İçeriğe atla

Slovakya'daki Sırplar

Slovakya'daki Sırplar
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Komárno
Bratislava

Slovakya'da, çoğunlukla 17. yüzyıldan beri yaşadıkları Güney Komárno kasabasında bulunan az sayıda Sırp vardır.[1] Birçok Habsburg Sırpının çalıştığı Bratislava'da (Požun) tarihi bir azınlık da vardı. Sırp kökenli Slovakların sayısını belirlemek zordur, ancak yine de resmi bir azınlık olarak kabul edilmektedir.[2]

Demografi

Komárno'daki Sırp kilisesi

Slovakya'daki Sırplar Birliği, Slovakya dışında doğan 2.784 Sırpın şu anda Slovakya'da yaşadığını ve 800 Slovak'nın Sırp kökenli olduğunu iddia ediyor.[3] Ancak, 2011 nüfus sayımında sadece 698 kişi Sırp etnik kökeninden geldiğini iddia etti.[4]

Önemli insanlar

  • Branko Radivojevic, Sırp soyundan gelen Slovak buz hokeyi oyuncusu.
  • Marko Milinkovic, Sırp gurbetçi futbolcu.
  • Martin Tešovič, olası Sırp kökenli Slovak halterci.
  • Marek Krajčovič, olası Sırp kökenli Slovak sprint kanocu.
  • Slaven Dizdarević, Slovakça Sırp dekatloncu.
  • Mário Filipovič, olası Sırp kökenli Slovak spor atıcı.
  • Miroslav Machovič, olası Sırp kökenli Slovak yüzücü.
  • Gavril Stefanović Venclović, Sırp rahip, yazar, şair, hatip, filozof ve aydınlatıcı.
  • Pavle Davidović, Sırp generali, Military Order of Maria Theresa şövalyesi.
  • Igor Matovi, olası Sırp kökenli Slovak politikacı.

Atıflar

  1. ^ "The Pride of Komarno". 29 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020. 
  3. ^ Lopušina 2014.
  4. ^ "Štatistický úrad SR - Úvodná stránka" (PDF). 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Slovakça</span> Slovakyanın resmî dili olan Slav dili

Slovakça; Çekçe, Lehçe ve Sorb dili ile birlikte Slav dillerinin batı kolunu oluşturan bir dildir. Çekçeyle çok benzerdir ve tarihî münasebetleri sebebiyle iki dilden birini bilen insanlar kolaylıkla anlaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovaklar</span> Batı Slav etnik grubu

Slovaklar, çoğunluğu bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya'da yaşayan Batı Slav halkıdır. Komşu devletlerden Çekya, Macaristan ve Sırbistan'da Slovaklar azınlık konumunda yer almaktadırlar. Ayrıca büyük bir Slovak nüfus, ABD ve Kanada gibi göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Slovakya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetlerin toplam 14,000 personeli bulunmaktadır. Slovakya Mart 2004'te NATO'ya üye oldu. 2006 yılından itibaren tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

Slovak dil kanunu, Slovakya'nın resmî dili Slovakçanın statüsünü ve kullanımına yönelik gerçekleştirilen yasal düzenlemelerdir. 1995 yılında yürürlüğü konulan yasa, 2009 yılında yapılan düzenlemelerle büyük değişikliğe uğradı ve beraberinde ciddi eleştiriyi getirdi. Ülkedeki nüfusu yarım milyondan fazla olan kalabalık Macar azınlığın itirazına sebep olan kanun, komşu devlet Macaristan'ın da tepkisini çekti ve iki ülke arasındaki ilişkileri krize uğrattı.

Bu madde Sırbistan'ın nüfus özelliklerini anlatan maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Baç, Sırbistan</span>

Baç veya Bač, Sırbistan'ın Voyvodina bölgesinde yer alan bir kasabadır. Şehrin nüfusu 5,339'dur.

