplomatın vurulması (1991)

Daha sonra On Gün Savaşı'ndan önce VIS, Sloven Bağımsızlık Bildirgesi'nin tarihi ile ilgili İtalyanca bildirimi sırasında Slovenya Başkanlığı üyesi Ciril Zlobec ve İtalyan konsolosu arasındaki telefon görüşmesi işaret oldu.[3]

Karşıtlık vurma (1991-1993)

Brejc'in ajansı altında LDS partisinin bazı önde gelen üyelerini vurma oldu.[3]

Kara fon (2002-2006)

İztok Podbregar 2006 yılında yeni hükûmet tarafından yönetici olarak değiştirildi ve sonra, yeni Adalet Bakanı Lovro Sturm önderliğinde özel soruşturma ekibi ajans etkinliklerini gözden geçirme göreviyle kuruldu. Bu ekip (kanser olan)[3] Cumhurbaşkanı Janez Drnovsek'in sıra dışı tedavisi için giderleri içeren, kullanılan belgesiz kara fon, pahalı emeklilik hediyeleri, şirketlerin kuruluşunu satın aldığı sırada bulundu... Ekip ayrıca SOVA'nın 3000'in üzerinde yabancı telefon numaralarına bakarak ve aynı zamanda Sloven ve Hırvat Başbakanları arasındaki telefon konuşmalarını kaydetmekte olduğunu açıkladı.[3]

Korunmasız güvenli ev (2007)

SOVA direktörü Matjaž Šinkovec ve Başbakanı'nın danışmanı Aleksander Lavrih ziyareti hakkında yazarken Mart 2007'de günlük gazete Dnevnik, Ljubljana merkezinde SOVA'nın güvenli evini gözler önüne serdi.[4][5] Alman Bundesnachrichtendienst bu ajansın işbirliğiyle daha sonra Batı Balkanlar'da telekomünikasyon konusunda da dokunarak ortaya çıkmıştır.[3]

Açıkta kalan fotoğraflar (2011)

2011 yılı Eylül ayında emekli ve mevcut SOVA ajanları ile eski UDBA ajanlarının yaklaşık 80 fotoğrafı çeşitli internet sitelerinde yayınlandı; bazı ajanların piknik sırasında alınan fotoğrafları sarhoş ve komünist sembollerle görüntüleniyor idi.[6] Bunlar arasında 1988 yılında (gelecekteki savunma bakanı ve başbakan) tutuklayan Janez Janša ve bu konuda JBTZ denemesi başlayan Zvonko Hrastar, eski ajan (ve devlet savcısı Branka Zobec Hrastar'ın kocası) oldu.[7]

Pahalı mobilyalar (2012)

2012 yılı Mart ayında da eski müdür Sebastjan Selan yüksek düzeyde uluslararası toplantılar için düşünülmüştü ve yönetici düzeyinde 5 yatak odalı daire için (112.000 aşan) pahalı mobilyalar sipariş ettiği ortaya çıktı. Yönetimin bütçe kesintileri etkileyici iken bu yapıldı.[3][8] Yeni direktör Damir Črnčec dairenin kullanıma durdurulması için bir iç inceleme başlattı.

Siyasi ön yargı suçlamaları (2013)

Ocak 2013 yılında, bir kurul Slovenya Cumhuriyeti'nde yolsuzluğun önlenmesi için Cumhurbaşkanına ve İstihbarat Denetleme ve Güvenlik Hizmetleri meclis kuruluna da gönderilen iddianame ile, alınan ajans politik ön yargılı olabilirdi ve 2011 yılından sonra gelen görevlerde Janez Janša siyasi partisi Sloven Demokrat Parti üyeleri tarafından alınmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Slovenski pravopis 2001: Sova". 2 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  2. ^ "Sova.gov.si - About us". 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2015. 
  3. ^ a b c d e f (Slovence) Dnevnik.si - Kadrovski prepihi v Sovi: Direktorji za kratek čas in za kratkočasje tajne službe 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (In Slovene: "Personal Turmoil in SOVA: Directors for short-while and for short time of secret service"), 24 Mart 2012
  4. ^ (Slovence) Dnevnik.si - Janezu Janši lahko prisluškuje samo tehnični genij 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (In Slovene: "Only genius can eavesdrop on Janez Janša"), 21 Nisan 2007
  5. ^ (Slovence) Dnevnik.si - Obletnica Dnevnikovega razkritja: Po letu dni afera Sova še vedno brez epiloga 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (In Slovene: "Anniversary of Dnevnik's expose: After one year still without epilogue in Sovagate"), 21 Mart 2008
  6. ^ (Slovence) Reporter.si - Pijani tajni agenti Sove na udba.net? 18 Nisan 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi, (In Slovene: "Drunk secret agents on udba.net"), 6 Eylül 2011
  7. ^ (Slovence) Politikis.si - Še vedno se družijo! 80 fotografij bivših udbašev; direktno iz seznama Udba.net 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (In Slovene: "They are still socializing! 80 photos of former agents of UDBA; straight from Udba.net list"), 4 Eylül 2011
  8. ^ (Slovence) Mladina.si - An Intrusion of the Members of SDS into Sova 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (In Slovene: "Vdor kadrov SDS v Sovo"), 18 Ocak 2013

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Janez Janša</span> Slovenyalı politikacı

Janez Janša, 2004'ten 2008'e, 2012'den 2013'e ve 2020'den 2022'ye kadar üç kez Slovenya başbakanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. 1990 ile 1994 yılları arasında Savunma Bakanlığı yaptı. 1993'ten beri Sloven Demokratik Parti'nin genel başkanı olarak Slovenya 8. başbakanıdır. 2020 yılı itibarıyla tekrar başbakanlık görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokratlar (Slovenya)</span>

