İçeriğe atla

Slovakya Silahlı Kuvvetleri

Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri
Ozbrojené Sily Slovenskej Republiky
Kuruluş1 Ocak 1993
Birimler
  • Slovakya Kara Kuvvetleri
  • Slovakya Hava Kuvvetleri
KarargâhBratislava
Komuta
BaşkomutanCumhurbaşkanı Zuzana Čaputová
Savunma BakanıPeter Gajdoš
Genelkurmay BaşkanıGeneral Daniel Zmeko
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı17
Zorunlu askerlik2006'da kaldırıldı.
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
1,413,079, yaş 2008 tah.
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
1,162,282, yaş 2008 tah.
Her sene askerlik yaşına
genel vatandaş sayısı
40,000
Etkin personel sayısı14,000
Maliye
Harcamalar$1.35 milyar (2009)[1]
GSYİH paydası1.5% (2009)
Sanayi
Dış yardımlar ABD
 İsrail
 İtalya
 Almanya
 Çekya
 Rusya
 Japonya

Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri (SlovakçaOzbrojené Sily Slovenskej Republiky), Slovakya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetlerin toplam 14,000 personeli bulunmaktadır.[2] Slovakya Mart 2004'te NATO'ya üye oldu.[3] 2006 yılından itibaren tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

Slovakya Silahlı Kuvvetleri'nin yapısı

Kaynakça

  1. ^ "Defence Expenditures of NATO Countries (1985-2009)" (PDF). 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Mart 2013. 
  2. ^ "Slovenská armáda se zbaví tanků - Novinky". www.novinky.cz (Çekçe). 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Seven new members join NATO". 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Yarbay, Binbaşı ile Albay rütbesi arasında yer alan askeri rütbedir. Birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde tabur komutanı olarak görev yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Bundeswehr</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin askerî gücü

Bundeswehr, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerine verilen addır. Ülke eyaletlerinin kendilerine ait bir ordusu yoktur ve ordu, doğrudan federal hükûmetin emri altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Pakistan Silahlı Kuvvetleri, Pakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumak görevli olan askerî kuvvet. Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri</span>

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri (ASK), Arnavutluk'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. 1912 yılında Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra kuruldu. Silahlı kuvvetler, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri</span> Askeri güç

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, resmi adıyla Majestelerinin Silahlı Kuvvetleri, diğer adı Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı Kuvvetler, Donanma, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nden oluşur. Bu üç birim de profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Çek Cumhuriyeti'ni dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı koruyan silahlı kuvvetlerdir. Çek Cumhuriyeti'nin denize kıyısı olmadığından dolayı Deniz Kuvvetleri yoktur. 1940-1989 arası Çekoslovakya Silahlı Kuvvetleri Varşova Paktı askeri ittifakının en önemli askeri güçlerinden birini oluşturmuştur. Çekoslovakya'nın dağılmasından sonra kurulan Çekya, 12 Mart 1999 tarihinde NATO'ya katıldı. NATO'ya katılmasından sonra Silahlı kuvvetlerde, yeniden yapılanmaya ve küçültmeye gidildi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Silahlı Kuvvetleri</span>

Karadağ Silahlı Kuvvetleri, Karadağ'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Zorunlu Askerlik 2006 yılında kaldırılmıştır; Silahlı kuvvetler bu tarihten itibaren, tamamen profesyonel bir askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Kazakistan Silahlı Kuvvetleri, Kazakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kazakistan Kara Kuvvetleri, Kazakistan Hava Kuvvetleri, Kazakistan Hava Savunma Kuvvetleri, Kazakistan Deniz Kuvvetleri ve Kazakistan Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda Silahlı Kuvvetleri</span>

İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Silahlı Kuvvetleri</span>

Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Litvanya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Litvanya savunma sistemi, Ulusal Ulusal Güvenlik Stratejisi tarafından görevlendirilmiş "tam ve koşulsuz bir savunma" kavramına dayanmaktadır. Litvanya savunma politikasının hedefi, genel savunma için toplumu hazır tutmak ve Litvanya'yı batı güvenlik ve savunma yapıları içine entegre etmektir. Savunma Bakanlığı; muharebe kuvvetleri, arama ve kurtarma ve istihbarat operasyonlarından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Ordusu</span>

Lüksemburg Ordusu, Lüksemburg'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Jandarma ve Polis birimleri de Orduya entegre edilmiştir. Jandarma, 2000 yılında Grand Ducal Polis ile birleşmiştir. Ordu, 1967 yılından bu yana gönüllü kuvvetlerden oluşmaktadır. Yaklaşık 450 profesyonel asker, 340 gönüllü asker ve 100 kişilik sivil kuvvetten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malta Silahlı Kuvvetleri</span>

Malta Silahlı Kuvvetleri, Malta'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Küçük hava ve deniz kuvvetleri ile bir karargâh ve üç ayrı taburdan oluşan bir tugay büyüklüğünde bir birliktir. Silahlı kuvvetler, sınır kontrolünden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Sırbistan Silahlı Kuvvetleri, Sırbistan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Sırbistan Kara Kuvvetleri ve Sırbistan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel ve gönüllü askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Silahlı Kuvvetleri</span>

Norveç Silahlı Kuvvetleri, Norveç'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı kuvvetler, Norveç Kara Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Deniz Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Ana Muhafızlar ve Siber Kuvvetler'in yanı sıra birçok ortak bölümden oluşmaktadır. Sivil çalışanlar dahil etkin 23,000 personeli bulunmaktadır. Seferberlik anında asker sayısı 83,000'e yükselir. Norveç'te askerlik zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Silahlı Kuvvetleri</span>

Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Portekiz Cumhurbaşkanı Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Başkomutanıdır ama pratikte bu Ulusal Savunma Bakanı aracılığıyla Portekiz Hükûmeti tarafından yürütülmektedir. Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz egemenliğini, çıkarlarını korumak ve uluslararası barışı koruma çabalarına destek ile görevlidir. NATO'nun kurucu ülkelerinden biri olan Portekiz, 1955 yılından bu yana askeri kanadın etkin bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovenya Savunma Kuvvetleri, Slovenya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz, Hava ve Hava Savunma kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2003 yılında zorunlu askerliğin kaldırılmasından beri Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Umman Silahlı Kuvvetleri</span>

Umman Silahlı Kuvvetleri, Umman'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Umman Kara Kuvvetleri, Umman Hava Kuvvetleri ve Umman Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ercüment Tatlıoğlu</span> Türk asker

Ercüment Tatlıoğlu, Türk asker. Mevcut Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.