<span class="mw-page-title-main">Jasovská Mağarası</span> Çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alan

Jasovská Mağarası Slovakya'daki Slovak Karstik Bölgesi'nde bir mağara çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alanıdır. Košice şehrinden yaklaşık 25 km uzaklıkta, Jasov köyü yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da din</span>

Sırbistan, 9. yüzyılda Kiril ve Methodios'un Hristiyanlaştırılmasından bu yana geleneksel olarak Hristiyan bir ülke olmuştur. Bu nedenle hakim mezhep Doğu Ortodoksluğuna bağlı Sırp Ortodoks Kilisesi'dir. Balkanların Osmanlı yönetimi sırasında Sünni İslam başta Sırp Bölgesi olmak üzere Sancak ve Preşeva Vadisi'nin güney bölgelerinde olduğu kadar Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi'nin tartışmalı topraklarında da yayılmıştı. Katolik Kilisesi, Voyvodina'da bulunan Macarların varlığından bu yana ülkede kök salmaktadır; Protestanlık 18. ve 19. yüzyıla Voyvodina'daki Slovakların yerleşmesiyle gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Slovakya</span>

Slovakya, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 12 farklı branşta 51 sporcu ile temsil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'da turizm</span>

Slovakya'da turizm doğal manzaralar, dağlar, mağaralar, Orta Çağ kaleleri ve kasabaları, halk mimarisi, kaplıcalar ve kayak merkezleri sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trdelník</span>

Trdelník bir çeşit şiş kekidir. Çubuğun etrafına sarılmış, daha sonra şeker, ceviz veya krema ile doldurulmuş hamurdan yapılır.

Macar karşıtlığı, Macarlara karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik, ırkçılık veya yabancı düşmanlığıdır. Macar halkına, diline ve kültürüne karşı nefret, keder, güvensizlik, gözdağı verme, korku ve düşmanlığı içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'daki Hırvatlar</span> Slovakyadaki 850 kişilik azınlık Hırvat topluluğu

Hırvatlar, Slovakya'da 2001 nüfus sayımına göre 850 kişiyi temsil eden etnik bir azınlık olmasına rağmen, nispeten büyük ölçüde Hırvat topluluğu 3500'e kadar insanı barındırabilir. Hırvat azınlığın Slovak Azınlıklar Konseyi'nde bir üyesi vardır.

Yön - Sosyal Demokrasi Slovakya'da sol görüşlü popülist ve sosyal demokrat siyasi partidir. Eski Slovakya Başbakanı Robert Fico tarafından yönetilmektedir. Yön - Sosyal Demokrasi, 5 Mart 2016'da yapılan parlamento seçimlerinden sonra Ulusal Konsey'deki en büyük partiydi, ancak 29 Şubat 2020'de yapılan parlamento seçimlerinden sonra en büyük ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Slovakya ilişkileri</span>

Çin-Slovakya ilişkileri, Çin ile Slovakya arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Çin'in Bratislava'da bir büyükelçiliği, Slovakya'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki azınlık dilleri</span>

Hırvatistan Anayasası, giriş bölümünde Hırvatistan'ı etnik Hırvatların ulus devleti, anayasanın ulusal azınlıklar olarak tanıdığı geleneksel olarak var olan toplulukların ülkesi ve tüm vatandaşlarının ülkesi olarak tanımlamaktadır. Anayasada açıkça sayılan ve tanınan ulusal azınlıklar Sırplar, Çekler, Slovaklar, İtalyanlar, Macarlar, Yahudiler, Almanlar, Avusturyalılar, Ukraynalılar, Ruslar, Boşnaklar, Slovenler, Karadağlılar, Makedonlar, Ruslar, Bulgarlar, Polonyalılar, Rumenler, İstro-Rumenler ("Ulahlar"), Türkler ve Arnavutlardır. Anayasanın 12. Maddesi Hırvatistan'da resmî dilin Hırvatça olduğunu belirtse de bazı yerel yönetimlerde başka bir dilin ve Kiril alfabesinin veya başka bir alfabenin resmi kullanıma sokulabileceğini de belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Ľudovít Ódor</span> Slovak ekonomist ve siyasetçi

Ľudovít Ódor, Slovak ekonomist ve politikacı. Slovakya başbakanı olarak 15 Mayıs 2023 - 25 Ekim 2023 tarihleri arasında görev yapmıştır. Bu göreve atanana kadar, 2018'den itibaren Slovakya Ulusal Bankası başkan yardımcısı olarak görev yaptı.