Sosyal Demokratlar, Slovenya'daki bir siyasi partidir. Merkez sol bir çizgi izleyen partinin mevcut lideri Matjaž Han'dır. 1993-2005 döneminde Sosyal Demokratların Birleşik Listesi adını kullanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">NK Maribor</span> Slovenya futbol kulübü

Nogometni Klub Maribor, genellikle NK Maribor veya kısaca Maribor olarak adlandırılan Slovenya'daki Maribor şehrini temsil eden futbol kulübü. 12 Aralık 1960 tarihinde kurulan Maribor, 1991'de kurulan PrvaLiga'dan hiç düşmemiş üç kulüpten birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya</span>

Slovenya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Radiotelevizija Slovenija isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Slovenya, 1993 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek ve Hırvatistan ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dış İstihbarat Servisi (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (Rusça: Служба внешней разведки, Rusça telaffuz: [Sluʐbə vnʲɛʂnʲɪj rɐzvʲɛtkʲɪ]; tra. Sluzhba vneshney razvedki; ya da SVR RF ağırlıklı sivil işler için, Rusya'nın dış istihbarat kuruluşudur. SVR, KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü organizasyonunun halefidir. Askeri casusluk işlerinde karşılığı GRU olmaktadır. SVR RF Aralık 1991 yılından bu yana KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü halefi konumundadır. SVR'nin yönetim merkezi Moskova'da Yasenevo Bölgesi'nde bulunur.

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Ulusal İstihbarat Servisi</span>

Irak Ulusal İstihbarat Servisi (INIS) Geçici Koalisyon Otoritesi yetkisiyle Nisan 2004 yılında kurulan Irak hükûmetinin bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi</span> Meksika istihbarat teşkilatı

Soruşturma ve Ulusal Güvenlik Merkezi İçişleri Sekreterliği tarafından kontrol edilen bir Meksika istihbarat kuruluşudur. Selefi yürürlükten kalktıktan sonra CISEN 1989 yılında kurulmuştur. Ulusal Güvenlik Yasası, ana güvenlik ajansı olarak Merkezi, Deniz Kuvvetleri, Ordu, Hava Kuvvetleri ve Başsavcı Ofisi'ne yardımcı olur ve her biri işlevleri adanmış istihbarat organlarını korumak olduğu düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Avbelj</span> Siyasetçi

Viktor Avbelj, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Janez Drnovšek</span>

Janez Drnovšek Sloven liberal politikacı, Yugoslavya Başkanlık Konseyi başkanı (1989–1990), Slovenya başbakanı ve Slovenya cumhurbaşkanı (2002–2007).

<span class="mw-page-title-main">Sloven Demokrat Partisi</span>

Sloven Demokrat Partisi eskiden Slovenya Sosyal Demokrat Partisi Slovenya'da milliyetçi, sağcı popülist siyasi partidir. Şu anki Slovenya Başbakanı Janez Janša liderliğindeki SDS, Avrupa Halk Partisi, Merkezci Demokratlar Enternasyonali ve Uluslararası Demokrat Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Milan Kučan</span>

Milan Kučan 23 Aralık 1991'den 22 Aralık 2002'ye kadar Slovenya'nın ilk Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. Slovenya cumhurbaşkanı olmadan önce, 10 Mayıs 1990-23 Aralık 1991 tarihleri arasında SR Slovenya Başkanlığının 13. Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya'nın belediyeleri</span>

Slovenya'nın belediyeleri, Slovenya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Belediyeler, ek olarak mahallelere ve semtlere ayrılmaktadır.

Özgürlük Hareketi, eskiden Yeşil Eylemler Partisi olarak bilinen, Slovenya'da yeşil-liberal bir siyasi partidir. Kuruluş kongresi 8 Mayıs 2021 tarihinde cumartesi günü gerçekleşti. Jure Leben tarafından kuruldu ve kuruluşu aynı yılın Ocak ayında Studio City şovunda duyuruldu. Parti, çevresel önlemler yoluyla endüstriyel ilerleme ve çevre koruma arasında bir denge arar.

<span class="mw-page-title-main">Sol (Slovenya)</span>

Sol Slovenya'da eko-sosyalist ve demokratik sosyalist bir siyasi partidir. Parti, 24 Haziran 2017'de Slovenya Sürdürülebilir Kalkınma Partisi (TRS) ile Demokratik Sosyalizm Girişimi'nin (IDS) birleşmesiyle kuruldu. Parti, sol seçim ittifakı olan Birleşik Sol'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Slovenya</span>

Yeni Slovenya - Hristiyan Demokratlar Slovenya'da Hristiyan-demokratik, muhafazakar bir siyasi partidir. 2018'den beri Matej Tonin tarafından yönetiliyor. Parti, birleşik Sloven Halk Partisi ve Sloven Hristiyan Demokratlar'ın bölünmesinin ardından 4 Ağustos 2000'de kuruldu. NSi, Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) bir üyesidir ve Avrupa Parlamentosu'ndaki üyesi Ljudmila Novak, EPP Grubu ile birlikte yer almaktadır. NSi, 3 Haziran 2018'de yapılan 2018 Slovenya parlamento seçimlerinde oyların %7,16'sını alarak Ulusal Mecliste 7 sandalye kazandı.

Slovenya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Joker Out müzik grubunun seslendirdiği "Carpe Diem" adlı şarkıyla katılmıştır. Sloven yayıncı Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Slovenya'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Janez Lenarčič</span>

Janez Lenarčič, 2019'dan beri Von der Leyen Komisyonu'nda Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri olarak görev yapan bir Sloven diplomattır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin eski direktörüdür.